بازار آریا

آخرين مطالب

«دنیای اقتصاد» در گفت‌وگو با یک جامعه‌شناس بررسی کرد

پیامد پیامک‌های حجاب نوروزی اقتصاد ایران

پیامد پیامک‌های حجاب نوروزی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : وقتی سومین کلانشهر ایران، بهار جنجالی‌اش را آغاز کرد که از روز پنجم فروردین خبر ارسال پیامک‌های حجاب ستاد امر به معروف و نهی از منکر در شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌شد. کاربران فضای مجازی یکی پس از دیگری پیامک‌های خود را به اشتراک گذاشتند و به این وضعیت معترض شدند. این ماجراها درحالی اتفاق می‌افتاد که اصفهان درگیر ابر چالش آب بود و تنش‌های آبی بین اصفهان و یزد به بالاترین حد خود رسید و معترضان خط لوله انتقال آب به یزد را تخریب کردند و یزدی‌ها بی‌آب ماندند.
تیر آخر را هم تصویر مردی زد که با خیال آسوده به پل خواجو صدمه می‌زد و هیچ نگهبانی وجود نداشت جلوی او را بگیرد. پس از مصاحبه شرق با مدیران میراث‌فرهنگی اصفهان، مردم متوجه شدند که این اداره کل، برای دو هفته با حجا‌ب‌بان‌ها قرارداد بسته اما عنوان می‌کند برای گرفتن نگهبان در طول سال بودجه ندارد! سوال اینجاست که اصفهان به عنوان یکی از کلانشهرهای مهم ایران درحالی که با بحران آب، فرونشست و تخریب آثار تاریخی درگیر است، چرا باید به کانون پرچالش اجتماعی هم تبدیل شود. این سوال همچنان بحث بر سر پیامک‌های حجاب را در رسانه‌ها در سرخط خبرها قرار داده است. 
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت هم دیروز در پاسخ به سوالی درخصوص سرانجام قانون حجاب و ارسال برخی پیامک‌ها در این زمینه، عنوان کرد: «همان‌طور که قبلا برخی از اعضای کابینه اعلام کرده بودند دولت بنا ندارد در مقابل مردم بایستد.» با این وجود سعید معیدفر، جامعه‌شناس پیشکسوت این شرایط را از نظر جامعه‌شناسی نگران‌کننده می‌داند و به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: «تعارض در نقش‌ها و هنجارها در نهایت آدم‌ها را به شرایطی می‌کشاند که زیر همه‌چیز بزنند که ممکن است منجر به یک ناهنجاری تمام‌عیار در افراد شود.»
تعارض در هنجارها
موضوع ارسال 97هزار و 500 پیامک حجاب در اصفهان به قدری برای مردم که امید به وعده دولت داده بودند، شوکه‌کننده بود که همچنان بحث بر سر آن داغ است و حتی چندی پیش رئیس ستاد امر به معروف اصفهان به‌شدت از ارسال پیامک‌ حجاب به دختران و همچنین پدران آنها دفاع کرد و آن را کاملا قانونی خواند. حجت‌الاسلام محسن مظاهری در گفت‌وگو با هم‌میهن همچنین عنوان کرد: «کاری به شورای عالی امنیت ملی و قانون حجاب نداریم.» سوال اما این است که دسترسی به اطلاعات این افراد چگونه صورت گرفته است؟ که او در این باره توضیح داد: «آنها نیز در سیر قانونی خود و توسط دستگاه‌ها و کل مجموعه‌های حاکمیتی بوده است.» و در ادامه تصریح کرد: «قوانین موجود کفایت می‌کند و نیازی به آن قانون نیست. 
شاید آن قانون از این (قانون موجود) هم پایین‌تر باشد. در قوانین موجود به صورت مکتوب می‌توان امر به معروف و نهی از منکر کرد. کلا در قانون آمده که هر موضوع و مساله‌ای که در قانون نهی شده، مصداق منکر است. امر به معروف و نهی از منکر یعنی به مغازه‌داری یادآوری کنید که سد معبر کرده است. برای مغازه‌دار پیامک می‌رود که «مغازه‌دار شما سدمعبر داشتید و لطفا نسبت به بازگشایی مسیر تردد عمومی اقدام نمایید.»
این در حالی است که سکینه پاد، دستیار سابق ابراهیم رئیسی دیروز به خبرآنلاین گفته است: «قانون اساسی احترام به حریم خصوصی را به عنوان یک حق اساسی و فردی ذیل اصل 25 به رسمیت شناخته است. براساس این اصل بازرسی و نرساندن نامه‌ها، ضبط و فاش کردن مکالمات تلفنی، افشای مخابرات تلگرافی و تلکس، سانسور، عدم مخابره و نرساندن آنها، استراق‌سمع و هر گونه تجسس ممنوع است مگر به حکم قانون.» عصر ایران هم در یادداشتی این سوال را مطرح کرده است: «امربه‌معروف‌ها در اصفهان؛ مملکت، ملوک‌الطوایفی شده؟» با این وجود مساله اساسی این است که در 28 اسفند 1403 محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس به صراحت درباره قانون عفاف و حجاب اظهار کرده است: «بنده به عنوان رئیس مجلس باید این قانون را ابلاغ کنم، اما دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی احساس کرد این قانون در جامعه شاید تنش ایجاد کند. با توجه به همزمانی با موضوعات 1401 این قانون عقب افتاد. این موضوع در صحن شورای عالی امنیت ملی آمد و شورای عالی امنیت ملی این تصمیم را گرفت که این موضوع عقب بیفتد و این موضوع به من ابلاغ شد و من وظیفه دارم از آن پیروی کنم.»
جامعه پارادوکسی
سعید معیدفر، جامعه‌شناس در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» درباره این شرایط پیش آمده در جامعه می‌گوید: «وقتی حاکمیت متوجه شده است اجرای قانون حجاب و عفاف می‌تواند مشکل‌ساز شود و شورای امنیت کشور مصوبه مجلس را به حالت تعلیق درآورده و تاکید شده از سوی مقامات که این قانون و مصوبه مشکل تولید می‌کند، بی‌شک اقداماتی از این دست بحران تولید می‌کند و بین مردم نزاع به وجود می‌آورد.» او می‌گوید از سوی دیگر مواردی از این دست وقتی در برخی جاها رعایت می‌شود و در جایی دیگر رعایت نمی‌شود، به‌شدت مشکل‌ساز خواهد شد. مثلا من شنیده‌ام که مجتمع مهر و ماه را پلمب کردند یا در اصفهان پیامک‌های حجاب فرستاده شده است. این رویه یک بام و چند هواست. شرایطی که تقریبا یک عده‌ای از حاکمیت اعتقاد دارند با توجه به وضعیت جامعه و سبک زندگی کنونی بهتر است تصمیمات جدید در برخورد با مردم گرفته شود، اما عده‌ خاصی رفتار متعارضی نشان می‌دهند. 
موازینی که با هم در تضاد است و به جایگاه سیاستگذاران و نیز جامعه آسیب جدی می‌رساند. البته این رویه در بسیاری موارد در ایران حتی در راهنمایی و رانندگی دیده می‌شود و البته به‌شدت آسیب‌زاست.» معیدفر همچنین می‌گوید: «البته این مشکل سال‌هاست که در جامعه ما وجود دارد و در جامعه‌شناسی به آن می‌گویند تعارض نقش‌ها. به این معنی که در خانه از شما انتظار یک نقش می‌رود و در مدرسه انتظار نقش‌ دیگری. در برخی خانواده‌ها نسبت به حجاب رواداری است، اما با این فرد با همان حجاب در مدرسه برخورد می‌شود. این تعارض در نهایت باعث ایجاد پارادوکس در شخصیت فرد می‌شود. فرد ناهنجار شده و زیر اجرای همه قوانین می‌زند و کلا همه باورهایش فرو می‌ریزد. دیگر فرد نمی‌تواند شخصیت مشخصی داشته باشد.» این جامعه‌شناس دانشگاه تهران در نهایت تاکید می‌کند: «این رویه در نهایت منجر به ناهنجاری تمام‌عیار می‌شود و ما امروزه در جامعه‌مان این پارادوکس‌ها و به‌هم‌ریختگی هنجاری را می‌بینیم.»

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1289663/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اجرایی شدن قانون ساماندهی و نظارت بر تجارت مرزی در اسرع وقت

انتشار اطلاعات بدهکاران کلان بانکی: گامی به سوی نظارت عمومی و بهبود سیاست‌های پولی

سفر مدیرعامل بانک ملی ایران به ارومیه

ساعت مذاکره ایران و آمریکا در رم مشخص شد

امسال تمرکز بخش اقتصادی کردستان بر رفع بیکاری باشد

اینترپل سارق 12 کیلوگرم طلا را به ایران مسترد کرد

اسناد ترور جان اف کندی منتشر شد+ جزئیات

مهلت ثبت‌نام مجدد آزمون کارشناسی ارشد گروه پزشکی امروز آغاز می‌شود

متعهد به تامین امنیت سرمایه گذاری در نفت هستیم

توئیت جدید علی شمخانی درباره مذاکرات ایران و آمریکا

جزئیاتی مهم از تعرفه‌گذاری ترامپ+ فیلم

پرواز بورس به قله 3 میلیونی

پنج مقصد صادراتی محصولات نانویی ایران

نصیری اقدم: با اینکه دلار پایین آمده، اما الان همه چیز با دلار 100 هزار تومانی محاسبه می‌شود

توافق معادن با کی‌یف به تلاش برای توقف جنگ در اوکراین مرتبط نیست

تسهیل سرمایه‌گذاری در اردبیل برای رونق اقتصادی

سفر هیئت اقتصادی ایران به آذربایجان به منظور توسعه روابط

بهترین شغل دنیا چیست؟ مهدی طارمی بودن!

هشدار مهم به این گروه از یارانه‌بگیران: با این معیارها، یارانه 18 میلیون نفر حذف می شود

تناقض‌های آماری با سال پایه + فیلم

پیشنهاد تعیین قیمت توسط خودروساز تحت نظارت شورای رقابت

دولت، ملت و تولید؛ هم‌افزایی برای جهش اقتصادی در سال 1404

قیمت دلار مبادله‌ای امروز شنبه 30 فروردین 1404/ افزایش قیمت+ جدول

قیمت طلا 18 عیار امروز شنبه 30 فروردین 1404/ کاهش قیمت+ جدول

سیب‌زمینی بهاره به بازار رسید+ قیمت

قیمت سکه، نیم‌سکه و ربع‌سکه امروز شنبه 30 فروردین 1404/ کاهش محسوس قیمت سکه امامی+ جدول

قیمت بیت کوین و اتریوم امروز شنبه 30 فروردین 1404/ افزایش قیمت بیت کوین

انتشار زمان پرداخت حقوق بازنشستگان به تفکیک بانک‌های عامل+ جدول

قیمت طلا و سکه امروز شنبه 30 فروردین 1404/ سقوط قیمت‌ها+ جدول

پیام سخنگوی وزارت امور خارجه راجع به شروع دور دوم گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا در شهر رم

سوال نمایندگان از وزیر بهداشت/ ظفرقندی به کمیسیون بهداشت و درمان می‌رود

واژگونی قایق در این کشور 148 قربانی گرفت

بارش‌ها از اواسط هفته افزایش می‌یابد

قیمت دلار و یورو در صرافی ملی امروز شنبه 30 فروردین 1404/ افزایش قیمت

انتقاد یک مقام صنفی از مصوبه الزام پمپ بنزین‌ها به ایجاد ایستگاه شارژ برقی

امروز، پایان مهلت ثبت‌نام در رویداد سرمایه‌گذاری در نفت

کشف 15 دستگاه ماینر غیرمجاز در خرم‌آباد با هماهنگی پلیس امنیت اقتصادی

برنامه‌های 24 گانه برای تحقق شعار سال در کردستان تعیین شده است

کنترل تورم نیازمند مقابله با عوامل مؤثر در ایجاد تورم است

شایعات سرمایه‌گذاری هزار میلیارد دلاری آمریکایی ها در ایران؛ حقیقت یا خیال؟

هتل شایان کیش: تجربه‌ای کلاسیک در یکی از بهترین نقاط جزیره

فرصت‌های نفتی(2)؛ جمع‌آوری گازهای مشعل

حمله تند اردوغان به نتانیاهو/ کابینه اسرائیل در حالت جنون کامل است

رمزگشایی از سفر وزیر دفاع عربستان به ایران+ فیلم

متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان زیر ذره‌بین دیوان محاسبات

رکوردی که شکسته شد؛ روز تاریخی بورس

بانک اچ‌اس‌بی‌سی پیش‌بینی قیمت نفت را کاهش داد

جزئیاتی از منظقه آزاد تجاری مشترک بین ایران و ترکیه/ آنکارا چطور به پل ارتباطی ایران و اروپا تبدیل می‌شود؟

کدام کشور‌ها محصولات نانویی ایران را می‌خرند؟

تشریح رویکرد دولت چهاردهم در مذاکرات در یادداشت جدید سخنگوی دولت

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی