بازار آریا

آخرين مطالب

نزاع برسر تعارض منافع اقتصاد ایران

نزاع برسر تعارض منافع
  بزرگنمايي:

بازار آریا - حسام‌الدین درمیشی* هم به صورت کلی و هم با توجه به وضع موجود اقتصاد کشور، اشخاص به‌تنهایی در روند اقتصادی به نظر تاثیر چندانی ندارند و مقدمات رشد اقتصادی در حال حاضر به ارتباطات برون‌مرزی و رفع تحریم‌‌‌ها وابسته است که در کنار کنترل بودجه و سیاست‌‌‌های مالی درست می‌‌‌تواند تاثیر اندکی بر بهبود وضعیت اقتصادی داشته ‌‌‌باشد.
در این راستا، آقای همتی با اقدامات موثری که در اقتصاد داشتند، از جمله حذف دلار نیمایی و راه‌‌‌اندازی بازار دلار توافقی که اختلاف به‌نسبت کمتری با دلار بازار آزاد دارد، مقدمات حذف رانت و بی‌‌‌عدالتی ارزی در کشور را فراهم کرده و با سود‌‌‌آوری بیشتر شرکت‌های صادر‌‌‌کننده بورسی از محل مالیات کسری بودجه از این نظر تا حدی جبران می‌‌‌شد. از جمله اقدامات موثر دیگر آقای همتی، خصوصی‌‌‌سازی شرکت ایران‌خودرو بود؛ مساله‌ای که سالیان سال بود در دست اقدام بود؛ اما در این دوره به تحقق پیوست و نوید این را می‌‌‌داد که خصوصی‌‌‌سازی‌‌‌ها ادامه‌‌‌دار باشد و از بابت فروش سهام شرکت‌های دولتی، به‌خصوص شرکت‌های زیان‌‌‌ده دولتی، بتواند بستری را فراهم کند که هم به بهبود شرایط شرکت‌ها و هم به جبران بخشی از کسری بودجه منجر شود؛ امری که می‌‌‌توانست تاثیر بسزایی بر کنترل تورم داشته ‌‌‌باشد و این امیدواری را برای بازار فراهم کند که قرار است به‌تدریج مقدمات اقتصاد آزاد و حذف قیمت‌گذاری دستوری در ادامه روند سکان‌‌‌داری ایشان در وزارت اقتصاد فراهم شود. لکن، با استیضاح ایشان تمامی این امیدواری‌‌‌ها به ناامیدی بدل شد.
آنچنان که مشاهده می‌شود، ‌‌‌ به نظر می‌رسد جریانی در کشور با اقدامات انجام‌‌‌شده تضاد منافع داشتند که همین تضاد منافع موجب استیضاح ایشان شد. در بازار پس از اعلام وصول استیضاح، قیمت رشد کرده و بعد از گذشت چند روز، مجددا به روند عادی خود بازگشت. در بازار دلار هم پس از اعلام وصول استیضاح قیمت با رشد مواجه شد و پس از چند روز مجددا به روال عادی خود بازگشت. مطابق این شواهد، ‌‌‌ به نظر می‌رسد بازار دلار و طلا در تاریخ اعلام وصول استیضاح نسبت به تایید استیضاح اطلاعات داشته و واکنش نشان داده است. البته تاثیر استیضاح ایشان بر این دو بازار مقطعی بوده و این دو بازار به دلیل اینکه اقدامات سیاسی و کلان مملکت تاثیر زیادی بر این بازارها دارد، متاثر از یک شخص نخواهد بود و با وجود آقای همتی یا بدون وجود ایشان، این دو بازار متاسفانه با شرایط موجود به روند صعودی خود ادامه خواهند داد. اما شرایط در بورس متفاوت است.
در بورس، شرایط به این شکل بود که پس از اعلام وصول استیضاح، بازار همچنان به روند صعودی خود ادامه داد؛ اما پس از تایید استیضاح، شاخص کل وارد فاز نزولی شد. این بیانگر آن است که بورس در تاریخ وصول استیضاح عقیده بر تایید استیضاح ایشان نداشت؛ در صورتی که در بازار دلار و طلا نشانه‌‌‌های تایید استیضاح نمایانگر بود. لکن، بورس به دلیل عدم‌علاقه‌‌‌مندی به تایید استیضاح از قبول آن خودداری می‌‌‌کرد و پس از تایید در تاریخ 12 اسفندماه نسبت به آن واکنش نشان داد.
فضای اقتصادی در بورس متفاوت از بازار طلا و دلار است و تاثیر ایشان به عنوان وزیر اقتصاد در راس آن می‌‌‌توانست بر بورس بسیار مثبت ‌‌‌باشد و حضور شخص ایشان برای بازار سهام بسیار حائز اهمیت بود. به بیان دیگر، با توجه به اقدامات مفید ایشان در بورس، اعم از راه‌‌‌اندازی بازار توافقی دلار برای شرکت‌های صادرکننده و خصوصی‌‌‌سازی شرکت ایران‌خودرو و امیدواری به ‌خصوصی‌‌‌سازی سایر شرکت‌های دولتی حاضر در بورس مقدمات اعتماد هرچه بیشتر به بورس در حال شکل‌‌‌گیری بود و با توجه به اینکه موضوع اصلی عدم‌رشد شاخص کل در حال حاضر عدم‌اعتماد سرمایه‌گذاران نسبت به بازار و ریسک‌‌‌های برون‌مرزی است، وجود ایشان می‌‌‌توانست مساله اعتمادسازی به بازار را تحت‌تاثیر مثبت قرار دهد.
با توجه به اینکه گویا یکی از دلایل استعفای دکتر ظریف نیز استیضاح ایشان بود و همچنین، با وجود دکتر ظریف در کابینه دولت امیدواری در مورد مذاکرات را دوچندان می‌‌‌کرد، در واکنش به آن استیضاح و این استعفا، بورس مجددا وزن بسیار بیشتری به ریسک عدم‌مذاکره داده است و در نتیجه، بعید به نظر می‌رسد که وضعیت بورس بهبود یابد؛ زیرا بازیابی اعتماد به بورس امری دشوار است؛ اما در نقطه مقابل، وضعیت بازارهای طلا و دلار بدون اهمیت به استیضاح یا عدم‌استیضاح ایشان همچنان به روند کلی خود ادامه داده و به نظر می‌رسد متاسفانه همچنان روند صعودی را در پیش خواهد گرفت.
لکن، در بورس بعید به نظر می‌رسد که شرایط رو به بهبود باشد و دست پر نهایتا در فصل بهار با توجه به نزدیک شدن به فصل مجامع و تقسیم سود نوسانی مثبت در بازار خواهیم ‌‌‌داشت؛ اما در ادامه به دلیل تزریق بی‌‌‌اعتمادی به بازار در حال حاضر در بلند‌‌‌مدت امیدی به بهبود شرایط نیست و در بهترین حالت بازاری موازی با فراز و فرودهایی با طول موج کوتاه و متوسط خواهیم ‌‌‌داشت که در حال حاضر امیدی به رشد ادامه‌‌‌دار و امواج بلند نخواهیم ‌‌‌داشت.
* کارشناس بازار سرمایه

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1281066/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گزارش فارس از حمله مجازی به ناو زاگرس

شهرهای چندملیتی؛ موتورهای محرک پیشرفت و تحول کشورها

کنترل تورم و توسعه تجارت منطقه‌ای کلید رشد اقتصادی در 1404

رئیس‌جمهور این کشور مورد سوءقصد قرار گرفت

ظریف: اجازه نمی‌دهیم آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها ما را جنگ‌طلب معرفی کنند

ترامپ قصد تعامل با ایران را دارد؟

نماینده شیراز: ملی شدن صنعت نفت باعث تقویت روحیه خودباوری و هویت ملی شد

تأیید شهادت تعدادی از فرماندهان حماس

بحران در سد کرج

گفت‌وگوی تلفنی ترامپ و پوتین در این ساعت

صنعا دخالت ایران را در تصمیم‌های یمن رد کرد

تلاش 2 کشور برای پایان دادن به جنگ غزه

صدور دو مجوز سرمایه‌گذاری خارجی جدید در خراسان جنوبی

وزیر پیشنهادی اقتصاد در این تاریخ معرفی می شود

چالش های بازار سرمایه ماندگار است؟

طوفان در بازار رمزارزها؛ تتر رکوردشکنی کرد!

زنان 3 استان مردان را از صنعت کنار زدند!

جنگ روانی آمریکا علیه بازار ایران

وحدت و همدلی سرلوحه برنامه های دولت چهاردهم است

مجری مراسم اسکار 2026 کیست؟

القاصی‌مهر: سه پرونده مهم قاچاق سوخت به دادگاه جرایم اقتصادی ارجاع شد

پاسخ حسن یزدانی به حواشی صحبت هایش در برنامه کامران نجف زاده + ویدیو

آل اسحاق: 60 درصد تغییر نرخ ارز، غیراقتصادی است

علل افزایش قیمت‌ در بازارهای ارز و طلا

زندگی طلبه‌ها سریال شد!

نبرد حماسی ایران برای حاکمیت بر نفت

بازگشت وزیر مستعفی نتانیاهو به کابینه

توصیه‌هایی درباره خرید مجازی خدمات سفر/ به این پسوندها دقت کنید

میزان یارانه پرداختی دارو و شیر خشک اعلام شد

رئیس اتاق بازرگانی ایران و عراق: 60 درصد تغییر نرخ ارز، غیراقتصادی است

قوی‌ترین رنو 5 جهان از راه رسید/ تصاویر

3 روز نخست سفرهای نوروزی چند تلفات جاده‌ای داشت؟

پزشکیان به ظریف تسلیت گفت

هشدار به خریداران طلا؛ حباب آب‌شده به بیش از 10 درصد رسید

روایت عارف از انتخاب سکاندار تازه وزارت اقتصاد: برخورد کردیم به تعطیلات عید!

3 پرونده قاچاق سوخت تهران در دادگاه اخلال‌گران نظام اقتصادی

همت همگانی پشتوانه تحول و پیشرفت همدان است

تقویت روابط اقتصادی با اقلیم کردستان عراق در دستور کار است

گرانی در بازار ایلام غوغا می کند

سریال شدن زندگی طلبه‌ها؛ از «پرده‌نشین» تا «مرهم»

عوامل مؤثر بر قیمت ورق فومیزه در سال 1404

این افراد تا پایان نوروز میهمان پلیس می‌مانند

ابلاغ پروتکل‌های ارائه خدمات درمانی به مصدومان چهارشنبه‌سوری

17 طرح زیبای فرش / رکوردار فروش 1403

آمادگی روسیه برای اجرای برنامه تعدیل کاهش عرضه داوطلبانه اوپک‌پلاس

قیمت روز محصولات ایران خودرو و سایپا؛ گران ترین سواری داخلی چند؟

معاریو: واکنش مقاومت در راه است

علت توقف قطارهای مترو در این مسیرها

فشار دلار بالا رفت؛ بورس ریخت

معامله 16 تن شمش طلا در سال 1403

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی