بازار آریا

آخرين مطالب

چرا صندوق‌های بازنشستگی باید به سمت سرمایه‌‌‌گذاری بروند؟

سهامداری به جای بنگاه‌‌‌داری اقتصاد ایران

سهامداری به جای بنگاه‌‌‌داری
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد- سارا امیرزاده : بر اساس آمارها بازدهی واقعی سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌های صندوق بازنشستگی کشوری به عنوان مهم‌ترین صندوق بازنشستگی کشور، وضعیت مطلوبی ندارد. به‌طوری که طی سال‌های 1390 تا 1401 به‌طور متوسط تنها 6.6 درصد بازدهی واقعی ثبت‌‌‌ کرده است. به عقیده کارشناسان ضعف و هزینه‌های بالای مدیریتی، مداخلات دولت و کسری نقدینگی اصلی‌‌‌ترین دلایل پایین بودن بازدهی سرمایه‌‌‌گذاری‌های صندوق بازنشستگی کشوری است. مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی با عنوان «بررسی عملکرد سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌های صندوق بازنشستگی کشوری» به بررسی چالش سرمایه‌‌‌گذاری در صندوق بازنشستگی کشوری پرداخته و سهامداری به جای بنگاه‌‌‌داری را به عنوان راهکار خروج از این وضعیت ارائه داده است.
طی سال‌های 1396 تا 1401 همواره بیش از 60درصد منابع صندوق‌‌‌ بازنشستگی کشوری از محل بودجه عمومی دولت تامین شده است. بنابراین وضعیت ناپایدار منابع صندوق بازنشستگی کشوری می‌تواند بر بودجه عمومی دولت و وضعیت تورم اثر منفی داشته باشد. به عقیده کارشناسان، تامین منابع صندوق‌‍‌‌‌های بازنشستگی بهتر است بیشتر توسط سرمایه‌‌‌گذاری انجام شود. این رویکرد نه تنها به صندوق‌ها امکان می‌دهد تا منابع مالی خود را از طریق سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌های بلندمدت و سودآور تامین کنند، بلکه از فشار بر منابع عمومی کشور نیز می‌‌‌کاهد. همچنین با کاهش وابستگی به بودجه دولت و ایجاد درآمدهای مستقل، صندوق‌ها قادر خواهند بود به‌طور موثرتری مستمری‌‌‌ها را پرداخت کرده و وضعیت معیشتی بازنشستگان را بهبود بخشند.
چرا به سرمایه‌گذاری در صندوق‌های بازنشستگی نیاز داریم؟
در سال‌های اخیر، صندوق‌های بازنشستگی در ایران با بحران‌‌‌های مالی جدی مواجه بوده‌‌‌اند که تاثیرات منفی بر پرداخت مستمری‌‌‌ها و وضعیت معیشتی بازنشستگان داشته است. یکی از موارد مهمی که می‌تواند وضعیت پایداری و ناپایداری یک صندوق را نشان دهد، بررسی روند منابع و مصارف آن صندوق است. بر اساس آمار صندوق بازنشستگی کشور از سال 1391 تا انتهای سال 1401، جمعیت مستمری‌‌‌بگیرها 32درصد افزایش داشته است در حالی که تعداد بیمه‌‌‌پردازان در همین بازه کاهش 25درصدی داشته است. که نشان از تغییر ساختار جمعیت کشور و بیشتر شدن جمعیت سالمندان می‌دهد در حالی که جمعیت در حال کار و مستمری‌پرداز یک روند کاهشی داشته است. طبق آمار صندوق بازنشستگی کشور، جمعیت مستمری‌بگیران و بیمه‌‌‌پردازان در سال 1391 تقریبا باهم برابر بوده و حدود 1200 هزار نفر بوده است. اما در سال 1401 جمعیت بیمه‌‌‌پردازان به 900 هزار نفر کاهش یافته و در مقابل جمعیت مستمری‌بگیران در این سال‌ها تقریبا 400 هزار نفر افزایش داشته و به حدود 1600 هزار نفر رسیده است. با توجه به این آمارها می‌توان گفت توان حق بیمه‌های پرداخت شده برای جبران هزینه‌های صندوق بازنشستگی روز به روز کمتر می‌شود.
به‌طور کلی حق بیمه‌ها، اعتبارات دریافتی و سود سرمایه‌‌‌گذاری سه جزء اصلی منابع صندوق‌های بازنشستگی هستند. طبق آمارهای دریافتی از صندوق بازنشستگی کشور، از سال 1396 تا سال 1401 همواره بیش از 60 درصد منابع صندوق‌‌‌ بازنشستگی کشوری، از محل منابع اختصاص یافته از محل بودجه عمومی تامین می‌شود. طبق ماده 100 قانون استخدام کشور در صورت عدم کفایت وجوه صندوق بازنشستگی، دولت مکلف است کمبود آن را در بودجه کل کشور از محل درآمد عمومی تامین و پرداخت کند.
کسری بودجه در کشور ما به یکی از مسائل حاد اقتصادی تبدیل شده که تاثیرات جدی بر ثبات مالی کشور گذاشته است. یکی از پیامدهای مهم کسری بودجه استقراض دولت از بانک‌‌‌ها است که نقدینگی در اقتصاد را افزایش می‌دهد و در نهایت به تورم بالا می‌‌‌انجامد. تورم نه تنها قدرت خرید مردم را کاهش می‌دهد، بلکه باعث کاهش ارزش پول ملی و افزایش هزینه‌های واردات می‌شود.
این استقراض‌‌‌ها همچنین باعث افزایش بدهی‌‌‌های دولتی نیز می‌شود که باید در آینده بازپرداخت شوند و این به معنای فشار بیشتر به بودجه کشور است. علاوه بر این، منابع مالی بانک‌‌‌ها برای وام‌‌‌دهی به بخش خصوصی و سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌های موثرتر کاهش می‌‌‌یابد که مانع از رشد اقتصادی می‌شود.
در این شرایط، تامین منابع مالی از طریق صندوق‌های بازنشستگی تنها بر شدت این بحران می‌‌‌افزاید. وابستگی به دولت برای تامین منابع صندوق‌های بازنشستگی می‌تواند فشار بیشتری به بودجه کشور وارد و این معضل را پیچیده‌‌‌تر کند. در نتیجه، بهتر است که بار تامین مالی صندوق‌های بازنشستگی از دوش دولت برداشته شود و به جای تکیه بر منابع عمومی، صندوق‌ها به سمت مدل‌های سرمایه‌‌‌گذاری پایدار و مولد حرکت کنند. این رویکرد نه تنها می‌تواند به استقلال مالی صندوق‌ها کمک کند، بلکه به کاهش کسری بودجه و افزایش بهره‌‌‌وری اقتصادی کشور نیز کمک خواهد کرد.
چرا سرمایه‌‌‌گذاری صندوق‌ها به هدف نمی‌‌‌خورد؟
صندوق بازنشستگی کشوری مهم‌ترین صندوق حال حاضر است. این صندوق تا سال 1401 در 189 شرکت در قالب پنج هلدینگ در زمینه‌های مختلف فعالیت سرمایه‌‌‌گذاری انجام داده است. مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در گزارشی وضعیت چند شرکت را که صندوق بازنشستگی سهامدار آنها است، بررسی می‌‌‌کند. بر اساس این ارزیابی سرمایه‌‌‌گذاری‌های شرکت‌های صندوق بازنشستگی کشوری در مقایسه با سایر شرکت‌ها، عملکرد نه چندان مطلوبی داشته و میزان بازدهی حاصل از سرمایه‌‌‌گذاری‌های صندوق بازنشستگی کشوری پایین‌‌‌تر از سطح انتظار بوده است. حال سوال اینجاست که چه عواملی سبب شده است میزان بازدهی واقعی این سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌ها مطلوب نباشد؟
دولت به دلیل نیاز به پرداخت سهم کارفرمایی در صندوق بازنشستگی کشوری و اجرای طرح‌های مختلف مانند متناسب‌‌‌سازی حقوق بازنشستگان، به صندوق‌ها بدهکار شده است. اما به جای پرداخت بدهی به صورت نقدی، دولت سهام شرکت‌های دولتی را به صندوق‌ها منتقل کرده است. این کار به این دلیل بوده که برخی از شرکت‌ها زیان‌‌‌ده بوده و بخش خصوصی تمایلی به خرید آنها نداشته است. در نتیجه، صندوق‌ها مجبور شدند سهام این شرکت‌ها را به جای دریافت وجه نقد بپذیرند. این انتقال سهام همچنین به دولت این امکان را داد که همچنان بر این شرکت‌ها تسلط داشته باشد و مدیریت آنها را تحت کنترل خود نگه دارد که یکی از دلایل عدم سوددهی مناسب سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌های صندوق بازنشستگی همین است.
به عقیده کارشناسان مرکز پژوهش‌های مجلس یکی دیگر از دلایل اصلی بازدهی پایین در صندوق بازنشستگی کشوری، تغییرات مداوم مدیریتی در این صندوق و شرکت‌های زیرمجموعه آن است. از زمان تاسیس صندوق بازنشستگی کشوری، از سال 1354 تا 1401 این صندوق 21 مدیر داشته است که به‌‌‌طور متوسط هر مدیر فقط دو سال و دو ماه در این پست بوده است. بدیهی است در چنین شرایطی، مدیران فرصتی برای برنامه‌‌‌ریزی بلندمدت ندارند. علاوه بر این، در برخی موارد، انتصابات مدیریتی بر اساس نگاه‌های سیاسی بوده و افراد منصوب شده فاقد تخصص و تجربه لازم برای مدیریت این صندوق‌ها بوده‌‌‌اند.
یکی دیگر از دلایل بازدهی پایین در شرکت‌های زیرمجموعه صندوق بازنشستگی، کمبود فرصت برای سرمایه‌‌‌گذاری مولد به دلیل کسری نقدینگی در صندوق است. ساختار صندوق بازنشستگی به‌‌‌گونه‌‌‌ای است که بیشتر درآمد حاصل از حق بیمه‌ها صرف پرداخت مستمری‌‌‌ها می‌شود و معمولا اعتبار اضافی قابل توجهی برای سرمایه‌‌‌گذاری باقی نمی‌‌‌ماند. همچنین در سال‌های گذشته، سود حاصل از سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌ها عمدتا از شرکت‌های زیرمجموعه خارج شده و مجددا در آن بخش سرمایه‌‌‌گذاری نشده است که توان سوددهی این شرکت‌ها را کاهش می‌دهد.
خروج از بنگاه‌‌‌داری و حرکت به سمت سهامداری
به عقیده کارشناسان مرکز پژوهش‌های مجلس، اصلی‌‌‌ترین راهکاری که می‌تواند موجب حل بسیاری از مشکلات فعلی سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌های صندوق بازنشستگی و افزایش سودآوری آن شود، خروج از بنگاه‌‌‌داری و حرکت به سمت سهامداری است. در مدل بنگاه‌داری، صندوق‌ها مسوولیت‌های سنگین مدیریتی و هزینه‌های بالایی برای اداره شرکت‌ها دارند که این‌بار مالی را به دوش آنها می‌‌‌اندازد. با حرکت به سمت سهامداری، صندوق‌ها می‌توانند به جای مالکیت مستقیم، از سود شرکت‌ها بهره‌‌‌برداری کنند و از طریق خرید و فروش سهام، نقدینگی بیشتری به دست آورند. این رویکرد همچنین هزینه‌های مدیریت را کاهش می‌دهد، زیرا صندوق‌ها نیاز به اداره بنگاه‌ها ندارند. علاوه بر این، سرمایه‌‌‌گذاری در شرکت‌های سودآور و متنوع باعث افزایش بهره‌‌‌وری و کاهش ریسک می‌شود و به توسعه بازار سرمایه نیز کمک می‌‌‌کند.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1290296/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انتشار اطلاعات بدهکاران کلان بانکی: گامی به سوی نظارت عمومی و بهبود سیاست‌های پولی

سفر مدیرعامل بانک ملی ایران به ارومیه

ساعت مذاکره ایران و آمریکا در رم مشخص شد

امسال تمرکز بخش اقتصادی کردستان بر رفع بیکاری باشد

اینترپل سارق 12 کیلوگرم طلا را به ایران مسترد کرد

اسناد ترور جان اف کندی منتشر شد+ جزئیات

مهلت ثبت‌نام مجدد آزمون کارشناسی ارشد گروه پزشکی امروز آغاز می‌شود

متعهد به تامین امنیت سرمایه گذاری در نفت هستیم

توئیت جدید علی شمخانی درباره مذاکرات ایران و آمریکا

جزئیاتی مهم از تعرفه‌گذاری ترامپ+ فیلم

پرواز بورس به قله 3 میلیونی

پنج مقصد صادراتی محصولات نانویی ایران

نصیری اقدم: با اینکه دلار پایین آمده، اما الان همه چیز با دلار 100 هزار تومانی محاسبه می‌شود

توافق معادن با کی‌یف به تلاش برای توقف جنگ در اوکراین مرتبط نیست

تسهیل سرمایه‌گذاری در اردبیل برای رونق اقتصادی

سفر هیئت اقتصادی ایران به آذربایجان به منظور توسعه روابط

بهترین شغل دنیا چیست؟ مهدی طارمی بودن!

هشدار مهم به این گروه از یارانه‌بگیران: با این معیارها، یارانه 18 میلیون نفر حذف می شود

تناقض‌های آماری با سال پایه + فیلم

پیشنهاد تعیین قیمت توسط خودروساز تحت نظارت شورای رقابت

دولت، ملت و تولید؛ هم‌افزایی برای جهش اقتصادی در سال 1404

قیمت دلار مبادله‌ای امروز شنبه 30 فروردین 1404/ افزایش قیمت+ جدول

قیمت طلا 18 عیار امروز شنبه 30 فروردین 1404/ کاهش قیمت+ جدول

سیب‌زمینی بهاره به بازار رسید+ قیمت

قیمت سکه، نیم‌سکه و ربع‌سکه امروز شنبه 30 فروردین 1404/ کاهش محسوس قیمت سکه امامی+ جدول

قیمت بیت کوین و اتریوم امروز شنبه 30 فروردین 1404/ افزایش قیمت بیت کوین

انتشار زمان پرداخت حقوق بازنشستگان به تفکیک بانک‌های عامل+ جدول

قیمت طلا و سکه امروز شنبه 30 فروردین 1404/ سقوط قیمت‌ها+ جدول

پیام سخنگوی وزارت امور خارجه راجع به شروع دور دوم گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا در شهر رم

سوال نمایندگان از وزیر بهداشت/ ظفرقندی به کمیسیون بهداشت و درمان می‌رود

واژگونی قایق در این کشور 148 قربانی گرفت

بارش‌ها از اواسط هفته افزایش می‌یابد

قیمت دلار و یورو در صرافی ملی امروز شنبه 30 فروردین 1404/ افزایش قیمت

انتقاد یک مقام صنفی از مصوبه الزام پمپ بنزین‌ها به ایجاد ایستگاه شارژ برقی

امروز، پایان مهلت ثبت‌نام در رویداد سرمایه‌گذاری در نفت

کشف 15 دستگاه ماینر غیرمجاز در خرم‌آباد با هماهنگی پلیس امنیت اقتصادی

برنامه‌های 24 گانه برای تحقق شعار سال در کردستان تعیین شده است

کنترل تورم نیازمند مقابله با عوامل مؤثر در ایجاد تورم است

شایعات سرمایه‌گذاری هزار میلیارد دلاری آمریکایی ها در ایران؛ حقیقت یا خیال؟

هتل شایان کیش: تجربه‌ای کلاسیک در یکی از بهترین نقاط جزیره

فرصت‌های نفتی(2)؛ جمع‌آوری گازهای مشعل

حمله تند اردوغان به نتانیاهو/ کابینه اسرائیل در حالت جنون کامل است

رمزگشایی از سفر وزیر دفاع عربستان به ایران+ فیلم

متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان زیر ذره‌بین دیوان محاسبات

رکوردی که شکسته شد؛ روز تاریخی بورس

بانک اچ‌اس‌بی‌سی پیش‌بینی قیمت نفت را کاهش داد

جزئیاتی از منظقه آزاد تجاری مشترک بین ایران و ترکیه/ آنکارا چطور به پل ارتباطی ایران و اروپا تبدیل می‌شود؟

کدام کشور‌ها محصولات نانویی ایران را می‌خرند؟

تشریح رویکرد دولت چهاردهم در مذاکرات در یادداشت جدید سخنگوی دولت

قلهٔ 3 میلیونیِ بورس فتح شد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی