بازار آریا

آخرين مطالب

شرکت‌ها شعار پایداری را رها کرده‌‌‌اند؟ اقتصاد ایران

شرکت‌ها شعار پایداری را رها کرده‌‌‌اند؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - مترجم: مهدی نیکوئی از زمانی که مجمع جهانی اقتصاد خط‌‌‌مشی نشست داوس خود را به «نوع بهتری از سرمایه‌‌‌داری» تغییر داده است، هر سال شاهد شرکت‌های بزرگی بودیم که بیانیه‌‌‌ها و وعده‌‌‌های بزرگی راجع به برنامه‌‌‌های زیست‌‌‌محیطی و اجتماعی خود منتشر می‌‌‌کردند. اما آنها در نشست امسال در این زمینه ساکت بودند.
نزدیک به 3‌هزار مدیر کسب‌‌و‌کار، سیاستمدار، رهبران سازمان‌های مردم‌‌‌نهاد و استاد دانشگاه، اواخر ماه قبل میلادی در داوس سوئیس دور هم جمع شدند تا نشست سالانه مجمع جهانی اقتصاد را برگزار کنند. اما امسال چیزی متفاوت احساس می‌‌‌شد.
نواه گفنی، مدیر اجرایی شرکت مشاوره اف‌‌‌اس‌‌‌جی (FSG) می‌‌‌گوید: «نشست امسال را در حالی برگزار کردیم که هفته نخست آن همزمان با مراسم تحلیف رئیس‌‌‌جمهور ایالات متحده بود. شرکت‌کنندگان می‌‌‌خواستند بدانند که آیا تیم ترامپ صحبتی راجع به مسوولیت‌‌‌های زیست‌‌‌محیطی و اجتماعی مطرح می‌کند یا خیر؛ با آنکه نشست داوس یک کنفرانس جهانی بود.»
زمزمه‌‌‌های مربوط به اخبار تعرفه گمرکی ناشناخته و مسدودسازی برخی حساب‌‌‌های بانکی تنها موضوعی نبود که بر فضای نشست سالانه سایه افکند. از ژانویه 2020 که مجمع جهانی اقتصاد، مانیفست داوس خود را به «نوع بهتری از سرمایه‌‌‌داری» تغییر داده بود، این نشست مکانی برای شعارهای بلندپروازانه و بیانیه‌‌‌های پرطمطراق شرکت‌های بزرگ در زمینه اهداف پایداری‌‌‌شان، چه در زمینه مسوولیت‌‌‌های زیست‌‌‌محیطی و چه در بحث برابری اجتماعی بود. اما آنها امسال در این زمینه ساکت‌‌‌تر بودند.
گفنی که به عنوان عضو هیات علمی مدرسه اقلیمی دانشگاه کلمبیا هم فعالیت می‌کند، می‌‌‌گوید: «سکوت به معنای آن بود که بیانیه‌‌‌ها و تعهدات شرکتی کمتری در مورد پایداری شکل می‌گیرد.» شاید از یک سو، این سکوت را بتوان نشانه‌‌‌ای از عقب‌‌‌‌‌‌نشینی کسب و کارها از برنامه‌‌‌های اجتماعی و زیست‌‌‌محیطی‌‌‌شان تلقی کرد اما برخی دیگر بر این باورند که وعده‌‌‌های تیترساز کمتر در داوس می‌تواند اتفاق خوبی باشد. جان هارپر، مدیرعامل اف‌‌‌اس‌‌‌جی، بر این باور است که «فعالان کسب و کار از فرصت استفاده کرده‌‌‌اند تا فراتر از شعار و وعده بروند. ما در این مسیر حرکت می‌‌‌کنیم و کار درست نیز همین است. سخن گفتن درباره ارزش‌‌‌های کسب‌و‌کار، معیارهای مسوولیت‌‌‌پذیری و تعهدات یک موضوع است و اقدام عملی در این مسیر موضوع بسیار مهم دیگری است. من نقطه امیدی در میان این آشوب‌‌‌ها می‌‌‌بینم و امیدوارم که شرکت‌ها و کسب‌و‌کارهای بیشتری اقداماتی عملی در راستای بهبود اثرات زیست‌‌‌محیطی و اجتماعی فعالیت‌‌‌های خود انجام دهند. وعده‌‌‌های خالی و بدون پشتوانه عملیاتی از سوی کسب‌و‌کارهایی که ابهامات مختلفی در عملکردشان وجود دارد، ما را به جایی نخواهد رساند.»
روز جدیدی در داوس
برخی ناظران نشست‌‌‌های داوس را به سخره می‌‌‌گیرند و آن را بیشتر شبیه یک تور اسکی برای طبقه ثروتمند جهان می‌‌‌دانند، اما اگر آرمان‌‌‌گرایی را کنار بگذاریم، چنین رویدادهایی اهداف بزرگ‌تری را دنبال کرده‌‌‌اند. یک مهندس آلمانی به نام کلاوس شواب مجمع جهانی اقتصاد را در سال 1971 به عنوان بنیادی غیرانتفاعی برای تمرکز بر «ترویج مسوولیت‌‌‌پذیری ذی‌نفعان» بنیان گذاشت؛ «مفهومی که براساس آن شرکت‌ها به جز ایجاد رونق اقتصادی، مسوولیتی نیز در قبال جامعه و طبیعت دارند.»
در سال 2020، این نهاد یک گام دیگر به جلو برداشت و خط‌‌‌مشی نشست سالانه خود را که از دهه 70 میلادی تغییر نکرده بود، به‌‌‌روزرسانی کرد. خط‌‌‌مشی جدید عنوان می‌کند: «هدف یک شرکت مشارکت‌‌‌دهی تمام ذی‌نفعانش در یک ارزش‌‌‌آفرینی مشترک و پایدار است. در این گونه ارزش‌‌‌آفرینی، یک شرکت نه‌تنها به سهامداران خود بلکه به تمام ذی‌نفعانش (از جمله کارکنان، مشتریان، تامین‌‌‌کنندگان، جوامع محلی و جامعه کلان) خدمت می‌کند.»
موضع اخیر، تفکر سنتی و ریشه‌‌‌دار کسب‌و‌کار مبنی بر اولویت سهامداران را به چالش می‌‌‌کشد و به‌‌‌ویژه اظهار معروف میلتون فریدمن را مبنی بر اینکه «مسوولیت اجتماعی کسب و کارها صرفا افزایش سود است» زیر سوال می‌‌‌برد. تغییر خط‌‌‌مشی نشست داوس، پیشگام عصر جدید از ماموریت اجتماعی و کنشگری کسب و کار بود که طی آن شرکت‌ها شروع به اعلام وعده‌‌‌هایی دور از دسترس و آرمانی مانند دستیابی به سطح آلایندگی صفر، پایان نژادپرستی سیستمی و ریشه‌‌‌کن کردن فقر کردند. چنین وعده‌‌‌ها و بیانیه‌‌‌هایی به‌رغم تحسین‌‌‌برانگیز بودن، اغلب پشتوانه‌‌‌های اجرایی لازم برای دوام و ادامه یافتن را نداشتند. به عنوان مثال، آنها فاقد برنامه‌‌‌هایی گام‌‌‌به‌‌‌گام و معیارهای روشن سنجش موفقیت بودند. بسیاری از وعده‌‌‌ها نیز در چالش‌‌‌هایی مانند کمبود بودجه یا توفان‌‌‌های سیاسی به فراموشی سپرده شدند.
گفنی، آنچه موجب موفقیت برنامه‌‌‌های زیست‌‌‌محیطی و اجتماعی شرکت‌ها می‌شود را این‌‌‌گونه توضیح می‌دهد: «برای سرمایه‌‌‌داری ذی‌نفعان، برنامه‌‌‌ها لازم است که دقیق، مشخص، قابل اندازه‌‌‌گیری، اجرایی و دارای تاریخ اتمام باشند. مسوولیت‌‌‌پذیری زیست‌‌‌محیطی و اجتماعی وعده‌‌‌ای مبهم نیست و نیاز دارد برنامه‌‌‌ای به واقع ملموس باشد.»
در شرایطی که بسیاری از ناظران مانند گفنی، نسبت به حرکت کسب‌و‌کارها در مسیر کاهش اثرات زیست‌‌‌محیطی و اجتماعی فعالیت‌‌‌هایشان خوش‌بین هستند، همچنان چالش‌‌‌ها و فرصت‌‌‌های مهمی پیش‌‌‌ رو است. از یک سو، تغییر مدل کسب و کار و کاهش اثرات بیرونی فعالیت شرکت‌ها گاه نیازمند تغییر فناوری مورد استفاده و حتی تغییراتی گسترده در خط تولید شرکت‌هاست. از سمت دیگر مدل‌‌‌های حسابداری، انبارداری و مدیریتی باید قادر به سنجش متغیرهای جدیدی مانند انتشار کربن یا پایداری اجتماعی باشند. با این حال، تمایل ذی‌نفعان مختلف به همراه سودآوری بلندمدت، این خوش‌بینی را ایجاد می‌کند که هر روز شرکت‌های بیشتری وارد مسیر عمل‌‌‌گرایی شوند.
منبع: World Economic Forum

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1266325/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اولین گام ترامپ برای پایان دادن به جنگ اوکراین/ ترامپ و پوتین چه قول و قراری گذاشتند؟ +فیلم

حماس فراخوان داد

قیمت طلای جهانی بالا رفت

افزایش مشکلات اقتصادی و معیشتی زمینه‌ ساز وقوع جرم است و ما خود را مسئول مرتفع سازی آن می دانیم

اظهارنظر متفاوت شمخانی درباره مذاکره

کسب‌وکارهای بانوان به صورت ویژه حمایت می‌شود

پیش‌بینی‌های امیدوارکننده برای بازار نفت در سال 2025: رونق اقتصادی در راه است؟

خرید کامپیوتر اقتصادی: بهترین گزینه ها با کمترین هزینه

مسوولین باشگاه استقلال سگ جناب والتر ماتزاری جت شخصی می‌خواهد!

رئیس قوه قضاییه با آیت‌الله مکارم شیرازی دیدار کرد+ فیلم

هزینه تور آلمان چقدر است؟ راهنمای جامع هزینه‌ها برای سفر به آلمان

احتمال توافق میان اوکراین و روسیه نفت را ارزان کرد

افزایش چشمگیر قیمت نفت سنگین ایران

قیمت دلار و یورو در صرافی ملی امروز پنجشنبه 25 بهمن 1403/ کاهش قیمت

قیمت دلار مبادله‌ای امروز پنجشنبه 25 بهمن 1403/ کاهش قیمت

ترامپ به مدیر اپل سمت داد

قیمت طلا 18 عیار امروز پنجشنبه 25 بهمن 1403+ جدول

قیمت سکه، نیم‌سکه و ربع‌سکه امروز پنجشنبه 25 بهمن 1403

فرمانده کل ارتش پیام تبریک صادر کرد

قیمت بیت کوین و اتریوم امروز پنجشنبه 25 بهمن 1403/ کاهش قیمت بیت کوین

قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 25 بهمن 1403+ جدول

دوره جامع آموزش تشخیص رنگ خودرو؛ متخصص شوید!

88 میلیون تن سیمان در کشور تولید می‌شود

فشار نزولی مضاعف بر بازار طلا و سکه/ موج جدیدی از اصلاح قیمتی در راه است؟

ارتفاع برف در این منطقه به 56 سانتی‌متر رسید

وزیر کشاورزی: اگر در هفته های اخیر مجبور به دخالت در بازار شدیم به دلیل رفتار برخی سودجویان است

تأثیر آلودگی هوا بر خودروها و راه‌های مقابله با آن

خرید نهال گردو ژنوتیپ ضمانتی فقط با 50 هزار

لحظه آخری های تور استانبول به کف قیمت رسید؟

معروفترین جاذبه های گردشگری برای مسافران تور کوالالامپور

معدن ایران در حاشیه جهان

شمخانی: مذاکره باید از موضع قدرت باشد نه از روی اضطرار

انتقاد از عدم برکناری رئیس بانک مرکزی و سایر مسئولین اقتصادی

آیا توزیع کالابرگ سفره مردم را نجات دهد؟

ورود سفیر ایران در کابل در رأس هیأتی به استان خراسان جنوبی

افتتاح و کلنگ‌زنی 333 پروژه عمرانی و اقتصادی در شهرداری‌های گلستان

اهداف گشت آسیایی اردوغان؛ بخش سوم: پاکستان

ارسال 1.78 میلیارد لیتر سوخت به نیروگاه‌های خراسان‌رضوی

خبر مهم درباره شماره‌گذاری خودروهای صفر مدل 1404

اطلاعیه ساترا درباره سریال «تاسیان»/ بدون مجوز منتشر شده است

جزئیات تعرفه واردات موبایل در 1404

شعبده‌بازی ایلان ماسک با بادام‌زمینی و هوش مصنوعی!

شوکه شدن علی ضیا از درآمد 2 نوجوان اهوازی؛ ماهیانه 9 میلیارد تومان!/ ویدئو

چین به ژاپن و آمریکا هشدار داد

تکذیب قاچاق سوخت در واحدهای کشاورزی استان تهران/ گمانه‌زنی ها مردود است

جادوگر فوتبال ایران دستگیر شد/ «عالم خوبان» کیست؟

فروش ویژه نهال گردو ژنوتیپ7 دیرگل با 300 کیلو باردهی تضمینی

این دهک‌های درآمدی 500 هزار تومان یارانه می‌گیرند

انتقاد از عدم برکناری مدیران اقتصادی ناکارآمد

بحران اقتصادی ایران؛ چرا این وضعیت ادامه دارد؟

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی