بازار آریا

آخرين مطالب

بیم و امید مذاکره اقتصاد ایران

بیم و امید مذاکره
  بزرگنمايي:

بازار آریا - عابد اکبری/ کارشناس مسائل اروپا
چرا مذاکره می‌کنیم؟
هرچند ازسرگیری مذاکرات هیات‌‌‌ نمایندگی ایران و اتحادیه اروپا تنها چند روز بعد از قطعنامه سیاسی شورای حکام و پس از وقفه‌‌‌ای دوساله در فضایی آکنده از بی‌اعتمادی آغاز شد، اما این آغاز دوباره نشانه‌‌‌ای از درک ضرورت بازگشت به میز مذاکره برای طرفین است؛ ضرورتی که نشانگر درک تغییر در محیط امنیتی که در آن به سر می‌بریم نیز تفسیر می‌شود.
تروئیکای اروپایی با درک این موضوع، همزمان با حرکت زیرلایه‌‌‌ها برای تشکیل بلوک‌‌‌های قدرت در دوره گذار نظم بین‌الملل تمامی کشورها درصدد افزایش استقلال ملی خود برای بازتعریف منافع در بافتار بین‌المللی جدید هستند و با درک نسبی از این موضوع که جمهوری اسلامی ایران نیز مانند اروپا از این مساله مستثنی نیست پای در مسیر مذاکره گذاشته‌‌‌اند.
در فضای بازگشت مجدد ترامپ به قدرت، آمریکا در رقابت با قدرت‌های دیگر، برای حفظ جایگاه هژمونیک خود حاضر است هزینه کند، حتی ‌‌‌اگر این هزینه به بهای از دست رفتن بخشی از هم‌‌‌پیمان‌‌‌هایش باشد. بنابراین، پرواضح است که اروپا باید احتمال دهد به‌‌‌عنوان بخشی از نظام لیبرال، آمریکا آن را متعلق به خود بداند و هر زمان که مایل باشد این بخش، یعنی اروپا را قربانی موازنه‌‌‌سازی با چین یا روسیه کند. کمااینکه تاکنون نیز اروپا خود این رویکرد واشنگتن را در جنگ تجاری آمریکا با چین و مباحث طرح‌شده پیرامون آینده اوکراین دیده است.
آیا مذاکره بدون حضور آمریکا فایده هم خواهد داشت؟
پس از فروپاشی نظام برجامی با خروج دونالد ترامپ، مذاکرات به شکل جدید آن یعنی مذاکرات ایران و طرف‌‌‌های اروپایی برجام آغاز شد؛ مذاکراتی که هرچند در ابتدای طرح موضوع هسته‌‌‌ای ایران با مذاکرات سعدآباد آغاز شده بود و مسبوق به سابقه بود، اما در این دوره دوطرف تلاش داشتند با تنفس مصنوعی، توافق صورت‌گرفته با حضور ایالات‌متحده را پس از خروج یک‌طرفه آمریکا مجددا احیا کنند. در این دور از مذاکرات، اروپایی‌‌‌ها به نوعی با واسطه از جانب کاخ‌سفید مذاکرات را دنبال می‌‌‌کردند و موضوعات مورد بحث بین دوطرف عمدتا مسائلی بود که باید با دخالت و اعمال نظر مستقیم طرف آمریکایی حل و فصل می‌‌‌شد. چالش‌‌‌های پیرامون انتقال پول به کشور از اصلی‌‌‌ترین موضوعات مورد بحث بین دوطرف بود که به دلیل بازی یک‌بام و دو هوای آمریکایی‌‌‌ها، مذاکرات به شکل کم‌اثری دنبال شد و دستاورد قابل لمسی به همراه نداشت. اما طی دوسال گذشته، تحولات منطقه‌‌‌ای و بین‌المللی به نحوی پیش رفت که امروز علاوه بر موضوع هسته‌‌‌ای به عنوان یک پرونده پیچیده و اختلافی، مساله جنگ اوکراین، تحولات فلسطین، لبنان و سوریه و برخی از موارد تنش‌‌‌زای دوجانبه بین ایران و کشورهای اروپایی مانند پرونده جمشید شارمهد و مسائل پیرامون این پرونده همچون تعطیلی کنسولگری‌‌‌های جمهوری اسلامی ایران و پیش از آن تعطیلی مسجد هامبورگ به‌عنوان یک پایگاه فرهنگی ایران در اروپا و تحریم‌های هوایی و دریایی ایران از جانب اروپا و بسیاری از موارد خرد و کلان دیگر، فضای بین ایران و اروپا را به سمتی برده است که حل و فصل این موضوعات خود می‌تواند سرفصل جدیدی برای مذاکرات ایران و تروئیکا به شمار رود. هرچند امید چندانی به حل و فصل پرونده هسته‌ای بین دو طرف و بدون حضور بازیگر مخل توافق، آمریکا، وجود ندارد، اما به نظر می‌رسد با توجه به جایگاه اروپا در تحولات آینده منطقه و نظام بین‌الملل، پیش‌برد مذاکرات به دور از فضای هیجانی و احساسی ضروری است و نمی‌توان با تخفیف دادن نقش اروپا در دوره گذار نظم بین‌الملل از اهمیت این مذاکرات کاست.
چشم‌انداز مذاکرات
نگاه حرفه‌‌‌ای و غیرسیاست‌زده به مذاکرات با ایران در خصوص پرونده هسته‌‌‌ای یا سایر مسائل منطقه‌ای و فی‌مابین، نه یک انتخاب، بلکه یک ضرورت است.
تحقق این امر، هم موجب جلب همکاری‌‌‌های بیشتر تهران خواهد شد و هم تلاش در جهت استقلال راهبردی اروپا را نشان خواهد داد. ضرورت این رویکرد در زمان فعلی که ایران در پاسخ به عدم‌پایبندی ایالات‌متحده و عدم‌حمایت اروپا از توافق برجام، تعهدات برجامی خود را کاهش داده (هرچند به‌‌‌رغم عدم‌اجرای پروتکل الحاقی، به الزامات کلی آژانس پایبند بوده است) و نگرانی‌هایی در زمینه استفاده ابزاری مجدد از پرونده هسته‌‌‌ای برای بحران‌‌‌سازی وجود دارد، دوچندان است؛ آن هم در شرایطی که طرف اروپایی زمزمه‌‌‌هایی مبنی بر استفاده از اسنپ‌بک به‌عنوان اهرم فشار بر جمهوری اسلامی ایران را مطرح می‌‌‌کند. هرچند به نظر می‌رسد چارچوب افزایش فشار برای بازگرداندن ایران به مذاکره نمی‌‌‌تواند راهبرد نتیجه‌بخشی باشد.
در چنین فضایی نشست نخست ژنو در شرایطی برگزار شد که طبق پیش‌بینی‌ها تنش‌‌‌ها میان ایران و اروپا به‌واسطه طرح موضوعات مختلف بسیار زیاد بود و به‌رغم اینکه نماینده جمهوری اسلامی ایران و طرف اروپایی بر ادامه روند مذاکرات تاکید داشتند، اما تحلیل درباره نتایج رایزنی‌‌‌ها را در ادامه بسیار دشوار نشان می‌دهد.
به نظر می‌رسد با تنگناهای به وجود آمده برای جمهوری اسلامی ایران به‌واسطه فشارهای تحریمی و محدودیت‌های ایجادشده، در صورتی که مذاکرات نتایج ملموس کوتاه‌مدتی به همراه نداشته باشد، ادامه روند مذاکرات مطلوبیت چندانی نداشته و صرفا خرید زمان از جانب طرف اروپایی برای اتمام فرصت 10ماهه پیش‌رو تا پایان دوره 10ساله توافق برجام در ابتدای پاییز سال آینده یعنی 18 اکتبر 2025 خواهد بود.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1223504/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عملیات استشهادی در تل‌آویو

وزیرخارجه ایران وارد پکن شد

مشاور وزیر نفت: اگر کاهش مصرف صورت نگیرد، افزایش تولید هم حریف ناترازی بنزین نمی‌شود

اعلام زمان ثبت‌نام آزمون دستیاری فوق‌تخصصی پزشکی

خروج آرام از بانک مرکزی/ آیا فرزین به پایان خط رسیده است؟

فعالان اقتصادی، نقش مهمی در ایجاد امید در جامعه دارند

اقتصادی نبودن زمین برای کشاورز منجر به تغییر کاربری می شود

گمرک منطقه آزاد اینچه‌برون افتتاح شد

نماینده سابق مجلس: با دلار 90 هزار تومانی، فروپاشی اقتصادی حتمی است/ مردم دیگر ذخایری ندارند که تحمل کنند

زمان سفر پزشکیان به روسیه مشخص شد | پیگیری این طرح مهم برای ایران

بانک مرکزی ترکیه نرخ بهره را کاهش داد

تشکیل بازار مشترک نفت و گاز در دستور کار اجلاس اورسیا

گمرگ منطقه آزاد اینچه‌برون افتتاح شد

پزشکیان 17 ژانویه به مسکو می‌رود

اسرائیل، لبنان را بمباران کرد

هشدار به مسافران؛ کندوان یکطرفه می‌شود

آخرین وضعیت قیمت دام زنده

کاهش نرخ بهره در ترکیه

تشکیل بازار مشترک نفت و گاز در دستور کار اجلاس اوراسیا

دبیر شورای عالی مناطق آزاد کشور وارد اینچه برون شد

حرف عجیب همتی دلار را به قیمت تاریخی رساند | وقتی پزشکیان جلسه اضطراری نمی گذارد فقط یکمعنی دارد!

سفر استاندار خراسان جنوبی به فردوس؛ سرزمین یاقوت سرخ

تولید ناخالص داخلی چین چه میزان است؟

ضربه جدید روسیه به اوکراین

رییس اتحادیه طباخان: یک دست کله‌پاچه مرغوب به قیمت 1 میلیون و 200 هزار تومان به فروش می‌رسد/ کسانی که دنبال غذای لاکچری هستند، کله‌پاچه می‌خورند

عراقچی: بارها به بشار اسد توصیه کردم با ترکیه وارد مذاکره شود

کشف بقایای اعضای بدن انسان در باغ‌های پسته کرمان

تکذیب خبر اختلاس چند هزار میلیاردی در شرکت گل‌گهر سیرجان

تهران همچنان در مدار آلودگی

آیا حذف ارز نیمایی موجب تک‌نرخی شدن ارزخواهد شد؟

رویاهای عثمانی برای شام؛ برنامه‌های اقتصادی و گازی مهم اردوغان پس از سقوط بشار اسد

رییس کل دادگستری استان کرمان به اختلاس در این شرکت واکنش نشان داد

تلگرام دنبال دریافت مجوز رفت

وضعیت ترافیکی در محورهای شمالی کشور

انفجار یک منزل مسکونی در یزد/ 3 کودک در میان مصدومان

دیدار استاندار اردبیل با مادر شهید معظم کلامعلی جعفردوست به مناسبت روز زن

بنیاد شهید پشتیبان موسسه اندوخته شاهد پس از اجرای درست تصمیم رهبری در واگذاری مدیریت آن به فرزندان شاهد

«یک درصدی‌ها» چقدر ثروت دارند؟

مهاجرت از روستا به شهر؛ پدیده‌ای اجتماعی با دو رویه مثبت و منفی

معمار اصلاحات اقتصادی درگذشت

خبر خوب وزیر برای فعالان اقتصادی

حذف ارز نیمایی موجب تک‌نرخی شدن ارز نخواهد شد

مبادلات تجاری ایران و اتحادیه اوراسیا صعودی شد

«مان‌موهان سینگ» نخست وزیر اسبق هند، در 92 سالگی درگذشت

قیمت جهانی نفت امروز جمعه 7 دی 1403

نظر کارشناس اقتصادی درباره حذف ارز نیمایی

تجربه حذف صفر از پول ملی جمهوری آذربایجان در 2 زمان

باشگاه بدنسازی مجموعه شاهد ایثار استان البرز افتتاح شد

درگیری در حمص و حماه+ آمار کشته و زخمی ها

باشگاه بدنسازی مجموعه شاهد ایثار البرز افتتاح شد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی