بازار آریا

آخرين مطالب

«دنیای‌اقتصاد» سناریوهای رشد نقدینگی تا 1404 را بررسی می‌کند

امکان‌سنجی فرود پولی اقتصاد ایران

امکان‌سنجی فرود پولی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : بانک مرکزی آمارهای جدید پولی را منتشر کرد. رشد نقطه‌ای نقدینگی در آذرماه به 28.1درصد و رشد نقطه‌ای پایه پولی به 20درصد رسیده است. با ادامه رشد ماهانه 1.8درصدی، بر این اساس، انتظار می‌رود تا پایان سال رشد نقدینگی به 23.8درصد برسد و هدف تعیین‌شده بانک مرکزی به احتمال زیاد محقق شود. این هدف، رسیدن سطح رشد نقدینگی به سطح کمتر از 25درصد بود. بانک مرکزی همچنین به‌صورت شفاهی، آمارهای مربوط به رشد نقدینگی بهمن‌ماه را اعلام کرده است. براساس این اعلام، در بهمن ماه، رشد نقطه‌ای نقدینگی 27.4درصد بوده است. به نظر می‌رسد در صورت کاهش رشد نقدینگی در ماه انتهایی به زیر 2.3درصد، هدف رشد 25درصدی نقدینگی تحقق یابد. بررسی روند سال‌های گذشته نشان می‌دهد با اجرای کنترل ترازنامه‌ای، رشد نقدینگی از 31.1درصد در پایان1401 به 24.3درصد در پایان1402 کاهش یافته و در 1403 تثبیت شده است. کارشناسان معتقدند کسری بودجه، سلطه مالی دولت و تسهیلات تکلیفی هسته سخت رشد نقدینگی را تشکیل می‌دهند.
علیرضا کتانی: بانک مرکزی به‌تازگی آخرین آمارهای پولی مربوط به آذرماه امسال را منتشر کرده است. بر این اساس، رشد نقطه‌به‌نقطه نقدینگی در آذرماه امسال به 28.1درصد رسیده است. نرخ رشد نقطه‌ای پایه پولی آذرماه نیز رقم 20درصد را ثبت کرده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد با توجه به میانگین رشد ماهانه 1.8درصدی نقدینگی تا آذرماه، تحقق هدف رشد نقدینگی برای بانک مرکزی، محتمل خواهد بود. درصورتی که روند رشد 1.8درصدی ماهانه تا پایان سال ادامه پیدا کند، نرخ رشد نقدینگی تا پایان سال به 23.8درصد خواهد رسید.بانک مرکزی علاوه بر آمار آذرماه، آمار بهمن‌ماه را نیز به صورت شفاهی اعلام کرده است؛ با‌این‌حال، آمار مربوط به دی‌ماه هنوز اعلام نشده است.
بانک مرکزی به‌تازگی آخرین آمارهای پولی مربوط به آذرماه امسال را منتشر کرده است. بر این اساس، رشد نقطه‌به‌نقطه نقدینگی در آذرماه امسال به 28.1درصد رسیده است. نرخ رشد نقطه‌ای پایه پولی آذرماه نیز رقم 20درصد را ثبت کرده است.
بررسی‌ها نشان می‌دهد با توجه به میانگین رشد ماهانه 1.8درصدی نقدینگی تا آذرماه، تحقق هدف رشد نقدینگی برای بانک مرکزی، محتمل خواهد بود. درصورتی که روند رشد 1.8درصدی ماهانه تا پایان سال ادامه پیدا کند، نرخ رشد نقدینگی تا پایان سال به 23.8درصد خواهد رسید.بانک مرکزی علاوه بر آمار آذرماه، آمار بهمن‌ماه را نیز به صورت شفاهی اعلام کرده است؛ با‌این‌حال، آمار مربوط به دی‌ماه هنوز اعلام نشده است. براساس آمار اعلامی، نرخ رشد نقطه‌به‌نقطه نقدینگی در بهمن‌ماه امسال، برابر با 27.4درصد و نرخ رشد نقطه‌به‌نقطه پایه پولی در این ماه، برابر با 22درصد بوده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد در صورتی که رشد در نقدینگی در ماه پایانی سال کمتر از 2.3درصد باشد، هدف بانک مرکزی برای رسیدن به سطح 25درصد رشد نقدینگی محقق خواهد شد.
روند رشد نقدینگی
بررسی روند رشد نقدینگی از سال 1401 و با اجرای طرح کنترل ترازنامه‌ای، این متغیر روندی نزولی را تجربه کرد و تا پایان سال 1401، کاهشی 8.9واحد درصدی را در مقایسه با پایان سال 1400 تجربه کرد. رشد نقدینگی در پایان سال 1401 به 31.1درصد رسید. این روند در سال 1402 نیز ادامه پیدا کرد و در پایان این سال، رشد نقطه‌ای نقدینگی با کاهش 6.8واحد درصدی، به 24.3درصد رسید. با‌این‌حال، روند کاهشی رشد نقدینگی در سال 1403، با توقف روبه‌رو شد؛ به نظر می‌رسد در این سال، نرخ رشد نقدینگی به هسته سخت برخورد کرده است. به گفته کارشناسان، نرخ رشد نقدینگی از کسری بودجه دولت و ناترازی‌های ناشی از تسهیلات تکلیفی در شبکه بانکی تاثیر می‌پذیرد؛ با توجه به ثبات این عوامل ساختاری، نرخ رشد نقدینگی نیز در این سال، روند نسبتا باثباتی را طی کرده است. به نظر می‌رسد تا زمانی که کسری بودجه به صورت ساختاری در نظام تامین مالی دولت وجود دارد و درآمدهای پرنوسان نفتی، جایگاه مهمی در تامین مالی روزمره دولت دارند، سلطه مالی دولت بر شبکه بانکی ادامه‌دار خواهد بود.
روند رشد پایه پولی
بررسی روند رشد پایه پولی نیز به عنوان یکی از مهم‌ترین متغیرهای پولی و بانکی روند مشابهی را در مقایسه با رشد نقدینگی نمایان می‌کند. اگرچه رشد پایه پولی در سال 1401، به دلیل افزایش جریمه بانک‌ها در جریان اجرای کنترل ترازنامه‌ای افزایش یافت، با‌این‌حال‌، این روند، با گذشت زمان کاهشی شد. این موضوع نشان از همگرایی روند رشد پایه پولی و رشد نقدینگی در بلندمدت است. در ماه‌های اخیر، اما پس از رسیدن نرخ بهره بین‌بانکی به سقف کریدور، بانک مرکزی به جای افزایش نرخ بهره، شروع به تزریق بیشتر ذخایر در بازار کرد؛ به همین دلیل، در ماه‌های اخیر، روند کاهشی پایه پولی متوقف شده و این متغیر، افزایشی محدود را تجربه کرده است. کارشناسان بر اهمیت کنترل رشد پایه پولی به عنوان عاملی اثرگذار بر تورم در کشور تاکید می‌کنند. یک پژوهش مربوط به سال 2022در صندوق بین‌المللی پول نشان می‌دهد هر 10درصد رشد پایه پولی می‌تواند 5درصد تورم ایجاد کند.
کنترل ترازنامه‌ای موثر بوده است؟
کنترل ترازنامه‌ای طرحی است که بانک مرکزی به‌عنوان یک سیاست احتیاطی و همزمان یک سیاست پولی در دستور کار خود قرار داد. براساس این طرح، بانک مرکزی برای ترازنامه بانک‌ها، سقف مقداری قرار داده است و در صورت تخطی بانک‌ها از این سقف، آنها را جریمه می‌کند. بسیاری از تحلیلگران، روند کاهشی نرخ رشد نقدینگی در سال 1402 را به اعمال کنترل ترازنامه‌ای نسبت دادند.
با‌‌این‌حال، برخی دیگر از تحلیلگران این روند را به ثبات شرایط نرخ ارز مربوط دانستند. برای شناخت تفاوت این دیدگاه‌ها، باید تفاوت نظریه درون‌زایی پول و برون‌زایی پول را درک کرد. نظریه درون‌زایی پول، رشد نقدینگی را تابعی از شرایط بخش حقیقی اقتصاد می‌داند. در شرایط ایران، نرخ ارز و تورم می‌توانند عوامل تعیین‌کننده‌ای باشند که تقاضای پول را تعیین می‌کنند. براساس این شرایط، تقاضای پول، خود را بر نظام بانکی و بانک مرکزی تحمیل می‌کند؛ در نتیجه، اقدامات بانک مرکزی را برای کنترل مقداری نرخ رشد نقدینگی نمی‌تواند چندان موثر دانست. فارغ از درون‌زا یا برون‌زا بودن رشد نقدینگی در کشور، می‌توان گفت کنترل انتظارات تورمی، گام برداشتن در راستای رفع کسری بودجه و سلطه مالی دولت بر نظام بانکی و همچنین گام برداشتن در راستای رفع دائمی تحریم‌ها، مهم‌ترین راهکارهایی هستند که برای بهبود وضعیت نظام بانکی باید در دستور کار قرار گیرند. اقداماتی همچون کنترل ترازنامه‌ای، اگرچه می‌توانند به صورت محدودی بر بهبود وضعیت نظام بانکی اثرگذار باشند، اما تا زمانی که هسته سخت رشد نقدینگی از بین نرفته است، رشد بلندمدت این متغیر، از سطحی خاص کمتر نخواهد شد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1270416/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کشورهای عربی قربانی آمریکا می‌شوند؟

فرزانه صادق: برای شنیدن مشکلات به استان سفر نمی‌کنیم؛ بلکه برای عمل به وعده‌هایمان می‌آییم

ترامپ سفر خود به روسیه را تکذیب کرد

اوکراین تسلیم ترامپ شد/ معادن اوکراین در اختیار آمریکا قرار گرفت

تغییر و تحولات ترامپ در پنتاگون/ رئیس ستاد مشترک ارتش برکنار شد

کمک نظامی 20 میلیارد یورویی در راه اوکراین/ اروپا جای خالی آمریکا را پر کرد

واکنش وزارت خزانه داری آمریکا به اقدام FATF علیه ایران

سالم‌ترین غذاها برای بهبود زخم معده

مهمترین فواید این سرکه برای پوست

بیماری‌هایی که به خاطر نبخشیدن دیگران سراغ‌تان می‌آید

علائمی که می‌گویند شما بیماری کلیوی دارید

کمبود این ویتامین‌ها شما را مضطرب می‌کند

بهترین ترفند برق انداختن سینک ظرفشویی

نقش فرزندان در کاهش خطرات خانه‌تکانی برای سالمندان

این ماده غذایی شما را از سفید شدن مو دور نگه می‌دارد

علت خالی کردن بدن در ورزش

پولدارها حق فقرا را می‌خورند؟

اهمیت ویتامین D بر رشد اسکلتی جنین و زایمان مادر

گیاه‌خواری؛ انتخابی سالم یا چالشی تغذیه‌ای؟

7 توصیه طلایی به مردان میانسال/ اسامی بیماری‌هایی که این مردان را تهدید می‌کند

اعتراف وزیر خارجه آمریکا به مخالفت شرکای منطقه‌ای با طرح ترامپ

علت ابتلای افراد افسرده به انواع بیماری‌ها

دیدار مشورتی سران کشورهای حاشیه خلیج فارس، اردن و مصر درباره غزه

تهدید ترامپ به ادامه وضع تعرفه‌های گمرکی

اطفای آتش‌سوزی یک انبار در خیابان شوش

استقبال واشنگتن از تایید مجدد اقدامات گروه ویژه اقدام مالی علیه ایران

فقط 25 میلیون نفر در ایران کار می‌کنند

ترامپ نمی‌تواند برای FATF تصمیم‌گیری کند/ در راستای اصول حکمرانی داخلی FATF، تمام رؤسای مشترک موظف‌اند با بی‌طرفی و عینیت عمل کنند

ادعای کاخ سفید درباره پایان جنگ روسیه و اوکراین در زمان ترامپ!

شهادت 100 فلسطینی پس از توافق آتش‌بس/ اسرائیل از اجرای پروتکل‌های بشردوستانه جلوگیری می‌کند

تعیین مهلت توافق بین حماس و اسرائیل از سوی آمریکا

آمارهایی که فکر شما را درگیر می‌کند/ ویدئو

پیشتازان وام فرزندآوری

زمان‌ پرداخت‌های سازمان تامین اجتماعی در اسفندماه

اصلاح در کار نیست، بورس راکد است

پادگان 06 تحویل شهرداری تهران شد

4 زخمی در حمله گرگها به روستای گوگرد خوی

بازگشت محافظه‌کاری و راست‌گرایی در قرن 21

مردم برای عبور از شرایط جوی همکاری کنند

«نه» قاطع به ترامپ

شرط ماندگاری ایران در بازار جهانی صنایع معدنی

جنگ تعرفه‏‌ای با اسلحه معدنی

19 نکته درباره فلزات نقره‌ای

متد بازیگری بزرگان صنعت غذا در بازار عراق

بازطراحی نفوذ انرژی آمریکا به آسیا

تعدیل ساختاری در صنعت پتروشیمی

کریدور عشق‏‏‏‏‏‌آباد و فرصت‌های طلایی برای ایران

افزایش بدهی‌های خارجی ترکیه

هجمه‌ها باعث نمی‌شود از جنگ اقتصادی غافل شویم

چشم‏‏‌انداز صعودی دلار

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی