بازار آریا

آخرين مطالب

چرا فرابورس از بورس عقب ماند؟ اقتصاد ایران

چرا فرابورس از بورس عقب ماند؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای‌اقتصاد- محمد نعمت‌زاده : بازار سرمایه در سومین روز معاملاتی هفته، روز دوشنبه، رشد بالا و قابل‌توجهی را به‌ثبت رساند. شاخص‌کل بورس یک رشد خیره‌‌‌‌‌کننده 43‌هزار‌واحدی یعنی 1.97‌درصدی را نسبت به‌روز گذشته به‌ثبت رساند. همچنین شاخص هموزن 1.63‌درصد نسبت به‌روز گذشته و بیش از 11‌هزار واحد رشد کرد. در فرابورس نیز شاخص‌کل با رشد بیش از 340واحدی نسبت به‌روز گذشته 1.57‌درصد افزایش سطح را تجربه کرد.
برخی از فعالان بازار سرمایه روزهای گذشته، احتمال اصلاح بازار و یک ریزش را بالا می‌دانستند و پیش‌بینی می‌کردند که بازار در روز دوشنبه کمی نزولی شده باشد، اما در شب گذشته یعنی یکشنبه شب، اخباری حول افزایش قیمت محصولات شرکت‌های خودروسازی منتشر شد و به‌نظر می‌رسد این اخبار کمی بتواند صنعت خودرو را پویاتر کند و بخشی از زیان شرکت‌های خودروسازی را جبران کند. یکی از مسائلی که اکنون بررسی آن از اهمیت بالایی برخوردار می‌شود، جاماندگی فرابورس و شاخص آن نسبت به بورس تهران و شاخص‌کل بورس است. از ابتدای سال‌جاری تاکنون، شاخص‌کل فرابورس در ریزش‌‌‌‌‌ها، تندتر ریزش‌کرده و تاکنون نتوانسته است که عقب‌‌‌‌‌ماندگی خود را جبران کند. احتمال این امر وجود دارد که پس از مدتی، جریان نقدینگی از سهم‌‌‌‌‌ها و نمادهای بزرگ به سمت شرکت‌های کوچک‌‌‌‌‌تر حرکت کند.
صندوق‌‌‌‌‌ تثبیت از نمادهای کوچک حمایت نمی‌کند
هاتف شاملو، کارشناس بازار سرمایه در مورد عملکرد شاخص فرابورس گفت: شاخص فرابورس از شرکت‌هایی با مقیاس و بازار کوچک تشکیل شده‌است. در بورس و فرابورس هرکدام قوانین مختلفی برای پذیرش شرکت‌ها وجود دارد. در صورتی‌که شرکت‌ها شرایط پذیرش در بورس را نداشته و صرفا از حداقل شرایط در فرابورس برخوردار باشند، در فرابورس پذیرفته خواهند شد. قوانینی که شرایط شرکت‌ها را جهت پذیرش در فرابورس می‌‌‌‌‌سنجند شامل شناوری، مالکیت شرکت، میزان سرمایه و... می‌شود.
وی افزود: به دلیل ارزش بازار کوچک این شرکت‌ها، در زمان ریزش‌‌‌‌‌ بازار، ریزش بیشتری را تجربه می‌کنند و این ریزش‌‌‌‌‌ها خود را در شاخص‌کل فرابورس نشان می‌دهند. در سال‌گذشته و تا پیش از یک ماه گذشته که بازار سرمایه یک روند ریزشی و نزولی را تجربه می‌کرد، شرکت‌های فرابورس اصلاح و نزول بیشتری داشتند. موضوع بااهمیت این است که شرکت‌های بورسی بازار بزرگتری دارند و غالب نمادهای بزرگ که در پرتفوی صندوق‌های سهامی دیده می‌شوند و زمانی‌که بازار وارد اصلاح و ریزش می‌شود از سهم‌‌‌‌‌های خود حمایت می‌کنند، به همین‌دلیل نسبت به نمادهای کوچک‌‌‌‌‌تر، ریزش کمتری را به‌ثبت می‌‌‌‌‌رسانند و شاخص‌کل فرابورس هم روند نزولی عمیق‌تری را داشت، بنابراین تفاوت آشکار میزان ریزش شاخص‌کل بورس و فرابورس به مدیریت و حمایت از نمادها برمی‌گردد. 
شاملو اضافه کرد: یکی دیگر از دلایل ریزش شدید شاخص‌کل فرابورس به نحوه عملکرد صندوق تثبیت بازمی‌‌‌‌‌گردد. زمانی‌که این صندوق مبالغی را جهت حمایت از بازار تزریق می‌کرد، عمده آن وارد شرکت‌هایی می‌شد که ارزش بازاری بزرگتری داشتند و از نمادهای بزرگ حمایت می‌شد و شرکت‌های کوچک در‌برابر حمایت‌های دولتی رها شده‌بودند و از حمایت‌های صندوق تثبیت بی‌‌‌‌‌نصیب ماندند. همچنین بازیگران اصلی بازار هم که در سطوح پایین، نمادهای کوچک را خریده بودند، به دلیل محدودیت‌های متفاوت در بودجه‌و محدودیت‌هایی که قوانین معاملاتی برای کدها ایجاد‌کرده‌بودند، نمی‌توانستند از سهم‌‌‌‌‌های خود حمایت قوی داشته باشند. دلایل مذکور در کنار ریسک‌ها و تنش‌های سیاسی برون‌‌‌‌‌مرزی باعث‌شده که شاخص‌کل فرابورس ریزش بیشتری نسبت به شاخص‌کل بورس و شرکت‌های بورسی داشته‌باشد. 
کارشناس بازار سرمایه ادامه‌داد: الگوها در گذشته نشان می‌دهند که شرکت‌های بزرگ‌P/Eهای بهتر و پایین‌تر و سهم‌‌‌‌‌های کوچک‌‌‌‌‌تر ‌P/Eهای بالاتری داشتند، اما در ریزش‌‌‌‌‌های اخیر با توجه به حمایت‌هایی که از سهم‌‌‌‌‌های بزرگ بازار شد، عملا شرکت‌های کوچکی که سودسازی مناسب و وضعیت خوبی داشتند، P/E کوچکتری نسبت به شرکت‌های بزرگ گرفتند. وی اضافه کرد: ممکن است که این موضوع بتواند باعث شود که شرکت‌های کوچکتر در زمانی‌که بازار چرخشی و صعودی شد، رشد بیشتری را تجربه کنند. رشد بیشتر شرکت‌های کوچک مانند یک الگو در سال‌های 97 و 99 هم تکرار شده‌است و با توجه به‌P/Eهای کوچک آنها، احتمال تکرار آن الگو مجددا هم وجود دارد. امید وجود دارد که شرکت‌ها رشد بیشتری کنند و محدودیت سنگینی روی کدهایی که روی نمادهای کوچک فعالیت می‌کنند محدود یا بسته نشود تا بتوانند به حمایت از نمادهای کوچک هم کمک کنند تا پول‌های هوشمند و بزرگ هم وارد شرکت‌ها و نمادهای کوچک هم بشود.
موج مثبت به نهادهای کوچک خواهد رسید

بازار آریا


علی خوش‌‌‌‌‌طینت در مورد عملکرد نامطلوب شاخص‌کل فرابورس گفت: به‌طور کلی، سهم‌‌‌‌‌های شاخص‌‌‌‌‌ساز و بزرگ عمدتا در بورس تهران پذیرفته‌شده و فعال هستند. زمانی‌که موج مثبتی در بازار سرمایه ایجاد می‌شود، سهم‌‌‌‌‌های شاخص‌‌‌‌‌ساز و بزرگ از نظر اندازه شرکت و تاثیرگذاری در شاخص، در خط‌مقدم رشد قرار دارند و رشد بیشتری می‌کنند چراکه در ریزش‌‌‌‌‌ها قیمت این نمادها و محصولات آنها بیشتر سرکوب شد و ریزش کرد. بنابر این زمانی‌که موج خوش‌بینی در بازار به جریان می‌افتد سهم‌‌‌‌‌های شاخص‌‌‌‌‌ساز در ابتدا به شاخص‌کل کمک می‌کنند و با توجه به اینکه این سهم‌‌‌‌‌ها بیشتر در بورس اوراق‌بهادار تهران قرار دارند، به‌طور طبیعی، یک میزان عقب‌ماندگی در شاخص‌کل فرابورس نسبت به شاخص‌کل بورس تهران دیده‌ می‌شود.
وی افزود: در مرحله بعد رشد سهم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها و نمادهای شاخص‌‌‌‌‌ساز کندتر می‌شود و ارزش معاملات آنها کمی کاهش می‌یابد و جریان نقدینگی از سمت این نمادهای بزرگ به سمت نمادهای کوچکی حرکت می‌کند که از رشد بازار جامانده‌‌‌‌‌اند که عمده این نمادها در بازار فرابورس پذیرفته‌شده‌اند. در ادامه احتمال مشاهده رشد نمادهای فرابورس وجوددارد.
چرا بررسی شاخص هموزن اهمیت بیشتری دارد؟

بازار آریا


علی بهشتی‌‌‌‌‌‌‌روی، کارشناس بازار سرمایه گفت: اگر شاخص‌کل بورس و فرابورس را بررسی کنیم، شاخص‌کل بورس، نسبت به ابتدای سال ‌رشدی حدود 10 تا 20‌هزار واحد را ثبت‌کرده که چندان قابل‌توجه نیست و تقریبا ثابت مانده‌است. در شاخص فرابورس نیز همین وضعیت مشاهده می‌شود، اما کمی بیشتر نسبت به بورس عقب مانده‌است. مقایسه این دو شاخص، قیاس درستی نیست چراکه جنس شرکت‌هایی که در این دو قرار دارند، متفاوت است. شرایط پذیرش در بورس تهران از منظر شفافیت و سودآوری نسبت به فرابورس سختگیرانه‌تر است و به‌طور طبیعی شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس تهران سطح بالاتری از این شرایط را برخوردار هستند و سایر شرکت‌ها در فرابورس پذیرفته‌شده‌اند.
بحث مهم‌تر‌ این است که شاخص‌کل نباید ملاک بررسی قرار بگیرد، شاخص هموزن از اهمیت بالاتری برخوردار است و کم‌‌‌‌‌‌‌انتقادترین شاخص است که باید ملاک باشد. در مجموع، بورس و فرابورس با توجه به جنس شرکت‌هایی پذیرفته‌شده در خود، معنا پیدا می‌کنند و حرکت بازار جامع است، بازار نگاه نمی‌کند که شرکت در کدام بازار پذیرفته‌شده و به وضعیت بنیادی و تکنیکالی توجه خواهد کرد، بنابراین نباید دنبال ارتباط منطقی میان شاخص‌کل بورس و فرابورس بود.
--> اخبار مرتبط ماندگاری بورس در رالی صعودی؟ بورس زیر تیغ بودجه دو پیام شاخص تولید ادامه بدبینی‌ها نسبت به آینده بازار سرمایه دیدگاه کارشناسان درخصوص ارزندگی صنایع

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1214113/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رقابت عرضه و تقاضا در بازار ارز/ بازگشت دلار به کف قیمت؟

طلای سیاه گران شد

فرزندآوری کلید حیات جوامع

تغییرات در بازار تبریز باید با مجوز یونسکو باشد

سینما بنزین

وضعیت حقوق و تاثیر گرانی‌ها بر زندگی قشر پایین

واگذاری هتل‌های بنیاد مستضعفان به بخش خصوصی؛ گامی مؤثر در بهره‌وری و مدیریت بهینه

کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران ؛ پیشتاز حمل‌ونقل دریایی در سایه تحریم‌ها

تکلیف کالابرگ الکترونیک مشخص شد

طالبان خواستار روابط گسترده با این کشور شد

وفاق بنزینی فراموش شد؟/ رمزگشایی از مصوبه مهم مجلس

عکسی از حضور فرماندهان و خلبانان هوانیروز ارتش در صحن مجلس

احتمال بازگشت خاموشی‌ با عدم صرفه‌جویی

کدام کشورها عضو مجمع صادرکنندگان گاز هستند؟

قیمت طلا 18 عیار امروز چهارشنبه 14 آذر 1403+ جدول

منظم‌ترین نمایندگان مجلس دوازدهم + اسامی

قیمت سکه، نیم‌سکه و ربع‌سکه امروز چهارشنبه 14 آذر 1403

2 شرط مهم برای کاهش قیمت سکه/ قیمت طلای آبشده به تکاپو افتاد

قیمت بیت کوین و اتریوم امروز چهارشنبه 14 آذر 1403/ بیت کوین گران شد

مجلس تصویب کرد؛ فروش گندم یارانه‌ای صرفاً برای مصارف خبازی مجاز است

دفتر سوم و پنجم مجموعه کتاب های «وصیت نامه کامل شهدای» استان‌های «آذربایجان شرقی» و «زنجان» منتشر شد

طرح پایش تخصصی سلامت ویژه جانبازان و والدین معظم شهدا  برگزار شد

دبیرکل جی‌ئی‌سی‌اف وارد ایران شد

ارجاع بیماران از دولتی به خصوصی؛ بحران اخلاقی و اقتصادی در نظام درمان کشور

دروازه‌ای به روی بازارهای نوظهور آسیای میانه

4 پروژه روی میز برای بازتعریف روابط حمل ونقلی ایران و چین

دستاوردهای اجلاس اکو در مشهد برنامه‌ای برای دهه پیش رو

بحران ارجاع بیماران از بیمارستان‌های دولتی به بخش خصوصی

خبر مهم برای سهامداران/ پایان سفارش‌گیری سهام کانی کربن

توئیت مهم پزشکیان درباره فیلترینگ/ رهبری به من گفتند، نگفته‌ام فیلتر کنند

امروز؛ آخرین مهلت وکالتی کردن حساب برای خودروهای وارداتی+ جزئیات

بورس تهران بار دیگر فروشندگان را نقره داغ کرد / ایست شاخص کل در مرز قله تاریخی

واکنش منفی طلا و نفت به آمار اشتغال فدرال

تنوع‌بخشی به سبد سوخت با هدف تأمین پایدار خوراک در صنعت پتروشیمی

حق بیمه برق واحدهای مسکونی مشخص شد

10 مطالبه مهم مجلس از هلدینگ خلیج فارس

معرفی بهترین تصفیه هوا برای فصل زمستان (مقابله با آلودگی هوا)

ضرورت همکاری بر رفع دغدغه‌های درمانی جامعه ایثارگری مازندران

دفتر سوم و پنجم مجموعه کتاب های «وصیت نامه کامل شهدای» استان های آذربایجان شرقی و زنجان منتشر شد

امروز؛ آغاز حراج سکه تمام 1403 + جزئیات

قیمت دلار و یورو در صرافی ملی امروز چهارشنبه 14 آذر 1403/ افزایش قیمت

قیمت دلار مبادله‌ای امروز چهارشنبه 14 آذر 1403/ افزایش قیمت

ترافیک در این جاده های کشور نیمه سنگین است

قیمت طلا و سکه امروز چهارشنبه 14 آذر 1403+ جدول

اظهارات عجیب رئیس مرکزمبادله درمورد تقاضای پایین ارز وارداتی

کابینه کره جنوبی استعفا داد

بررسی سیگنال‌های همتی؛ زمان اصلاحات اقتصادی فرا رسید

بررسی سیگنال های همتی؛ زمان اصلاحات اقتصادی فرا رسید

افراد مبتلا به دیابت باید روزی چند لیوان آب بخورند؟

سردترین منطقه کشور با دمای منفی 11 درجه

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی