بازار آریا

آخرين مطالب

چرا دولت‌ها شکست نمی‌‌‌‌خورند؟ اقتصاد ایران

چرا دولت‌ها شکست  نمی‌‌‌‌خورند؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - پرهام پهلوان * در طول دهه‌‌‌‌ها، در برابر نیروهایی که علیه دولت‌‌‌‌ها مبارزه می‌‌‌‌کردند، گروه‌‌‌‌هایی وجود داشتند که از دولت‌‌‌‌ها دفاع می‌‌‌‌کردند. بنابراین، دولت‌‌‌‌ها به‌‌‌‌سادگی از بین نمی‌‌‌‌روند؛ حتی اگر از نظر برخی، مشروعیت یا کارآمدی خود را از دست داده باشند. به‌‌‌‌طور کلی، در جهانی که بر مبنای دولت-ملت‌‌‌‌ها شکل گرفته است، حتی دولت‌‌‌‌هایی که با بحران‌های شدید روبه‌‌‌‌رو هستند، منابعی دارند که به بقای آنها کمک می‌کند.
این به این معنا نیست که دولت‌‌‌‌ها شکست‌‌‌‌ناپذیرند، اما نشان می‌دهد که آنها معمولا ابزارهای کافی برای مقاومت در برابر فروپاشی را دارند. علاوه بر کمک طرفداران به مقاومت رسمی و قانونی در برابر فروپاشی، حکومت‌‌‌‌هایی که توانسته‌‌‌‌اند اقتدار خودویرانگر خود را طی سال‌های طولانی در قالب تله‌‌‌‌های نهادی به کشورها حاکم‌‌‌‌ کنند، بعد از فروپاشی نیز به طور کامل محو نمی‌‌‌‌شوند. روند اصلاحی بعد از سقوط چنین حکومت‌‌‌‌هایی، زمان زیادی نیاز دارد و باقی‌‌‌‌مانده‌‌‌‌های رژیم قبلی، جلوی تکمیل انقلاب یا اصلاحات اساسی قد علم کرده و از به نتیجه رسیدن انقلاب جلوگیری می‌کنند.
پنج‌سال بعد از سقوط دیکتاتورها در تونس، مصر و یمن عملا تغییر عمده‌‌‌‌ای در نهادهای دولتی یا پایگاه‌‌‌‌های قدرت نخبگان قدیمی رخ نداد. معجزه تحریر که به سقوط دولت حسنی مبارک در 18روز اشاره دارد، لحظه‌‌‌‌های فوق‌‌‌‌العاده ابتدای هر جنبش انقلابی را به‌خوبی نشان می‌دهد. زمانی که اختلافات فرقه‌‌‌‌ای محو می‌شود، برابری جنسیتی حاکم می‌شود، حقوق اقلیت‌‌‌‌ها عزیز می‌شود، خودخواهی‌‌‌‌ها رنگ می‌‌‌‌بازند و میهن‌‌‌‌پرستی، بالاترین ارزش انسانی تلقی می‌شود.
عبارت «نصف ثوره، لیست ثوره» در تجمعی در مصر، در دست تظاهرکنندگان دیده می‌‌‌‌شد. شاید واقعا انقلاب نصفه، انقلاب نیست. تا زمانی که نهادهای باقی‌‌‌‌مانده از دولت‌‌‌‌های قبلی به‌طور کامل اصلاح نشوند، انقلابی اتفاق نیفتاده است. در زمانی که در تونس و مصر، احزاب جدید شکل می‌‌‌‌گرفتند، صدای جامعه مدنی بهتر شنیده می‌‌‌‌شد. کارزارهای گروه‌‌‌‌های جوان به راه افتاد و ساکنان محلات فرودست قاهره سازمان‌های خودمختار ایجاد کردند. جبهه انقلابی تحریر در مصر و هیات عالی تحقق اهداف انقلاب در تونس، به‌درستی بر فشار به مقامات پساانقلابی برای اصلاحات تمرکز داشتند. به عبارت دیگر و به طور خلاصه هرچند «هر چه تازه‌‌‌‌تر، بهتر» روح این انقلابیون را تعریف می‌‌‌‌کرد، خیلی زود دوقطبی در دل این جامعه‌‌‌‌های انقلابی نمایان شد. با پیشی‌گرفتن گروه‌‌‌‌های اجتماعی توده‌‌‌‌ای از نخبگان خود، ‌‌‌‌تضادی آشکار بین میل نهایی به امر جدید و چسبندگی استمراری به امر قدیمی آشکار شد.
یکی از دلایل ناکام ماندن انقلاب‌‌‌‌های مصر و تونس، حضور پیشگامانی بود که اساسا نمی‌‌‌‌توانستند شیوه‌‌‌‌های حکمرانی و نهادهایی متفاوت از آنچه را که مردم علیه آن برخاسته بودند تصور کنند. در واقع تا قبل از انقلاب هیچ گروه یا سازمانی، تخمینی از اندازه دولت و حدود اختیارات آن ارائه نکرده بود و این مهم، تصور ایده‌‌‌‌های انقلابی بنیادین را مشکل می‌‌‌‌کرد و بسیاری را در دل نهادهای قدیمی سردرگم نگاه می‌‌‌‌داشت. این مساله باعث ناکام ماندن انقلاب و شکست‌نخوردن و محو نشدن دولت قبلی شد.
انقلاب تونس در چهارهفته، نقش کلیدی در آغاز بهار عربی داشت. حبیب بورقیبه، بنیان‌گذار تونس مدرن، از سال 1957 تا 1987 بر جمهوری تونس حکومت کرد. حکومت متمرکز و اقتدارگرای بورقیبه ضمن دنبال کردن سیاست‌‌‌‌های مدرن‌‌‌‌سازی مانند حقوق زنان و گسترش آموزش، مخالفان را سرسختانه سرکوب می‌‌‌‌کرد. زین‌‌‌‌العابدین بن‌علی، همیشه از نزدیکان بورقیبه بود. او که رئیس سازمان اطلاعات، وزیر کشور و سپس نخست‌وزیر دولت او شد، نهایتا در سال 1987 با وعده دموکراسی و اصلاحات و به بهانه زوال عقل، علیه او کودتا کرد و دوره جدیدی از حکومت استبدادی در تونس شکل گرفت. 
رژیم بن‌علی مبتنی بر سرکوب شدید مخالفان، فساد گسترده، کنترل رسانه‌‌‌‌ها و دستگاه امنیتی قدرتمند بود و پلیس به طور گسترده مخالفان را سرکوب می‌‌‌‌کرد. بعد از پیروزی انقلاب در تونس، السیسی نخست‌وزیر موقت شد و در انتقال تونس به انتخابات آزاد نقش داشت. السیسی در دوران حبیب بورقیبه و سپس در حکومت بن‌علی، چند سمت وزارتی و دولتی داشت. السیسی نهایتا در انتخابات آزاد با حزب ندای تونس که عمده اعضای آن از مقامات سابق رژیم بن‌علی بودند در انتخابات پیروز شد. 
با ریاست‌جمهوری السیسی انقلاب نیمه‌‌‌‌کاره تونس به نوعی شکست خورد. با این حال نرخ بیکاری بالای فارغ‌‌‌‌التحصیلان دانشگاهی، فساد گسترده به‌ویژه در خانواده بن‌علی، شکاف اقتصادی بین مناطق شهری و روستایی و افزایش هزینه‌‌‌‌های زندگی و تورم باعث نارضایتی عمومی شد. مشکلات اقتصادی تونس با ماندن باقی‌‌‌‌مانده دولت‌‌‌‌های قبلی بدتر شد؛ رشد اقتصادی کُند شد، ‌‌‌‌ بیکاری افزایش یافت، سرمایه‌گذاری خارجی به دلیل ناامنی و بی‌‌‌‌ثباتی سیاسی کاهش یافت، تورم افزایش یافت، دولت بدهکار شد و وابستگی به کمک‌‌‌‌های خارجی و وام‌‌‌‌های بین‌المللی بیشتر شد.
مصر در سال‌های قبل از 2011 بحران جدی انرژی را داشت. مصر یکی از تولیدکنندگان بزرگ گاز طبیعی در منطقه بود، اما قراردادهای صادراتی گسترده دولت مبارک، تامین نیاز داخلی را با مشکل مواجه کرد. زمانی که صنایع داخلی و نیروگاه‌‌‌‌ها شروع به احساس کمبود گاز کردند، دولت با یارانه‌‌‌‌های گسترده در برابر تبدیل این مشکل به بحران عمومی مقاومت کرد. با وجود تولید داخلی نفت، مصرف داخلی به‌شدت افزایش یافته و مصر به واردات محصولات پالایشی مثل بنزین و گازوئیل وابسته شده بود. یارانه‌‌‌‌های سنگین سوخت باعث شده بود که مصرف افزایش یابد. یارانه‌‌‌‌های انرژی در مصر نزدیک به 20 تا 30‌درصد بودجه را شکل می‌‌‌‌داد، اما دولت با اینکه توان مالی پرداخت این یارانه‌‌‌‌ها را نداشت نمی‌‌‌‌توانست این یارانه‌‌‌‌ها را حذف کند؛ زیرا حذف آن باعث افزایش شدید قیمت‌ها و نارضایتی عمومی می‌‌‌‌شد. در سال‌های منتهی به 2011، بحران انرژی به‌طور روزافزون گسترش پیدا کرد؛ تا جایی که قطعی‌‌‌‌های برق در برخی مناطق کشور، به‌‌‌‌ویژه در تابستان و ساعات اوج مصرف، مشاهده شد. خاموشی‌‌‌‌های گسترده و بحران‌های شدید برق که به علت افزایش مصرف، کمبود سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌‌‌‌های تولید برق و تخصیص ناکارآمد منابع انرژی بود، بعد از انقلاب تشدید شد.
با ضد انقلاب عبدالفتاح السیسی، این معجزه تحریر بود که رفته‌رفته محو شد، نه دولت حسنی مبارک. السیسی که در دوران حسنی مبارک پست‌‌‌‌های کلیدی در ارتش داشت و در سال 2010 توسط مبارک به‌عنوان رئیس سازمان اطلاعات و امنیت ارتش منصوب شد، یکی از نزدیکان و افراد مورد اعتماد نظام مبارک بود. برخی گزارش‌‌‌‌ها ادعا می‌کنند که السیسی در زمان انقلاب با اقدامات خشونت‌‌‌‌آمیز علیه معترضان موافق بود و حالا با کمک ارتش، دولت را از محمد مرسی گرفته بود. با اینکه وضعیت اقتصادی از دوران مبارک بدتر و نارضایتی عمومی بیشتر است، حکومت السیسی بسیار قدرتمندتر از دوران مبارک است و ارتش و نیروهای امنیتی کنترل شدیدی بر کشور دارند. هرگونه اعتراض یا فعالیت سیاسی مخالف به‌سرعت سرکوب می‌شود و امکان وقوع انقلاب جدید در کوتاه‌‌‌‌مدت بسیار کم به نظر می‌‌‌‌رسد. این‌گونه بود که باقی‌‌‌‌مانده‌‌‌‌های دولت مبارک نیز مانع اصلاحات اساسی در مصر و از بین رفتن دولت او شدند.
بعد از شروع بهار عربی، مردم یمن نیز نه به‌سرعت مصر و تونس، اما با انگیزه گرفتن از آنها موفق به از کار انداختن دولت علی عبدالله صالح شدند. در خلال این درگیری‌‌‌‌ها عبد ربه منصور هادی، نخست‌وزیر و معاون رئیس‌جمهور پیشین، رئیس‌جمهور موقت یمن شد. او که به‌عنوان یکی از چهره‌‌‌‌های اصلی حکومت صالح شناخته می‌‌‌‌شد، در چارچوب توافق‌نامه‌‌‌‌ای که به‌منظور انتقال قدرت امضا شد، این سمت را برعهده گرفت. هادی همچنان با چالش‌‌‌‌هایی از جمله تاثیرات باقی‌‌‌‌مانده از رژیم صالح و نارضایتی‌‌‌‌های عمومی مواجه بود. او نتوانست به طور کامل از میراث صالح فاصله بگیرد و به دلیل بحران‌های سیاسی و اقتصادی، به‌تدریج قدرت خود را از دست داد.
بعد از وقوع انقلاب یمن در سال 2011، وضعیت اقتصادی این کشور به‌شدت وخیم‌‌‌‌تر و به بحران‌های عمیق‌‌‌‌تری دچار شد. ناترازی انرژی، کمبود برق و سوخت و بحران‌های انسانی به دلیل جنگ داخلی که از سال 2014 آغاز شد، به وخامت شرایط زندگی مردم منجر شد. درآمدهای نفتی که منبع اصلی درآمد یمن بود، به‌شدت کاهش یافت و زیرساخت‌‌‌‌های اقتصادی و اجتماعی کشور نابود شد. بیکاری، فقر و نابرابری در میان جمعیت افزایش یافت و بسیاری از مردم به دلیل نبود خدمات اساسی و تامین معیشت، با چالش‌‌‌‌های جدی مواجه شدند. به طور کلی، یمن بعد از انقلاب به یکی از ‌‌‌کشورهای بحران‌زده جهان تبدیل شد.
تجربه انقلاب‌‌‌‌های تونس، مصر و یمن، نشان داد شاید اهمیت نهادها، بسیار بیشتر از کسانی است که آن نهادها را هدایت می‌کنند. حضور نخبگان سیاسی دولت‌‌‌‌های قبلی در مدیریت دولت‌‌‌‌های پساانقلابی در این کشورها، نشان داد که اصلاحات با ارکان قدیمی بسیار مشکل‌‌‌‌تر است و ناممکن به نظر می‌‌‌‌رسد. فقر، فساد، تورم، بیکاری، بی‌‌‌‌ثباتی و بحران‌های مالی و انرژی در این کشورها، نه‌‌‌‌تنها از بین نرفتند، بلکه در بسیاری از موارد شرایط زندگی مردم وخیم‌‌‌‌تر شد. این تجربه‌‌‌‌ها نشان می‌دهد بازماندگان دیکتاتورهای قبلی، با اجرای ضدانقلاب‌‌‌‌ها و باقی‌‌‌‌ماندن در قدرت، مانع اصلاحات سیاسی و اقتصادی شدند و تله استمرار نهادهای قدیمی، مانع دستیابی به اهداف انقلابی شدند. شاید بهترین تصویر این انقلاب‌‌‌‌ها، تصویر همان جوانی است که در میدان تحریر، دست‌نوشته‌‌‌‌ای به دست گرفته و روی آن نوشته بود: «نصف ثوره، لیست ثوره.»
* دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد دانشگاه تهران

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1270949/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تسلیم شدن ترامپ در برابر پوتین بر سر اوکراین

سقوط سهام آمریکا/ افزایش چالش‌های بزرگ‌ترین اقتصاد جهان

غریب آبادی از آزادی شهروند ایرانی زندانی در هلند خبر داد

بدترین کابوس اروپا

پیش بینی قیمت طلا و سکه 5 اسفند 1403

برکت و رحمت خانواده‌های شهدا و ایثارگران را دربیمه دی شاهد هستیم

هشدار قرمز هواشناسی / مردم به این استان سفر نکنند

برنامه تورنمنت فوتسال برزیل اعلام شد

صلح با روس‌ها فلزات را به حاشیه برد

صادرات نفت ایران چگونه افزایش یافت؟

تفاهم‌نامه به رسمیت شناختن گواهینامه‌های ایران و عراق به امضا رسید

حساب دهیاری‌های‌ کشور شارژ شد

روند متضاد قیمت‌ها در بازار خودرو/ کوییک و ساینا چند؟ + جدول

رسانه آمریکایی تغییر رویکرد واشنگتن در قبال جنگ اوکراین را «تند» ارزیابی‌کرد

اثر پر رنگ یک ریسک

سطح ذخیره‌‎سازی‌های نفت آمریکا بالا رفت

خانه تکانی ترامپ در وزارت دفاع آمریکا / 2 مقام برکنار شدند + فیلم

خروج پژو 207 از باشگاه میلیاردی‌ها

عارف حادثه تروریستی در بنیاد مسکن چابهار را محکوم کرد

آینده بازارها از مسیر تحولات

پیش بینی قیمت دلار 5 اسفند 1403

شمار دکل‌های حفاری آمریکا به بالاترین حد از ماه ژوئن رسید

واکنش استرالیا و نیوزلند به رزمایش چین با مهمات واقعی

نوسان قیمت طلا و سکه؛ طلا در آستانه کانال جدید؟

نوسان در بازار خودرو/ شاهین گران شد + جدول

مدارس همدان فردا مجازی شد

فرصت ویژه! 10 واحد سهام هدیه با سود 31٪ دریافت کنید

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: فرارهای مالیاتی رفاه 80 میلیون را نشانه گرفته

پیش‌بینی بورس 5 اسفندماه / موج فشار فروش در بازارسرمایه

قیمت طلا، سکه و دلار امروز شنبه 4 اسفند 1403/ کاهش قیمت طلا 18 عیار و سکه امامی

قیمت طلا و سکه امروز شنبه 4 اسفند 1403/ افت قیمت‌ها+ جدول

قیمت سکه، نیم‌سکه و ربع‌سکه امروز شنبه 4 اسفند 1403/ کاهش قیمت

متحدان آمریکا نگران سابقه ترامپ در افشای اطلاعات محرمانه

گزارش قیمت بسته شده طلا، سکه و دلار امروز شنبه 4 اسفند 1403/ کاهش قیمت طلا 18 عیار و سکه امامی

نفت‌نگار هفته

شرکت‌های فناور ایرانی و روسی در مسیر همکاری‌های مشترک

قالیباف: مقاومت فلسطینی نشان داد که اسرائیل آسیب‌پذیر است

پوتین: تحریم‌ها پتانسیل اقتصادی روسیه را آزاد کردند

کاهش قیمت مسکوکات؛ دلار به کانال 93 هزارتومان بازگشت

ترکیب تیم‌های استقلال و نساجی مشخص شد

مرگ 10 نفر از نیروهای ترکیه در شمال عراق

هشدار هواشناسی؛ هلال‌احمر این استان در حالت آماده‌باش قرار گرفت

شکایت یک خبرگزاری از دولت آمریکا+ جزئیات

عامل تیراندازی در جشن خانوادگی دستگیر شد

سخنگوی حماس: مقاومت جان اسیران را با مسئولیت تمام حفظ کرد

چرا بانک‌ها نمی‌توانند به مشتریان خود تسهیلات دهند؟

حضور مؤثر گروه صنعتی گلرنگ در سومین نمایشگاه بین‌المللی تجارت با اوراسیا

در یازدهمین جلسه شورای ملی تأمین مالی چه گذشت؟

مطالبه مؤدیان مالیاتی با طرح نشان دار کردن مالیات محقق شد

جزئیات و زمان ثبت نام دومین مرحله پیش فروش سکه منتشر شد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی