بازار آریا

آخرين مطالب

زمزمه‌های تغییر پایتخت از تهران اقتصاد جهان

زمزمه‌های تغییر پایتخت از تهران
  بزرگنمايي:

بازار آریا - کشورها به‌دلایل مختلف از جمله، مسائل سیاسی یا امنیتی، افزایش جمعیت،‌ بلایای طبیعی و تغییرات آب‌وهوایی، پایتخت‌های خود را جابه‌جا می‌کنند. مثلا، کره جنوبی برای اینکه پایتخت خود را از کره شمالی دور نگهدارد و درعین حال مکانی عالی برای زندگی بهتر، به‌ویژه کودکان، زنان و سالمندان مهیا کند، قصد دارد در آینده و حداکثر تا سال 2030، پایتخت خود را از سئول به سجونگ،‌ شهر برنامه‌ریزی‌شده، منتقل کند.
در گذشته تعدادی از کشورها پایتخت خود را تغییر داده‌اند که در اینجا به چند مورد از آنها اشاره کرده‌ایم:
1. میانمار
سال 2005، حاکمان نظامی میانمار (نام سابق: برمه) تغییر پایتخت از شهر یانگون (نام سابق: رانگون) به شهری که آن را بعدها به‌طور رسمی «نای‌پیداو» نامیدند و در شمال رانگون قرار داشت، انجام دادند. این شهر از پایتخت قبلی حدود 320 کیلومتر فاصله داشت. البته منطق پشت این اقدام کمی عجیب است. می‌گویند پیش از جابه‌جایی پایتخت، ستاره‌شناسی مشهور در این کشور هشدار داده بود که به پایتخت میانمار از سوی کشوری خارجی حمله نظامی خواهد شد.
2. قزاقستان
آستانه، نوین‌شهری (شهر برنامه‌ریزی‌شده) است که پس از ساخت این شهر، مقامات قزاقستان تصمیم به پایتخت کردن آن گرفتند. پایتخت پیشین قزاقستان، آلماتی بود. از آنجایی‌که دولت نگران زمین‌لرزه احتمالی در این منطقه و همینطور نزدیکی به مرزهای سه کشور همسایه از جمله، چین است، تصمیم گرفت از آلماتی مهاجرت کرده و به آستانه برود. البته مراکز تجاری و جمعیتی این شهر همانطور مانند سابق باقیمانده است.
3. تانزانیا
این کشور سال 1967 پایتخت خود را از شهر دارالسلام به شهر دودوما منتقل کرد. دارالسلام برجسته‌ترین شهر تانزانیا در هنر، مد، رسانه، موسیقی، فیلم و تلویزیون و مرکز مالی است. درضمن نخستین و مهم‌ترین بورس تانزانیا در این شهر آغاز به‌کار کرد. اما شهر دودوما را، جیمز روزانت که معماری آمریکایی بود، اواسط دهه 1980 میلادی طراحی کرد و بعدها بر اساس طراحی او این شهر ساخته شد. اگرچه اکنون،‌ شهر دودوما، میزبان مجمع ملی هنگام برگزاری جلسات است، بیشتر وزارتخانه‌های دولتی و تمام سفارتخانه‌های خارجی همچنان در دارالسلام باقی مانده‌اند. درواقع باید گفت این انتقال با موفقیت صورت نگرفته است.
4. نیجریه
سال 1991، نیجریه تصمیم گرفت، پایتخت خود را از لاگوس به آبوجا، مرکز اقتصادی کشور، تغییر دهد. درواقع علت این جابه‌جایی، توسعه اقتصادی روزافزون لاگوس بود و دولت برای اینکه بتواند بخش‌ها و مناطق داخلی کشور را همچون لاگوس توسعه دهد و تمرکز اداری خود را به داخل کشور هدایت کند، پایتخت را جابه‌جا کرد.
5. ساحل عاج
فلیکس اوفویت-بوانی رئیس جمهور سابق ساحل عاج پس از استقلال، طرح‌هایی برای ایجاد پایتخت جدید در زادگاهش آغاز کرد و در نهایت، شهر یاموسوکرو به‌عنوان پایتخت سیاسی این کشور انتخاب شد. آبیجان، پایتخت پیشین این کشور، هنوز قطب اقتصادی این کشور است و از آن با نام پایتخت اقتصادی ساحل عاج یاد می‌شود.
6. برزیل
مقامات برزیل در دهه 1950، برنامه بزرگی را برای ساخت و طراحی شهری عالی در قلب جغرافیایی کشور آغاز کردند و سرانجام توانستند شهر برازیلیا را با بهترین امکانات بسازند. هدف از ساخت این شهر این بود که آنها می‌خواستند پایتخت این کشور را از «ریودوژانیرو» به «برازیلیا» تغییر دهند تا بتوانند مناطق داخلی‌تر کشور را هم از نظر اقتصادی توسعه دهند.
طرح و نقشه این شهر به شکل هواپیماست. اسکار نیمایر، معمار اصلی اغلب ساختمان‌های دولتی و طراحی مناظر طبیعی شهر را روبرتو بورل مارکس انجام داده بود.
7. پاکستان
سال 1959، مقامات پاکستان تصمیم گرفتند، پایتخت را از کلانشهر جنوبی کراچی به شهر شمالی اسلام‌آباد منتقل کنند. ساخت‌وساز در اسلام‌آباد تا سال 1961 طول کشید و در آن زمان، انتقال پایتخت از کراچی به این شهر شروع شد. تاسیس این پایتخت جدید، نمادی از جمعیت متنوع پاکستانی بود که از فعالیت‌های تجاری شلوغ کراچی جدا بودند اما به چهار گوشه کشور به‌راحتی دسترسی داشتند.
8. روسیه
نوسان تاریخی روسیه در جابه‌جایی پایتخت از مسکو به سنت‌پترزبورگ قابل توجه است. سال 1703، وقتی پترکبیر، شهر سنت‌پترزبورگ را ساخت، پایتخت را از مسکو به این شهر منتقل کرد. سنت‌پترزبورگ تا سال 1918 پایتخت این کشور ماند تا اینکه دولت وقت تصمیم گرفت، مسکو را دوباره پایتخت این کشور قرار دهد. این جابه‌جایی همزمان با شورش و انقلاب در کشور انجام شد. شوروی سابق،‌ مسکو را برای جمهوری فدراتیو سوسیالیستی روسیه شوروی مناسب می‌دانست و این شهر مرکز تمام تصمیم‌گیری‌های سیاسی بود.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1215600/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ظفریان: فلرسوزی سالانه 18 میلیون مترمکعب معادل 5 میلیارد دلار عدم نفع برای کشور دارد

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: منتظر مرغ 140 هزار تومانی باشید | صحبت های حسین صمصامی برای افزایش قیمت کالاها+ویدئو

«انفجار بمب در خانه بابابزرگ»روی پیشخوان کتاب‌فروشی‌ها

درگذشت ابراهیم قادری استاد موسیقی فولکلور کردستان

«بی‌عملی» هانی نجم در گالری استخر

«جاده جدید امپراتور» در بازار کتاب

قابل توجه آقای خیابانی!

پپ بعد از تمدید چه گفت؟

اعتراف جالب جهانبخش

دفاع پیروانی از هوادار متمول

از جوان‌ها نترسید!

دوره آموزشی رایگان هوش مصنوعی اوپن‌ای‌آی برای معلمان

بررسی نحوه ارائه خدمات پیامک انبوه

دولت چهاردهم مصمم به کاهش کسری بودجه است

ابلاغ دستورالعمل معاملات بازار ارز تجاری مرکز مبادله

اعلام نرخ خرید حواله معاملات الکترونیکی ارز

قیمت خودرو - 1403/09/03

بافت فرسوده پیروز می‌شود؟

بازار - 1403/09/03

طلای جهانی شارژ شد

هفته تغییر کانال دلار

رشد بی‏‏‌وقفه شاخص دلار

چراغ‌ سبز بورس و چالش‌های پیش‌‌‌‌‌رو

شارژ پول حقیقی‌ها - 1403/09/03

بیم و امید سهامداران بورس

ائتلاف ناپایدار لیبرترینیسم و ناسیونالیسم

چالش نفتی صنعتی شدن

شرط سبزپوشی بورس در آذرماه

نمای صنعت موسیقی در ایران

9 ماه سرنوشت‌ساز

فاز دوم اصلاح قیمت خودرو؟

محرک‌های اصلی تورم آبان

جهان 2025 چگونه است؟

سیاه‌وسفید آینده تجارت

مسکن در 4 سناریو

اولین سفر استانی پزشکیان

توافق شکننده در کاپ‌29

در ضرورت چابک‌‌‌سازی دولت

در تعقیب«بی‌بی»

درآمد هر ایرانی 80 درصد سال90

تأکید اوپک و روسیه بر ثبات بازار نفت

سیاست دولت در مورد قیمت بنزین یکی به نعل و یکی به میخ است/ بنزین 10 هزار تومانی در راه است؟

مذاکرات بغداد و مسکو درباره ثبات بازار نفت

دارندگان سهام عدالت بخوانند/سود جدید تا پایان آذر واریز می‌شود؟

وزیر صمت در خصوص افزایش قیمت خودرو‌های ایران خودرو و سایپا توضیح داد

لزوم راه اندازی مسیر گردشگری میمند به پاسارگاد در جهت رونق اقتصادی منطقه

مسئولان کشور نقش تعیین کننده‌ای در بهبود مشکلات اقتصادی مردم دارند

نفت در مدار افزایش قیمت

طوفان قیمتی در بازار خودرو: چه عواملی در کارند؟

چین و برزیل؛ روابطی که در 50 سال آینده هیجان انگیزتر خواهد بود

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی