بازار آریا

آخرين مطالب

رکوردشکنی تولید گاز؛ خبر پرتکرار روزهای سرد 1403 اقتصاد ایران

رکوردشکنی تولید گاز؛ خبر پرتکرار روزهای سرد 1403
  بزرگنمايي:

بازار آریا - چند مرتبه رکوردشکنی در زمینه برداشت و تولید گاز، یکی از دستاوردهای مهم و ارزشمند وزارت نفت در همان چند ماه ابتدایی دولت چهاردهم به‌شمار می‌رود. دستاوردی که اگرچه به‌دلیل گستردگی بحران ناترازی انرژی کمتر به آن پرداخته شد، اما توانست زمستانی بدون قطعی گاز را با وجود ناهنجاری سرما و افزایش بی‌سابقه مصرف گاز رقم بزند.

به گزارش خبرنگار شانا، روزهای سرد 1403 هرچند چالش‌هایی در حوزه تأمین انرژی ایجاد کرد، اما بار دیگر نعمت برخورداری از گاز طبیعی و نقش پررنگ صنعت نفت در تأمین انرژی کشور را به رخ کشید. همزمان با روی کار آمدن دولت چهاردهم، با توجه به شرایط حساس زمانی و کاستی‌های ناشی از عدم ذخیره‌سازی مناسب سوخت مایع برای مصرف نیروگاه‌ها در پنج‌ ماهه ابتدایی سال، تولید پایدار و تأمین گاز مورد نیاز کشور از اهمیتی دوچندان برخوردار بود.
ایران به‌عنوان سومین تولیدکننده برتر گاز در جهان، بیش از 70 درصد سبد انرژی خود را از گاز طبیعی تأمین می‌کند. اتکا و وابستگی بیش‌ازحد به گاز، همچنین انجام نشدن تکالیف مربوط به بهینه‌سازی مصرف در اسناد بالادستی و البته بین‌دستگاهی، سبب شده است با وجود اینکه رشد تولید گاز در کشور 2 برابر متوسط رشد تولید گاز در جهان است، مقدار مصرف از تولید پیشی بگیرد.
هرچند بنا بر اتفاق‌نظر کارشناسان حوزه انرژی، راهکار اساسی مقابله با ناترازی انرژی در مقطع کنونی را باید در سمت تقاضا و بهینه‌سازی مصرف پیگیری و عملیاتی کرد، اما در همین مقطع زمانی نیز وزارت نفت دولت چهاردهم با هدف جلوگیری از بحران انرژی در فصل سرد سال، با اجرای طرح‌های راهبردی در حوزه گاز، موفق شد رکوردهای جدیدی در زمینه تولید گاز ثبت کند. طرح‌هایی که اگر اجرایی نمی‌شد، شاهد روزهای به‌مراتب سخت‌تری در زمینه تأمین انرژی کشور بودیم.
بر همین اساس، با اقدام‌های انجام‌شده از سوی وزارت نفت دولت چهاردهم در زمینه «افزایش ظرفیت تولید گاز» و «بهینه‌سازی روند تحویل گاز» تا پیش از ورود به فصل سرما، روزانه حدود 30 میلیون مترمکعب به تولید گاز خام افزوده شد. گفتنی است این مقدار گاز تقریباً معادل مصرف دو استان کشور است. البته روند افزایشی تولید گاز در فصل سرد سال حفظ شد و به روزانه 35 میلیون مترمکعب نیز رسید.
حمید بورد، مدیرعامل شرکت ملی نفت (یک‌شنبه، پنجم اسفند) در آیین گشایش سومین همایش پتروتک، با بیان اینکه رکورد تولید گاز در زمستان امسال چند مرتبه شکسته شد، اظهار کرد: مقدار تولید گاز در بالاترین رکورد به حدود یک میلیارد و 115 میلیون مترمکعب رسید که آمار بسیار بالایی است. تنها چند روز پس از اظهارنظر معاون وزیر نفت در خصوص رکوردشکنی‌های متعدد در زمینه تولید گاز، شرکت ملی نفت ایران اعلام کرد: «مقدار تحویل گاز خام به شرکت ملی گاز با رسیدن به یک میلیارد و 21 میلیون مترمکعب در روز رکورد جدیدی را به ثبت رساند.»
اما جزئیات افزایش تولید گاز در دولت چهاردهم چه بود و این دستاورد مهم و حیاتی چگونه محقق شد؟
رکورد 716 میلیون مترمکعبی برداشت گاز در پارس جنوبی
زمستان امسال مقدار برداشت روزانه گاز در پارس جنوبی به‌عنوان قلب تپنده تولید گاز کشور به‌ رکورد 716 میلیون مترمکعب رسید که در نوع خود بی‌نظیر است. این مقدار گاز از 37 سکوی دریایی، بیش از 300 حلقه چاه و از 24 فاز برداشت می‌شود و بیش از 70 درصد گاز مصرفی کشور را تأمین می‌کند، همچنین بیش از 40 درصد خوراک تولید بنزین و نزدیک به 50 درصد خوراک صنایع پتروشیمی و نیروگاه‌ها از محل تولیدات این میدان مشترک تأمین می‌شود.
با توجه به رشد بالای مصرف داخلی و پیش‌بینی کاهش فشار گاز در چاه‌های میدان پارس جنوبی در سال‌های آتی، یکی از اقدام‌های اساسی که برای پایداری برداشت گاز در کشور ضروری به نظر می‌رسد، عملیاتی شدن پروژه فشارافزایی میدان پارس جنوبی است. بر همین اساس، شنبه (18 اسفند 1403) قراردادهای طرح فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی به ارزش حدود 17 میلیارد دلار با حضور رئیس‌جمهوری و مدیران ارشد صنعت نفت امضا شد.
این قراردادها با چهار پیمانکار داخلی که تجارب ارزنده‌ای در توسعه این میدان بزرگ مشترک گازی دارند، منعقد شده است؛ بر اساس برنامه‌ریزی انجام‌شده، میدان پارس جنوبی به هفت هاب فشارافزایی تقسیم می‌شود و برای هر هاب، حدود 60 هزار تن سازه ساخته می‌شود. درمجموع، 420 هزار تن سازه در این پروژه احداث می‌شود که 70 درصد از ملزومات آن از داخل کشور تأمین می‌شود. اهداف این پروژه راهبردی شامل «جبران افت فشار»، «حفظ تولید حداکثری گاز»، «کاهش ناترازی گاز و بنزین» و «جلوگیری از مهاجرت گاز به قطر از این میدان مشترک» است.
ثبت رکورد تولید 248 میلیون مترمکعب گاز در نفت مرکزی
در حوزه تولید حداکثری گاز از ابتدای فعالیت دولت چهاردهم، نقش شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، به‌عنوان قطب تولید گاز در خشکی نیز بسیار پررنگ بوده است، به‌طوری ‌که این شرکت توانسته است روزانه حدود 248 میلیون مترمکعب گاز (تأمین حدود 25 درصد گاز تولیدی) تولید کند که رکورد تازه‌ای محسوب می‌شود.
ازجمله پروژه‌های کلیدی اجراشده از سوی این شرکت می‌توان به «راه‌اندازی ایستگاه تقویت فشار میدان وراوی» و افزایش تولید روزانه 2 میلیون مترمکعب و «راه‌اندازی میدان توسعه‌ای دی» با تولید حدود 3 میلیون مترمکعب در روز اشاره کرد.
بهره‌برداری از چاه‌های توسعه‌ای متعدد نظیر «19 دالان»، «18 آبان» و «85 خانگیران» (هرکدام با تولید حدود 1.5 میلیون مترمکعبی در روز)، همچنین «چاه 14 تنگ بیجار با تولید 0.6 میلیون مترمکعبی در روز»، ازجمله اقدام‌هایی بود که نقش مهمی در افزایش ظرفیت تولید گاز و تأمین نیاز داخلی ایفا کرد.
یکی از نکات قابل‌توجه این است که فرآیند افزایش تولید زمستانی میدان‌های گازی در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران معمولاً در آذر اجرا می‌شد، اما امسال برای افزایش اطمینان از تأمین پایدار گاز، این روند از مهرماه کلید خورده است.
شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب نیز که عهده‌دار تولید حدود 80 درصد نفت کشور است، تلاش‌های گسترده‌ای برای افزایش تولید گاز صورت گرفته و هم‌اکنون بخشی از گاز مورد نیاز کشور در این شرکت تأمین می‌شود. طبق اظهارات مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب، مقدار گازسوزی در محدوده فعالیت این شرکت نسبت به اوایل پاییز سال 1403، نزدیک به 250 میلیون فوت‌مکعب در روز کاهش یافته و در نتیجه مقدار گاز تحویلی به شبکه سراسری از سوی این شرکت، 32 درصد بیشتر از برنامه ابلاغی بوده است.
برنامه‌های آینده برای افزایش ظرفیت تولید گاز
شرکت ملی نفت ایران برنامه‌های متعددی را برای افزایش ظرفیت تولید و بهینه‌سازی فرآیند تأمین گاز در نظر دارد. یکی از مهم‌ترین اقدام‌ها، افزایش تولید در شرکت نفت و گاز پارس فراتر از برنامه مصوب و تا سقف توان تولیدی تأسیسات، سکوها و ظرفیت دریافت پالایشگاه‌هاست. در این راستا می‌توان به «راه‌اندازی چاه هفتم سکوی 11B» (که توان تولید 3 میلیون مترمکعب در روز دارد) و «راه‌اندازی چاه چهارم سکوی 13A» (که توان تزریق روزانه 2 میلیون مترمکعب گاز به شبکه را دارد) اشاره کرد.
«آغاز حفاری دریایی در موقعیت مرزی میدان بلال با قطر» و «اتمام عملیات میدانی بسترشناسی فاز نخست توسعه میدان گازی پارس شمالی» ازجمله اقدام‌هایی است که در سال آینده به‌منظور افزایش حداکثری تولید گاز ایران برنامه‌ریزی شده است. گفتنی است بارگیری جکت طرح توسعه میدان گازی بلال که با سرمایه‌گذاری 16 میلیون دلاری ساخته شده در بهمن‌ 1403 انجام‌ شده است و با نصب این جکت که از سوی متخصصان داخلی ساخته شده، امکان حفاری دریایی محقق می‌شود.
همچنین بنا بر وعده حمید بورد، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، قرار است تا پایان سال آینده روزانه بین 14 تا 15 میلیون مترمکعب گاز همراه نفت در کشور از محل پروژه‌های جدید جمع‌آوری ‌شود.
درمجموع، شرکت ملی نفت ایران با اجرای مجموعه‌ای از اقدام‌های راهبردی توانسته است تولید و تحویل گاز را به شکل قابل‌توجهی افزایش دهد و به این ترتیب نیاز گازی کشور در یکی از سخت‌ترین برهه‌های زمانی تأمین شد. ثبت رکوردهای بی‌سابقه در تولید و تحویل گاز، بهره‌برداری از چاه‌های جدید و بهینه‌سازی تعمیرات اساسی ازجمله مهم‌ترین دستاوردهای این شرکت از زمان آغاز فعالیت دولت چهاردهم بوده است.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1283596/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چشم‌انداز سیاست خارجی ایران چگونه خواهد بود؟

استفاده 86 درصدی مردم از طرح ملی کالابرگ

تأمین 66.8 میلیارد دلار ارز مورد نیاز واردات و نیازهای خدماتی

خراسان جنوبی پتانسیل های زیادی برای تحقق شعار سال دارد

سخنی صریح با دکتر محمدرضا عارف / مناطق آزاد تجاری ایران را شجاعانه از خود تحریمی های داخلی خارج کنید

زیان تحریم برای ایران چه بود؟/ عادلی: هم از عربستان و ترکیه عقب ماندیم هم از امارات

رشد معنادار سرمایه‌گذاری، همکاری قوای سه‌گانه را می‌طلبد

پیکسل 9A گوگل با طراحی جدید و قیمت اقتصادی از 21 فروردین عرضه می‌شود

تحقق شعار 1404 با گسترش سرمایه‌گذاری بر اساس آمایش سرزمین

رشد معنادار سرمایه‌گذاری، همکاری قوای سه‌گانه را می‌طلبد/ اقتصاد آرام، سرمایه‌گذاران را ترغیب می‌کند

قیمت سکه امامی از 100 میلیون تومان عبور کرد/ رکوردشکنی قیمت سکه امروز 9 فروردین 1404

سردار تنگسیری: هرگز درباره توانمندی‌ جبهه مقاومت مذاکره نمی‌کنیم/ هیچ‌کس نمی‌تواند به ما ضربه بزند و فرار کند

هت‌تریک صعودی بورس تهران در سال 1404

کامبک مشروط بورس

سلام سکه به کانال 103 میلیون تومانی؛ دلار ردیف جدید را فتح کرد

جدیدترین وضعیت قیمت ارز در بازار آزاد/ دلار 104 هزار تومان عبور کرد

قیمت‌ها بعد از عبدالناصر همتی/ اینفوگرافی

درگیری مسلحانه 2 برادر/ تیراندازی به ماموران انتظامی

افزایش بیش از 11 هزار واحدی شاخص کل بورس

ملت بزرگ ایران، همواره مردمی متمدن و بافرهنگ بوده‌اند

رکورد تاریخی قیمت طلا؛ بحران جهانی یا فرصت سرمایه‌گذاری؟

العربی‌الجدید مدعی شد: ایران به تمام بندهای نامه ترامپ پاسخ داده است

مالیات بر ارزش افزوده طلا و جواهر 10 درصد شد

گلکسی زد فلیپ 7 FE، تاشوی اقتصادی سامسونگ در راه است

مسیر جدید برای رشد صنعت نمایشگاهی کشور در 1404

187 دستگاه ماینر تولید ارز دیجیتال قاچاق کشف شد

بررسی راهکارهای توسعه آذربایجان‌غربی در دیدار رئیس ستاد اجرایی فرمان امام (ره) و استاندار

اعلام حمایت وزارت اقتصاد از بورس در 1404

واحد صنفی متخلف در اردبیل بیش از 2 میلیارد و 800 میلیون ریال جریمه شد

سرمایه‌گذاری برای تولید، زمینه‌ساز اشتغال و رونق اقتصادی است

برنامه فراگیر تامین مالی جهش تولید اجرا می‌شود

نسبت تعداد سینما به جمعیت: 1402

آمار قربانیان جنگ غزه اعلام شد

دوشنبه عید سعید فطر است؟

کشف 187 دستگاه ماینر تولید ارز دیجیتال قاچاق در ایلام

طلا در خطر؟ نبرد پادشاهی فلزات با رقیب دیجیتالی!

انفجار انتحاری در بلوچستان پاکستان+ جزئیات

رشد قیمت طلا در بازار؛ دلار به کانال 104 هزار تومانی رسید

طرح‌های پالایشی اولویت‌بندی می‌شوند/ ساخت پالایشگاه‌های کوچک با استفاده از سرمایه‌های مردمی

جزئیات برگزاری نماز عید فطر به امامت رهبر انقلاب اعلام شد

سفری به سواحل مرجانی ایران

موافقت صندوق بین‌المللی پول با اعطای 400 میلیون دلار به اوکراین

طلا در مسیر صعودی رکوردشکنی‌های پی‌درپی در بازار جهانی ادامه دارد

افزایش حقوق کارگران؛ وعده‌ای که 6 ماه دیگر محقق می‌شود؟

تحریم اروپا علیه صادرات مجدد گاز مایع روسیه

فرزانه صادق با وزیر خارجه ترکمنستان دیدار کرد

طرح جدید مصر برای بازگشت آتش‌بس در غزه

مصرف بنزین در تعطیلات نوروز 1404 به 164 میلیون لیتر رسید

سیگنال نرخ ارز به قیمت مسکن

هشدار نهایی به اژدهای زرد: اگر می‌خواهی از چنگال تحریم رها شوی، این یک تجارت پرسود را فراموش کن!

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی