خاموشیها دوباره کلید میخورد؛ دولتها برنامهای برای تامین برق نداشتهاند
اقتصاد ایران
بزرگنمايي:
بازار آریا - در برخی از نقاط تهران - بدون اعلام قبلی- واکنش هایی را در رسانه ها و فضای مجازی به همراه داشته است. در همین حال، وزیر نفت در جمع خبرنگاران در حیاط دولت در واکنش به این موضوع گفت: هر سال ما با داستان ناترازی مواجه بوده ایم. سال هاست که این ناترازی وجود داشته و محدودیت هایی اعمال شده است. طبیعتا با گذر زمان این محدودیت ها بیشتر خواهد بود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
طبیعی است که مواردی قابل مدیریت در وزارت نیرو نباشد. خاموشی روز گذشته بخشی از تهران به دلیل نداشتن سوخت نیروگاه های تامین کننده برق تهران نبوده است.
مرتضی عزتی، عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس نیز در گفت و گو با «اطلاعات آنلاین» با اشاره به ناترازی ملموسی که در حوزه مهم اقتصاد وجود دارد، اظهار داشت: اقتصاد در ایران به دلائل مختلف رشد کمی داشته و حتی می توان گفت، رکود را تجربه کرده است، به طور کاملا طبیعی با پدیده ناترازی در حوزه های انرژی و بانکی مواجه ایم و طبعا تا زمانی که شاهد روند رو به رشد اقتصادی در کشور نباشیم این ناترازی ها ادامه می یابند.
وی گفت: البته برای تحقق سرمایه گذاری در هر کدام از حوزه ها نیازمند تزریق منابع لازم هستیم که برای تامین سرمایه نیز باید تعاملات و روابط اقتصادی خود را کشورها گسترش دهیم.
عزتی یادآور شد: تا زمانی که دوره رکود را پشت سر نگذاریم و در مناسبات اقتصادی به تراز مثبت نرسیم، ناترازی ادامه می یابد و در چنین حالتی چرخ تولید هم لنگ خواهد زد یا به طور کاملا کندی در خواهد آمد.
وی با اشاره به ناترازی موجود در حوزه برق افزود: باید برای حل این مشکل، روند ساخت نیروگاه های جدید در دستور کار قرار گیرد. طبعا ساخت نیروگاه های جدید نیز سرمایه و منابع مالی قابل توجهی را طلب می کند.
در همین حال، بهمن آرمان، استاد اقتصاد دانشگاه تهران نیز در گفت و گو با «اطلاعات آنلاین» در واکنش به ناترازی هایی که شرایط مدیریت کشور را مختل کرده است، اظهار داشت: در شرایطی که به دلیل وضعیت به هم ریخته اقتصادی با مشکلات عدیده ای روبرو هستیم، ناترازی بخش انرژی هم مشکلات جدیدی را فراروی مدیریت کشور قرار داده است. بنابراین دولت و البته سایر دستگاه هایی که به نوعی مرتبط با مسائل اقتصادی هستند باید با بررسی شرایط به راه کار اساسی برای رفع معضل ناترازی انرژی و در نتیجه ناترازی اقتصادی برسند.
این تحلیلگر اقتصادی در ادامه گفت: برای رفع هر مشکلی اول باید ریشه را شناسایی کرد. نکته معلوم در این باره این است که در توسعه تولید برق برنامه مشخصی نداریم و طبیعی است که در تامین برق مورد نیاز جامعه با مشکل مواجه شده ایم.
او با اشاره به الزام های توسعه و رشد تولید برق افزود: برای محقق شدن تولید برق باید به فکر تاسیس و راه اندازی نیروگاه های حرارتی یا تجدیدپذیر باشیم. در واقع برای رسیدن به تراز بین تولید و مصرف چاره ای جز این نداریم. آنهم در شرایطی که مدیریت صحیح تولید و مصرف می تواند ناترازی را به طور ملموسی کاهش بدهد. حالا پرسش این است که چرا نمی توانیم در این بخش مهم دست آورد داشتیم که در پاسخ باید به تحریم و در نتیجه کسری بودجه اشاره کرد.
وی افزود: البته اینطور نیست که در ساخت نیروگاه های حرارتی هیچ کاری نکرده ایم. اما به هرحال واقعیت چیزی جز این نیست که تاسیس نیروگاه به سرمایه گذاری بالایی هم احتیاج دارد که بنا به دلائل مختلف خارجی و داخلی متاسفانه ما از این سرمایه محروم هستیم. در واقع وقتی نظام مالی کشور به دردِ محدودیت دچار شده است، به خودیِ خود دست دولت برای پروژه های مهم بسته می شود.
بهمن آرمان تاکید کرد: «رجوع به بخش خصوصی» می تواند راه گشایی قابل توجهی را در پی داشته باشد. حالا چرا در کشور ما این مهم مغفول است؟ به این دلیل که سرمایه گذار در شرایطی حاضر به سرمایه گذاری می شود که نسبت به «بازده» اطمینان خاطر داشته باشد. در واقع نرخ برق در کشور ما با هزینه های که برای تولید لازم است، همخوانی ندارد تا صنعت برق از بخش خصوصی محروم شود. البته تصمیم گیران اقتصادی با در نظر گرفتن ساز و کارهای ممکن، باید اقدام هایی چون اصلاح نرخ برق و . . . را انجام بدهند تا ورود بخش خصوصی به این صنعت مهم عملی شود.
-
پنجشنبه ۲۵ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۲:۰۰:۲۸
-
۸ بازديد
-
![](/images/komen.png)
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1266538/