بازار آریا

آخرين مطالب

اثر مذاکرات سیاسی بر بازار کالایی بررسی شد؛

دو اثر متفاوت ترامپ اقتصاد ایران

دو اثر متفاوت ترامپ
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : تصمیم‏‏‌های دونالد ترامپ بازارهای کالایی را تحت‌تاثیر قرار داده است. از یک‌سو موضوع تعرفه‏‏‌های اعمالی و احتمال تشدید جنگ تجاری بین آمریکا و چین، کامودیتی‏‏‌ها را نزولی کرده و از طرفی اخبار مربوط به مذاکره بین ایران و آمریکا بازار داخلی را تحت‌تاثیر قرار داده است؛ این در حالی است که آینده بازار داخلی و تقویت صادرات همگی به صورت مستقیم به نرخ دلار و تصمیم‏‏‌های دوسویه دونالد ترامپ و کشورهای طرف مذاکره با او بستگی دارند.
صنایع مختلف ایران در همه ادوار تحت‌تاثیر عوامل داخلی و خارجی مختلفی قرار گرفته‌‌‌ و با افت‌وخیزهای بسیاری مواجه بوده‌‌‌‌اند. در این بین موضوع تحریم‌‌‌ها مهم‌ترین مولفه موثر بر صنایع بوده و از دیرباز صنعت با معضلی به نام تحریم دست‌وپنجه نرم کرده است. شاید بتوان گفت مهم‌ترین اتفاقی که بر صنایع مختلف تاثیر گذاشت، موضوع برجام در سال 1394 بود. به عبارت بهتر وضعیت اقتصادی ایران تا پیش از سال 1394 شرایط عادی و پایداری نبود که با انجام توافق‌‌‌ها تا حدودی قیمت‌ها به ثبات مقطعی رسیدند.
به عنوان مثال، بعد از امضای برجام، شاخص تولید و صادرات نفت و شاخص رشد اقتصادی روند صعودی را در پیش گرفتند. طولانی‌‌‌ترین دوره تورم یک‌رقمی تاریخ اقتصاد ایران بعد از انقلاب نیز بعد از برجام رقم خورد، اما بعد از خروج آمریکا از برجام و با بازگشت تحریم‌‌‌ها وضعیت مجددا به حالت قبل برگشت و دوباره تمامی شاخص‌‌‌ها ابعاد بحرانی به خود گرفتند. به عبارت بهتر فروش نفت بعد از تحریم‌‌‌های زمستان 1390 از حدود 3میلیون بشکه در روز به بیش از یک‌میلیون بشکه کاهش یافت که این موضوع تحت‌تاثیر موضوع برجام اتفاق افتاد.
بعد از خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم‌‌‌ها در سال 1394، رکوردهای بحران اقتصادی یکی پس از دیگری شکسته شد، اما این موضوع نباید تاثیر شدید تحریم‌‌‌های دوره قبلی را حذف کند. میزان فروش و صادرات نفت ایران در آن زمان کاهش قابل‌توجهی داشت و بالاترین نرخ رکود در کشور به ثبت رسید. بعد از 23تیرماه سال 1394 یا به عبارت بهتر بعد از امضای برجام، شاخص تولید نفت و شاخص رشد اقتصادی و تورم به شرایط نسبتا پایداری رسیده بود که بعد از خروج آمریکا و برگشت تحریم‌‌‌ها در سال 1397، شرایط اقتصادی ایران با شدت بیشتری بحرانی شد.
شاخص برنت در زمان برجام 50دلار و 37سنت به ازای هر بشکه بود که در 8آوریل 2025 به سطح 64دلار و 260سنت به ازای هر بشکه افزایش یافته است. کاهش حجم فروش و صادرات در سال 1397 موجب کاهش درآمدهای نفتی در کشور شد.
بازار نفت؛ چشم‌‌‌انتظار تصمیم‌‌‌های ترامپ
در این بین، اخبار مرتبط با مذاکرات بین ایران و آمریکا و تشدید جنگ تجاری بین آمریکا و چین بازارهای کالایی را به‌شدت تحت‌تاثیر قرار داده است و قیمت‌ها روند نزولی به خود گرفته‌‌‌اند. به‌عنوان مثال، شاخص برنت روز سه‌‌‌شنبه هشتم آوریل به کانال 64دلار به ازای هر بشکه و به پایین‌‌‌ترین سطح خود از آوریل 2021 رسید و چهارمین روز متوالی افت قیمت را رقم زد؛ چراکه ترس از تشدید جنگ تجاری آمریکا و چین بازارها را متلاطم کرده و بر انتظارات تقاضای جهانی تاثیر گذاشته است.
دونالد ترامپ تهدید کرده است که علاوه بر تعرفه‌‌‌های موجود، 50‌درصد تعرفه اضافی بر واردات چین اعمال خواهد کرد، در حالی که پکن متعهد شد «تا آخر مبارزه کند.» انتظار می‌رود خریداران چینی خرید نفت خام آمریکا را متوقف کنند و به سمت روسیه، خاورمیانه و آفریقا بروند. در همین حال، اتحادیه اروپا در حال بررسی طیف کاملی از اقدامات تلافی‌جویانه علیه تعرفه‌‌‌های ایالات‌متحده است که باعث تیرگی بیشتر تجارت جهانی و چشم‌‌‌انداز انرژی می‌شود. در همان زمان، اوپک‌پلاس با اعلام افزایش تولید بیش از حد انتظار، بر فشار افزود و امیدها برای تعادل بازار را تضعیف کرد.
واکنش سریع بازار طلا به مذاکرات
در این بین پس از انتشار اخباری مبنی بر شروع مذاکرات میان ایران و آمریکا، بازارهای داخلی به‌سرعت واکنش نشان دادند و از این‌رو بازار طلا و سکه ریزشی شد. صندوق‌های کالایی طلا روند نزولی را در پیش گرفتند. صندوق‌های‌‌‌ طلای عیار مفید، لوتوس، کهربا و زرفام همگی بازار را با افت شدیدی آغاز کردند. هر کدام از صندوق‌های طلا تا ساعت 13 بعدازظهر روز سه‌‌‌شنبه نوزدهم فروردین به‌‌‌طور میانگین با حدود 10‌درصد کاهش مواجه شدند. صندوق‌های طلا در بازارهای آتی نیز با قیمتی حدود 5‌درصد کمتر نسبت به ‌18فروردین معامله شدند.
در بازار سپرده‌‌‌های کالایی نیز گروه‌‌‌های شمش طلا، سکه طلا و شمش نقره هر کدام در همان ساعت ابتدایی معاملات با 5‌درصد کاهش در قیمت مواجه شدند. در سال 1394 و با انتشار خبر توافق هسته‌‌‌ای صورت‌گرفته بین ایران و گروه 1+5، بازار سکه و طلا نیز واکنشی تقریبا مشابه نشان داد. البته در آن شرایط اوضاع تا حد زیادی متفاوت بود. در سال 1394، توافق هسته‌‌‌ای در شرایطی به دست آمد که از ماه‌‌‌ها قبل از آن مذاکرات در جریان بود و امیدها به دستیابی به یک توافق با دنیا و در نتیجه آن رشد سرمایه‌گذاری و کاهش محدودیت‌های تجاری و تحریم‌‌‌ها، از مدت‌‌‌ها قبل از آن وجود داشت.
در طی آن ماه‌‌‌ها، بازار فرصت کافی برای تجزیه و تحلیل احتمالات مختلف را داشت و واکنشی را که به دستیابی به توافق داشت می‌‌‌شد از قبل پیش‌بینی کرد. در مقابل در حالی این خبر منتشر می‌شود که تا روز گذشته اخبار تحت‌تاثیر اخبار منفی و احتمالات گوناگون از جمله رکود جهانی یا جنگ قرار داشت. در سال 94 و پس از منعقد شدن توافق هسته‌‌‌ای، در مدت 18روز پس از توافق هسته‌‌‌ای، قیمت طلا در بازار ایران 1.7‌درصد ارزان‌‌‌تر شد. بررسی بازارهای طلا و سکه ایران تقریبا سه‌هفته پس از توافق هسته‌‌‌ای ایران و گروه 1+5 نشان می‌دهد که در این مدت بازارهای مختلف نسبت به این اتفاق تاریخی واکنش‌‌‌های مختلفی نشان دادند. یکی از بازارهایی که در این مدت کاهش قیمت‌ها را تجربه کرد، بازار طلا بود. بررسی گزارش‌‌‌های مربوط به آن زمان نشان می‌دهد که قیمت طلا پس از دستیابی به توافق هسته‌‌‌ای در تیرماه 1394، با کاهش پیوسته، به معادل قیمت خود در سال 1391 رسید.
ارزیابی بازار در نیمه اول سال 1394 نیز بیانگر این است که سکه در این شش‌ماه و پس از دستیابی به توافق هسته‌‌‌ای حدودا 3.5‌درصد کاهش در قیمت را تجربه کرده است. روند بازار نشان می‌دهد که بیشترین افزایش قیمت سکه در روز 23فروردین‌‌‌ماه 1394 رخ داد؛ به‌‌‌طوری که هر قطعه سکه تمام‌بهار آزادی طرح جدید با قیمت 977‌هزار تومان معامله شد. بیشترین کاهش قیمت نیز به‌ 29تیرماه مربوط می‌شود که قیمت سکه به حدود 856‌هزار تومان کاهش یافت.
اما موقعیت سیاسی و اقتصادی کشور امروز بسیار متفاوت از شرایط آن زمان است. امروز در شرایطی اخبار مربوط به آغاز مذاکرات منتشر می‌شود که بازارها تا دیروز در شرایطی مملو از نااطمینانی و ناامیدی از آینده به سر می‌‌‌بردند. با توجه به اخبار منفی روزها و هفته‌‌‌های اخیر که نه‌تنها بازار ایران، بلکه بازارهای جهانی را نیز در ابعادی گسترده تحت‌تاثیر قرار داده بود، احتمال دستیابی به توافق، موجب واکنش سریع و تا حدی هیجانی بازار شد.
صنعت فولاد؛ قربانی تصمیم‌‌‌های داخلی
در این بین بازار سکه و طلا را شاید بتوان تنها بازاری تلقی کرد که تحت‌تاثیر اخبار و حواشی موضوع توافقات قرار گرفته است و سایر بازارهای کالایی بیشتر تحت‌تاثیر وضعیت داخلی صنایع و زیرساخت‌‌‌ها قرار دارند.
به عبارت بهتر، صنایع مادر کشور طی چند سال اخیر با معضل ناترازی انرژی دست و پنجه نرم می‌کنند و محدودیت برق و گاز در واحدهای تولیدی سیمان و فولاد موجب شده است تا حجم تولید به صورت قابل‌توجهی کاهش یابد و از این‌رو بازار با کمبود تقاضا نیز مواجه شده است.
سایه جنگ تجاری بر بازار صادراتی
با توجه به موضوع رکود در بخش مسکن و ساخت‌وساز، میزان مصرف سیمان و فولاد و سایر مصالح ساختمانی طی چند سال اخیر روند نزولی داشته است و از این‌رو حجم عرضه و معاملات در تالار صنعتی بورس‌کالا نیز از رونق افتاده بود و این در حالی است که با توجه به وضعیت اقتصادی و سیاسی کشور نرخ ارز به صورت پیوسته در مدار رشد قرار دارد و این مساله به صورت مستقیم بر قیمت‌گذاری کامودیتی‌‌‌ها تاثیرگذار بوده است. نتیجه مذاکرات بین ایران و آمریکا یا تعرفه‌‌‌های اعمالی آمریکا علیه چین و تشدید جنگ تجاری در دنیا به صورت مستقیم بر بازار داخلی فلزات تاثیرگذار نخواهد بود و با کاهش نرخ ارز شاید بتوان این تاثیر را مشاهده کرد. از طرفی در صورت مثبت بودن مذاکرات احتمال می‌رود که تحریم‌‌‌ها تا حدودی برطرف شود که در این صورت فولاد ایران می‌‌‌تواند بازارهای بیشتری را در دنیا به خود اختصاص دهد که با کاهش نرخ ارز می‌‌‌توان گفت صادرات محصولات فولادی نیز درآمد غیرنفتی قابل‌توجهی برای کشور محسوب نمی‌شود. همچنین تعرفه‌‌‌های ایالات‌متحده آمریکا و تشدید جنگ تجاری تاثیر مستقیمی بر بازار فولاد ایران نخواهد گذاشت و فقط می‌‌‌تواند بخش صادرات را تا حدودی تحت تاثیر قرار دهد که برای این موضوع نیز باید منتظر رفع تحریم‌‌‌ها از جانب آمریکا در نتیجه مذاکرات بود.
در خصوص بازارهای صادراتی فولاد ایران، تقاضای ضعیف از شرق آسیا، مشکلات سیاسی ترکیه و کمبود مصرف در شمال آفریقا همگی خبرهای خوبی برای ماه‌‌‌های آینده کارخانه‌های فولاد ایران نخواهند بود. مشکلات اقتصادی داخلی در کنار نگرانی نسبت به اوضاع ارزی و نرخ بالای دلار و احتمال تشدید تنش‌‌‌ها میان اسرائیل و آمریکا با ایران، موجب شده است تا تجار چشم‌‌‌انداز مثبتی نسبت به افزایش قیمت‌ها نداشته باشند.
به طور کلی بخش فولاد مشتری صادراتی خود را دارد و قیمت‌های صادراتی فولاد ایرانی نسبت به سایر کشورها مقرون‌به‌صرفه‌‌‌تر است. بنابراین فروش خارجی در بخش فولاد تا اول ماه ژوئن 2025 انجام شده است. یک موضوع مهم در این زمینه آن است که همیشه واحدهای تولیدی به دلیل نیاز به نقدینگی در بخش صادرات فعال هستند و کار خود را انجام می‌دهند.
در حال حاضر فولاد یک بازار سرمایه‌‌‌ای دارد، اما در هر صورت برای ادامه فعالیت‌‌‌ها در سال‌جاری از حالت سرمایه‌‌‌ای خارج خواهد شد. می‌‌‌توان گفت علاوه بر جهش ارزی و دلاری، در حال حاضر شرایط بازار با تنش ناشی از تغییر سال و افزایش قیمت‌های سال جدید مواجه است. در هر دو صورت، چه در حالت توافق که قیمت دلار کاهش یابد و چه عدم‌توافق و حتی تشدید تنش، چشم‌‌‌انداز رشد قابل‌توجهی برای فروش محصولات فولادی وجود ندارد، اما باید منتظر ماند تا مشخص شود روند بازار به چه شکلی رقم خواهد خورد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1290174/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیش‏‏‌بینی طلای 3700 دلاری

یک خودرو در اتوبان مدرس تهران آتش گرفت + عکس

چشم‌انتظاری متقاضیان برای عرضه 2 خودروی محبوب ایران‌خودرو

ورود وزیر آموزش‌وپرورش به ضرب‌وشتم چند دانش‌آموز در سنندج

آژیر آبی

روایت تجارت نیوز از سراب واردات بنزین سوپر

حتی یک مترمکعب گاز در زمستان 1403 از دست نرفت

بیش از 46 میلیون دلار سرمایه‌گذاری خارجی در راه همدان

حل مسائل اقتصاد کشور از طریق تکیه بر توانمندی بخش خصوصی

حمایت از تولیدات داخلی با کیفیت، کاهش پدیده قاچاق کالا را سبب می شود

تقویت پیوندهای اقتصادی بین کردستان و روستوف روسیه

مدیریت ناترازی‌ها بر پایه داده‌های مصرف

خودداری آمریکا از امضای بیانیه مشترک گروه 7 علیه روسیه

تکمیل طرح‌های اولویت‌دار برای پایداری شبکه گاز

ضرورت تکمیل طرح‌های اولویت‌دار برای پایداری شبکه گاز

ابر بحران آب؛ چه باید بکنیم؟

ثبت رکورد بی‌سابقه انتقال گاز در زمستان 1403

رونمایی از بسته تأمین مالی بتا؛ گام نوین در توسعه بالادست نفت و گاز

کاهش تولید پرفروش‌ترین مدل نیسان در آمریکا

واکنش کرملین به ادعای انتقال اورانیوم غنی شده ایران به روسیه

فروش سوخت در مرز پرویزخان ساماندهی می‌شود

وزیر ارتباطات: اجرای پروژه جی‌نف، کلید اصلی تحقق دولت الکترونیکی است

اعتمادسازی، کلید جذب سرمایه در صنعت نفت و گاز

آمادگی نفت ایران برای میزبانی از سرمایه‌گذاران در طرح‌های توسعه‌ای

آمادگی شرکت ملی نفت ایران برای میزبانی از سرمایه‌گذاران در طرح‌های توسعه‌ای

خودرو در پسامذاکرات؛ تحریم های هفت ساله چه بر سر خودرو آورد؟

سرمایه‌گذاری در تولید راهکاری اساسی رونق اقتصادی در بم است

نامه بسیج دانشجویی دانشگاه تهران به آیت الله آملی/ FATF به معنی گروگان گرفتن اقتصاد کشور توسط دشمن است

سخنگوی دولت: شورای عالی راهبری برنامه هفتم تشکیل شد

عارف در دیدار با رهبری: دولت در زمینه وضعیت معیشتی برنامه‌ دارد

تاکید ایران و اقلیم کردستان عراق بر توسعه همکاری‌ اقتصادی

اولین نشست شورای عالی بورس در سال 1404 برگزار شد

وزیر کار به کارگرانوعده داد: فقط در 3 سال خانه‌دار می‌شوید!

در دیدار نوروزی مدیرعامل گروه سرمایه گذاری غدیر با مدیران ارشد هلدینگ صنعت و معدن مطرح شد؛برنامه‌ریزی برای فتح قله‌های جدید در بازارهای جهانی و بورسی

اختصاص قبض پلکانی برق به این مشترکان

صدور هشدار بارش‌های سیلابی در 11 استان

رونمایی از 200 فرصت سرمایه‌گذاری/ نفت ایران بهشت سرمایه‌گذاران

رونمایی از 200 فرصت سرمایه‌گذاری در صنعت نفت/ ایران بهشت سرمایه‌گذاران

مبنای گزینش در دولت چهاردهم اعلام شد

پاسخ مشاور عراقچی به برخی شایعات درباره غریب‌آبادی + عکس

بهترین سرم ویتامین سی برای لک: معرفی 7 محصول شگفت‌انگیز!

الگوی مذاکراتی ترامپ و نگرانی اروپایی ها؛ ترکیبی از فشار تاکتیکی، معامله‌گری اقتصادی و دیپلماسی

کردستان و روستوف روسیه به دنبال تقویت پیوندهای اقتصادی هستند

رهبر معظم انقلاب: به توانایی‌های خود خوش بین هستیم

پاکدشت در مسیر تحول صنعتی/موانع پیش روی تولید برطرف شود

رونمایی عارف از برنامه مدون دولت برای مهار تورم

علت ورود توده گرد و غبار به غرب کشور اعلام شد

تدید مهلت ثبت‌نام در آزمون کارشناسی‌ارشد علوم‌پزشکی

طرح جدید مسکن درد مستاجران را درمان می‌کند؟

قیمت روز محصولات ایران خودرو و سایپا؛ کاهش قیمت ها در بازار خودرو

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی