بازار آریا

آخرين مطالب

ظرفیت پیمان‌های اقتصادی بریکس و اکو در خدمت توسعه اقتصاد ایران اقتصاد ایران

ظرفیت پیمان‌های اقتصادی بریکس و اکو در خدمت توسعه اقتصاد ایران
  بزرگنمايي:

بازار آریا - به گزارش خبرگزاری مهر، اجلاس معاونین وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی اکو روز دوشنبه هفته جاری در تهران برگزار شد. در همین راستا، برنامه تلویزیونی پایش با حضور مهدی طغیانی نایب‌رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی و قدیر قیافه نایب‌رئیس اتاق بازرگانی ایران، به بررسی ظرفیت‌های توسعه همکاری اقتصادی با این کشورها پرداخت.
طغیانی در این برنامه با تأکید بر پتانسیل بالای تعاملات اقتصادی میان اعضای اکو، بر ضرورت تمرکز بر توسعه روابط تجاری با همسایگان در شرایط تحریمی اشاره کرد و یادآور شد که این موضوع حیاتی همچنان مورد غفلت قرار گرفته است.
شکاف تجاری ایران با همسایگان
طغیانی در ابتدا درباره ظرفیت‌های اکو توضیح داد: «اکو، سازمانی که ابتدا با مشارکت ایران، پاکستان و ترکیه شکل گرفت، هدف داشت منافع اقتصادی اعضا را در منطقه‌ای با مختصات خاص، مانند غرب آسیا، افزایش دهد. این سه کشور با ویژگی‌های منحصر به فرد، نظیر اقتصاد بزرگ ایران، جمعیت بالای پاکستان و پیشینه تاریخی ترکیه، می‌توانستند بنیان‌گذار یک حرکت اقتصادی بزرگ باشند. اما آمارهای تبادلات تجاری نشان می‌دهد این ظرفیت‌ها محقق نشده است. از حجم 720 میلیارد دلاری تجارت ترکیه و پاکستان در سال 2024، سهم ایران تنها 12 میلیارد دلار بوده است. این شکاف، ضرورت بهره‌گیری از روابط تاریخی و ظرفیت‌های همسایگان در شرایط تحریمی را به وضوح نشان می‌دهد.»
نایب رئیس کمیسیون اقتصاد مجلس در ادامه بیان کرد: «رئیس‌جمهور روسیه در مذاکراتی با هیئت ایرانی به تبادلات تجاری کشورش با ارمنستان اشاره کرد که با جمعیت 2 میلیونی، حجم تجارت 12 میلیارد دلاری و رشد سالانه سی درصدی. این مقایسه با تبادلات 4 میلیارد دلاری ایرانِ 85 میلیونی، نشان‌دهنده شکاف بزرگ در بهره‌برداری از ظرفیت‌های تجاری است. با وجود تاریخچه طولانی تجارت ایران و روسیه، سهم فعلی ایران حتی به یک‌چهارم حجم گذشته هم نمی‌رسد. در شرایط تحریمی، تمرکز بر توسعه روابط تجاری با همسایگان نظیر روسیه، ضرورتی انکارناپذیر است که همچنان نادیده گرفته می‌شود.»
قیافه درباره علل شکاف تجاری ایران با همسایگان مطرح کرد: «یکی از دلایل توفیق نداشتن ایران در تجارت با کشورهایی نظیر اعضای اکو، اوراسیا، بریکس و پیمان شانگهای، ساختار اقتصادی متمرکز ایران است. بیش از 85 درصد اقتصاد کشور تحت کنترل دولت و نهادهای شبه‌دولتی است، در حالی که سهم بخش خصوصی تنها 15 درصد است. پس از انقلاب اسلامی، اصل 44 قانون اساسی با هدف خصوصی‌سازی و واگذاری تجارت خارجی به بخش‌های تعاونی و خصوصی تصویب شد، اما به دلیل انحصارگرایی دولت و اجرای ناقص سیاست‌های کلی، این هدف محقق نشد. همین امر سبب شد ظرفیت‌های اقتصادی و صنعتی کشور به درستی شناسایی نشده و در سطح جهانی معرفی نشوند.»
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت: «مشکل دیگر، استفاده نکردن از ابزارهای مدرن تجارت و مالی در بازارهای جهانی است. ایران با عقب‌ماندن از متدهای جدید و نداشتن زبان مشترک فنی و اطلاعات جامع درباره ظرفیت‌های اقتصادی و گردشگری، نتوانسته به درستی خود را به دنیا معرفی کند. برای مثال، تبادلات تجاری ایران و روسیه تنها 4 میلیارد دلار است، در حالی که روسیه با ارمنستان 12 میلیارد دلار تبادل دارد. این شکاف نشان‌دهنده بهره‌برداری نکردن از ظرفیت‌های اقتصادی مکمل است، چرا که اقتصاد ایران و روسیه، به دلیل شباهت در صادرات محصولات نفتی و معدنی، به جای هم‌افزایی، در رقابت قرار دارند.»
رتبه 130 ایران در شاخص کسب‌وکار جهانی
طغیانی در بخش دیگر برنامه درباره نظام دیوان‌سالاری پیچیده ایران تشریح کرد: «ظرفیت‌های پیمان‌هایی نظیر اکو، اوراسیا، شانگهای و بریکس فرصت‌های قابل‌توجهی را برای ایران فراهم کرده‌اند، اما بهره‌گیری مناسب از این ظرفیت‌ها همچنان با چالش‌های جدی مواجه است. برای نمونه، تجارت آزاد با اوراسیا و حذف تعرفه برای 6 هزار قلم کالا میان پنج کشور عضو، زمینه‌ای مهم برای گسترش همکاری‌های اقتصادی است. با این حال، مشکلاتی نظیر بوروکراسی پیچیده، نبود زبان مشترک در تجارت و معرفی نشدن مناسب توانمندی‌های ایران، مانع استفاده بهینه از این فرصت‌ها شده است. حتی فعالان اقتصادی روسیه نیز بر دشواری تعامل با ساختار اداری ایران تأکید کرده‌اند، در حالی که اقتصادهای مکمل نظیر چین و روسیه می‌توانند نقش مهمی در توسعه اقتصادی کشور ایفا کنند. ایران باید با اصلاح ساختارهای اداری و بهره‌گیری از این ظرفیت‌ها، آینده اقتصادی خود را تقویت کند.»
قیافه در ادامه افزود: «رتبه ایران در شاخص سهولت کسب‌وکار، که بیانگر شرایط مناسب برای فعالیت‌های اقتصادی است، بیش از 130 در میان 190 کشور دنیا قرار دارد؛ این جایگاه نشان‌دهنده مشکلات جدی ساختاری و اداری است که مانع توسعه اقتصادی و تعاملات بین‌المللی می‌شود. اتاق بازرگانی ایران، با داشتن 39 اتاق مشترک با کشورهای مختلف، تلاش دارد تا از ظرفیت پیمان‌های منطقه‌ای و بین‌المللی استفاده کند. حضور در نمایشگاه‌ها و رویدادهای تجاری مانند پاویون ایران در مسکو، شناسایی بازارهای هدف و معرفی توانمندی‌های داخلی، از جمله اقدامات این اتاق است. موفقیت شرکت‌های ایرانی در تأمین فولاد و تجهیزات مخابراتی روسیه نمونه‌هایی از این تلاش‌ها هستند که نشان می‌دهند با برنامه‌ریزی دقیق، فرصت‌های اقتصادی قابل‌توجهی ایجاد خواهد شد.»
وی در پایان گفت: «برای بهره‌گیری از فرصت‌های اقتصادی موجود، لازم است رویکرد سنتی مبتنی بر نفت و وابستگی به دولت را کنار بگذاریم و به‌سوی تعامل و همکاری واقعی با همسایگان حرکت کنیم. حجم تجارت 2 هزار میلیارد دلاری کشورهای همسایه نشان می‌دهد که با یک برنامه‌ریزی دقیق و تلاش هدفمند، می‌توان به سهمی ده درصدی، معادل 200 میلیارد دلار، دست یافت. این میزان، دو برابر کل مبادلات کنونی ایران با همسایگان است. گسترش مراکز تجاری قوی در کشورهایی مانند روسیه و سایر هم‌پیمانان، همراه با عزم جدی برای اجرای توافق‌نامه‌ها، می‌تواند مشکلات ارزی، کاهش قدرت پول ملی و کمبود فرصت‌های شغلی را برطرف کند.»
کد خبر 6369357

بازار آریا

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1262362/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عادل پیرمحمدی مدیرعامل ایران خودرو شد

سمنان می‌تواند هزینه 5 استان را تأمین کند

مولدسازی دارایی‌های مازاد نیازمند توجه ویژه است

پیش‌بینی 256 پروژه پیشران در لرستان؛ 300 هزار میلیارد تومان پول نیاز است

ابراهیمی: 850 واحد نیمه تمام در لرستان داریم

عادل پیر محمدی مدیر عامل ایران‌ خودرو کیست؟

استاندار لرستان: پیش‌بینی 256 پروژه پیشران در لرستان

گردشگری بزرگترین منبع برای رونق اقتصادی همدان است

دستور اژه‌ای برای این 2 صنف/ ممنوع‌الخروج نشوند

آماربازی برای مخالفت با افزایش سهمیه پزشکی / نماینده مجلس: این کار‌ها ریشه در منافع اقتصادی دارد

اژه‌ای: فعالان تولیدی و اقتصادی "ممنوع‌الخروج" نشوند

ائتلاف خاموش میان ترکیه و عربستان/ شام بهانه‌ای تازه برای اتحاد رقبای پیشین

دیدار رئیس‌جمهور عراق با ظریف + عکس

سرلشکر سلامی: در صورت حمله به مراکز هسته‌ای پاسخ غیرقابل تصور می‌دهیم

سود یکساله کشاورز کمتر از 30 درصد؛ سود یک‌شبه مغازه‌دار 120 درصد!

تأکید اژه‌ای بر ممنوع‌الخروج نشدن 2 صنف

عارف: کسی در امور فرهنگستان‌ها دخالت نکند

شهری که باید دوبار به آن سفر کرد

رشد 12 درصدی حباب سکه در معاملات امروز

ارائه خدمات رایگان به جانبازان کشور توسط 20 کانون تخصصی

حسینه‌های شهید پایگاه ترویج و توسعه فرهنگ ایثار و شهادت است

اعلام جزییات سفر رییس‌جمهور به کرمان

اژه‌ای: فعالان اقتصادی ممنوع‌الخروج نشوند

فراهم کردن زمینه‌های مشارکت بخش خصوصی ضرورت دارد

پیش‌بینی 256 پروژه پیشران در لرستان؛ 300 همت پول نیاز است

شایعه آزادی بابک زنجانی تکذیب شد

پزشکیان: ما متجاوز نیستیم و به دنبال جنگ و نا آرامی نبوده‌ایم

ثبت نام ایران خودرو ویژه دهه فجر 1403

سقوط هواپیمای شخصی در این کشور + آمار کشته‌شدگان

رفتار بازار خودرو عجیب شد/ جدیدترین قیمت خودرو

رئیس عدلیه: نتیجه تورم، مشکلات اقتصادی و مسکن در دادگستری‌ها دیده می‌شود

نرخ بسیار پایین‌تر مطالبات غیرجاری تسهیلات خرد نسبت به کلان

کشور نیازمند صرفه‌جویی است

افزایش محدود دلار؛ کارشناسان اقتصادی چه می‌گویند؟ +جدول

نشست کمیته همکاری‌های کشاورزی ایران و ارمنستان برگزار می‌شود

وزارت رفاه: دهک بندی جدید خانوار‌ها تا پایان بهمن اعلام می‌شود

پروژه عمرانی و اقتصادی ملارد افتتاح و کلنگ زنی شد

گروه مالی اقتصادنوین غرفه برتر کیش اکسپو 2025 شد

19 طرح عمرانی و اقتصادی در شهرستان آبدانان به بهره برداری رسید

افتتاح طرح‌های دهه فجر اراک زمینه ساز اشتغال بیش از 6 هزار نفر

رکورد تاریخی برای ترانزیت خارجی ایران

مجموعه‌های اقتصادی با ایجاد اشتغال در امنیت تاثیرگذارند

نحوه تعامل دولت چهاردهم با کشورها از زبان عراقچی

السودانی: برای واردات گاز از ایران معافیت تحریمی داریم

فرودگاه مشهد در آماده باش کامل

مهدی محمودیان به مرخصی استعلاجی اعزام شد

حضور مسعود پزشکیان در اورژانس استان تهران + عکس

توصیه یک اقتصاددان به دولت پزشکیان: سازمان حمایت را منحل کنید

ناگفته‌هایی از برگزاری مجمع پرحاشیه ایران خودرو توسط کروز

یک شرکت مونتاژکار برای تصاحب سایپا دست به جیب شد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی