بازار آریا

آخرين مطالب

خروج آرام از بانک مرکزی/ آیا فرزین به پایان خط رسیده است؟ اقتصاد ایران

خروج آرام از بانک مرکزی/ آیا فرزین به پایان خط رسیده است؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - در روز‌هایی که نگاه‌ها به ساختمان شیشه‌ای میرداماد دوخته شده، شنیده‌ها از احتمال تغییراتی سرنوشت‌ساز در رأس بانک مرکزی خبر می‌دهند. تغییری که شاید نقطه پایان یک دوره مدیریتی و آغاز فصل جدیدی در سیاست‌های ارزی کشور باشد.

در بحبوحه جهش بی‌سابقه دلار به قله‌های تاریخی 78 و 79 هزار تومانی و حتی عبور از مرز 80 هزار تومان، خبر‌ها از احتمال وقوع یک تحول بزرگ در راس بانک مرکزی حکایت دارد.
زمستان 1403 با رکورد تاریخی نرخ ارز آغاز شده است، جهشی که نه تنها ارزش ریال ایران را 60 درصد کاهش داده، بلکه بار دیگر بحران اقتصادی را در کشور به اوج خود رسانده است.
در این میان، مسئولیت اصلی کنترل بازار ارز و مهار تورم بر دوش رئیس کل بانک مرکزی است و شنیده‌ها از گمانه‌زنی‌هایی درباره تغییرات مدیریتی در بانک مرکزی حکایت دارند. گفته می‌شود که احتمالاً طی روز‌های آتی، رئیس کل بانک مرکزی یا معاون ارزی وی، به درب خروج راهنمایی خواهند شد.
محمدرضا فرزین، رئیس کل 59 ساله بانک مرکزی، در آستانه دو سالگی سکانداری بانک مرکزی قرار دارد و روز‌های سختی را سپری می‌کند. به نظر می‌رسد ناهماهنگی‌های آشکار میان سیاست‌های ارزی بانک مرکزی و وزارت اقتصاد، تحت مدیریت همتی، ادامه حضور فرزین در ساختمان شیشه‌ای میرداماد را به بن‌بست کشانده است.
سومین سال حضور فرزین با دلار چند هزار تومانی؟
فرزین که دی‌ماه 1401 با رای اعتماد هیئت دولت سیزدهم از بانک ملی به بانک مرکزی راه یافت، اکنون در آستانه شروع سومین سال حضورش در این سمت، شاهد افزایش نزدیک به دو برابری نرخ دلار از زمان ورودش به بانک مرکزی است. این موضوع به وضوح نشان می‌دهد که سیاست‌های ارزی فرزین نتایج مطلوبی نداشته و ارزش ریال کمتر شده است.
احتمالاً فرزین برای راضی کردن وزیر اقتصاد و ایجاد تغییرات در سکانداری ارزی بانک مرکزی، یکی از مقامات ارشد خود را قربانی خواهد کرد، شاید این قربانی، محمد آرام، معاون ارزی او باشد.
این سناریو یادآور دوران ریاست علی صالح‌آبادی است، زمانی که در پی جهش نرخ ارز به 39 هزار تومان، افشین خانی معاون ارزی بانک مرکزی برکنار و «آرام» جایگزین وی شد. اما جالب اینجاست که با وجود این تغییرات، مدت زیادی نگذشت که خود صالح‌آبادی از مقام خود برکنار شد.
آیا این بار هم تاریخ تکرار خواهد شد و فرزین، همچون صالح‌آبادی، شاهد پایان دوران خود در بانک مرکزی خواهد بود؟
علی شریعتی، فعال اقتصادی، در گفتگو با تابناک به بررسی چالش‌های مدیریتی بانک مرکزی و اختلافات میان این نهاد و وزارت اقتصاد پرداخت.
وی با تأکید بر رویکرد انفعالی محمدرضا فرزین در مدیریت بانک مرکزی، معتقد است که این مسئله به شکاف میان سیاست‌های کلان اقتصادی و عملکرد این نهاد دامن زده است.
شریعتی گفت: بحث تغییرات در بانک مرکزی بیش از هر چیزی به ناهماهنگی میان این نهاد ارزی و وزارت اقتصاد برمی‌گردد. وزیر اقتصاد در تلاش است سیاست تک‌نرخی کردن ارز را اجرا کند، سیاستی که مطالبه جدی فعالان اقتصادی برای حذف رانت و اصلاح ساختار ارزی کشور است. اما عملکرد بانک مرکزی، به‌ویژه رویکرد انفعالی آقای فرزین، در این مسیر همراهی لازم را نشان نداده است.
عضو اتاق بازرگانی افزود: فرزین به جای پیشبرد فعالانه سیاست‌های ارزی و هماهنگی با وزارت اقتصاد، در مواجهه با بحران‌ها بیشتر به نظاره‌گر تبدیل شده است. این انفعال، نه‌تنها زمینه‌ساز جهش‌های نرخ ارز شده، بلکه اعتماد فعالان اقتصادی و مردم به مدیریت بحران را نیز تضعیف کرده است.
خطر تخریب اعتماد عمومی
شریعتی در ادامه به نقش گروه‌های ذی‌نفع و مافیای اقتصادی و ارزی اشاره کرد: معتقدم گروه‌هایی که از حذف ارز نیمایی متضرر می‌شوند، به هر قیمتی تلاش می‌کنند تا این سیاست را ناکام بگذارند. این مافیاها از طریق جریان‌سازی رسانه‌ای و القای شایعاتی مانند استعفای رئیس جمهور یا ممانعت از تزریق ارز، تلاش دارند اعتماد عمومی را تخریب کنند و نشان دهند که سیاست تک‌نرخی کردن ارز، مشکلات را تشدید خواهد کرد.
وی ادامه داد: در مجموع، عدم اقدام مؤثر و فوری از سوی بانک مرکزی در مواجهه با این بحران‌ها، مهر تأییدی بر این جریان‌سازی‌ها زده است. مثلاً اعلام تزریق سنگین ارز به بازار در عمل اتفاق نیفتاد، نرخ دلار کاهش نیافت و در نتیجه این وضعیت، موج نااطمینانی بیشتری در بازار ایجاد کرد. این اقدامات ناقص و رویکرد منفعلانه، عملاً دست مخالفان اصلاحات ارزی را باز گذاشته و نشان دهنده عدم همراهی فرزین با همتی در اجرای این سیاست مهم ارزی است.
فرزین در مسیر تغییر یا تحول؟
شریعتی در پایان گفت: فرزین اگر می‌خواهد در بانک مرکزی بماند و خدمت کند، باید از حالت انفعال خارج شود و همراهی قوی‌تری با وزارت اقتصاد نشان دهد. او نمی‌تواند تنها نظاره‌گر گذر زمان باشد و امید داشته باشد که مشکلات خودبه‌خود حل شوند. مدیریت بحران در چنین شرایطی، نیازمند تصمیمات قاطع و اقدامات هماهنگ است. عدم هماهنگی و تطابق با سیاست‌های کلان دولت و انفعال در کنترل بحران ارزی، به‌وضوح نشان‌دهنده ضعف در مدیریت بانک مرکزی است و این موضوع، سرنوشت تیم مدیریتی این بانک را در روزهای آینده تغییر می دهد. به گفته این فعال اقتصادی: قطعا طی چند روز آینده، در سکان هماهنگی ارزی بانک مرکزی، تغییراتی رخ می دهد.
این اظهارات نشان می‌دهد که چالش‌های فعلی فراتر از مشکلات ارزی است و نیاز به تحول اساسی در ساختار مدیریتی بانک مرکزی دارد. آیا این تحول از درون بانک، همچون معاون ارزی خواهد بود یا تغییرات اساسی‌تری، یعنی خروج فرزین از میرداماد، در راه است؟ تنها زمان پاسخ این سؤال را مشخص خواهد کرد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1235977/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

با تعطیلات و خاموشی های مکرر قید رشد اقتصادی را بزنید!

دلار سبز بخریم یا آبی؟

واکنش حماس به ادعاها درباره حضور مقاومت در بیمارستان کمال عدوان

درگیری شدید میان تشکیلات خودگردان و مبارزان فلسطینی در کرانه باختری

انفجار خودروی بمبگذاری شده در شرق حلب سوریه

جنایت وحشتناک اسرائیل در غزه/ بیمارستان کمال عدوان به آتش کشیده شد

راه‌حل شهرداری تهران برای مشکل‌ ساخت‌وساز در حریم باغ گیاهشناسی

عقب‌نشینی اجباری نیروهای اوکراینی تا مرز منطقه دنیپروپتروفسک

کربی گمانه‌زنی درباره نقش روسیه در سقوط یک هواپیما را تکرار کرد

نتانیاهو از ترس فروپاشی کابینه توافقنامه را امضا نمی‌کند

هشدار نارنجی هواشناسی برای استان البرز/ توصیه مهم به کوهنوران و مسافران

سقوط کوهنورد 60 ساله کرمانشاهی به دامنه کوه/ عملیات جست‌وجو ادامه دارد

اعلام آمادگی این کشور برای میزبانی مذاکرات صلح روسیه و اوکراین

پیش‌بینی برف و باران در کرمانشاه/ تعطیلی مدارس ابتدایی 11 شهرستان این استان

نگاه عراقچی به امکان ائتلاف ایران، مصر و عربستان

بیم و امید ارز تجاری؛ استقبال معدن‌کاران از بازار توافقی

موافقت سران اتحادیه اوراسیا برای تجارت آزاد با ایران

چهار ستون مسکن 1404

آیا سهامداران آماده رفتار هوشمندانه ‏‏‏‏‏‌هستند؟

روزنه‏‏‏‌گشایی در تجارت خارجی؛ تونل تجاری به اوراسیا

اتهام‌زنی واشنگتن به مسکو / روسیه هواپیمای آذربایجانی را سرنگون کرده است

رتبه دوم در هدر دادن گاز | بحران گازهای مشعل؛ معضلی جدی در سایه وعده‌های توخالی

تاکید حشمت‌الله عسگری بر ضرورت افزایش حجم تجارت با استان «واسط» عراق

فوری / انفجار مقابل یک مسجد بزرگ در حلب سوریه

تولید معدنی با گرای کربن

بیم و امید ارز تجاری

اقتصاد چین و افزایش بهای برنت

پایش لحظه‏‏‏‏‏‌ای؛ مرزبان نامرئی سوخت

جزئیات مصوبات نهمین جلسه شورای ملی تامین مالی

پرداخت وام مشاغل خانگی سرعت می‌گیرد

تامین ارز واردات کالاهای اساسی و دارو از مرز 11میلیارد دلار گذشت

بازگشت نرخ سکه به قله

آمار معاملات هفتگی - 1403/10/08

شبکه تاب‌‌‌آور چطور مانع انباشت خرده استرس می‌شود؟

استانداردهای خیلی بالا مسیر موفقیت را منحرف می‌کند

یادبود طراح ورزشگاه تختی در خانه هنرمندان

مدال طلای عکاسی برای «تنهایی» ایرانی

چه گلی می‌خواهید بر سر سینما بزنید؟!

آهن‌‌‌وفولاد گل‌‌‌گهر در مسیر تعالی سازمانی

فولاد غدیر نی‏‌ریز بورسی می‌شود

پیشتازی فولاد خوزستان در بازار شمش

معمای کاهش عرضه برق

بازار جهانی - 1403/10/08

بازار آتی - 1403/10/08

ریزش ارزش لیتیوم در بازار جهانی

اختصاص 540 میلیارد تومان به طرح‌‌‌های شهری کرمانشاه

ترکمنستان؛ دروازه ورود به کشورهای «سی‌آی‌اس»

کم‏‏‌آبی در استان آبی

اختلال واتس‌اپ بر طرف شد

تلگرام برای دریافت مجوز در مالزی دست به‌کار شد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی