بازار آریا

آخرين مطالب

یادداشت محسن جلال‌پور؛

کودکان بی‌گناهی که برای همیشه فقیر می‌مانند اقتصاد ایران

کودکان بی‌گناهی که برای همیشه فقیر می‌مانند
  بزرگنمايي:

بازار آریا - کودکانی که به خاطر فقر خانوادگی نتوانند تحصیل کنند، احتمالا برای همیشه فقیر می‌مانند. آیا می‌توان پذیرفت در نظام حکمرانی که در ابتدای تشکیل، نهضت سوادآموزی راه انداخت، از هر 22 کودک، یک کودک به دلیل بازماندن از تحصیل برای همیشه محکوم به فقر باشد؟
به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد ؛ مصطفی کودک با استعدادی است که به خاطر فقر از تحصیل باز مانده‌است، علی هم وضعیت مشابهی دارد. مریم و زهرا نیز به خاطر فقر خانواده و فاصله طولانی راه مدرسه تا خانه، از تحصیل محروم شده‌اند. همین‌طور محبوبه و محمد که پدری از کار افتاده دارند و بار سنگین اداره خانواده روی دوش مادرشان افتاده است.
شما هم کودکان زیادی را در گوشه‌وکنار کشور می‌شناسید که از تحصیل بازمانده‌اند. برخی گزارش‌ها، جمعیت کودکان بازمانده از تحصیل را حدود یک میلیون نفر اعلام کرده‌اند. این در حالی است که طبق گزارش مرکز آمار، در سال 1401، جمعیت کودکان زیر 15 سال حدود 24 درصد از جمعیت کل کشور را تشکیل می‌دهد. با توجه به این که جمعیت ایران از مرز 85 میلیون نفر عبور کرده است، این محاسبه نشان می‌دهد که تقریباً حدود 20.4 میلیون نفر در این گروه سنی هستند. به این ترتیب می‌توان گفت از هر 22 کودک ایرانی، یک نفر از تحصیل باز می‌ماند.
جمعیت ترکیه هم تقریبا اندازه ایران است و جمعیت کودکان زیر 15 سال در این کشور نیز حدود 20 میلیون نفر برآورد می‌شود. در ترکیه 400 هزار کودک که عمدتا اهل سوریه هستند، از تحصیل محروم مانده‌اند. 
در عربستان این نسبت خیلی کمتر از ایران و ترکیه است اما عراق وضعیت نگران‌کننده‌ای دارد. بر اساس گزارش‌های یونیسف در سال‌های اخیر، حدود 3.5 میلیون کودک عراقی به دلیل جنگ، ناامنی، و فقر از تحصیل محروم شده‌اند. این تعداد شامل کودکانی است که به دلیل تخریب مدارس، جابه‌جایی‌های اجباری یا کار کودکان، به مدرسه نمی‌روند.
آمارها برای تقریب ذهن ارائه شدند و نشان می‌دهند وضعیت کودکان بازمانده از تحصیل در ایران از عراق و افغانستان و تاجیکستان بهتر است اما ترکیه و عربستان و مالزی وضعیت بهتری از ما دارند.
اما چرا این بحث را مطرح کردم؟
در مؤسسه نیکوکاری ابرار بحث‌های زیادی درباره کودکان بازمانده از تحصیل مطرح می‌شود. دیروز هم در جیرفت سخنرانی کوتاهی در جمع شماری از مسؤولان داشتم و درباره روند رو به افزایش کودکانی که به خاطر فقر یا به خاطر کار و مسائل خانوادگی از تحصیل باز می‌مانند هشدار دادم. در این منطقه بیش از 6 هزار کودک از تحصیل بازمانده‌اند. این نسبت درباره دختران بسیار نگران‌کننده است و نوید بخش آینده خوبی نیست.
برای این‌که بدانیم افزایش جمعیت کودکان بازمانده از تحصیل چه نگرانی‌هایی ایجاد می‌کند، به تحقیقات اقتصاددانان مراجعه می‌کنیم. 
جیمز هکمن که برنده جایزه نوبل اقتصاد است در تحقیقات خود بر این موضوع تأکید دارد که آموزش، به ویژه در سنین پایین، یکی از موثرترین ابزارها برای ایجاد فرصت‌های برابر و کاهش نابرابری‌های اجتماعی و اقتصادی است.
هکمن معتقد است سرمایه‌گذاری در سنین پایین خیلی برای کودکان و همچنین برای آینده یک کشور مهم است. 
هکمن بر اهمیت سرمایه‌گذاری در دوران اولیه زندگی تاکید دارد. به گفته او، تلاش‌های آموزشی در سال‌های اولیه زندگی بازدهی بالاتری نسبت به سرمایه‌گذاری‌های آموزشی در سنین بالاتر دارد. این موضوع به خصوص برای کودکان از خانواده‌های فقیر که ممکن است دسترسی کمتری به منابع آموزشی داشته باشند، حیاتی است.
آقای هکمن نشان داده که آموزش نه تنها به توسعه مهارت‌های شناختی (سخت) مانند ریاضی و خواندن کمک می‌کند، بلکه مهارت‌های نرم مانند خودکنترلی، پشتکار، و همکاری نیز به همان اندازه مهم هستند. برای دانش‌آموزان فقیر، این مهارت‌ها می‌تواند به طور قابل توجهی شانس موفقیت در آینده را افزایش دهد.
از نظر هکمن، آموزش با کیفیت و دسترسی عادلانه به آن می‌تواند نقش مهمی در کاهش نابرابری‌های اجتماعی و اقتصادی داشته باشد. با تحصیل، دانش‌آموزان فقیر می‌توانند از چرخه فقر خارج شوند، فرصت‌های شغلی بهتری به دست آورند و به بهبود وضعیت اقتصادی خانواده‌هایشان کمک کنند.
سرمایه‌گذاری در آموزش برای کودکان فقیر نه تنها به نفع خود آن‌ها بلکه به نفع جامعه است. این سرمایه‌گذاری‌ها می‌تواند به کاهش هزینه‌های اجتماعی مانند جرم و جنایت و همچنین بهبود سلامت عمومی و افزایش بهره‌وری اقتصادی منجر شود.
در حال حاضر نرخ فقر بر اساس آمارهای رسمی، به بالای 30 درصد جمعیت ایران رسیده است. یعنی در حال حاضر از هر سه نفر ایرانی، یک نفر زیر خط فقر مطلق قرار دارد. 
تداوم روند فقیر شدن جامعه ایران باعث آسیب به خانواده‌های زیادی شده است. خیلی از خانواده‌ها در طول چند دهه گذشته موفق به خروج از تله فقر نشده‌اند. به عبارتی، فقر در این خانواده‌ها موروثی شده است. 
کودکانی که به خاطر فقر خانوادگی نتوانند تحصیل کنند، احتمالا برای همیشه فقیر می‌مانند. 
آیا می‌توان پذیرفت در نظام حکمرانی که در ابتدای تشکیل، نهضت سوادآموزی راه انداخت، از هر 22 کودک ، یک کودک برای همیشه محکوم به فقر باشد؟
محسن جلال‌پور
رییس پیشین اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1260087/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قیمت روز محصولات ایران خودرو و سایپا

واکنش مرکز اسناد انقلاب اسلامی به ادعای ارتباط ظریف با ساواک

اعزام شرکت‌کننده معروف و حادثه دیده برنامه عصر جدید به تهران

توئیت ایلان ماسک درباره منشاء کرونا جنجالی شد+ عکس

خبر مهم برای داوطبان کنکور کارشناسی ارشد گروه علوم پزشکی

تغییر مسیر پرواز نتانیاهو به سمت واشنگتن/ ماجرا چه بود؟

بیش از 15 تن شمش طلا عرضه شد

ماجرای جنگ تعرفه‌ای که ترامپ راه انداخته است، چیست؟

دردسر جدید بورس

حمایت بانک رفاه از تولید ملی افزایش چشم‌گیری داشته است

577 طرح‌ عمرانی و اقتصادی طی دهه فجر در اردبیل افتتاح می‌شود

بهره‌برداری و شروع عملیات اجرای 101 پروژه در شهرستان قیر و کارزین

اولین فرمان اقتصادی امام خمینی(ره) بعد از پیروزی انقلاب

عارف: ارتباط با آفریقا، ارزشی است نه صرفا اقتصادی

چهارمحال و بختیاری سرزمین فرصت‌ها است

سقوط عجیب دلار کانادا

میرسلیم: توقعات نسبت به FATF باید تعدیل شود

انتشار تصویری از الجولانی در لباس احرام+ عکس

گردونهٔ شانس ازکی‌وام: با جوایز جذاب و شگفت‌انگیز، همه برنده‌اند!

نگاهی به سیاست‌های پولی و اعتباری برای رشد اقتصادی و کنترل تورم و نقدینگی

محور رایزنی وزیر خارجه مصر با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا

صادق: بودجه وزارت راه و شهرسازی در سال آینده 38 درصد افزایش یافته

اسامی و قیمت سیگار و تنباکوی قاچاق اعلام شد

سبد معیشت کارگران حدود 30 میلیون تومان است؟

دست ترکیه رو شد/ جزئیات بازی دو سر برد اردوغان در منطقه

شاخص کل در مسیر صعودی+ اینفوگرافیک

کشف 2 محموله قاچاق در محور کرمانشاه-ماهیدشت

معرفی وظایف نوین برترین وکلای تهران

دستگیری 336 نفر از قاچاقچیان سوخت در هرمزگان

ثبت بالاترین رکورد فرآورش گاز در پارس‌ جنوبی

بازی خطرناک ترامپ با ایران آغاز شد | مذاکره یا جنگ؟ پیام‌های تهدیدآمیز ترامپ به تهران لو رفت

توضیحات عضو هیات رئیسه مجلس دهم درباره تصویب FATF در آن زمان/ تصویب FATF گامی برای تحقق رشد اقتصادی 8 درصد است/ مسائل اقتصادی به مسائل سیاسی گره نخورد

قالیباف: ایران و عراق مصمم هستند از جبهه مقاومت حمایت کنند

برنامه ایران و این کشور برای گسترش روابط توسعه‌ای

دلار سوزی استقلال و پرسپولیس برای بی‌کیفیت‌ها + اینفوگرافیک

معاون حقوقی و امور مجلس بنیاد از جانبازان شاغل در این معاونت تجلیل کرد

تاثیر مهم گروه خودرویی بر بازار سرمایه

تورم ترکیه رکورد شکنی کرد

113 برنامه ملی و سراسری در ایام دهه فجر برگزار می‌شود

نشست تخصصی بررسی فرصت‌های تجاری در بازار روسیه در قم برگزار شد

اجرای 6 خوشه صنعتی در لرستان

آمایش سرزمین برای توسعه انرژی خورشیدی در گلستان آغاز شد

دهکده لجستیک شیراز پیشران توسعه فارس است

توسعه روابط اقتصادی و سیاسی ایران و عراق در دستور کار است

حجت‌الاسلام اژه‌ای: دشمن به دنبال بدبین کردن مردم نسبت به ارزش‌های انقلاب است

برای رفع مسائل معیشتی باید نسبت به امر پیشرفت اقتصادی و تولیدی اهتمام مضاعف داشته باشیم

بهمن موتور در خطر ؛ فوری بخوانید | قیمت محصولات بهمن موتور دوشنبه 15 بهمن 1403 + پیش بینی قیمت خودرو در بازار خودرو

احیای بیش از 600 واحد تولیدی در سراسر کشور

برای رفع مسائل معیشتی باید نسبت به امر پیشرفت اقتصادی اهتمام داشته باشیم

گوشی‌های اقتصادی شیائومی چند؟+جدول

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی