بزرگنمايي:
بازار آریا - به گزارش اقتصادنیوز، تورم نقطهای گروه هتل و رستوران در دی ماه به حدود 29 درصد رسیده است. از مهر ماه تا کنون، تورم این گروه از تورم کل کمتر بوده که آخرین بار در دوره کرونا رخ داده است. بهطور کلی، فراز و فرود سیاسی و اقتصادی کشور از ابتدای دهه 90 تا کنون بر همه گروههای کالا و خدمات اساسی تاثیر گذاشته است.
گروه «هتل و رستوران» نیز از این وقایع تاثیر پذیرفته و روند آن مانند سایر گروهها در این دوره متناسب با این اتفاقات بوده است.
دادهها حاکی از آن است که بزرگترین آسیب گروه هتل و رستوران از جراحی اقتصادی دولت سیزدهم بوده است. با حذف ارز ترجیحی در ابتدای سال 1401، تورم نقطه به نقطه این گروه تقریبا به 100 درصد رسیده و تورمی معادل دو برابر تورم کل را تجربه کرده است.
بالا و پایین گروه هتل و رستوران در دهه 90 طبق جدیدترین دادههای مرکز آمار از شاخص قیمت مصرفکننده، تورم نقطه به نقطه در دی ماه امسال به 31.8 درصد رسیده است. به عبارت دیگر، خانوارهای ایرانی برای یک سبد یکسان از کالا و خدمات در دی ماه جاری نسبت به دی ماه سال گذشته حدود 32 درصد بیشتر هزینه پرداخت کرده است. تورم نقطه به نقطه گروه هتل و رستوران نیز در دی ماه برابر با 28.9 درصد بوده است. تورم نقطهای این گروه از نیمه دوم امسال تا کنون کمتر از تورم نقطهای کل بوده که آخرین بار در زمستان 99 اتفاق افتاده بود.
اعمال تحریمهای بینالمللی در ابتدای دهه 90، باعث شد سطح عمومی قیمتها به طور صعودی افزایش یافتند. بهطوریکه، تورم نقطه به نقطه کل در خرداد 92 به 42.4 درصد رسیده که در این دوره رکورد محسوب بوده است. گروه هتل و رستوران نیز از این قاعده مستثنی نبوده و تورم نقطهای آن در این دوره به اوج خود در 42.9 درصد رسیده است.
به گزارش اکوایران، با امضای توافقنامه برجام، از شدت افزایش قیمتها کاسته شده و
تورم نقطهای کل از آذر 94 به زیر 10 درصد رسیده و کمترین مقدار خود را در آذر 95 در 5.7 درصد تجربه کرده است.
تورم نقطه به نقطه گروه هتل و رستوران نیز از خرداد 95 به زیر 10 درصد رسیده و کمترین
تورم آن 6.6 درصد بوده که در تابستان 96 اتفاق افتاده است. تا زمانی که
آمریکا از برجام خارج شد،
تورم نقطهای کل و گروه هتل و رستوران تک رقمی بوده است.
با خروج
آمریکا از برجام در ابتدای سال 97، سطح عمومی قیمتها با سرعت زیادی افزایش یافتند. بهطوریکه،
تورم نقطهای گروه هتل و رستوران از 8.2 درصد در خرداد 97 به 51.9 درصد در تیر 98 رسیده است. پس از دوره برجام، پایینترین
تورم نقطهای کل و گروه هتل و رستوران در دوره کرونا اتفاق افتاده است.
تورم نقطه به نقطه گروه هتل و رستوران در اردیبهشت 99 به 16.5 درصد رسیده است. این مسئله میتواند از همهگیری کرونا تاثیر پذیرفته باشد که باعث تعطیلی بسیاری از کسبوکارها و مقاصد گردشگری شد.
تیغ تیز جراحی
اقتصادی در گروه هتل و رستوران در دوره مورد بررسی،
تورم نقطه به نقطه گروه هتل و رستوران و
تورم کل تا ابتدای سال 1400 با هم در یک جهت بوده و پس از آن یک مسیر واگرا را در پیش گرفتهاند. با حذف
ارز ترجیحی در اوایل سال 1401، جهش قابل توجهی در روند
تورم نقطهای کل و گروه هتل و رستوران رخ داده است. آنجایی که
ارز 4200 عمدتا به کالاهای اساسی، بهویژه کالاهای خوراکی، تعلق میگرفت، فشار
تورمی در این دوره از سمت گروه خوراکی بوده است.
همچنین، با توجه به اینکه گروه هتل و رستوران عمدتا شامل ارائه
کالا و خدمات مواد غذایی است، این گروه نیز از جراحی
اقتصادی دولت سیزدهم آسیب پذیرفت. بهطوریکه،
تورم نقطه به نقطه این گروه در خرداد 1401 به 95.6 درصد و دو برابر
تورم نقطهای کل رسیده است. به عبارت دیگر،
کالا و خدمات گروه هتل و رستوران در خرداد 1401 نسبت به خرداد 1400 تقریبا دو برابر شده است.
اثر
تورمی حذف
ارز ترجیحی تا اوایل سال 1402 ادامه داشته و
تورم نقطهای کل در فروردین ماه همان سال رکوردی تاریخی در 55.5 درصد زده است. پس از آن، اثر
تورمی حذف
ارز ترجیحی تخلیه شده و روند
تورم کل و گروه هتل و رستوران کاهشی شده است. البته، این سیر نزولی به معنای کاهش قیمتها نیست و تنها از سرعت و شدت افزایش قیمتها کاسته شده است.
از نیمه دوم سال 1403،
تورم نقطهای گروه هتل و رستوران از
تورم کل کمتر شده که این اتفاق از اسفند 99 رخ نداده بود.