بازار آریا

آخرين مطالب

معدن ایران در حاشیه جهان اقتصاد ایران

معدن ایران در حاشیه جهان
  بزرگنمايي:

بازار آریا - به گزارش دنیای معدن، همکاری‌های بین‌المللی در بخش معدن به بهبود فناوری‌های استخراج، افزایش سرمایه‌گذاری خارجی، بهینه‌سازی مدیریت منابع، و ارتقای استانداردهای زیست‌محیطی منجر می‌شود. این همکاری‌ها به کشورهای دارای معادن غنی اما فاقد فناوری‌های پیشرفته، کمک می‌کند تا از ظرفیت‌های خود بهره‌برداری بهتری داشته باشند و در عین حال، به شرکت‌های بین‌المللی این امکان را می‌دهد تا به ذخایر معدنی جدید و فرصت‌های سرمایه‌گذاری دست یابند.
بخش معدن به‌عنوان یکی از صنایع استراتژیک در تأمین مواد اولیه، نقش کلیدی در زنجیره تأمین جهانی ایفا می‌کند. مواد معدنی اساسی مانند مس، آهن، آلومینیوم، نیکل، و لیتیوم برای تولید محصولات فناورانه، زیرساخت‌های صنعتی و انرژی‌های نوین ضروری هستند. ازاین‌رو، توسعه پایدار این صنعت بدون دسترسی به بازارهای جهانی، تکنولوژی‌های جدید و سرمایه‌گذاری خارجی دشوار خواهد بود.
کشورهای مختلف، بسته به ظرفیت‌های معدنی و فناورانه خود، به‌صورت متقابل نیازمند همکاری هستند. کشورهایی که دارای ذخایر غنی معدنی هستند، معمولاً با چالش‌هایی نظیر کمبود دانش فنی، ضعف در زیرساخت‌ها و عدم بهره‌برداری بهینه از معادن روبه‌رو هستند. در مقابل، کشورهای صنعتی و پیشرفته، به مواد معدنی این کشورها نیاز دارند و در عین حال، فناوری‌های نوینی برای استخراج و فرآوری بهتر مواد معدنی در اختیار دارند. این وابستگی متقابل، ضرورت گسترش روابط بین‌المللی را در بخش معدن بیش‌ازپیش آشکار می‌کند.
برای بررسی این موضوع با مهدی توفیقی کارشناس صنایع معدنی گفت‌وگو کرده‌ایم. که در ادامه می‌خوانید.
نقش و اهمیت توسعه تجارت در توسعه عملکردی صنایع را چطور ارزیابی می‌کنید؟
حضور در عرصه‌های تجارت جهانی رکنی اساسی در مسیر توسعه صنعتی و اقتصادی است؛ در همین حال از آن به‌عنوان یکی از پیشران‌های توسعه اقتصادی کشور نام برده می‌شود. کشورهای در حال توسعه با ورود به عرصه‌های جهانی می‌توانند ظرفیت تولید خود را ارتقا دهند. در همین حال، امکان دسترسی به منابع مالی برای فعالان صنعتی و تولیدکنندگان فراهم می‌شود و سهمی اثرگذارتر در زنجیره تامین به‌دست می‌آید. در ادامه با امکان دسترسی به بازارهای جدید، مسیر رشد تولید و توسعه صنایع تسهیل می‌شود و ورود نهاده‌های تولیدی نیز سهل‌تر از گذشته خواهد شد. در نهایت هم شاهد تولید محصولات متنوع‌تر باکیفیت بالاتر و افزایش تولید صنعتگران در عرصه‌های مختلف خواهیم بود. در چنین شرایطی می‌توانیم به اشتغالزایی هرچه بیشتر در کشور امید داشته باشیم. در واقع تجارت، بخش‌های مولد اقتصادی را تقویت و به ایجاد فرصت‌های شغلی جدید با سطح درآمد بالاتر کمک می‌کند. کیفیت زندگی مردم نیز در سایه برقراری تعاملات مثبت در سطح جهانی بهبود خواهد یافت.
دسترسی به فناوری‌های روز و همچنین دانش فنی از دیگر امتیازات برقراری تعامل در سطح جهانی است. عموما تجهیزات و دانش روز جهان در اختیار کشورهایی است که مسیر توسعه را پشت‌سر گذاشته‌اند. حال برقراری تعامل سازنده با کشورهای پیشرفته که از فناوری روز برخوردارند، می‌تواند زمینه دسترسی ما به دانش روز را فراهم کند. در نتیجه صنایع از قدرت رقابت‌پذیری بالاتری برخوردار خواهند شد، بهره‌وری تولید آنها افزایش می‌یابد و حتی زمینه ارتقای کیفیت محصولات تولیدی آنها و بستری برای حضور موفق صنایع کشور در بازارهای جهانی فراهم می‌شود. در این میان، باید اقرار کرد که زنجیره تعاملات جهانی اثرگذارتر از انتظار ما است. البته برقراری ارتباط با سایر کشورها نباید به‌منزله بی‌توجهی به ظرفیت‌های داخلی باشد.
با وجود تمام شعارهایی که در حمایت از تجارت و روابط سازنده بین‌المللی سر داده می‌شود، آیا این بخش آن‌طور که باید موردتوجه سیاست‌گذاران قرار دارد؟
صادرات یکی از جنبه‌های توسعه تجارت است که به‌ویژه در سال‌های اخیر و با شدت گرفتن تحریم‌های جهانی علیه ایران و کمبود منابع ارزی شدت گرفته است. با توجه به منابع غنی معدنی و انرژی کشور، حوزه معدن و صنایع معدنی از ظرفیت ویژه‌ای برای توسعه صادرات و فروش خارجی برخوردار است؛ بنابراین می‌توان با بهره‌گیری از ظرفیت‌های یادشده گامی مثبت در راستای تامین نیازهای ارزی کشور برداشت. واردات و تامین نیاز تولیدکنندگان بخش دیگری از توسعه روابط تجاری به‌شمار می‌رود؛ این بخش نیز در طول سال‌های گذشته تحت‌تاثیر تحریم بوده و در همین حال، نبود ارز واردات را برای فعالان صنعتی و تولیدکنندگان به‌شدت دشوار کرده است. در چنین شرایطی می‌توان با تقویت صادرات کمبودهای موجود در این حوزه را برطرف کرد.
در ادامه باید تاکید کرد که با وجود تمام شعارهایی که درباره اهمیت و جایگاه توسعه روابط تجاری در سطح بین‌المللی و همچنین ارتقای صادرات و فروش جهانی سر داده می‌شود، الزامات این رشد موردتوجه مسئولان و سیاست‌گذاران قرار نمی‌گیرد. حضور موفق در بازارهای جهانی اتفاقی نیست، بلکه باید ضمن برنامه‌ریزی دقیق و جامع برای حضور در بازار جهانی تلاش کرد.
حضور موفق در بازارهای بین‌المللی و تعامل سازنده با سایر کشورها به‌قدری اهمیت دارد که مفهوم جهانی‌سازی در طول سال‌های گذشته موردتوجه سیاست‌گذاران قرار گرفته است. منظور از جهانی‌شدن، کاهش تعرفه‌ها و مقررات تجاری در سطح بین‌المللی است. در این میان، سازمان تجارت جهانی و سازمان‌های مشابه نیز در تلاشند تا تعاملات میان کشورهای گوناگون تسهیل شود.
توجه به شاخصه‌های تجارت جهانی و حضور موفق در بازار بین‌المللی چه تاثیری بر عملکرد صنایع دارد؟
حضور در بازارهای جهانی به الزاماتی نیاز دارد. به‌عنوان مثال، محصولی در بازارهای بین‌المللی مشتری دارد که از کیفیت بالا و قابل‌قبولی برخوردار باشد و در همین حال، براساس نیازهای روز جهان تولید شود. بر همین اساس نیز می‌توان این‌طور ادعا کرد که تولید محصولات با هدف صادراتی زمینه رشد کیفیت و کمیت تولید در حوزه‌های گوناگون را فراهم می‌کند. در واقع تولیدکنندگان برای آنکه محصولی رقابت‌پذیر را در بازار جهانی عرضه کنند، ناچار خواهند بود محصولی مطابق استانداردهای روز تولید کنند.
بهای تمام‌شده یک محصول نیز از گزینه‌های اصلی پذیرش یک محصول در بازار جهانی به‌شمار می‌رود؛ از این‌رو تولیدکنندگان برای حضور موفق در این رقابت، برای کاهش هزینه تمام‌شده با راهکارهایی همچون افزایش بهره‌وری خواهند کوشید.
توجه به این نکته ضروری به‌نظر می‌رسد که ظرفیت‌های داخلی در حوزه تولید و فروش محدود هستند و تنها با تکیه به داخل و ظرفیت‌‌های کشور نمی‌توان در مسیر توسعه صنعتی و اقتصادی گام برداشت؛ بنابراین صنایعی که نگاه‌شان تنها به داخل است، پس از مدتی زمین‌گیر می‌شوند یا در بهترین شرایط هیچ راهی برای توسعه و بهبود عملکرد خود نخواهند داشت. درنتیجه باید با توسعه صادرات امکان رشد تولید را فراهم کرد.
توسعه صادرات رکنی برای توسعه روابط اقتصادی و تجاری شناخته می‌شود. توسعه صادرات غیرنفتی می‌تواند به‌عنوان محور اصلی توسعه اقتصادی شناخته شود. اما حرکت در این مسیر به الزاماتی نیاز دارد. بازگشت شفافیت به فضای اقتصادی کشور و همچنین آموز‌ش از ارکان اصلی توسعه تجارت جهانی هستند. امید می‌رود این الزامات محقق شوند تا در آینده‌ای نه‌چندان دور شاهد ارتقای سطح تعاملات بین‌المللی باشیم.
چه انتقادهایی به روند صادرات در بخش معدن و صنایع معدنی کشور وارد است؟
دولت و سیاست‌گذاران در طول سال‌های گذشته روی تولید محصولات خام و صادرات آنها تمرکز کرده‌اند. تولید محصولات نهایی و با ارزش‌افزوده بالا در هیچ‌کدام از حلقه‌های زنجیره مواد معدنی آن‌طور که باید و انتظار می‌رود موردتوجه نبوده است. با این وجود، همواره حمایت اصلی به حلقه‌های ابتدایی زنجیره صنایع معدنی اختصاص یافته است.
این سیاست‌گذاری اشتباه در حالی است که فروش مواد اولیه یا محصولات میانی در بازار جهانی به‌منزله کسب ارزش‌افزوده پایین‌تر است و به همین دلیل نیز در حال حاضر ارزش صادراتی کشور به‌مراتب پایین‌تر از ارزش واردات برآورد می‌شود. درواقع ما نتوانسته‌ایم صادرات محصولات نهایی با ارزش‌افزوده بالا را توسعه دهیم. دولت نیز بستر لازم برای توسعه صادرات و همچنین فروش محصولات با ارزش‌افزوده بالاتر را در بازار جهانی فراهم نکرده است.
توسعه روابط تجاری با کشورهای همسایه را چه میزان مهم می‌دانید؟
در حالت کلی تجارت در 3 بخش داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی موردتوجه قرار دارد. توسعه روابط با کشورهای همسایه از اهمیت و جایگاه ویژه‌ای برخوردار است و بر همین اساس نیز انتظار می‌رود عضویت در پیمان‌نامه‌های دوجانبه یا چندجانبه یا پیمان‌های منطقه‌ای موردتوجه سیاست‌گذاران قرار گیرد تا بدین‌ترتیب امکانی برای توسعه روابط تجاری با کشورهای همسایه فراهم و مسیر توسعه صنعتی و اقتصادی هموار شود. بنابراین انتظار می‌رود میان بخش سیاسی و اقتصادی کشور، هماهنگی پایاپایی وجود داشته باشد. در همین حال، سیاست‌گذاران نیز می‌توانند برای بهبود شرایط از نظرات تخصصی کارشناسان و فعالان این بخش استفاده کنند.
توجه به این نکته ضروری به‌نظر می‌رسد که کشورهای همسایه ایران از جمعیت قابل‌توجهی برخوردار هستند؛ یعنی با گسترش تعاملات در سطح منطقه‌ای بازاری چندصد میلیون نفری برای مصرف محصولات تولیدشده در بخش معدن و صنایع معدنی وجود دارد؛ بنابراین با برنامه‌ریزی دقیق می‌توان ظرفیت تولید را در حوزه‌های صنعتی ارتقا داد.
توجه به شاخصه‌های بازاریابی جهانی چه تاثیری بر بهبود عملکرد صنایع دارد؟
بازاریابی جهانی از پیش‌شرط‌های حضور موفق یک محصول در بازار جهانی به‌شمار می‌رود، تاجایی که برخی فعالان اقتصادی بازاریابی را در سطح داخلی و جهانی و توجه به بازار فروش یک محصول در عرصه بین‌المللی را مقدم بر تولید می‌دانند. بازاریابی ابعاد و الزاماتی دارد که تاکنون آن‌طور که باید و انتظار می‌رود در کشور ما موردتوجه قرار نگرفته است. حضور در نمایشگاه‌های بین‌المللی، مشارکت در پیمان‌نامه‌های چندجانبه، روابط با بخش اقتصادی سفارتخانه‌ها، فعال شدن رایزنان اقتصادی در کشورهای خارجی و... از مهم‌ترین عوامل موثر بر ارتقای بازاریابی خارجی هستند.
از مجموع موارد مطرح‌شده می‌توان این‌طور نتیجه گرفت که رشد صادرات با شعار محقق نمی‌شود، بلکه به سلسله فعالیت‌های عملی نیاز دارد. یعنی باید با برنامه‌ریزی برای توسعه صادرات غیرنفتی تلاش کنیم. استفاده از همه ظرفیت‌ها در این مسیر کمک‌کننده خواهد بود؛ بر همین اساس نیز انتظار می‌رود از ظرفیت بخش خصوصی بهره گرفته شود.
به‌نظر شما فناوری‌های جدید چه تاثیری در مسیر بهره‌برداری از معادن از اکتشاف تا استخراج داشته‌اند؟
به‌طور کلی، فناوری‌های نوین برای صرفه‌جویی در زمان و هزینه هر فعالیت کارکرد دارد. از قدیم‌الایام، هرگونه پیشروی در فناوری برای آسان ساختن فعالیت‌های اجتماعی و اقتصادی بوده‌است؛ مثلا پیش از این برای مخابره پیام باید از طریق پست اقدام می‌شد و نامه‌ها به‌صورت فیزیکی به مقصد می‌رسید.
حالا تکنولوژی به آنجایی رسیده که ما پیام‌های خود را به‌صورت آنلاین مخابره کنیم و در وقت و هزینه خود صرفه‌جویی می‌کنیم. این مساله، در سطوح بزرگ‌تر و صنایع نیز صدق می‌کند. فناوری‌های نوین، رابطه مستقیمی با به صرفه‌کردن هزینه کالای تمام‌شده دارند.متاسفانه حوزه اکتشافات کشورمان مانند بقیه حوزه‌های دیگر جزو تکنولوژی‌های نسل دو بوده و حتی به نسل سوم هم نرسیده است، در صورتی‌که در دنیا ما با صنعت نسل چهارم و پنجم تکنولوژی مواجه هستیم.
در اکتشافات، روش‌های قدیمی بسیار پر هزینه است و سازمان زمین‌شناسی به‌عنوان سردمدار اکتشافات کشور باید به حوزه تکنولوژی‌های روز ورود کرده و مشکلات معدن‌داران را رفع می‌کرد، اما متاسفانه این سازمان بسیار ضعیف کار کرد. به دلیل مسائل و مشکلات زیادی که به آن مبتلا هستیم و همچنین ارتباطات ضعیف با دنیا، از تکنولوژی‌های نوین بسیار عقب افتاده‌ایم.
به‌نظر شما ممکن است این مشکل منجر به حذف صنایع معدنی ایران از بازارهای بین‌المللی شود؟
همان‌طور که یک نگرانی بزرگ برای بایکوت‌شدن در همه مسائل اقتصادی ایران مطرح است و ممکن است که در آینده نه‌چندان دور، صادرات نفت و گاز ایران به‌طور کامل بایکوت شود، ‌حالا این نگرانی در صنعت معدن و صنایع معدنی نیز صدق می‌کند. ما به دلیل رفتارهای خودمان از چهارراه ژئوپلیتیکی منطقه کنار گذاشته شدیم، آن‌هم در شرایطی که می‌توانستیم از این موقعیت بسیار سود ببریم. من تصور می‌کنم که به‌زودی از خطوط هوایی، ارسال گاز و همچنین جاده‌ابریشم نیز کاملا کنار زده می‌شویم، به‌همین‌دلیل است که همه کارشناسان اتفاق‌نظر دارند که ما باید طرحی نو دراندازیم. این طرح نو هم همان بهبود ارتباط خود با جهانیان است.
اگر سیاستگذاران هیچ تغییری در نوع ارتباط خود با جهان ایجاد نکنند، چه؟
در آن صورت، به‌زودی دنیا دیگر به ما نیازی نخواهد داشت و ما در گوشه‌ای از این کره‌زمین، مانند یک روستانشین که باید مایحتاج خود را به تنهایی تامین کرده و محقر زندگی می‌کند، زندگی کنیم. مجبور خواهیم شد که با حداقل‌ترین امکانات امورات خود را بگذرانیم. من هم نگران همین روزم. نگران هستم روزی برسد که ما محقرانه و در حد بدیهیات ابتدایی زندگی کنیم. ما ارتباطات خوبی با جهان نداریم. هر روز از نظر تکنولوژی به عقب می‌رویم و هزینه‌های تمام‌شده اکتشافات ما بسیار بالاست، یعنی در موقعیت‌هایی که می‌توانستیم با رادار یا تکنولوژی‌های جدید بدون حفاری‌های اولیه دست به اکتشافات بزنیم، ناگزیر شدیم که ‌میلیون‌ها دلار هزینه صرف کرده و حفاری کنیم و تازه دقت کار هم نداشته باشیم.
با این تفاسیر چشم‌انداز معادن در ایران را چگونه می‌بینید؟
راستش را بخواهید، من اصلا چشم‌اندازی نمی‌بینم، ولی آرزو می‌کنم مسوولان ما اگر تخصص ندارند، حداقل از مشاوران متخصص مشورت بگیرند و مشاوران خود را از افراد متخصص انتخاب کنند. کاش مسوولان کشور در بخش‌های مدیریتی و فنی مشاوره می‌گرفتند. حتی اگر از توان و نیروی بخش‌خصوصی استفاده کنند، موفق‌تر خواهند شد. در مساله معادن و به‌خصوص اکتشافات نیز ماجرا از همین قرار است. اگر دولت از کاتالیزور بخش‌خصوصی استفاده کند و قوانین نیز در جهت بهبود مشکلات کسب‌وکار تنظیم شود، می‌شود امیدی داشت.
کلام آخر
در دنیای امروز، توسعه صنعت معدن بدون ارتباط مؤثر با بازارهای جهانی، انتقال فناوری‌های نوین و جذب سرمایه‌گذاری خارجی امکان‌پذیر نیست. همکاری‌های بین‌المللی در این حوزه، نه‌تنها به افزایش بهره‌وری و رشد اقتصادی کمک می‌کند، بلکه می‌تواند به بهبود استانداردهای زیست‌محیطی، ارتقای سطح علمی و فنی نیروی کار، و توسعه پایدار منجر شود. کشورهایی که بتوانند از این فرصت‌ها به‌درستی استفاده کنند، می‌توانند جایگاه خود را در اقتصاد جهانی تقویت کرده و از منابع معدنی خود به‌صورت بهینه بهره‌برداری کنند. ازاین‌رو، ایجاد استراتژی‌های مؤثر برای گسترش روابط بین‌المللی در بخش معدن، امری ضروری و اجتناب‌ناپذیر است.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1266452/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

امیرحسین حاجیلی درگذشت + عکس

علت برخورد خورد به جمعیت در مونیخ/ تأیید عمدی بودن حادثه + فیلم و عکس

آغاز دو عملیات اجرایی در فازهای 2 و 3 نیروگاه اتمی بوشهر

ورود مجلس به موضوع کمبود برنج؛ عرضه با چندبرابر قیمت واقعی!

صدور دستور پزشکیان برای نیروگاه اتمی بوشهر

شورای رقابت، شورای رفاقت شد؟

اعلام تعرفه واردات موبایل در سال آینده

پیدا و پنهان سهم نفت از کیک اقتصاد ایران در 14 سال اخیر+ نمودار

دستورالعمل‌ فروش میوه شب عید اعلام شد

موفقیت طرح شوق زندگی و کاهش نوزادان در شیرخوارگاه‌های مشهد

زیرساخت‌های اقتصادی و کشاورزی «دشتی» توسعه می یابد

نتیجه تکمیل ظرفیت در پذیرش بدون آزمون 1403 اعلام شد

دستورالعمل دادستانی برای میوه شب عید صادر شد

افزایش بی سابقه قیمت خودروهای بالای 25 سال در ترکیه با طرح تشویق اسقاط خودرو

احمد جمالی سرپرست شرکت سرمایه‌گذاری‌های خارجی ایران شد

برگزاری نشست بررسی فرصت‌های توسعه روابط اقتصادی با افغانستان در خراسان جنوبی

سردار رادان: صیانت از امنیت اقتصادی ویژه‌ترین اقدام پلیس امنیت اقتصادی است

اظهارنظرهای ناآگاهانه لطمه بزرگی به کشور وارد می‌کند

سفر ملا برادر به قطر

مشکلات زیرساختی حوزه اقتصادی استان بوشهر پیگیری می‌شود

وزیر صنعت: ‌تجارت ملوانی ابلاغ شد

خبر مهم اژه‌ای برای روسای قوه قضائیه در استان‌ها/ مسئولان سلیقه‌های شخصی را کنار بگذارند

قیمت سکه های پیش فروشی بانک مرکزی مشخص شد

حقوق ناکافی کارگران؛ درماندگی در درمان

محدودیت تردد وسایل نقلیه در 3 محور شمالی کشور

بازدید پزشکیان از نیروگاه اتمی بوشهر + عکس

تسنیم: پیش‌فروش سکه با قیمت 60 میلیون تومان

فاجعه؛ دلار 110هزار تومانی قطعی شد! +جزئیات

خیز اردوغان برای احیای امپراتوری عثمانی از شام تا قفقاز

جزئیات وقوع یک حادثه در متروی تهران

نرخ بلیت قطار تهران - وان اعلام شد

واریز سود سهام عدالت در شب عید/ مبلغ سود سهام عدالت جدید چقدر است؟

آخرین وضعیت صادرات نفت ایران/ زمان امضای یکی از بزرگ‌ترین قراردادهای تاریخ صنعت نفت

برنامه ایران برای مقابله با فشار حداکثری

موضع رسمی دولت و مجلس درباره قیمت بنزین؛ این سوخت در ماه اسفند گران می‌شود؟

ثبت رکورد تحویل 94 میلیون لیتر سوخت مایع به نیروگاه‌ها در یک روز

رونق اقتصادی با مدیریت بهینه آب فراهم می شود

آغاز بررسی بخش دوم بودجه 1404 در کمیسیون تلفیق بودجه از اوایل هفته آینده

خط و نشان رادان برای گنگسترهای اقتصادی

ضرورت ایجاد شهرک صنعتی مشترک با افغانستان در خراسان جنوبی

پزشکیان: تهدید می‌کنند مرکز اتمی ما را می‌زنند؛ صدتا را بزنید فرزندان ما هزارتا می‌سازند + فیلم

بازگشت کالابرگ و ادامه چالش ارز ترجیحی

جزئیات آدم‌ربایی 2 کودک 6 و 10 ساله در استان فارس

خداحافظی این میدان شلوغ تهران با ترافیک از شنبه

احداث جاده فرامرزی در خراسان جنوبی تسریع شود

پیش‌بینی یک اقتصاددان درباره روند آتی قیمت دلار

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار زنجان منصوب شد

راه اندازی اتاق مشترک ایران و ترکیه در ارومیه

‌رونق تبادلات تجاری و اقتصادی در همدان افزایشی شد

پزشکیان: اگر به جای جلسه گذاشتن به میدان بیاییم چند روزه مدرسه می‌سازیم

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی