بازار آریا

آخرين مطالب

کسب و کارهای معدنی از ظهور نیمای دوم می‏‏‌ترسند؛

بیم و امید ارز تجاری؛ استقبال معدن‌کاران از بازار توافقی اقتصاد ایران

بیم و امید ارز تجاری؛ استقبال معدن‌کاران از بازار توافقی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : هفته گذشته بانک مرکزی با ابلاغ یک دستور‌العمل، سیاست ارزی جدیدی را در دستور کار قرار داد. مطابق این بخشنامه، صادرکنندگان می‌توانند ارز حاصل از صادرات را در مرکز مبادله ارز و طلای ایران عرضه کنند. تفاوت رویکرد جدید با روش قبلی آن است که از این پس نرخ ارز تجاری فاصله کمتری با نرخ بازار آزاد خواهد داشت؛ مساله‌ای که می‌تواند گام اول در مسیر تک‌نرخی شدن نرخ ارز باشد. با این‏‏‌ حال به عقیده فعالان اقتصادی، اصلاحات در بخش انرژی، سیاست خارجی و باز کردن اقتصاد، مکمل سیاست‏‏‌ ارزی کنونی است و اجرای هماهنگ آنها می‌تواند به توسعه بخش خصوصی و تحول حوزه معدن در کشور کمک کند.
نزدیکی نرخ ارز تجاری به قیمت بازار آزاد می‌تواند انگیزه صادرکنندگان را برای تولید و صادرات بیشتر را افزایش دهد. کالاهای معدنی یکی از اقلام اصلی صادراتی ایران محسوب می‌شود؛ در نتیجه فعالان اقتصادی در این بخش، از این تغییر در سیاست ارزی استقبال کرده و آن را مثبت ارزیابی می‌کنند. با وجود این، این افراد نسبت به یک خطر جدی هشدار می‌دهند؛ بازگشت به مسیری که در فرآیند سامانه نیما طی شد. فعالان معدنی معتقدند سیاست مذکور در صورتی کارآیی خواهد داشت که بانک مرکزی دخالت‌های خود را در بازار کاهش دهد. از سوی دیگر برخی دیگر از فعالان اقتصادی بر این باورند که تغییر نرخ ارز صادراتی تنها عامل موثر برای افزایش صادرات نیست. آنها به عواملی همچون قطع مکرر برق و گاز، موانع جدی در تبادلات بانکی و تغییرات مکرر در سیاست‌ها، به عنوان عوامل مخل در عرصه تولید و تجارت اشاره می‌کنند.
لزوم کاهش مداخلات سیاستگذار
رئیس سابق اتاق ایران اعتقاد دارد که اگر مسیر سامانه نیما تکرار نشود می‌توان به تغییرات خوش‌بین بود. حسین سلاح‌ورزی، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران در این رابطه گفت: «اساسا چند نرخی بودن ارز و وجود نرخی که فاصله قابل‌توجهی با نرخ بازار آزاد دارد، هم از نظر اقتصادی آثار نامطلوبی دارد و هم باعث ایجاد رانت و هدررفت منابع می‌شود.» او افزود: «اینکه صادرکنندگان مجبور باشند ارز حاصل از صادرات را در قیمتی به فروش برسانند که پایین‌تر از نرخ بازار آزاد است، باعث می‌شود که انگیزه آنها برای تولید و صادرات کاهش یابد. همچنین به دلیل همین اختلاف، برخی دیگر از صادرکنندگان، به دنبال پیدا کردن راهکاری برای دور زدن این فرآیند خواهند رفت.»
سلاح‌ورزی تاکید کرد: «هر اقدامی که باعث شود تعداد نرخ‌های موجود در بازار کمتر شود را می‌توان اقدام مثبتی ارزیابی کرد.»
این فعال اقتصادی با اشاره به اینکه یکی از مزیت‌های صادراتی کشور در بخش مواد معدنی و محصولات فرآوری شده معدنی است، گفت: «برای اینکه کشور بتواند از این مزیت استفاده کند، باید انگیزه صادرکنندگان تقویت شود.» او افزود: «سیاستگذار نباید اتفاقاتی را که در مورد ارز نیما به وجود آمد تکرار کند. علت ایجاد سامانه نیما مشابه همین سیاست ارزی جدید دولت بود. در آن زمان هم فاصله کمی بین نرخ نیما و نرخ بازار آزاد وجود داشت. با این حال، به دلیل مداخلات سیاستگذار، 50‌درصد اختلاف بین نرخ نیما و نرخ بازار آزاد ایجاد شد.» سلاح‌ورزی تصریح کرد: «اگر بانک مرکزی اجازه دهد که یک بازار واقعی شکل بگیرد، سیاست ارزی جدید دولت می‌تواند اثر مثبتی داشته باشد. در این صورت می‌توانیم انتظار داشته باشیم که فضا برای تک نرخی شدن نرخ ارز آماده شود.» سلاح‌ورزی در مورد اثر سیاست ارزی جدید دولت بر صادرات محصولات معدنی گفت: «نظر صادر‌کنندگان در مورد این تغییر مثبت است. قبلا صادرکنندگان مجبور بودند ارز خود را با نرخ 50‌هزار تومان عرضه کنند، اما اکنون می‌توانند ارز را با نرخ 62‌هزار تومان به فروش برسانند. بنابراین انگیزه برای صادرات افزایش خواهد یافت.»
او افزود: «اثر سیاست دولت بر بازار سهام نیز کاملا مشخص است. با توجه به اینکه بازار سهام ایران کامودیتی‌محور است، این افزایش در شاخص بازار سهام را می‌توان با تغییرات در سیاست دولت مرتبط دانست.» سلاح‌ورزی در مورد اثر بازگشت ترامپ بر سیاست‌های ارزی دولت گفت: «باید دید ترامپ قصد دارد تا چه حد برای اقتصاد ایران چالش ایجاد کند و درآمدهای ایران تاچه میزان محدود خواهد شد. از سوی دیگر شرایط ایران با دوره قبلی ترامپ تفاوت دارد. کسری بودجه بیشتر شده و محدودیت‌ها به دولت اجازه نمی‌دهد که به اندازه گذشته ارز ترجیحی تخصیص دهد.»
تولیدات معدنی یک‌‌‌سوم کاهش یافت
ابراهیم جمیلی، فعال اقتصادی اعتقاد دارد دولت خیلی دیر تصمیم به تغییر سیاست ارزی گرفته است، اما همین که لزوم تغییر احساس شده امر مثبتی است. او در این رابطه گفت: «از همان ابتدا اجبار به ارائه ارز حاصل از صادرات در سامانه نیما اشتباه بود. در واقع در این مدت، منابع ارز حاصل از صادرات برای واردات تلفن همراه مورد استفاده گرفت. همین سیاست ارزی باعث شد که بسیاری از بنگاه‌ها زیان‌ده شوند؛ در حالی که باید اولویت دولت در تدوین سیاست‌های اقتصادی، رشد تولید باشد.» جمیلی افزود: «سوال اساسی آن است که در حال حاضر فرق شرکت‌هایی که ارز حاصل از صادرات را عرضه کردند با بنگاه‌هایی که ارز را ارائه نکردند چیست؟ واقعیت آن است که در این فرآیند بنگاه‌هایی که به رویه‌های قانونی متعهد بودند و ارز خود را عرضه کردند به نوعی جریمه شدند.» این فعال اقتصادی در ادامه گفت: «در مدتی که ما باید ارز حاصل از صادرات را با نرخ نیمایی عرضه می‌کردیم، قیمت آب، برق، گاز و نیروی کار افزایش قابل‌توجهی داشت. همچنین بنگاه‌ها مجبور بودند مواد اولیه را با نرخ ارز بازار آزاد تهیه کنند ولی محصولات خود را با نرخ نیما صادر کنند. همین مساله فشار قابل‌توجهی به بنگاه‌ها وارد کرده است. در چنین شرایطی امکان سوددهی بنگاه وجود ندارد.» جمیلی شرایط بنگاه‌های معدنی را بسیار بحرانی دانست و گفت: «تولید در بخش معدن 25 تا 30‌درصد کاهش داشته است. کاهش تولید موجب کمبود در بازار می‌شود و برای برطرف کردن کمبود در بازار، باید واردات صورت گیرد؛ این چرخه به اقتصاد کشور آسیب می‌رساند.» این فعال اقتصادی، به مشکلات در حوزه انرژی به عنوان یکی از دلایل اصلی افت تولید در بخش معدن اشاره کرد و گفت: «آن چیزی که در حال با آن مواجه هستیم کمبود در بازار انرژی است که ما امروز به جای کلمه کمبود از واژه ناترازی استفاده می‌کنیم. در حال حاضر قطعی گاز و برق موانعی جدی برای تولید ایجاد کرده است. این افت شدید تولید خطر جدی برای کشور محسوب می‌شود.» جمیلی در پاسخ به این سوال که آیا بخش خصوصی در صورت صادرات با نرخ ارز بازار آزاد، آمادگی دارد انرژی را به قیمت واقعی خریداری کند، گفت: «نمی‌توان مزیت‌های کشور را نادیده گرفت. ایران در حوزه منابع نفت و گاز دارای مزیت‌های قابل‌توجهی است. دقیقا به دلیل همین مزیت‌هاست که کشور می‌تواند سرمایه جذب کند.»
او افزود: «در حال حاضر آمادگی برای پرداخت هزینه انرژی به قیمت بالاتر در بین برخی صنایع وجود دارد، اما برای این منظور باید پیش‌نیازهایی رعایت شود. مهم‌ترین مساله رفع تحریم‌ها و عضویت ایران در FATF است. همچنین فعالان اقتصادی باید به ابزارهای تامین مالی همچون فاینانس دسترسی داشته باشند. در حال حاضر نرخ فاینانس 4‌درصد است، در حالی که ما مجبوریم با اوراق سلف با نرخ‌های بسیار بالاتر اقدام به تامین مالی کنیم.» او افزود: «مشکلات ساختاری دیگری نیز در اقتصاد ما وجود دارد. در کجای دنیا بانک‌ها بنگاه‌داری می‌کنند؟ در کجای دنیا این همه تعطیلی به دلیل آلودگی هوا وجود دارد؟ بدون برطرف کردن موانع مذکور، افزایش قیمت انرژی، تولید داخل را با مشکل جدی مواجه می‌کند.»
جمیلی در رابطه با اثر بازگشت ترامپ بر اقتصاد کشور گفت: «نباید حرفی بزنیم که باعث شود انتظارات مردم نسبت به آینده بدبینانه شود. ما می‌توانیم کاری کنیم که ترامپ با ما همکاری کند. نباید در دام کشورهایی گرفتار شویم که نمی‌خواهند ایران پیشرفت داشته باشد.»
در نهایت به نظر می‌رسد فعالان اقتصادی در حوزه معدن به استقبال تغییر سیاست ارزی دولت رفته‌اند، اما آنها معتقدند، برای افزایش تولید و صادرات در بخش معدن، این تغییر باید با اصلاحات ساختاری در دیگر حوزه‌های سیاستگذاری، بخش انرژی و سیاست خارجی همراه شود.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1236325/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عذرخواهی پوتین از آذربایجان/ ماجرا چیست؟

موج ناامیدی در ارتش اوکراین

یک کارشناس اقتصادی: افزایش نرخ ارز سیاسی و هیجانی است

گرانی بنزین اقشارِ ضعیف را ضعیف‌تر کرد | حل ناترازی‌ها را از هزینه‌های دولت شروع کنید نه بنزین!

شرط توسعه دریا محور مکران، تعامل سازنده با جهان است

وضعیت بغرنج نابرابری در ایران / کدام استان بیشترین نابرابری را دارد؟

احمد مجتهد: افزایش نرخ ارز سیاسی و هیجانی است

یک اقتصاددان:مراقب پاندمی یأس باشید

اظهارات مهم عراقچی درباره برنامه هسته ای ایران/ سال 2025 سالی مهم خواهد بود!

نارضایتی شدید صهیونیست ها از نتانیاهو

توئیت واعظی درباره رفع فیلترینگ/ اکثر جناح‌ها موافق هستند

جزییات رونمایی از بسته 6 میلیارد دلاری تامین برق صنایع کوچک و اصناف

ایران از اکسپوی ژاپن انصراف داد

رئیس کل گمرک خبر از افزایش 18 درصدی صادرات غیرنفتی داد؛ طلا اولین کالای وارداتی

زیر پوست فاجعه قاچاق سوخت؛ سود قاچاق سوخت در هر دقیقه بیش از 1.000.000.000 تومان است

پاکرخ در 60 سالگی به دوران اوج اقتدار خود بازگشت

تکمیل زنجیره ارزش در صنعت پتروشیمی ایران

تغییرات رفاه ایرانیان در 13 سال گذشته

جزییات جدید ساعات کاری بانک‌ها تا پایان بهمن

روایتی از پیشرفت‌های اخیر پروژه فولاد آرتاویل

آیا فرزین به پایان خط رسیده است؟

نقش پتروشیمی در توسعه اقتصادی ایران

1.5 همت فرار مالیاتی از 3 شرکت کشف شد

مهاجرانی: ایران از اکسپوی ژاپن انصراف داد

برنامه‌ریزی دولت برای فرهنگ‌سازی در رعایت الگوی مصرف

برنامه‌ریزی دولت برای فرهنگ‌سازی الگوی مصرف

قیمت روز محصولات ایران خودرو و سایپا؛ قیمت محصول جدید ایران خودرو چند؟

تکمیل زنجیره ارزش؛ راهبرد صنعت پتروشیمی

واکنش پسکوف به ادعای آمریکا درباره روسیه

پزشکیان: نظام اداری ما در قالب‌های منسوخ منجمد شده است

نرخ دلار حواله به 64 هزار و 595 تومان رسید

ساعات کاری بانک‌های کشور تا پایان بهمن ماه تغییر کرد

گزارش بانک مرکزی از آخرین تحولات ارزی تجاری

مدیرعامل ایران ایر معارفه شد

پیگیری طرح‌های هوشمندسازی تولید و توزیع فرآورده‌های نفتی

هر ریال ایران 0.0000126دلار شد

پیگیری‌های مجلس برای تنظیم بازار برنج و جلوگیری از واردات

چرا نرخ جعلی و انحرافی بازار آزاد مبنای عمل مسئولان شده!؟

پیش‌بینی تلخ یک اقتصاددان؛ دلار 100 هزار تومانی در کمین اقتصاد ایران؟

حتی اگر بهترین سیاست‌های اقتصادی پیاده و فیلترینگ کامل برداشته شود اما در لیست سیاه FATF باشیم فقر و گرانی گسترده‌تر می‌شود

حتی اگر فیلترینگ کامل برداشته شود اما در لیست سیاه FATF باشیم فقر و گرانی گسترده‌تر می شود

محمدباقر قالیباف : امروز جنگ رسانه‌ای و شناختی بزرگترین حربه دشمنان علیه ملت ایران است

تولید سالانه گاز طبیعی گازپروم به حدود 416 میلیارد مترمکعب می‌رسد

آخرین جزئیات از شرایط اسما اسد در روسیه/ درخواست برای بازگشت به لندن

ایلان ماسک از حزب افراطی آلمان حمایت کرد!

شکاف 18 درصدی دلار تجاری و آزاد؛ برنامه‌های جدید بانک مرکزی برای ثبات بازار ارز

چرا درگاه‌های واریز تومانی صرافی‌های رمزارز بسته شدند؟

واردات در 282 روز چقدر ارز برد؟

نفت‌نگار هفته

آنفلوآنزا در این استان 7 قربانی گرفت

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی