بازار آریا

آخرين مطالب

حاکمان این منطقه می‌خواهند از سوخت‌های فسیلی فاصله بگیرند

کشورهای عربی خلیج‌فارس، ابرقدرت‌های آینده تکنولوژی خواهند شد؟ اقتصاد ایران

کشورهای عربی خلیج‌فارس، ابرقدرت‌های آینده تکنولوژی خواهند شد؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - این روزها احتمالا اقتصادهای قدرتمند جهان به اندازه کشورهای عربی ثروتمند حوزه خلیج‌فارس بلندپروازی‌های تکنولوژیک ندارند. در واقع این کشورها تلاش می‌کنند تا اقتصادشان را از سوخت‌های فسیلی دور کنند. در همین راستا اماراتی‌ها می‌خواهند در زمینه هوش مصنوعی رهبری جهان را به دست بگیرند و سعودی‌ها می‌خواهند پادشاهی آنها به خانه‌ای برای استارت‌آپ‌های حوزه‌های پیشرفته‌ای مانند روباتیک تبدیل شود. با این حال اما این بلندپروازی‌ها در آستانه برخورد با واقعیت‌های ژئوپلیتیک هستند.
هر چند افسون و شیفتگی تکنولوژی موضوع جدیدی نیست، اما مقیاس این برنامه‌ها کاملا جدید و بدیع است. در ماه مارس گذشته امارات متحده عربی شرکت MGX را تاسیس کرد که یک شرکت سرمایه‌گذاری در حوزه تکنولوژی و هدف آن دستیابی به حجم سرمایه 100‌میلیارد دلاری است. شرکت MGX قصد دارد این سرمایه را در زمینه زیرساخت‌های هوش مصنوعی مانند مراکز داده و تراشه‌ها سرمایه‌گذاری کند. این شرکت همچنین یک صندوق سرمایه‌گذاری خطرپذیر به ارزش 10 میلیارد دلار برای هوش مصنوعی راه‌اندازی کرده است. در عربستان سعودی هم چندین صندوق سرمایه‌گذاری مختلف با مجموع توان سرمایه‌گذاری 240میلیارد دلاری به سرمایه‌گذاری گسترده در حوزه هوش مصنوعی، مراکز داده و تولید پیشرفته اختصاص خواهند یافت.
حاکمان کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس روی سه حوزه اصلی در این زمینه تمرکز کرده‌اند. یکی از این حوزه‌ها ساخت الگوهای زبانی هوش مصنوعی و توسعه کاربردهای آنهاست. در سال 2023 موسسه نوآوری فناوری (Technology Innovation Institute) که یک واحد تحقیقاتی تحت حمایت ابوظبی است، یک الگوی زبانی بزرگ تاثیرگذار به نام Falcon را عرضه کرد. این موسسه اکنون روی نسخه‌های جدیدتر و الگوهای زبانی کوچک‌تر هم مشغول به کار است. در سال گذشته میلادی شرکت اماراتی G42 الگوی زبانی Nanda را معرفی کرد که مخصوص زبان هندی است. در همین حال نهاد داده و هوش مصنوعی عربستان (Saudi Data and AI Authority) هم الگوی زبانی بزرگ عربی Allam را معرفی کرده است. صندوق سرمایه‌گذاری اصلی دولتی ابوظبی Mubadala هم اخیرا در استارت‌آپ مهم و شناخته‌شده حوزه هوش مصنوعی، یعنی آنتروپیک (Anthropic) و بعضی از دیگر شرکت‌های فعال در حوزه هوش مصنوعی سرمایه‌گذاری کرده است.
شرکت‌های فعال در منطقه خلیج‌فارس همزمان مشغول تقویت زیرساخت‌های این منطقه هم هستند. شرکت مخابراتی E&، متعلق به امارات، در ساخت بخشی از یک کابل زیردریایی به طول 45 هزار کیلومتر مشارکت خواهد کرد که جنوب آسیا، آفریقا، مدیترانه و بریتانیا را به هم متصل می‌کند. علاوه بر این‌ها، یک موج ساخت‌وساز مراکز داده هم شکل گرفته و در جریان است. در همین راستا، شرکت‌هایی مانند Khazna، یکی از زیرمجموعه‌های شرکت اماراتی G42 و شرکت توسعه‌دهنده املاک اماراتی Damac در حال احداث مراکز داده هستند. حوزه سوم مورد نظر کشورهای حوزه خلیج‌فارس، تولید تراشه است که به نظر می‌رسد به خصوص امارات متحده عربی علاقه زیادی به آن دارد. شرکت سامسونگ، غول الکترونیکی کره‌جنوبی و شرکت TSMCکه بزرگ‌ترین تولیدکننده تراشه جهان است، با مقامات امارات مذاکراتی برای ساخت کارخانه‌های تولید تراشه در این کشور انجام داده‌اند. سم آلتمن، مدیرعامل شرکت اوپن‌ای‌آی، هم شیوخ امارات و سایر سرمایه‌گذاران این کشور را متقاعد کرده است تا از برنامه‌های او برای تولید تراشه حمایت مالی کنند.
با تمام این‌ها، نشانه‌های اولیه‌ای وجود دارند که ثابت می‌کنند احتمال به نتیجه رسیدن این استراتژی بالا خواهد بود. یکی از این نشانه‌ها آن است که مجموع ظرفیت تمام مراکز داده‌ای که در عربستان سعودی و امارات در حال ساخت هستند، در طول پنج سال گذشته حدود 10برابر افزایش یافته است. همزمان حجم قابل‌توجهی از سرمایه‌گذاری‌ها هم به این منطقه سرازیر شده است. بر اساس آمارهای منتشر شده از سوی شرکت تحلیل داده
fDi Markets، در سال 2024 کشورهای عربی منطقه خلیج‌فارس چیزی در حدود 8 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در زمینه زیرساخت‌های تکنولوژی و 2 میلیارد دلار دیگر در حوزه نرم‌افزار جذب کرده است که این ارقام نسبت به سال 2017 سه برابر شده‌اند. جذب استعداد در حوزه تکنولوژی نیز در حال افزایش است. شرکت مشاوره‌ای BCG در گزارشی اعلام کرده که از سال 2022 نیروی کار متخصص در حوزه هوش مصنوعی در امارات و عربستان سعودی به ترتیب بیش از یک‌سوم و نزدیک به یک‌پنجم رشد داشته است.
اما خطر بزرگی که روی بلندپروازی‌های تکنولوژیک خلیج‌فارس سایه انداخته است، روابط تیره و تار میان آمریکا و چین است. حاکمان کشورهای عربی خلیج‌فارس به‌شدت به همکاری‌های شرکت‌های بزرگ تکنولوژی آمریکایی تکیه کرده‌اند. در عین حال، این کشورها معاملات متعددی با شرکت‌های بزرگ چینی از جمله شرکت فناوری هوآوی و شرکت مخابراتی چاینا تلکام امضا کرده‌اند. عربستان سعودی 400 میلیون دلار در شرکت Zhipu AI سرمایه‌گذاری کرده است که یکی از برجسته‌ترین شرکت‌های هوش مصنوعی چین به حساب می‌آید. علاوه بر این، رونق مراکز داده هم به‌شدت به چین وابسته است؛ چون حدود یک‌سوم واردات سرورها، تراشه‌ها و دستگاه‌های ذخیره‌سازی عربستان و امارات از چین انجام می‌شود. بنابراین سیاستگذاران آمریکایی به وضوح از این روابط نگران هستند. در سال گذشته میلادی شرکت تولیدکننده تراشه‌های هوش مصنوعی Cerebras Systems که شرکت اماراتی G42 بزرگ‌ترین مشتری و یکی از سرمایه‌گذاران کوچک آن است، به دلیل نگرانی‌های آمریکا در مورد ارتباطات این شرکت اماراتی با چین، مجبور شد عرضه عمومی سهام خود‌ را به تعویق بیندازد. سپس در 13 ژانویه امسال جو بایدن پیشنهاد اعمال نظارت‌های شدید و سختگیرانه‌تری برای صادرات نیمه‌رساناهای پیشرفته آمریکا را مطرح کرد. این کنترل‌ها شامل محدود کردن سفارش‌های تراشه برای کشورهایی می‌شود که متحد رسمی آمریکا محسوب نمی‌شوند، مانند کشورهای حوزه خلیج‌فارس.
حاکمان کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس ممکن است امیدوار باشند که روابط نزدیکشان با شرکت‌های بزرگ تکنولوژی آمریکایی بتواند آنها را از چنین تحولاتی در واشنگتن در امان نگه دارد. به عنوان مثال، گوگل قصد دارد یک مرکز هوش مصنوعی در عربستان سعودی راه‌اندازی کند و مایکروسافت هم در سال گذشته میلادی 1.5 میلیارد دلار در شرکت اماراتی G42 سرمایه‌گذاری کرده است. در نهایت اما آنها ممکن است با یک انتخاب نه چندان خوشایند روبه‌رو شوند. احتمالا تنش‌های ژئوپلیتیک در دوره دوم ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ تشدید خواهند شد و با این اوصاف غول‌های تکنولوژی آمریکا خود را در رقابت با چین می‌بینند. در همین زمینه برد اسمیت، رئیس هیات‌مدیره شرکت مایکروسافت می‌گوید: «کلید واقعی رهبری آمریکا در دیدگاه بلندمدت، گسترش تکنولوژی آمریکایی در سراسر جهان و البته انجام سریع‌تر این کار از چین است.» اگر حاکمان کشورهای عربی خلیج‌فارس به دنبال تحقق رویاهای تکنولوژیک خود باشند، ممکن است در نهایت مجبور شوند یک طرف را انتخاب کنند.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1250981/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اراذل و اوباش خطرناک تهران دستگیر شدند

کمبود چه ویتامینی باعث تعریق زیاد میشود؟

قاچاق حیات ‌وحش در ایران؛ گردش مالی قفس!

حذف رسمی سامانه ارز نیما بعد از هفت سال

هواشناسی ایران1403/11/1

زنان راه ابریشم احیاگر اقتصادی پویا

درد مردم با «آیفون‎درمانی» التیام نمی‌یابد

کشف 74 میلیاردی چوب قاچاق در طرح مقابله با قاچاق فرآورده‌های جنگلی

بازگشت ترامپ نفت را ارزان کرد

سیاست ترامپ در قبال ایران مشخص شد؟

ثبت رکورد جدید تولید و فرآورش گاز در خانگیران

قیمت نفت کاهشی شد

ترامپ پا پیش گذاشت/ دستور برای ترتیب دادن تماس تلفنی با پوتین

مردم گیلان غافلگیر شدند + عکس

جشنواره فروش پسته پیوندی+ گردو پیوندی و بادام دیرگل دیم با باردهی تضمینی و ارسال یکروزه

حذف سامانه نیما از امروز؛ انجام ٨٠ درصد معاملات ارزی کشور در بازار تجاری

کاسبی با ماسک

دلیل سفر محمدجواد ظریف به سوئیس چیست؟

پارک‌های فناوری، شریک استراتژیک شرکت‌های دانش‌بنیان در مسیر توسعه هستند

عدالت با طعم نابرابری / یارانه‌ها چگونه اقتصاد ونزوئلا را به فروپاشی رساند؟

کشف 74 میلیاردی چوب قاچاق در طرح مقابله با قاچاق فراورده‌های جنگلی

قیمت طلا 18 عیار امروز دوشنبه 1 بهمن 1403

قیمت سکه، نیم‌سکه و ربع‌سکه امروز دوشنبه 1 بهمن 1403

قیمت بیت کوین و اتریوم امروز دوشنبه 1 بهمن 1403/ بیت کوین ارزان شد

افزایش رضایت کاربران صرافی‌های رمزارزی: بهبود رابط کاربری و تنوع بازار

وزیر ارتباطات: تمامی پلتفرم‌ها رفع فیلتر می‌شوند

ایران فاصله زیادی با متوسط جهانی از نظر شاخص مصرف داده دارد

یارانه دی ماه واریز شد

پزشکیان: به مردم غزه تبریک می‌گوییم/ اگر مردم با ما باشند، هیچ قدرتی نمی‌تواند ما را زمین‌گیر کند

قیمت دلار و یورو در صرافی ملی امروز دوشنبه 1 بهمن 1403/ افزایش قیمت

قیمت دلار مبادله‌ای امروز دوشنبه 1 بهمن 1403/ افزایش قیمت

گفت‌وگوی رهبر انقلاب با خانواده قضات شهید

قیمت طلا و سکه امروز دوشنبه 1 بهمن 1403+ جدول

بازار ارز به پیشواز تحلیف ترامپ رفت/ حباب سکه در کف سالانه قرار گرفت

ارتقای روابط تجاری خراسان جنوبی با بهره گیری از دیپلماسی اقتصادی

ترامپ چگونه جنگ امنیتی را جایگزین جنگ نظامی علیه ایران می‌کند؟

بانک تجارت و سازمان منطقه آزاد کیش همکاری‌های خود را گسترش می‌دهند

صندوق‌های زعفران و طلا در صدر جدول بازده هفتگی بازارها

معافیت‌های مالیاتی برای حمایت از اقشار کم‌درآمد

تشکیل کمیته ویژه دروزارت اقتصاد برای تسریع خروج ازبنگاه داری

قرائت پیام رهبر انقلاب در مراسم تشییع پیکر شهیدان مقیسه و رازینی

تصاویری از عراقچی، کاظم صدیقی و مصباحی مقدم در تشییع قاضی مقیسه و قاضی رازینی+ تصاویر

ترامپ برای طالبان خط و نشان کشید

ضرورت شناسایی آسیب های اجتماعی جامعه ایثارگری کهگیلویه و بویراحمد

رایزنی تلفنی مکرون و محمود عباس درباره آینده نوار غزه

دیدار مدیرکل بنیاد هرمزگان با جانبازان سرافراز شهرستان بندرعباس

60 لیتر سهمیه بنزین بهمن شارژ شد

مسافران با احتیاط رانندگی کنند/ برف و باران در محورهای 3 استان

چالش‌های فراوان در شهرستان جم؛ مشکلات آب و راه های رفع شود

پیش‌بینی بانک جهانی از رشد اقتصادی ایران

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی