بازار آریا

آخرين مطالب

عراق در عصر دوم ترامپ/ بغداد به میدان رویارویی تهران و واشنگتن تبدیل می‌شود؟ اقتصاد ایران

عراق در عصر دوم ترامپ/ بغداد به میدان رویارویی تهران و واشنگتن تبدیل می‌شود؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - اقتصادنیوز : بررسی رویکرد استراتژیک دونالد ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری‌اش نشان می‌دهد که عراق در موقعیت بسیار دشواری قرار گرفته است. به احتمال زیاد ترامپ همچنان تلاش خواهد کرد تا این بار نیز کاستی‌هایی که از دولت جو بایدن در باب عراق برجای مانده است اصلاح کند.
به گزارش اقتصادنیوز، مرکز مطالعات فرانسوی عراق ب ا انتشار یادداشتی نوشت، پس از پیروزی دونالد ترامپ، نامزد جمهوری خواه در انتخابات اخیر ریاست جمهوری ایالات متحده که در اواسط نوامبر برگزار شد، یک سوال حیاتی مطرح شده است: ترامپ چه رویکرد استراتژیکی در قبال عراق اتخاذ خواهد کرد؟ آیا سیاست‌های دوره اول ریاست جمهوری او تکرار خواهد شد؛ سیاستی که در قابش عراق به میدان رویارویی ایران و آمریکا تبدیل شده بود، یا اینکه عراق به شکلی مجزا و مستقل از ایران؟ علاوه بر این، پیامدهای استراتژی ترامپ برای آینده روابط آمریکا و عراق که به دلیل انبوهی از عوامل داخلی و خارجی چیست؛ روابطی که به متغیرهای داخلی و خارجی امروز شکننده است.
هراس بغداد از بازگشت ترامپ
این موسسه مطالعاتی در ادامه یادداشت ادعایی‌اش آورد، ترامپ در دوره نخست ریاستش به دنبال چرایی شکست سیاست‌های واشنگتن در عراق در دوران ریاست باراک اوباما بود. بررسی رویکرد استراتژیک او در دوره اول ریاست جمهوری‌اش نشان می‌دهد که عراق در موقعیت بسیار دشواری قرار گرفته است. به احتمال زیاد ترامپ همچنان تلاش خواهد کرد تا این بار نیز کاستی‌هایی که از دولت جو بایدن در باب عراق برجای مانده است اصلاح کند.
در شرایط کنونی چالش‌هایی که عراق از جنگ علیه داعش به ارث برده همچنان ادامه دارد و سنگ بنای تعاملات ایالات متحده و ایران در این کشور را تشکیل داده است. این چالش‌ها به‌ویژه پس از شکست داعش که به ایران و متحدانش فرصت داده تا قدرت و نفوذشان را در این کشور افزایش دهند.
به ادعای این موسسه مطالعاتی تنش‌ها میان تهران و واشنگتن با ترور سردار قاسم سلیمانی در ژانویه 2020 به اوج رسید، تصمیم ترامپ در این باره واکنش تند چهره‌های عراقی را به دنبال داشت تا جایی که پارلمان این کشور با تصویب قطعنامه‌ای خواستار خروج نیروهای آمریکایی شد. این خواسته با تشدید حملات به پایگاه‌های ایالات متحده در عراق توسط متحدان ایران همراه بود و واشنگتن را وادار کرد تا عراق را تحت فشارهای اقتصادی قرار دهد.
در دوره اول ترامپ، عراق به میدان نبرد قدرت ایران و آمریکا هم از نظر سیاسی و هم از نظر نظامی تبدیل شد که به شدت ثبات سیاسی و امنیتی این بازیگر را تضعیف کرد. علاوه بر این، اقتصاد این کشور در نتیجه تحریم‌های ایالات متحده که مؤسسات مالی‌اش را هدف قرار داد، آسیب دید.
علیرغم تلاش‌های عراق برای مشارکت در گفت‌وگوهای راهبردی با ایالات متحده برای تثبیت روابط دوجانبه، این گفتگوها به واسطه دخالت‌های دولت های خارجی بی‌نتیجه ماند. به ادعای این موسسه مطالعاتی ایران و متحدانش از رویکرد سیاسی مصطفی الکاظمی، نخست‌وزیر سابق عراق در قبال ایالات متحده و دیگر کشورهای عربی، ناراضی بودند و از همین رو مخالفان الکاظمی در مسیر فعل و انفعال‌های او مانع تراشی می‌کردند.
به ادعای ناظران این مانع تراشی واکنشی به خروج ایالات متحده از توافق هسته‌ای با ایران در ماه می 2018 بود که در دوران ترامپ آغاز شد. در شرایط کنونی فارغ از دو متغیر، نخست تلاش‌های بایدن برای کاهش تنش‌ها با تهران و دوم قدرت چارچوب همانگی شیعیان که قدرت را در اختیار دارد، چشم انداز عراق باز هم در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته و موجب شده تا در باب افزایش تنش‌ها میان تهران و واشنگتن در دور دوم ریاست ترامپ نیز گمانه‌زنی‌هایی مطرح شود.
از منظری دیگر مشخصات چهره‌هایی که احتمالاً پست‌های کلیدی را در دولت دوم ترامپ به عهده می‌گیرند، حاکی از یک واقعیت است؛ دولت دوم ترامپ قرار است از استراتژی سخت گیرانه‌تری علیه تهران پیروی کرده و همین گزاره می تواند برای عراق پرهزینه باشد.

بازار آریا


معنای تحریم های ایران برای عراق
پیچیدگی هایی که ممکن است عراق در دولت جدید ترامپ با آن مواجه شود فراتر از تصور منفی او از این کشور است. این دو کشور همچنین با چالش‌های منطقه‌ای گسترده‌تری که ایالات متحده با آن مواجه است، از جمله بحران‌های جاری در غزه و لبنان و فعل وانفعال های محور مقاومت روبرو هستند. اگرچه محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق، برای محافظت از این کشور در برابر جنگ اسرائیل در غزه و لبنان، موضعی بی طرفانه را دنبال کرده، اما سایه درگیری بزرگ با توجه به تمایل مقاومت مستقر در عراق جهت رویارویی با اسرائیل و ایالات متحده در چند جبهه می تواند نخست وزیر را با چالش های دشوارتری روبرو کند.
به ادعای این موسسه مطالعاتی دولت جدید ترامپ احتمالاً از پیچیدگی های پیرامون عراق آگاه است. بغداد امروز به طور قابل توجهی با آنچه در دوره اول ترامپ بود متفاوت است. چارچوب هماهنگی شیعیان نفوذش را در ساختارهای سیاسی و نهادی تثبیت کرده و افزایش داده است. از همین رو دولت دوم ترامپ با دو خط موازی روبرو است، ساختار سیاسی عراق و ساختار سیاسی تحت کنترل چارچوب هماهنگی شیعیان.
ناظران می گویند، برهه حساسی در پیش است بالاخص در شرایطی که انتخابات عمومی عراق برای سال آینده برنامه ریزی شده است. چشم انداز روشن و عملی ایالات متحده می تواند تغییرات معنی داری را برای این انتخابات رقم بزند. به نوشته مرکز مطالعاتی عراق سه موضوع اصلی احتمالاً تعامل ایالات متحده با عراق را در دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ تعریف می کند: اولاً در حوزه پیمان نظامی، ایالات متحده و عراق در سپتامبر 2024 با خروج تدریجی نیروهای آمریکایی تا سپتامبر 2025 و خروج کامل تا سپتامبر 2026 موافقت کردند. این تصمیم در حالی اتخاذ شده که جنگ در غزه و لبنان جاری است و عراق نیز به واسطه رویکرد مفاومت مستقر در این کشور در رویارویی ها مشارکت دارد.ثانیاً، حامیان ایران همچنان از مخالفان سرسخت حضور واشنگتن هستند و به طور ضمنی زمینه را برای افزایش تنش ها در روابط عراق و آمریکا هموار می سازند. با توجه به سابقه رویارویی نظامی ایارن و آمریکا در طول دوره اول ترامپ، بازگشت او به ریاست جمهوری ممکن است موجب شود تا ترامپ در ارتباط با ایران به اهرم های سخت گیرانه تری متوسل شود، از اقدام نظامی تا مهار اقتصادی، که هرکدام به پویایی گسترده تر ایالات متحده و ایران منوط است.در نهایت، به ادعای ناظران نفوذ و قدرت ایران در عراق از سال 2003 به طور مداوم سیاست ایالات متحده را شکل داده است. با متوقف شدن مذاکرات هسته ای بین ایالات متحده و ایران و ادامه حمایت ایران از درگیری ها در غزه و لبنان، فصل جدیدی از اعمال تحریم ها و "فشار حداکثری" علیه تهران قریب الوقوع به نظر می رسد. اظهارات اخیر ترامپ پس از انتخابات در مورد پیگیری یک توافق هسته ای جدید نشان از یک رویکرد بالقوه دگرگون کننده دارد، اگرچه احتمالاً با مقاومت از سوی ایران مواجه خواهد شد. ادامه تحریم ها علیه تهران می تواند با توجه به وابستگی شدید بغداد به انرژی و تجارت ایران، چالش های مهمی برای بغداد ایجاد کند. گسترش تحریم‌های آمریکا علیه ایران، عراق را مجبور می‌کند به دنبال مشارکت‌های منطقه‌ای جایگزین باشد یا با عواقب شدیدی مواجه خواهد شد.

بازار آریا


فرمول غرب برای خروج بغداد از بحران
به ادعای این موسسه مطالعاتی، عراق همچنان نقطه کانونی رقابت ایالات متحده و ایران برای نفوذ در خاورمیانه است، اما با بحران‌های داخلی نیز روبرو است که با نوسانات قیمت نفت، درگیری‌های منطقه‌ای، فساد گسترده و بیکاری تشدید می‌شود. این مسائل مانع پیشرفت عراق به سمت حاکمیت کامل در مسائل اقتصادی، سیاسی و امنیتی می شود.برای عبور از این چالش ها، عراق باید چشم انداز ملی روشنی را ترسیم و اولویت های خود را با دولت جدید ترامپ مشخص کند. عراق برای حفظ نزدیکی خود با واشنگتن و حفظ منافع باید تدابیری را برای حفاظت از منافع، پایگاه ها و شرکت های آمریکایی که در داخل مرزهای خود فعالیت می کنند ارائه دهد. در رابطه با روابط عراق و ایران، بغداد باید موضع خود را در قبال نفوذ ایران بر این کشور روشن کند و راهبردهایی برای متعادل کردن روابط خود با تهران و واشنگتن ارائه دهد. در نهایت، عراق باید با ایالات متحده در مورد راه‌هایی برای ایجاد ثبات در اقتصاد خود و تقویت قابلیت‌های نظامی و اطلاعاتی خود برای مقابله با تهدیداتی مانند داعش تعامل کند.
در مقابل، عراق احتمالاً در برخورد با دولت جدید ترامپ با ابهام هایی مواجه خواهد شد که نیازمند پاسخ‌های واضح آمریکا برای ایجاد چارچوبی سازنده برای روابط دوجانبه است. اینها شامل تحقیقات در مورد گام های عملی است که ایالات متحده مایل است برای حفظ حاکمیت عراق و تلاش های منطقه ای و بین المللی اش بردارد. به طور مشابه، عراق به دنبال شفاف سازی در مورد اقداماتی است که ایالات متحده می تواند برای پیشبرد برنامه های اقتصادی و توسعه کشور، به ویژه در حوزه سلامت و زیرساخت ها، اجرا کند. علاوه بر این، عراق درباره اقداماتی که ایالات متحده در نظر دارد برای ارتقای قابلیت های نظامی عراق با تمرکز بر امنیت، اطلاعات و پشتیبانی لجستیکی انجام دهد، تحقیق خواهد کرد. یکی دیگر از مسائل مهم حول محور چگونگی برنامه‌ریزی ایالات متحده برای رسیدگی به استقرار مقاومت در عراق است. در همین راستا باید گفت، موفقیت روابط ایالات متحده و عراق در دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ به تعهد متقابل به یک چارچوب استراتژیک باثبات و شفاف بستگی دارد. این امر مستلزم زمان‌بندی روشن و مسئولیت‌های مشترک برای انتقال عراق به یک کشور کاملاً مستقل است که بتواند به ثبات منطقه کمک کند. ایالات متحده باید به جای استفاده از بغداد به عنوان ابزاری برای درگیری های منطقه ای، در تقویت نهادهای عراق سرمایه گذاری کند. عراق نیز به نوبه خود، باید برای اثبات بی طرفی خود و تقویت رویکردی متعادل در قبال قدرت های خارجی تلاش کند تا مسیری به سوی ثبات بلندمدت و یکپارچگی بین المللی را تضمین کند.
بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1234544/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دیدار رئیس‌جمهور با فعالان اقتصادی خراسان شمالی + فیلم

منطقه اقتصادی زاگرس می‌تواند نقشی محوری در توسعه استان بازی کند

کارهایی که با سرمایه انسانی قابل انجام است، با پول حاصل نخواهد شد

سطح شاخص‌های رفاه در خراسان شمالی پایین است

دولت چهاردهم، وارث بحران‌های دولت قبل است

حمایت از طرح های کمیته امداد کرمان در رفع تنگناهای معیشتی جامعه

بدون رفع تحریم ها باز هم کشور از توسعه بازمی ماند / ناامیدی با شعار درمان نمی شود

قیمت دلار تا پایان 1403 چقدر می‌شود؟ / پاسخ هوش مصنوعی

سرمایه انسانی نقش کلیدی در ایجاد تحولات کشور دارد

پیش بینی قیمت دلار 6 دی 1403

غرب به دنبال ایجاد نارضایتی در بلاروس

پیام مقام معظم رهبری به‌مناسبت میلاد حضرت مسیح(ع)

یکی از اعضای ناتو، اوکراین را سنگ روی یخ کرد

بیت کوین رایگان تنها با ثبت‌نام بدون قرعه کشی (فرصت محدود)

سفر اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی به منطقه آزاد انزلی

جهان در شوک چشم‌انداز پرفراز و نشیب 2025/ ریسک‌های سیاسی و اقتصادی به صف شدند

ریسک‌های سیاسی و اقتصادی جهان در سال 2025

کراس‌اوور مدرنی که توجه خریداران ایرانی را به خود جلب کرد

ضرورت توجه به چهار ابربحران تولیدکنندگان حبوبات

آرامش نسبی در بازار خودرو/ کوییک و ساینا چند؟

سفیران جدید 3 کشور استوارنامه خود را تقدیم عراقچی کردند

پیش بینی قیمت طلا و سکه 6 دی 1403

نشست فعالین اقتصادی خراسان شمالی با رئیس جمهور برگزار شد

شما مدیران استان خراسان شمالی و دیگر نقاط کشور می‌توانید کارهایی کنید که با پول قابل دستیابی نیست

هادی قوامی نماینده شهرستان‌های اسفراین و بام و صفی آباد: معادن آلبلاغ فرصت‌های مردمی‌سازی اقتصاد را تقویت می‌کنند

نحوه فعالیت مدارس استان تهران روز پنجشنبه / ادارات و دانشگاه‌ها به‌جز دماوند و فیروزکوه تعطیل است

عملیات زیرگیری با خودرو در شمال الخلیل / یک صهیونیست زخمی شد

تاریخ ثبت‌نام وام جدید بازنشستگان اعلام شد

«ایلان ماسک» درباره آینده اقتصاد آمریکا هشدار داد

موافقتنامه‌های تجاری انگیزه تکمیل زیرساخت‌های صادراتی

اقدامات همتی به نفع تولید و صادرات است/ارز ترجیحی هیچگاه به سفره مردم نمی رسد

پزشکیان: چرا باوجود داشتن بهترین سرمایه‌ها، این همه فاصله با برخی کشور‌ها داریم؟

قیمت جدید محصولات ایران خودرو و سایپا + جدول

وزیر نیرو: سعی می‌ کنیم مردم بدون زحمت از این زمستان عبور کنند

پاساژ علاءالدین تعطیل می‌شود؟

امضای تفاهم‌نامه اتصال شبکه افغانستان از طریق ایران

مراسم تقدیر از همسران جانبازان کانادین با حضور رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

پیگیری مجدانه بحث تفاهم‌نامه اشتغال جامعه ایثارگری مازندران

فوری / زمین لرزه در استان فارس

بیانیه وزارت خارجه روسیه درباره تماس با قزاقستان

صدور احکام پرونده فرزندان معاون اول سابق قوه قضائیه

فرزندان معاون اول سابق قوه قضاییه به 25 سال زندان محکوم شدند

‎منطقه ویژه اقتصادی پیام ظرفیتی برای توسعه صنعت فضایی

کشف لوازم یدکی 120 میلیارد ریالی قاچاق از یک انبار در اصفهان

فعالان اقتصادی خراسان شمالی در دیدار با رئیس‌جمهور: گذر مرزی، توسعه زیرساخت‌ها و حمایت از صنایع راهکار شکوفایی استان

وزیر راه : دولت برنامه افزایش پروازهای فرودگاه بجنورد را اجرایی می‌کند

باور به توان ملی مهم است/ هیچ مانعی سر راه ملت ایران نیست

صدور هشدار هواشناسی / نفوذ سامانه بارشی به جو این استان

صف آرایی اعراب در میدان شام/ شوک بشار اسد به پادشاهی‌های خلیج فارس

هاآرتص: ارتش رژیم صهیونیستی نمونه یک ارتش وحشی شده

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی