بازار آریا

آخرين مطالب

«دنیای اقتصاد» بازدهی فروردین‌ماه بازار خودرو را بررسی کرد

واکنش کم‏‌رمق خودرو به افت نرخ دلار اقتصاد ایران

واکنش کم‏‌رمق خودرو به افت نرخ دلار
  بزرگنمايي:

بازار آریا - بررسی بازار خودروهای داخلی طی ماه ابتدایی سال نشان می‌دهد که بازدهی این بازار طی فروردین ماه منفی 3.6 درصد بوده است. به عبارت دیگر این دست از خودروها در مدت زمان مذکور به‌طور میانگین 38.4 میلیون تومان کاهش قیمت داشته‌‌اند.
«دنیای اقتصاد» برای رصد بازار خودرو قیمت 16محصول پرتقاضای داخلی را از نخستین روز فعالیت بازار در سال جدید (16 فروردین) تا روز گذشته زیر ذره‌‌بین قرار داده است. میانگین افت 3.6 درصدی این خودروها درحالی اتفاق افتاده که بهای دلار در بازار آزاد در همین مدت زمان از 103 هزار و 300 تومان به 79 هزار و 900 تومان رسیده و 22.6 درصد افت قیمت را ثبت کرده است. 
بنابراین بهای خودرو بسیار کمتر از تغییرات نرخ ارز دچار کاهش شده است که نشان می‌دهد بازار در فاز نزولی نمودار نرخ ارز نیز مانند فاز صعودی آن کمتر تحت تاثیر نوسانات نرخ ارز قرار می‌گیرد. با وجود این بررسی‌‌های ما نشان می‌دهد که خودروهایی با بازه قیمتی بالاتر در موج جدید افت نرخ ارز، بیشتر دچار کاهش قیمت شده‌‌اند. در پنج سال گذشته، قیمت خودرو تابعی تام از نرخ ارز بود به ‌‌طوری‌‌ که هر زمان، نرخ دلار صعودی می‌شد به دنبال آن خودرو نیز تحریک و قیمت‌‌ها در بازار افزایش می‌‌یافت. با این حال بررسی‌‌ها نشان می‌دهد که امسال در مقاطعی، از سرعت تغییرات قیمت خودرو در بازار آزاد با محرک ارز کاسته شده است. این البته بدان معنا نیست که قیمت خودرو (در بازار آزاد) از ناحیه نوسان نرخ ارز (در بازار آزاد) تحریک نمی‌شود، بلکه تاثیرپذیری منحنی قیمت خودرو از همتای ارزی خود، کاهش پیدا کرده است. در فاز صعودی نرخ دلار عموما دو دلیل به عنوان عوامل عمده جدایی مسیر بازار خودرو از نرخ ارز عنوان می‌شد. یعنی رسیدن خودرو به سقف قیمتی و همچنین رکود معاملات. اما حالا شاهد هستیم که حتی با افت قیمت ارز نیز بهای خودرو پا‌به‌پای آن حرکت نمی‌کند.
یکی از دلایلی که برای این موضوع می‌توان برشمرد این است که احتمالا بازار خودرو، نرخ ارز کنونی را به عنوان نرخ بلندمدت به رسمیت نمی‌‌شناسد و در واقع به پایدار بودن این وضعیت خوش‌بین نیست.
دلیل دیگری که برای این موضوع می‌توان به آن اشاره کرد، چسبندگی قیمتی بالاتر در بازار خودرو به دلیل حضور فعال دلالان است. چسبندگی قیمت به مقاومت قیمت‌‌های بازار در برابر تغییر سریع اشاره دارد، حتی زمانی که شرایط اقتصادی کلان تغییر کرده و قیمت متفاوتی را ایجاب می‌کند. این پدیده معمولا در مسیر کاهشی قیمت‌‌ها خود را نشان می‌دهد، به این معنا که وقتی شرایط اقتصادی بهبود می‌‌یابد (مثلا نرخ ارز کاهش می‌‌یابد)، قیمت‌‌ها به سختی و با تاخیر زیاد کاهش پیدا می‌کنند. اما دلالان و واسطه‌‌گران از چند طریق باعث افزایش چسبندگی قیمت می‌شوند، واسطه‌ها معمولا انگیزه اقتصادی قوی برای حفظ قیمت‌‌ها در سطوح بالا دارند و بنابراین از طرق مختلف (مثل انتشار تعداد زیادی آگهی فروش خودرو در قیمت‌‌های بالاتر) در برابر کاهش قیمت‌‌ها مقاومت می‌کنند. از طرف دیگر حضور بیش از حد واسطه‌ها باعث ایجاد اختلال در مکانیزم طبیعی عرضه و تقاضا می‌شود. این اختلال باعث می‌شود قیمت‌‌ها نتوانند به سرعت به سطوح تعادلی جدید واکنش نشان دهند. همه این عوامل نشان می‌دهند که چرا بازار خودرو در فاز نزولی نرخ ارز نیز پا‌به‌پای آن حرکت نمی‌کند.
جزئیات تغییرات قیمتی خودرو
همان‌طور که اشاره شد برای بررسی تغییرات قیمت خودرو در فروردین ماه بهای 16 محصول داخلی را بین 16 فروردین تا 2 اردیبهشت زیر ذره‌‌بین قرار دادیم، در این بین 13 محصول با افت قیمت و سه خودرو با رشد قیمت همراه بودند. پژو 207 پاناروما اتوماتیک بیشترین افت قیمت را بین خودروهای تحت بررسی به نام خود ثبت کرده است. این محصول که در نخستین روز کاری بازار در سال جاری، یک میلیارد و 160 میلیون تومان خرید و فروش می‌شد اما روز گذشته بهای آن در بازار به یک میلیارد و 60 میلیون تومان رسید تا 100 میلیون تومان معادل 8.6 درصد افت قیمت را ثبت کند. همچنین یک خودروی دیگر یعنی ری‌را نیز کاهش بهای 100 میلیون تومانی را ثبت کرده است. بهای این محصول در مدت زمان یاد شده از یک میلیارد و 700 میلیون تومان به یک میلیارد و 600 میلیون تومان رسیده تا کاهش قیمت آن به 5.9 درصد برسد.
بعد از این دو خودرو بیشترین افت قیمت مربوط به شاهین اتوماتیک آپشنال است که در نخستین روز کاری بازار در فروردین ماه بهایی معادل یک میلیارد و 290 میلیون تومان داشت اما روز گذشته در بازار یک میلیارد و 200 میلیون تومان قیمت‌‌گذاری شد تا افت قیمت 90 میلیون تومانی و 7 درصدی برای آن ثبت شود. رتبه بعدی نیز به دناپلاس اتوماتیک می‌‌رسد. این خودرو دیروز در بازار بهایی معادل یک میلیارد و 225 میلیون تومان داشت، این در صورتی است که در مبدأ بازه زمانی مورد بررسی ما، قیمت آن یک میلیارد و 300میلیون تومان بود، بنابراین این خودرو در مدت زمان یاد‌شده 75 میلیون تومان معادل 5.8 درصد افت قیمت داشته است. همچنین کمترین افت قیمت نیز مربوط به سهند تولید 1403 بود که بهای آن در این مدت زمان از 600میلیون تومان به 595 میلیون تومان رسیده تا تنها پنج میلیون تومان و 0.8درصد افت قیمت را ثبت کند.

بازار آریا

اما از طرف دیگر سه محصول نیز رشد قیمت داشتند که با توجه به روند کلی بازار و تغییرات رخ داده در ارزش پول ملی، رفتار عجیبی به نظر می‌‌رسد. بیشترین رشد قیمت بین آنها مربوط به رانا پلاس است که سال جدید را با قیمت 720میلیون تومان آغاز کرد اما بهای آن دیروز در بازار 750میلیون تومان بود. بنابراین در بازه زمانی مذکور رشد قیمت 30میلیون تومانی و 4.2 درصدی داشته است. قیمت اطلس نیز در همین زمان از 595 میلیون تومان به 615میلیون تومان رسیده تا 20 میلیون تومان و 3.3 درصد رشد قیمت را ثبت کند. شاهین G دنده‌‌ای نیز 16 فروردین در بازار 895 میلیون تومان خرید و فروش می‌شد اما بهای آن حالا به 900میلیون تومان رسیده تا رشد قیمت محدود 5 میلیون تومانی و 0.5درصدی را ثبت کند. مابقی خودروها نیز بین 10تا 60 میلیون تومان افت قیمت داشتند. مرور این ارقام نشان می‌دهد که بیشترین افت قیمت متعلق به خودروهایی با بازه قیمتی بالاتر بوده است.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1298519/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تشنگی بیش از حد؛ علل و روش درمان

چرا زنان باردار کمتر به کووید مبتلا می‌شوند؟

بابک زنجانی اینجا، آنجا، همه جا!/ قرارداد بحث‌برانگیز یک محکوم به اعدام، با دولت پزشکیان

مصرف کنندگان الکل چند سال زودتر می‌میرند؟

کاهش درد زایمان با معجزه آب گرم

موز برای این عضو بدن مضر است

صندوق بین المللی پول: رشد اقتصادی ایران امسال تقریباً صفر می‌شود

سهراب سپهری طرفدار این تیم فوتبال بود

ورود ماسک به دولت ترامپ دردسرساز شد

هشدار برای سالمندان: زیاد از گوشی استفاده نکنید!

صدها کارمند محیط‌زیستی در آمریکا اخراج شدند

تغییر الگوهای مصرف جهانی تهدید صنعت فرش دستباف

پیروزی منچستر سیتی در جدال سخت

این مجسمه 70 میلیون‌دلاری به مزایده می‌رود!

چرا اوکراین سفیر چین را احضار کرد؟

حمله دوباره جنگنده‌های آمریکایی به یمن

آخرین موضع‌گیری کاخ سفید در باره توافق با چین/ 18 پیشنهاد مکتوب بررسی می‌شود

پایان حملات ترامپ به پاول/ قصد برکناری ندارم!

چین اشتباه روسیه را تکرار می‌کند؟/ دشواری در ارزیابی پیروزی و شکست

سفر آمریکایی‌ها به ایران برای سرمایه گذاری؟

بازرگانان ازبکستان با وزیر صنعت، معدن و تجارت دیدار کردند

ادامه حملات ترامپ به رئیس فدرال رزرو/ واکنش بازار طلا چه بود؟

درخواست هیات دولت عربستان برای بازگشت فوری آتش‌بس در غزه

شلیک موشک از نوار غزه به سمت دو شهرک‌ اسرائیلی

پنتاگون تایید کرد: سرنگونی 6 پهپاد از ماه مارس

با سرکرده تحصیلکرده این باند سرقت آشنا شوید!

سبز شدن بورس پیام روشنی برای فعالان اقتصاد دارد/ می‌بایست با طراحی ساز و کار‌هایی مانع اثرگذاری تکانه‌های سیاسی و اقتصادی بر بازار سرمایه شویم

سبز شدن بورس پیام روشنی برای فعالان اقتصاد دارد/ می‌بایست با طراحی سازوکار‌هایی مانع اثرگذاری تکانه‌های سیاسی و اقتصادی بر بازار سرمایه شویم

آمریکایی‌ها برای سرمایه‌گذاری به ایران می‌آیند؟

افزایش تبادلات تجاری ایران و ازبکستان

سئوال از وزیر تعاون در نشست کمیسیون اقتصادی مجلس

وزارت صمت دنبال به دست گرفتن بازار خودرو است

لطف وارونه به تراکتور!

میکسدزون دیگر معجزه نمی‌کند

وعده کاهش خاموشی در 1404

نبض شاخص - 1404/02/03

بازار سهام - 1404/02/03

بازار در مسیر رشد، اما با توقف‏‏‏‏‏‏‌های مقطعی

بازار متمرکز بر سهام بزرگ

آینده صنعت خودروی آمریکا زیر سایه تعرفه‏‌ها

واکنش کم‏‌رمق خودرو به افت نرخ دلار

پرداخت زودتر عوارض مشمول تخفیف بیشتر شد

معاملات مسکن با «احتیاط»

تکلیف نسبت کفایت سرمایه 8 درصدی

ملاقات طلا با 3500

شین‌بت علیه بی‌بی

شاخص‌های وزیر پیشنهادی اقتصاد

تضمین سرمایه و تشویق سرمایه‌گذار

ماموریت ایرانی در چین

پیشنهاد مهم پوتین درباره توقف درگیری در خط مقدم جنگ

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی