بازار آریا

آخرين مطالب

از چاه تا جایگاه هزینه تامین فرآورده‌های نفتی اقتصاد ایران

از چاه تا جایگاه هزینه تامین فرآورده‌های نفتی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - به گزارش «شانا» زنجیره تامین بنزین و گازوئیل در ایران به‌صورت کلی شامل چهار بخش است که تولید نفت در اختیار شرکت ملی نفت (از طریق 13 شرکت زیرمجموعه) و بخش پالایش و خرده‌‌‌‌‌فروشی در اختیار شرکت‌های خصوصی (یا شبه‌‌‌‌‌دولتی) و بخش انتقال در اختیار شرکت ملی پالایش‌‌‌‌‌وپخش است. تحلیل حاضر با هدف شفاف‌سازی هزینه تمام‌‌‌‌‌شده تامین یک لیتر بنزین، گازوئیل و سایر فرآورده‌های نفتی و براساس تحلیل صورت‌های مالی شرکت‌های فعال در زنجیره فرآورده‌های نفتی در بازه 1398 تا 1402 انجام شده‌است. همچنین هزینه‌ها در هر بخش به «سرمایه‌‌‌‌‌ای» و «جاری» تفکیک شده‌است.
بررسی صورت‌های مالی شرکت‌های تولیدی زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران، نشان می‌دهد این شرکت‌ها در سال‌1402 معادل 3.7میلیون بشکه در روز تولید نفت و میعانات گازی داشته‌اند که افزایش 500‌هزار بشکه‌‌‌‌‌ای (معادل 15درصد) نسبت به 1401 داشته‌است. 79‌درصد از تولید میانگین 3‌میلیون و 60‌هزار بشکه‌‌‌‌‌ای طی 5 سال‌اخیر سهم نفت‌خام و 21‌درصد سهم میعانات گازی بوده‌است.
در پنج سال‌اخیر به‌‌‌‌‌طور میانگین سالانه 2‌میلیون و 100‌هزار بشکه نفت و میعانات در پالایشگاه‌های کشور مصرف‌شده که سهم میعانات از این میزان حدود 21‌درصد و نفت‌خام 79‌درصد بوده‌است. سهم میعانات از فرآورده‌های مختلف، متفاوت است. به‌‌‌‌‌ترتیب 41‌درصد و 13‌درصد از بنزین و گازوئیل کشور از خوراک میعانات گازی حاصل می‌شود (با توجه به هزینه تولید متفاوت، این تفاوت نوع خوراک موجب تفاوت هزینه تولید خواهدشد.) پالایشگاه‌های کشور در سال‌1402 به‌‌‌‌‌طور متوسط در هر روز معادل 340‌میلیون لیتر فرآورده تولید کرده‌اند. در این میان گازوئیل و بنزین به‌‌‌‌‌ترتیب با 106 و 100‌میلیون لیتر اصلی‌ترین فرآورده‌های تولیدی بوده‌اند. مقایسه میانگین سود پالایشگاه‌های کشور در پنج سال‌اخیر نشان می‌دهد پالایشگاه اراک با 13.6دلار به ازای هر بشکه، ارزش‌‌‌‌‌آفرینی بیشتری از یک بشکه خوراک دریافتی در مقایسه با 8 پالایشگاه‌‌‌‌‌ دیگر کشور داشته‌است. فرآورده‌های نفتی از چهار طریق خط لوله، نفتکش‌‌‌‌‌ جاده‌ای، ریل و نفتکش‌‌‌‌‌ منتقل می‌شود. براساس آمار منتشرشده در سال‌1401، خطوط لوله احداث‌‌‌‌‌شده بیش از 14‌هزار‌کیلومتر و ناوگان نفتکش‌‌‌‌‌ جاده‌ای شرکت ملی پالایش‌‌‌‌‌و پخش فرآورده‌های نفتی بیش از 11‌هزار دستگاه بوده‌است. در سال‌1402، ‌‌‌‌‌ به‌‌‌‌‌طور متوسط روزانه 265‌میلیون لیتر فرآورده از طرق مختلف جابه‌‌‌‌‌جا شده‌است. بر این اساس بنزین و گازوئیل با115.5 و 114‌میلیون لیتر، اصلی‌ترین فرآورده‌های منتقل‌‌‌‌‌شده هستند.
بررسی روند هزینه 13 شرکت تولیدی ذیل شرکت ملی نفت نشان می‌دهد هزینه‌ریالی این شرکت‌ها به‌‌‌‌‌طور متوسط سالانه 45‌درصد رشد داشته، اما با توجه به نبود روندی مشخص در نرخ نیما، هزینه‌های دلاری شرکت با نوسان روبه‌رو بوده‌است.
سهم هزینه شرکت‌های تولیدکننده نفت‌خام 78‌درصد و سهم شرکت‌های تولیدکننده گاز و میعانات 22‌درصد از مجموع هزینه‌های سرچاهی تولید بوده‌است. همچنین برآورد می‌شود هزینه تولید شرکت‌های تولیدی، معادل 29‌درصد از مجموع هزینه تولید نفت‌خام (شامل هزینه‌های ادارات مرکزی، تامین مالی و اکتشاف) باشد.
سبد خوراک بنزین کشور شامل 41‌درصد میعانات و 59‌درصد نفت‌خام است. این سبد برای گازوئیل به‌ترتیب برابر 13‌درصد و 87‌درصد است. با درنظرگیری نسبت متفاوت خوراک (نفت‌خام و میعانات) فرآورده‌های پالایشی، هزینه تولید خوراک برای یک لیتر بنزین و گازوئیل در سال‌1402 به‌ترتیب برابر 2.6 و 3.6سنت است. متوسط هزینه پالایشگاه‌ها به‌منظور تولید بنزین و گازوئیل طی پنج سال‌گذشته به‌‌‌‌‌طور متوسط ‌برابر 1100 و 730‌میلیون دلار است. علت بالاتر‌بودن هزینه پالایش بنزین، عمدتا مرتبط با هزینه‌های پالایشگاه ستاره خلیج‌‌‌‌‌فارس است. با توجه به تولید 100 و 106‌میلیون لیتری بنزین و گازوئیل در پالایشگاه‌های کشور، هزینه پالایش هر لیتر بنزین و گازوئیل در سال‌1402 به‌ترتیب برابر 4 و 2.2سنت است. علاوه‌بر هزینه‌های تولید و پالایش، ‌‌‌‌‌ تامین یک لیتر بنزین شامل هزینه‌های سربار پالایش (هزینه‌های شرکت‌های ذیل شرکت پالایش و پخش)، هزینه‌های انتقال خوراک و فرآورده‌ها و هزینه جایگاه‌های عرضه باید لحاظ شود. بدین‌‌‌‌‌ترتیب در سال‌1402 سایر هزینه‌ها برای عرضه هر لیتر بنزین و گازوئیل به‌ترتیب برابر 4 و 3‌سنت بوده‌است. علاوه‌بر هزینه‌های جاری، هزینه‌های سرمایه‌گذاری از تولید تا توزیع نیز در محاسبه عرضه لحاظ شده‌است. بر این اساس هزینه سرمایه‌گذاری هر بشکه خوراک میعانات و نفت‌خام به‌‌‌‌‌ترتیب 10.5 و 22.5دلار است.
هزینه سرمایه‌گذاری تولید تا توزیع هر لیتر بنزین و گازوئیل ‌برابر و معادل با 3.2سنت به ازای هر لیتر است. مطابق قوانین بالادستی، 40‌درصد از درآمد حاصل از صادرات نفت‌‌‌‌‌خام، به‌عنوان منابع بین‌‌‌‌‌نسلی شناخته می‌شود. با توجه به میزان تولید و قیمت نفت‌‌‌‌‌خام صادراتی ایران، این سهم در سال‌1402‌برابر با 7‌سنت به ازای هر لیتر است. با درنظر گرفتن هزینه‌های مذکور و برمبنای داده‌های سال‌1402، برآورد هزینه تولید تا خرده‌‌‌‌‌فروشی هر لیتر بنزین و گازوئیل به‌ترتیب برابر 20 و 19‌سنت است که در صورت عدم‌محاسبه سهم بین‌نسلی، هزینه به 13 و 12‌سنت کاهش خواهد یافت. بر این اساس، سهم هزینه‌های جاری از هزینه تولید بنزین و گازوئیل، 47‌درصد و سهم هزینه‌های سرمایه‌گذاری 17‌درصد است.
--> اخبار مرتبط بنزین و گازوئیل با قیمت جدید عرضه خواهد شد گازوئیل و گازCNG سهمیه بندی شده است؟ حمام کردن با گازوئیل و بنزین!/عکس وقتی باک خودروهای سواری با گازوئیل پر شد! سهمیه سوخت گازوئیل به این خودروها تعلق نمی‌گیرد

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1206604/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فرزندآوری کلید حیات جوامع

تغییرات در بازار تبریز باید با مجوز یونسکو باشد

سینما بنزین

وضعیت حقوق و تاثیر گرانی‌ها بر زندگی قشر پایین

واگذاری هتل‌های بنیاد مستضعفان به بخش خصوصی؛ گامی مؤثر در بهره‌وری و مدیریت بهینه

کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران ؛ پیشتاز حمل‌ونقل دریایی در سایه تحریم‌ها

تکلیف کالابرگ الکترونیک مشخص شد

طالبان خواستار روابط گسترده با این کشور شد

وفاق بنزینی فراموش شد؟/ رمزگشایی از مصوبه مهم مجلس

عکسی از حضور فرماندهان و خلبانان هوانیروز ارتش در صحن مجلس

احتمال بازگشت خاموشی‌ با عدم صرفه‌جویی

کدام کشورها عضو مجمع صادرکنندگان گاز هستند؟

قیمت طلا 18 عیار امروز چهارشنبه 14 آذر 1403+ جدول

منظم‌ترین نمایندگان مجلس دوازدهم + اسامی

قیمت سکه، نیم‌سکه و ربع‌سکه امروز چهارشنبه 14 آذر 1403

2 شرط مهم برای کاهش قیمت سکه/ قیمت طلای آبشده به تکاپو افتاد

قیمت بیت کوین و اتریوم امروز چهارشنبه 14 آذر 1403/ بیت کوین گران شد

مجلس تصویب کرد؛ فروش گندم یارانه‌ای صرفاً برای مصارف خبازی مجاز است

دفتر سوم و پنجم مجموعه کتاب های «وصیت نامه کامل شهدای» استان‌های «آذربایجان شرقی» و «زنجان» منتشر شد

طرح پایش تخصصی سلامت ویژه جانبازان و والدین معظم شهدا  برگزار شد

دبیرکل جی‌ئی‌سی‌اف وارد ایران شد

ارجاع بیماران از دولتی به خصوصی؛ بحران اخلاقی و اقتصادی در نظام درمان کشور

دروازه‌ای به روی بازارهای نوظهور آسیای میانه

4 پروژه روی میز برای بازتعریف روابط حمل ونقلی ایران و چین

دستاوردهای اجلاس اکو در مشهد برنامه‌ای برای دهه پیش رو

بحران ارجاع بیماران از بیمارستان‌های دولتی به بخش خصوصی

خبر مهم برای سهامداران/ پایان سفارش‌گیری سهام کانی کربن

توئیت مهم پزشکیان درباره فیلترینگ/ رهبری به من گفتند، نگفته‌ام فیلتر کنند

امروز؛ آخرین مهلت وکالتی کردن حساب برای خودروهای وارداتی+ جزئیات

بورس تهران بار دیگر فروشندگان را نقره داغ کرد / ایست شاخص کل در مرز قله تاریخی

واکنش منفی طلا و نفت به آمار اشتغال فدرال

تنوع‌بخشی به سبد سوخت با هدف تأمین پایدار خوراک در صنعت پتروشیمی

حق بیمه برق واحدهای مسکونی مشخص شد

10 مطالبه مهم مجلس از هلدینگ خلیج فارس

معرفی بهترین تصفیه هوا برای فصل زمستان (مقابله با آلودگی هوا)

ضرورت همکاری بر رفع دغدغه‌های درمانی جامعه ایثارگری مازندران

دفتر سوم و پنجم مجموعه کتاب های «وصیت نامه کامل شهدای» استان های آذربایجان شرقی و زنجان منتشر شد

امروز؛ آغاز حراج سکه تمام 1403 + جزئیات

قیمت دلار و یورو در صرافی ملی امروز چهارشنبه 14 آذر 1403/ افزایش قیمت

قیمت دلار مبادله‌ای امروز چهارشنبه 14 آذر 1403/ افزایش قیمت

ترافیک در این جاده های کشور نیمه سنگین است

قیمت طلا و سکه امروز چهارشنبه 14 آذر 1403+ جدول

اظهارات عجیب رئیس مرکزمبادله درمورد تقاضای پایین ارز وارداتی

کابینه کره جنوبی استعفا داد

بررسی سیگنال‌های همتی؛ زمان اصلاحات اقتصادی فرا رسید

بررسی سیگنال های همتی؛ زمان اصلاحات اقتصادی فرا رسید

افراد مبتلا به دیابت باید روزی چند لیوان آب بخورند؟

سردترین منطقه کشور با دمای منفی 11 درجه

استاندار آذربایجان غربی انتخاب شد/ رضا رحمانی کیست؟ + عکس

سفر عباس عراقچی به عراق/ جزئیات اعلام شد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی