واکاوی اقتصاد؛ تحلیلگران تجارت فردا چه می گویند؟
قاچاق حیات وحش در ایران؛ گردش مالی قفس!
اقتصاد ایران
بزرگنمايي:
بازار آریا - جواد حیدریان این موضوع را مطرح کرده است که، قاچاق حیات وحش در ایران چقدر گردش مالی دارد؟
به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ زندهگیری حیات وحش امری طبیعی است. حتی شکارچیان در فصل بهار جوجه پرندگان شکاری را برمیدارند و آن را بعد از مدتی در بازار به فروش میرسانند.
آمار دقیقی از بازار قاچاق حیات وحش وجود ندارد اما مشاهده محیطبانان و متخصصان و کنشگران حیات وحش ایران نشان میدهد که شوربختانه این بازار از رونق بالایی برخوردار است.
شاید بتوان برای درک بهتر این حقیقت سری به اتوبان آزادگان و بازار ظاهراً قانونی خلیج در شرق تهران زد که زیر نظر شهرداری تهران و با مجوز سازمان محیط زیست کار میکند. آنجا همه چیز یافت میشود. از شیر مرغ تا جان آدمیزاد حتی!
نگهداری از حیوانات وحشی در منازل در سالهای اخیر افزایش یافته است. هرچند آمار روشنی از این پدیده در دست نیست اما شواهد نشان میدهد که انواع و اقسام حیوانات وحشی در فضاهای مجازی یا در بازارهای غیرمجاز بهعنوان بازار حیوانات خانگی عرضه میشوند.
خانم شینا انصاری، رئیس سازمان محیط زیست اخیراً در یادداشتی که در کانال تلگرامیاش منتشر کرده از اینکه قاچاق گونههای حیات وحش به یکی از بزرگترین تهدیدها برای تنوع زیستی کشور بدل شده ابراز نگرانی کرده است.
محمد کشوری، کارشناس حیات وحش و کارشناس مرکز بازپروری حیات وحش پردیسان و ایمان ابراهیمی، حفاظتگر محیط زیست و پرندهنگر در گفتوگو با تجارت فردا به پرسشهایی در مورد وجود بازار قاچاق حیات وحش در ایران پاسخ دادهاند.
آنها بر این باور هستند که این بازار برای سوداگران حیات وحش بسیار پرسود است. ایران متاسفانه مثل خیلی از کشورهای دنیا بازار حیات وحش دارد. اگرچه نمیتوان بهطور مشخص گفت چه نوع بازاری و در کجا فعالیت میکند اما میتوان گفت این بازار از تنوع زیادی هم برخوردار است.
صاحبان باغوحشها و باغهای پرنده در ایران از قطبهای بزرگ قاچاق حیات وحش هستند. بازارهای محلی از جمله بازار پرندهفروشان در شمال ایران نیز از محیطهایی است که قاچاق حیات وحش در آن صورت میگیرد.
بازارهایی بهعنوان بازار خرید و فروش حیوانات خانگی، یا اهلی، پرندگان زینتی و... در سطح شهرها هستند که این بازارها نیز از عمده بازارهای قاچاق حیات وحش محسوب میشوند.
البته نباید از فضای مجازی از جمله اینستاگرام که یک بازار بسیار بزرگ است، غافل شد. میتوان این گروهها را بررسی کرد. باغوحشدارها و باغ پرندگاندارها از جمله مهمترین این گروهها هستند.
بازار دیگری که در ایران وجود دارد بازار محلی است. فصل پاییز تعداد زیادی پرنده مهاجر وجود دارد که فصل زمستان خود را در ایران میگذرانند. در تالاب انزلی، میانکاله، سرخرود و... این پرندگان را میتوان دید.
اما در ایران با چشم خودمان میبینیم که نسلکشی پرندگان در شمال ایران چه با اسلحه، چه با دامهای کرس، دوما و... در حال وقوع است.
بازار سوم، بازارهای فروش حیوانات خانگی است. در اتوبان آزادگان تهران بازار خلیج را میتوان مشاهده کرد که چطور روزانه چند هزار حیوان در حال فروش است.
بازار قاچاق حیات وحش در دنیا چهارمین بازار پردرآمد با گردش مالی بسیار بالا محسوب میشود.
وقتی راجع به بازار محلی صحبت میکنیم در ظاهر بازار خیلی کوچکی است اما ما میدانیم که سالانه نزدیک به 500 هزار و گاهی تا یک میلیون پرنده در مناطقی مثل فریدونکنار، شکار میشوند.
اگر عدد 500 هزار پرنده را در میانگین قیمتهای تخمینی یک گروه تحقیقاتی ضرب کنیم، آنچه به دست میآید واقعاً وسوسهکننده است و ضرورت دارد که نهادهای متولی و نظارتی، قضایی و انتظامی وارد کنترل دقیقتر شوند و جلوی فاجعه را بگیرند.
بازار پرندگان زینتی در ایران، بخشی از یک بازار منحصربهفرد جهانی است. گونهای مانند کاسکو که البته در ایران به این نام شناخته میشود، همان طوطی خاکستری آفریقایی است.
بعضی از این پرندگان را در قوطیهای نوشابه به صورت قاچاق وارد کشور میکنند. در مرزها غالباً رشوه میدهند و حیوانات قاچاق را وارد میکنند. در بسیاری مواقع هم از مبادی قاچاق وارد میشود که هیچ نظارتی روی آن نیست. بنابراین قاچاق پرندههای زینتی نوعی قاچاق عمده متصل به مافیای جهانی و بینالمللی است.
تحلیلهای موجود درباره تجارت غیرقانونی در 162 کشور و منطقه در طول سالهای 2015 تا 2021 نشان میدهد که تقریباً چهار هزار گونه گیاهی و جانوری که 3250 مورد از آنها در ضمایم «کنوانسیون تجارت بینالمللی گونههای در معرض خطر انقراض»فهرست شدهاند، به شکل قاچاق خرید و فروش میشوند.
منبع: تجارت فردا، شماره 576
-
دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۱:۰۷:۲۸
-
۱۴ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1251173/