بازار آریا

آخرين مطالب

نزاع برسر تعارض منافع اقتصاد ایران

نزاع برسر تعارض منافع
  بزرگنمايي:

بازار آریا - حسام‌الدین درمیشی* هم به صورت کلی و هم با توجه به وضع موجود اقتصاد کشور، اشخاص به‌تنهایی در روند اقتصادی به نظر تاثیر چندانی ندارند و مقدمات رشد اقتصادی در حال حاضر به ارتباطات برون‌مرزی و رفع تحریم‌‌‌ها وابسته است که در کنار کنترل بودجه و سیاست‌‌‌های مالی درست می‌‌‌تواند تاثیر اندکی بر بهبود وضعیت اقتصادی داشته ‌‌‌باشد.
در این راستا، آقای همتی با اقدامات موثری که در اقتصاد داشتند، از جمله حذف دلار نیمایی و راه‌‌‌اندازی بازار دلار توافقی که اختلاف به‌نسبت کمتری با دلار بازار آزاد دارد، مقدمات حذف رانت و بی‌‌‌عدالتی ارزی در کشور را فراهم کرده و با سود‌‌‌آوری بیشتر شرکت‌های صادر‌‌‌کننده بورسی از محل مالیات کسری بودجه از این نظر تا حدی جبران می‌‌‌شد. از جمله اقدامات موثر دیگر آقای همتی، خصوصی‌‌‌سازی شرکت ایران‌خودرو بود؛ مساله‌ای که سالیان سال بود در دست اقدام بود؛ اما در این دوره به تحقق پیوست و نوید این را می‌‌‌داد که خصوصی‌‌‌سازی‌‌‌ها ادامه‌‌‌دار باشد و از بابت فروش سهام شرکت‌های دولتی، به‌خصوص شرکت‌های زیان‌‌‌ده دولتی، بتواند بستری را فراهم کند که هم به بهبود شرایط شرکت‌ها و هم به جبران بخشی از کسری بودجه منجر شود؛ امری که می‌‌‌توانست تاثیر بسزایی بر کنترل تورم داشته ‌‌‌باشد و این امیدواری را برای بازار فراهم کند که قرار است به‌تدریج مقدمات اقتصاد آزاد و حذف قیمت‌گذاری دستوری در ادامه روند سکان‌‌‌داری ایشان در وزارت اقتصاد فراهم شود. لکن، با استیضاح ایشان تمامی این امیدواری‌‌‌ها به ناامیدی بدل شد.
آنچنان که مشاهده می‌شود، ‌‌‌ به نظر می‌رسد جریانی در کشور با اقدامات انجام‌‌‌شده تضاد منافع داشتند که همین تضاد منافع موجب استیضاح ایشان شد. در بازار پس از اعلام وصول استیضاح، قیمت رشد کرده و بعد از گذشت چند روز، مجددا به روند عادی خود بازگشت. در بازار دلار هم پس از اعلام وصول استیضاح قیمت با رشد مواجه شد و پس از چند روز مجددا به روال عادی خود بازگشت. مطابق این شواهد، ‌‌‌ به نظر می‌رسد بازار دلار و طلا در تاریخ اعلام وصول استیضاح نسبت به تایید استیضاح اطلاعات داشته و واکنش نشان داده است. البته تاثیر استیضاح ایشان بر این دو بازار مقطعی بوده و این دو بازار به دلیل اینکه اقدامات سیاسی و کلان مملکت تاثیر زیادی بر این بازارها دارد، متاثر از یک شخص نخواهد بود و با وجود آقای همتی یا بدون وجود ایشان، این دو بازار متاسفانه با شرایط موجود به روند صعودی خود ادامه خواهند داد. اما شرایط در بورس متفاوت است.
در بورس، شرایط به این شکل بود که پس از اعلام وصول استیضاح، بازار همچنان به روند صعودی خود ادامه داد؛ اما پس از تایید استیضاح، شاخص کل وارد فاز نزولی شد. این بیانگر آن است که بورس در تاریخ وصول استیضاح عقیده بر تایید استیضاح ایشان نداشت؛ در صورتی که در بازار دلار و طلا نشانه‌‌‌های تایید استیضاح نمایانگر بود. لکن، بورس به دلیل عدم‌علاقه‌‌‌مندی به تایید استیضاح از قبول آن خودداری می‌‌‌کرد و پس از تایید در تاریخ 12 اسفندماه نسبت به آن واکنش نشان داد.
فضای اقتصادی در بورس متفاوت از بازار طلا و دلار است و تاثیر ایشان به عنوان وزیر اقتصاد در راس آن می‌‌‌توانست بر بورس بسیار مثبت ‌‌‌باشد و حضور شخص ایشان برای بازار سهام بسیار حائز اهمیت بود. به بیان دیگر، با توجه به اقدامات مفید ایشان در بورس، اعم از راه‌‌‌اندازی بازار توافقی دلار برای شرکت‌های صادرکننده و خصوصی‌‌‌سازی شرکت ایران‌خودرو و امیدواری به ‌خصوصی‌‌‌سازی سایر شرکت‌های دولتی حاضر در بورس مقدمات اعتماد هرچه بیشتر به بورس در حال شکل‌‌‌گیری بود و با توجه به اینکه موضوع اصلی عدم‌رشد شاخص کل در حال حاضر عدم‌اعتماد سرمایه‌گذاران نسبت به بازار و ریسک‌‌‌های برون‌مرزی است، وجود ایشان می‌‌‌توانست مساله اعتمادسازی به بازار را تحت‌تاثیر مثبت قرار دهد.
با توجه به اینکه گویا یکی از دلایل استعفای دکتر ظریف نیز استیضاح ایشان بود و همچنین، با وجود دکتر ظریف در کابینه دولت امیدواری در مورد مذاکرات را دوچندان می‌‌‌کرد، در واکنش به آن استیضاح و این استعفا، بورس مجددا وزن بسیار بیشتری به ریسک عدم‌مذاکره داده است و در نتیجه، بعید به نظر می‌رسد که وضعیت بورس بهبود یابد؛ زیرا بازیابی اعتماد به بورس امری دشوار است؛ اما در نقطه مقابل، وضعیت بازارهای طلا و دلار بدون اهمیت به استیضاح یا عدم‌استیضاح ایشان همچنان به روند کلی خود ادامه داده و به نظر می‌رسد متاسفانه همچنان روند صعودی را در پیش خواهد گرفت.
لکن، در بورس بعید به نظر می‌رسد که شرایط رو به بهبود باشد و دست پر نهایتا در فصل بهار با توجه به نزدیک شدن به فصل مجامع و تقسیم سود نوسانی مثبت در بازار خواهیم ‌‌‌داشت؛ اما در ادامه به دلیل تزریق بی‌‌‌اعتمادی به بازار در حال حاضر در بلند‌‌‌مدت امیدی به بهبود شرایط نیست و در بهترین حالت بازاری موازی با فراز و فرودهایی با طول موج کوتاه و متوسط خواهیم ‌‌‌داشت که در حال حاضر امیدی به رشد ادامه‌‌‌دار و امواج بلند نخواهیم ‌‌‌داشت.
* کارشناس بازار سرمایه

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1281066/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بورس زیر ضرب دو ریسک

کاهش دمای هوای تهران در این روز

بورس سرخ‌پوش به استقبال تعطیلات نوروز رفت

هشدار فراجا درباره وعده‌های اعزام به خارج

ارزش معاملات صندوق های طلا از 5.7 همت عبور کرد

سازمان هدفمندسازی: 5.4 همت یارانه دارو و شیرخشک پرداخت شد

ریزش سنگین بورس در آخرین روز کاری 1403

این خودروها تا پایان تعطیلات در پارکینگ توقیف می‌مانند

بیانیه حماس درباره شهادت 4 شخصیت سیاسی

دوربین‌های طرح ترافیک در پایتخت از این ساعت خاموش می‌شوند

ساخته جدید مهران مدیری رونمایی شد

خودزنی به سبک آمریکایی؛ رونمایی از سلاح ترامپ علیه پکن

ساعت رسمی در سال 1404 تغییر می‌کند؟

رئیس اتحادیه خشکبار: کمبود آجیل نداریم

حق بیمه کارفرمایی کارگران ساختمانی افزایش یافت

هشدار به خریداران طلا

عراقچی در آخرین نشست سخنگویی 1403+ فیلم

تأیید شهادت 4 نفر از مسئولان دولتی فلسطین

پنجاه و نهمین شماره نشریه خط زندگی منتشر شد

کشف 20 هزار و 600 عدد انواع مواد محترقه خارجی غیر مجاز در اردبیل

روابط اقتصادی با اقلیم کردستان عراق تقویت شود

دلیل افزایش نجومی قیمت طلا افشا شد

دلیل افزایش قیمت‌ در بازارهای ارز و طلا چیست؟

تکذیب ادعای جنجالی شبکه سعودی درباره شناور ایرانی

آیت الله نوری همدانی: عدم تعهد رژیم کودک کش صهیونیستی درس عبرتی برای همگان است

دوئل قیمت دلار و تتر در بازار ارز

بازار طلا دست به عصا شد؛ قیمت سکه تغییر فاز می‌دهد؟

مرگ سیاستمدار مشهور و ستاره موسیقی در سانحه سقوط هواپیما

تحولات غزه روسیه را نگران کرد

فهرست کشیک نوروزی بانک‌ها در تعطیلات

نماینده مجلس: وزارت جهاد کشاورزی نمی‌تواند از تامین امنیت غذایی شانه خالی کند

حق بیمه شخص ثالث اعلام شد

راهکارهایی برای جمع‌آوری نقدینگی/رئیس بانک مرکزی پاسخگو باشد

آغاز اجرای توافق تجارت آزاد ایران و اوراسیا از 25 اردیبهشت

سقف تسهیلات مسکن افزایش یافت

تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام خلیل‌آباد با استفاده از نشاندار کردن مالیات

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری لرستان معرفی شد‌‌

گشایش اقتصادی برای 170 هزار مرزنشین کرمانشاه

تاثیر احداث یک شهرک صنعتی خصوصی در توسعه اقتصادی

تحلیل راهبردی پیرامون "تهدید ترامپ، تنگه هرمز و نبرد نامتقارن: تحلیل استراتژیک نظامی ایران در سایه فشارهای بین‌المللی"

مسیر 17 ساعته کیش به تاجیکستان چند؟ + عکس

قیمت مرغ و گوشت قرمز امروز 28 اسفند 1403

اطلاعیه سازمان مالیاتی درباره بند (ت) تبصره 6 قانون بودجه

جزئیات فعالیت میادین میوه و تره‌بار در تعطیلات نوروز اعلام شد

پیام نوروزی پزشکیان به رئیس‌جمهوری تاجیکستان

عارف زمان معرفی گزینه پیشنهای وزارت اقتصاد را اعلام کرد

نظر عضو کارفرمایی شورایعالی کار در خصوص افزایش 45درصدی حقوق کارگران

بورس 1403 با ریزش تمام شد

اظهارات عارف درباره معرفی وزیر اقتصاد

اکرمی: وزارت اقتصاد به من پیشنهاد نشده و نمیخواهم هم پیشنهاد شود

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی