بازار آریا

آخرين مطالب

اظهارنظر متفاوت شمخانی درباره مذاکره اقتصاد ایران

اظهارنظر متفاوت شمخانی درباره مذاکره
  بزرگنمايي:

بازار آریا - به گزارش خبرنگار سیاسی ایونا به نقل از انصاف‌نیوز: علی شمخانی، مشاور سیاسی رهبری و مسئول پرونده‌ی هسته‌ای گفت: آنچه اهمیت دارد، این است که مذاکره باید در زمان و شرایط مناسب و از موضع قدرت و با هدف تأمین منافع ملی انجام شود، نه به‌عنوان راهی برای رفع مشکلات داخلی از طریق راه‌حل‌های مقطعی خارجی.
دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا اخیراً اعلام کرده که آماده ملاقات با رئیس‌جمهور ایران است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
آیا این اظهارات را می‌توان به‌عنوان نشانه‌ای از آماده بودن آمریکا برای مذاکره تلقی کرد؟
علی شمخانی: این‌گونه اظهارات، در حالی مطرح می‌شود که هم‌زمان، کاخ سفید یک دستور اجرایی مفصل برای تشدید فشار‌های اقتصادی علیه ایران صادر می‌کند. چنین تناقضی، نشان‌دهنده‌ی آن است که هدف، نه حل مسائل، بلکه پیشبرد همان راهبرد فشار حداکثری در پوشش دیپلماسی است. در واقع، این رفتار را نمی‌توان نشانه‌ای از آمادگی واقعی برای مذاکره دانست، بلکه باید آن را بخشی از همان سیاست سنتی آمریکا در قبال ایران ارزیابی کرد؛ سیاستی که بر مبنای اعمال فشار با ایجاد شرایط بحرانی و سپس پیشنهاد مذاکره از موضع قدرت طراحی شده است.
پس از نگاه شما، مذاکره در چنین شرایطی نمی‌تواند مسیر مؤثری برای حل مشکلات باشد؟
علی شمخانی: به طور کلی سه پرسش اساسی در این زمینه مطرح است. نخست اینکه آیا مذاکره در شرایط کنونی امکان‌پذیر است؟ تجربه نشان داده که مذاکره تنها زمانی معنا دارد که دو طرف، اراده و ظرفیت لازم را برای دستیابی به توافقی پایدار که تامین کننده منافع طرفین باشد را داشته باشند. درحالی‌که آمریکا، هم‌زمان با طرح مذاکره، فشار‌های اقتصادی را افزایش می‌دهد، این پیام روشنی دارد: مذاکره‌ای که مدنظر آنهاست، نه یک فرایند دیپلماتیک متوازن، بلکه ابزاری برای تحمیل اراده سیاسی خود است.
پرسش دوم این است که آیا هر مذاکره‌ای لزوماً به توافق منجر می‌شود؟ پاسخ روشن است: خیر. تاریخ روابط بین‌الملل، پر از نمونه‌هایی است که مذاکرات طولانی‌مدت، بی‌نتیجه مانده یا توافق‌های شکننده‌ای حاصل شده که در عمل کارایی نداشته است. نمونه اخیر آن توافقنامه برجام است که حتی پشتوانه قوی قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل را هم داشت، اما آمریکا با بدعهدی از آن خارج شد و اروپا با بی عملی به تعهداتش در برجام عمل نکرد. رفتار خصمانه غربی‌ها در این حد هم متوقف نشد و در شرایطی که ازهیچ اقدامی برای جلوگیری از رسیدن ایران به حقوق قانونی‌اش فروگذار نکردند اکنون هم در سال آخر برجام تهدیداتی، چون استفاده از مکانیزم ماشه و مواردی از این دست را مطرح می‌کنند.
سومین پرسش اساسی این است که آیا با فرض حصول توافق و متعهد ماندن طرفین توافق به تعهداتشان، مشکلات اقتصادی کشور که هدف اصلی ما در ورود به مذاکرات و رفع تحریم‌ها است به صورت کامل حل خواهد شد؟ بار‌ها تأکید کرده‌ایم که مهمترین عامل در بهبود شرایط اقتصادی، سیاست‌های ملی و اعمال حکمرانی صحیح و موثر در این حوزه است و یک مسئله داخلی است. اگرچه سیاست خارجی و روابط اقتصادی بدون محدودیت با کشور‌های دیگر در رونق اقتصادی نقش دارد، اما شرط لازم برای بهبود وضعیت اقتصادی، لزوما به روابط خارجی گره نخورده و نیازمند اصلاحات ساختاری و بهبود حکمرانی اقتصادی است. حتی کشور‌هایی که توافق‌های متعدد و مفصلی با قدرت‌های اقتصادی جهان داشته‌اند، اما به اصلاح زیر ساخت‌های اقتصاد ملی کم توجه بوده‌اند همچنان با بحران‌های اقتصادی مواجه‌اند. بنابراین، این تصور این که مذاکره به‌طور مستقیم و قطعی منجر به حل مشکلات اقتصادی خواهد شد، با واقعیات سازگار نیست.
پس از نگاه شما کلیدواژه مذاکره، توافق، حل مشکلات اقتصادی به‌عنوان یک زنجیره به هم پیوسته نمی‌تواند گزاره صحیحی برای پاسخگویی به نابسامانی‌های اقتصادی باشد؟
علی شمخانی: همانگونه که توضیح دادم شرط لازم برای بهبود شرایط اقتصادی در کشور اعمال حکمرانی اقتصادی صحیح است. البته روابط و مناسبات خارجی می‌تواند به عنوان شرط کافی در این حوزه اثر گذار باشد، اما این که بگوییم “مذاکره یعنی توافق و توافق یعنی حل مشکلات اقتصادی”، یک برداشت ساده‌انگارانه و غیرواقع‌بینانه از مشکلات کشور است. تجربه گذشته نشان داده که حتی در صورت توافق، اگر زیرساخت‌های اقتصادی کشور اصلاح نشود، مشکلات همچنان پابرجا خواهند بود؛ بنابراین مجموعه ساختار‌های کشور در گام اول باید با بهره گیری از ظرفیت‌های ملی، برای اصلاح و تقویت زیرساخت‌های اقتصاد ملی تلاش نمایند تا اگر روزی شرایطی فراهم شد که مذاکره‌ای انجام شود، این مذاکره از موضع قدرت و توانمندی داخلی باشد، نه از روی اضطرار.
سالهاست در کشور با دو نوع نگاه افراطی در روابط خارجی رو‌به‌رو هستیم. یک سر این طیف، مخالفان مذاکره را “کاسبان تحریم” و در سر دیگر موافقان آن را “نوکران امپریالیسم و وطن فروش” می‌نامند. این نوع دوقطبی‌سازی چه تأثیری بر فضای تصمیم‌گیری دارد؟
علی شمخانی: متأسفانه این نوع نگاه‌های افراطی، مسیر تحلیل‌های واقع‌بینانه را مخدوش می‌کند. مسائل کلان کشور را نمی‌توان در چارچوب دوگانه‌های موافق و مخالف مذاکره یا کاسب تحریم و سازش‌طلب تحلیل کرد. آنچه اهمیت دارد، این است که مذاکره باید در زمان و شرایط مناسب و از موضع قدرت و با هدف تأمین منافع ملی انجام شود، نه به‌عنوان راهی برای رفع مشکلات داخلی از طریق راه‌حل‌های مقطعی خارجی.
راه‌حل اساسی، تمرکز بر تقویت بنیان‌های داخلی، اصلاح ساختار‌های اقتصادی و کاهش وابستگی به متغیر‌های خارجی است. اگر این اقدامات انجام شود، در صورت فراهم شدن شرایط برای مذاکره، کشور با اقتدار وارد این عرصه خواهد شد. در غیر این صورت، امید بستن به مذاکرات، صرفاً اتلاف وقت و گرفتار شدن در یک سراب خواهد بود که هرچه به آن نزدیک‌تر شویم، آشکارتر می‌شود که چیزی جز یک خیال واهی نیست.
با توجه به مسئولیت شما در پرونده‌ی هسته‌ای و محوریت این موضوع در هرگونه مذاکره با طرف‌های غربی، چشم انداز گفت‌و‌گو‌ها در این موضوع را چگونه میبینید؟
شمخانی: من ترجیح می‌دهم به جای استفاده از لفظ “پرونده هسته‌ای” از عبارت” پرونده رفع تحریم ها” استفاده کنم. ما در مورد موضوعات هسته‌ای سال‌ها مذاکره کردیم و به موافقتنامه برجام رسیدیم. ایران بر اساس گزارش‌های متعدد آژانس بین المللی انرژی اتمی تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به همه تعهداتش در حوزه هسته‌ای عمل کرد، اما طرف‌های غربی با بدعهدی و بی تعهدی از انجام تعهداتشان سر باز زدند بنابراین طرف بدهکار، غربی‌ها هستند که باید تحریم‌ها را لغو کنند. از این رو در صورت مهیا شدن شرایط مذاکره، هدف ایران از هرگونه گفتگوی احتمالی، رفع تحریم‌ها و وادارسازی طرف مقابل به اجرای تعهداتشان است.
پس شما معتقدید که مذاکره باید انجام شود، اما با تمرکز بر رفع تحریم ها؟
ما هیچوقت میز مذاکرات را ترک نکرده‌ایم. اما وقتی رئیس جمهور کشوری که به صورت غیر قانونی از برجام خارج شده و با زیر پا گذاشتن همه تعهدات خود تحریم‌های یکجانبه علیه ایران اعمال کرده و همه ظرفیت‌های خود را برای وادار سازی کشور‌های دیگر به تبعیت از تحریم‌های یکجانبه فعال کرده، از مذاکره حرف می‌زند، کدام فرد عاقلی می‌تواند حسن نیت او را باور کند.
رفتار ترامپ شبیه فردی است که دستش را روی ماشه تیربار با خزانه پر و آماده شلیک گذاشته و شما را با لبخند به گفت‌و‌گو و تعامل دعوت می‌کند. آیا می‌شود با آن سابقه منفی و این رفتار قلدر مآبانه به او اعتماد کرد؟
ماقبل با 1+5 و1+4 با روش‌های مختلف مذاکره کردیم و زیر هیچیک از تعهداتمان نزدیم. در حال حاضر هم با اروپایی‌ها گفت‌و‌گو‌هایی را دنبال می‌کنیم. اما من چشم انداز پرونده رفع تحریم‌ها را با توجه به رفتار سیاسی و زیاده طلبانه طرف‌های غربی، رو به جلو نمیبینم. مگر اینکه رویکرد طرف مقابل منطقی، محترمانه و سازنده شود.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1266479/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جزئیات برخورد خودرو به جمعیت در مونیخ + عکس

بازی ترکیه در دو جبهه شرق و غرب/ فرصت سازی یا فرصت سوزی آنکارا؟

پشت پرده تعطیلی 26 استان/ ویدئو

چین؛ حامی اقتصادی ایران در بحران‌ها

بیکدلی: تعامل با مسئولان استان می‌تواند به بهبود روابط اقتصادی، تجاری و فرهنگی کمک کند

ورود سفیر ایران و هیات همراهش در کابل به خراسان جنوبی

عرضه میوه شب عید و خرمای ماه رمضان 20 درصد کمتر از نرخ بازار

برنامه حزب‌الله برای برگزاری مراسم تشییع شهید سید حسن نصرالله/ چند کشور حضور می‌یابند؟

حماس جزئیات جدیدی از استمرار توافق اعلام کرد

زمان دقیق واریز عیدی بازنشستگان تامین اجتماعی اعلام شد

پیشرفت 85 درصدی جاده ماهیرود – فراه؛ پیگیری بازگشایی گذرگاه‌های تجاری با افغانستان

قطب اقتصادی و انرژی کشور از امکانات اولیه محروم است

ظرفیت مرز برای توسعه اقتصادی خراسان جنوبی استفاده شود

اژه‌ای: در پیشگیری از جرم، توجه به مسائل اقتصادی حائز اهمیت است

آقاپور قائم مقام مالی و اقتصادی مدیرعامل ایران‌‌خودرو شد

آذربایجان شرقی می تواند در تعمیق مناسبات ایران و روسیه نقش برجسته ای ایفا کند

تفاهم ایران و سودان برای توسعه همکاری‌های اقتصادی

ضرورت تسلط دولت بر بازار ارز

پیشنهاد نوبخت برای کنترل بازار ارز

خوبان عالم در فوتبال ایران دستگیر شد

ویژه‌ترین اقدام پلیس امنیت اقتصادی، صیانت از امنیت اقتصادی بنگاه‌داران کوشا و قانونمند

ورود سفیر ایران در کابل در رأس هیأتی به خراسان جنوبی

بودجه عمرانی استان البرز 3 برابر شد

آتش سوزی گسترده در این شهر/ 40 آتش نشان اعزام شدند

قالیباف اصلاح قانون نظارت بر رفتار نمایندگان را ابلاغ کرد

موضع رسمی دولت و مجلس درباره قیمت بنزین؛ قیمت بنزین در ماه اسفند گران می‌شود؟

سردار تنگسیری: رئیس جمهور دستور آغاز ساخت 6 شناور آتش‌خوار را صادر کرد

رانندگان تاکسی اینترنتی و شاغلین فضای مجازی بیمه می‌شوند

بارش برف در شمال تهران/ نیروهای خدمات شهری آماده باش شدند

کنسرسیوم مهارت استان بوشهر با سرمایه‌گذاری 2000 میلیارد ریالی تشکیل شد

افغانستان رتبه دوم سرمایه‌گذاری خارجی فعال در خراسان جنوبی

قیمت بلیت قطار تهران - وان مشخص شد

پیگیری مسئولیت‌های اجتماعی در عسلویه و کنگان

ترامپ با پیوستن اوکراین به ناتو مخالفت کرد

افتتاح تجهیز اماکن اقامتی موسسه فرهنگی ورزشی و توانبخشی ایثار مازندران

14 هزار زباله‌گرد در شهر تهران/ با این شرایط اقتصادی، تعداد زباله‌گردها افزایش پیدا می‌کند

بخش خصوصی چگونه توانمند می‌شود؟

آیا هوش مصنوعی پس از ظهور دیپ‌سیک همچنان ارزش سرمایه گذاری را خواهد داشت؟

توصیه نوبخت به دولت پزشکیان درباره افزایش قیمت دلار

گزارش نوسانات قیمت دلار و طلا امروز پنجشنبه 25 بهمن 1403 |‌ قیمت سکه امروز

راهکار نوبخت برای کنترل بازار ارز چیست؟

نوبخت: دولت وظایف خود را برای ایجاد رفاه مردم انجام دهد

استاندار کرمان: کشاورزی استان باید به سمت اقتصادی شدن حرکت کند

قیمت جدید کالاهای اساسی+ جدول

اسرائیل حماس را به شروع مجدد جنگ تهدید کرد

شرایط اعزام معلمان به خارج از کشور

قیمت میوه شب عید اعلام شد

بارش برف و کولاک از جمعه در گیلان

واکنش دبیرکل ناتو به تماس تلفنی روسای جمهور روسیه و آمریکا

دلار و طلا افزایشی شد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی