بازار آریا

آخرين مطالب

سالانه بیش از 50‌میلیون ‌تن پسماند دیجیتال در سطح جهان تولید می‌شود

آتشفشان خاموش اقتصاد دیجیتال اقتصاد ایران

آتشفشان خاموش اقتصاد  دیجیتال
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد -حمید ملازاده : در دنیای امروز دیجیتالی‌شدن و پیشرفت تکنولوژی، به‌سرعت در حال تغییر چهره اقتصاد جهانی است. دستگاه‌های الکترونیکی، از تلفن‌های هوشمند گرفته تا لپ‌تاپ‌‌‌‌ها، تبلت‌‌‌‌ها و سایر گجت‌‌‌‌های دیجیتال، به بخش جدایی‌‌‌‌ناپذیر زندگی مردم تبدیل شده‌اند، اما کمتر کسی به هزینه‌های پنهان این توسعه چشمگیر یعنی ضایعات الکترونیکی توجه دارد، پسماندهای فناوری‌های پیشرفته که در فارسی به «زباله‌‌‌‌های الکترونیکی» تعبیر‌شده، شامل تمامی وسایل الکترونیکی هستند که دیگر قابل‌استفاده نبوده و به نخاله‌های بی‌استفاده تبدیل شده‌اند، اما برخلاف زباله‌‌‌‌های معمولی، این نوع پسماندها حاوی فلزات سنگین، پلاستیک‌‌‌‌های سخت و مواد شیمیایی سمی هستند که مدیریت نادرست آنها می‌تواند تاثیرات مخربی بر محیط‌زیست و سلامت عمومی داشته‌باشد.
طبق آمار منتشرشده توسط سازمان ملل، سالانه بیش از 50‌میلیون‌تن پسماند دیجیتال در سطح جهان تولید می‌شود. این میزان به‌سرعت در حال افزایش است و پیش‌بینی‌‌‌‌ها نشان می‌دهد که تا سال‌2030، این عدد به بیش از 75‌میلیون‌ تن خواهد رسید. تنها کمتر از 20‌درصد این زباله‌‌‌‌ها به‌‌‌‌طور رسمی بازیافت می‌شوند و باقی‌مانده یا در محیط رها‌شده، یا به‌صورت غیرقانونی به کشورهای درحال‌توسعه منتقل می‌شوند.
بازار سیاه بازیافت
یکی از جنبه‌های این بحران، بازار سیاه دورریزهای الکترونیکی است. کشورهای توسعه‌‌‌‌یافته، به دلیل قوانین سختگیرانه زیست‌محیطی، نمی‌توانند به‌‌‌‌راحتی بقایای تجهیزات الکترونیکی را در خاک خود دفع کنند. از این‌رو، بسیاری از این زباله‌‌‌‌ها به‌صورت غیرقانونی به کشورهای درحال‌توسعه ارسال می‌شوند. در این کشورها، به دلیل نبود زیرساخت‌های مناسب، مردم محلی با روش‌های سنتی و غیراستاندارد، مانند سوزاندن قطعات الکترونیکی یا شست‌‌‌‌وشوی مدارهای الکتریکی با اسید، اقدام به بازیافت فلزات ارزشمند می‌کنند. این فرآیند باعث آزاد‌شدن گازهای سمی، نشت مواد شیمیایی خطرناک به آب‌های زیرزمینی و آلودگی خاک و هوا می‌شود. در مناطقی مانند اگبوگ‌‌‌‌بلوشی در غنا، گویو در چین و برخی بخش‌های هند،‌میلیون‌ها نفر در معرض خطرات ناشی از تماس با این مواد سمی قرار دارند. تحقیقات نشان‌داده‌اند که کودکانی که در نزدیکی این مناطق زندگی می‌کنند، دچار مشکلات تنفسی، آسیب‌های عصبی و ناهنجاری‌‌‌‌های ژنتیکی می‌شوند.
فلزات گرانبها در دل زباله‌‌‌‌ها
آنچه این بحران را پیچیده‌‌‌‌تر می‌کند، ارزش اقتصادی بالای پسماندهای دیجیتالی است. بنا به داده‌های چندین تارنما از جمله bazyaftonline، goldrecovery، easygold و Iranrefining، هر یک‌میلیون تلفن‌همراه دور ریخته‌شده، حدود 34کیلوگرم طلا، 350‌کیلوگرم نقره و 15‌کیلوگرم پالادیوم دارد. اگر این مواد به‌‌‌‌طور صحیح بازیافت شوند، می‌توانند نقش مهمی در کاهش استخراج معادن فلزات و حفاظت از محیط‌زیست داشته باشند. اهمیت مدیریت زباله‌‌‌‌های الکترونیکی به دلایل متعدد غیرقابل‌انکار است. استخراج از معادن فلزی یکی از آلاینده‌‌‌‌ترین فعالیت‌های صنعتی محسوب می‌شود؛ برای تولید هر‌گرم طلا،‌هزاران لیتر آب مصرف و حجم زیادی دی‌‌‌‌اکسید‌کربن وارد جو می‌شود، درحالی‌که بازیافت زباله‌‌‌‌های الکترونیکی می‌تواند وابستگی به استخراج جدید را کاهش دهد. از سوی دیگر، منابع طبیعی محدودند و در چند دهه‌آینده، ذخایر برخی فلزات کمیاب مانند نئودیمیوم و گالیوم که برای ساخت پردازنده‌‌‌‌های کامپیوتری ضروری‌‌‌‌اند، به پایان خواهند رسید. یک سیستم بازیافت کارآمد می‌تواند زنجیره تامین این مواد را حفظ کند، همچنین اقتصاد چرخشی و کاهش وابستگی به مواد خام از دیگر مزایای بازیافت است؛ کشورهایی مانند ژاپن، آلمان و سوئد با سرمایه‌گذاری‌میلیارد دلاری در صنعت بازیافت ضایعات الکترونیکی، توانسته‌‌‌‌اند تا حد زیادی، خود را از استخراج فلزات جدید بی‌‌‌‌نیاز و منابع ارزشمند را در چرخه تولید حفظ کنند.
چالشی جدی و فرصتی نهفته
طبق گزارش اتاق بازرگانی تهران، سالانه حدود 400‌هزار‌تن زباله الکترونیک در ایران تولید می‌شود، با این‌حال اطلاعات دقیقی درباره میزان بازیافت این زباله‌‌‌‌ها در دسترس نیست و به‌نظر می‌رسد بخش غیررسمی در جمع‌‌‌‌آوری و بازیافت این نوع زباله‌‌‌‌ها فعالیت بیشتری دارد. این موضوع نشان‌دهنده نیاز به بهبود مدیریت و توسعه زیرساخت‌های مناسب برای بازیافت زباله‌‌‌‌های الکترونیک در کشور است. درحالی‌که کشورهای دیگر در حال سرمایه‌گذاری روی اقتصاد چرخشی هستند، ایران هنوز به یک استراتژی ملی برای مدیریت ضایعات الکترونیکی نیاز دارد، در غیر ‌این‌صورت‌ طی سال‌های آینده، این معضل به یکی از تهدیدهای جدی محیط‌زیستی کشور تبدیل خواهدشد. برای بهبود شرایط مدیریت ضایعات الکترونیکی، اتخاذ سیاست‌های دقیق و یکپارچه ضروری است. یکی از گام‌های کلیدی، ایجاد قوانین سختگیرانه برای تولیدکنندگان است، به‌‌‌‌گونه‌‌‌‌ای که شرکت‌های فناوری ملزم شوند مسوولیت بازیافت محصولات خود را بر عهده بگیرند. در بسیاری از کشورهای اروپایی، برندهای مطرحی مانند اپل و سامسونگ موظفند برای هر دستگاه فروخته‌‌‌‌شده، یک برنامه بازیافت ارائه دهند، سیاستی که می‌تواند در ایران نیز اجرا شود. علاوه‌بر این، سرمایه‌گذاری در فناوری‌های پیشرفته بازیافت می‌تواند نه‌‌‌‌تنها به کاهش آلودگی زیست‌محیطی کمک کند، بلکه فرصت‌های شغلی جدیدی نیز ایجاد کند. با توجه به رشد سریع ضایعات الکترونیکی در ایران، راه‌اندازی کارخانه‌‌‌‌های مجهز به فناوری‌های مدرن می‌تواند گامی موثر در مدیریت این بحران باشد. در کنار این اقدامات، آموزش عمومی و فرهنگ‌سازی نیز نقشی اساسی دارد، چراکه بسیاری از مردم از خطرات ناشی از زباله‌‌‌‌های الکترونیکی و روش‌های صحیح دفع آن بی‌‌‌‌اطلاعند. تبلیغات و برنامه‌های آگاهی‌‌‌‌بخش درباره مزایای بازیافت می‌تواند موجب افزایش میزان تفکیک زباله‌‌‌‌های الکترونیکی و مشارکت عمومی در این فرآیند شود.
آینده در دستان ماست
دورریزهای الکترونیکی، همان‌طور که یک تهدید بزرگ برای محیط‌زیست به‌شمار می‌روند، می‌توانند یک فرصت اقتصادی برای کشورهایی باشند که رویکرد هوشمندانه‌‌‌‌ای در پیش می‌گیرند. جهان در حال حرکت به سمت اقتصاد چرخشی است و کشورهایی که زودتر روی فناوری‌های پاک و بازیافت سرمایه‌گذاری کنند، در آینده مزیت رقابتی خواهند داشت. در ایران نیز با تدوین قوانین مناسب، حمایت از صنعت بازیافت و افزایش آگاهی عمومی، می‌توان این تهدید زیست‌محیطی را به یک فرصت اقتصادی تبدیل کرد، در غیر ‌این‌صورت‌ این آتشفشان خاموش، با نشت فلزات سنگین و آلاینده‌‌‌‌های شیمیایی، مشکلاتی جبران‌‌‌‌ناپذیر برای نسل‌های آینده به‌همراه خواهدداشت. ایران در مسیر مدیریت نخاله‌های الکترونیکی در یک دوراهی حساس قرار دارد؛ یعنی یا باید به سمت یک بحران زیست‌محیطی حرکت کند یا به‌سوی یک اقتصاد سبز و پایدار گام بردارد. بررسی وضعیت فعلی نشان می‌دهد؛ در حال‌حاضر، نبود زیرساخت‌های مناسب برای بازیافت رسمی، رشد سریع مصرف کالاهای دیجیتال و عدم‌نظارت کافی بر تجارت غیررسمی زباله‌‌‌‌های تکنولوژیک، کشور را در مسیر بحران قرار داده‌است.
چالش‌های پیش‌روی ایران
ایران در مدیریت زباله‌‌‌‌های الکترونیکی با چالش‌های متعددی روبه‌‌‌‌روست. افزایش تولید ضایعات الکترونیکی یکی از معضلات اصلی است، درحالی‌که سالانه حدود 400‌هزار‌تن زباله الکترونیکی در کشور تولید می‌شود، تنها بخش کوچکی از آن به‌صورت رسمی بازیافت می‌شود. در کنار این حجم روبه‌رشد، فعالیت‌های غیررسمی و دفن غیراصولی نیز به نگرانی‌های زیست‌محیطی دامن زده‌است؛ بسیاری از این ضایعات در کارگاه‌های غیرمجاز پردازش‌شده یا مستقیما در طبیعت رها می‌شوند که منجر به آلودگی خاک و منابع آبی می‌شوند. از سوی دیگر، کمبود سیاستگذاری‌های موثر و نبود قوانین سختگیرانه در این حوزه، باعث‌شده که بسیاری از شرکت‌های تولیدکننده مسوولیت‌‌‌‌پذیری لازم را در قبال بازیافت محصولات خود نداشته باشند، درحالی‌که در کشورهای توسعه‌‌‌‌یافته، چنین قوانینی باعث‌شده تولیدکنندگان در فرآیند بازیافت مشارکت بیشتری داشته باشند، با این‌حال ایران می‌تواند با اتخاذ سیاست‌های هوشمندانه، از بحران فاصله گرفته و به سمت یک اقتصاد سبز حرکت کند. برای این کار، سرمایه‌گذاری در بازیافت صنعتی، وضع قوانین شفاف برای تولیدکنندگان، توسعه اقتصاد چرخشی و آگاهی‌‌‌‌بخشی به شهروندان از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر ایران نتواند در کوتاه‌مدت به این مشکلات سر و سامان دهد، با تشدید بحران‌های زیست‌محیطی و افزایش هزینه‌های ناشی از آلودگی روبه‌رو خواهدشد، اما اگر مسیر درستی را انتخاب کند، می‌تواند از نخاله‌‌‌‌های الکترونیکی به‌عنوان یک منبع اقتصادی ارزشمند بهره‌‌‌‌برداری‌کرده و به سمت پایداری محیط‌زیستی حرکت کند.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1270473/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اعتراف وزیر خارجه آمریکا به شکست طرح ترامپ برای غزه

کشورهای عربی قربانی آمریکا می‌شوند؟

فرزانه صادق: برای شنیدن مشکلات به استان سفر نمی‌کنیم؛ بلکه برای عمل به وعده‌هایمان می‌آییم

ترامپ سفر خود به روسیه را تکذیب کرد

اوکراین تسلیم ترامپ شد/ معادن اوکراین در اختیار آمریکا قرار گرفت

تغییر و تحولات ترامپ در پنتاگون/ رئیس ستاد مشترک ارتش برکنار شد

کمک نظامی 20 میلیارد یورویی در راه اوکراین/ اروپا جای خالی آمریکا را پر کرد

واکنش وزارت خزانه داری آمریکا به اقدام FATF علیه ایران

سالم‌ترین غذاها برای بهبود زخم معده

مهمترین فواید این سرکه برای پوست

بیماری‌هایی که به خاطر نبخشیدن دیگران سراغ‌تان می‌آید

علائمی که می‌گویند شما بیماری کلیوی دارید

کمبود این ویتامین‌ها شما را مضطرب می‌کند

بهترین ترفند برق انداختن سینک ظرفشویی

نقش فرزندان در کاهش خطرات خانه‌تکانی برای سالمندان

این ماده غذایی شما را از سفید شدن مو دور نگه می‌دارد

علت خالی کردن بدن در ورزش

پولدارها حق فقرا را می‌خورند؟

اهمیت ویتامین D بر رشد اسکلتی جنین و زایمان مادر

گیاه‌خواری؛ انتخابی سالم یا چالشی تغذیه‌ای؟

7 توصیه طلایی به مردان میانسال/ اسامی بیماری‌هایی که این مردان را تهدید می‌کند

اعتراف وزیر خارجه آمریکا به مخالفت شرکای منطقه‌ای با طرح ترامپ

علت ابتلای افراد افسرده به انواع بیماری‌ها

دیدار مشورتی سران کشورهای حاشیه خلیج فارس، اردن و مصر درباره غزه

تهدید ترامپ به ادامه وضع تعرفه‌های گمرکی

اطفای آتش‌سوزی یک انبار در خیابان شوش

استقبال واشنگتن از تایید مجدد اقدامات گروه ویژه اقدام مالی علیه ایران

فقط 25 میلیون نفر در ایران کار می‌کنند

ترامپ نمی‌تواند برای FATF تصمیم‌گیری کند/ در راستای اصول حکمرانی داخلی FATF، تمام رؤسای مشترک موظف‌اند با بی‌طرفی و عینیت عمل کنند

ادعای کاخ سفید درباره پایان جنگ روسیه و اوکراین در زمان ترامپ!

شهادت 100 فلسطینی پس از توافق آتش‌بس/ اسرائیل از اجرای پروتکل‌های بشردوستانه جلوگیری می‌کند

تعیین مهلت توافق بین حماس و اسرائیل از سوی آمریکا

آمارهایی که فکر شما را درگیر می‌کند/ ویدئو

پیشتازان وام فرزندآوری

زمان‌ پرداخت‌های سازمان تامین اجتماعی در اسفندماه

اصلاح در کار نیست، بورس راکد است

پادگان 06 تحویل شهرداری تهران شد

4 زخمی در حمله گرگها به روستای گوگرد خوی

بازگشت محافظه‌کاری و راست‌گرایی در قرن 21

مردم برای عبور از شرایط جوی همکاری کنند

«نه» قاطع به ترامپ

شرط ماندگاری ایران در بازار جهانی صنایع معدنی

جنگ تعرفه‏‌ای با اسلحه معدنی

19 نکته درباره فلزات نقره‌ای

متد بازیگری بزرگان صنعت غذا در بازار عراق

بازطراحی نفوذ انرژی آمریکا به آسیا

تعدیل ساختاری در صنعت پتروشیمی

کریدور عشق‏‏‏‏‏‌آباد و فرصت‌های طلایی برای ایران

افزایش بدهی‌های خارجی ترکیه

هجمه‌ها باعث نمی‌شود از جنگ اقتصادی غافل شویم

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی