بازار آریا

آخرين مطالب

راه خروج از بن‌بست توده‌های عظیم خاک چیست؟

صندوق گمشده گردوغبار اقتصاد ایران

صندوق گمشده گردوغبار
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : آسمان غرب ایران از شامگاه دوشنبه دیگر آبی نیست؛ نارنجی است و قهوه‌ای. گردوغبار از کشورهای عراق و عربستان هجوم آورده و مراکز تحصیلی، دانشگاه‌ها و اداره‌های خوزستان، ایلام، کرمانشاه، بوشهر و لرستان را به تعطیلی کشانده است. سال‌هاست که کشورهای عراق، سوریه، اردن، عربستان و ایران درگیر مخاطرات وسیعی از برخاستن مداوم ریزگردها شده‌‌اند. اگرچه دامنه درگیری کشورها بسیار وسیع‌تر است و بیش از 10 کشور حوزه خلیج‌فارس را در بر می‌گیرد. کارشناسان و پژوهشگران محیط‌زیستی تنها راه چاره را استفاده بهتر و پایبندی به کنوانسیون‌های محیط‌زیستی می‌دانند. اما سوال مردمی که نفس‌هایشان بریده این است که راه چاره چیست؟
فعالان این حوزه می‌گویند تا زمانی که اقدامات جدی برای احیای تالاب‌ها و همکاری منطقه‌ای برای مدیریت منابع آبی انجام نشود، این گرد و غبارها ادامه خواهد داشت و زیست مردم به خطر می‌افتد. کنوانسیون‌های دیگر مانند کنوانسیون رامسر - که مدیریت پدیده‌های مرتبط با تالاب‌ها را برعهده دارند - هم مورد غفلت قرار گرفته است. این کنوانسیون‌ها ابزارهای خوبی هستند برای اینکه کشورها بتوانند همکاری‌های بهتر و موثرتری با یکدیگر داشته باشند و یک اقدام منطقه‌ای برای کنترل این پدیده انجام دهند. از سوی دیگر راه‌اندازی «صندوق منطقه‌ای گردوغبار» یکی از راهکارهای پیشنهادی کارشناسان در سال‌های گذشته بوده که 3 سال پیش سرانجام به مرحله اجرایی شدن رسید، اما اکنون اطلاعات دقیق و شفافی از روند اجرایی آن وجود ندارد.
بررسی‌های «دنیای اقتصاد» نشان می‌دهد که 3 سال پیش، دبیر ستاد ملی مدیریت پدیده گردوغبار درخصوص اجرای طرح آغازین «صندوق منطقه‌ای گردوغبار» خبر داده بود. در همان زمان مشخص شده بود که برای آغاز این طرح اعتباری به مبلغ 70هزار دلار از منابع دفتر UNDP در تهران و به همین میزان هم توسط ایران (مجموعا 140 هزار دلار) تامین شود. دو سال پیش نیز دبیر همین ستاد درخصوص اعزام کارشناسان ایرانی به عراق و سوریه گفته بود که به دلایل مسائل سیاسی مشکلاتی برایشان پیش آمده بود: «برای اعزام کارشناس به عراق همه‌چیز را آماده کرده بودیم اما در آخرین لحظه قبل از اعزام کارشناسان ما، به این دلیل که دولت جدید هنوز مستقر نشده بود، از وزارت خارجه به ما نامه زدند که دولت عراق اعلام کرده تا زمان استقرار دولت جدید پذیرش نداریم. ما بلافاصله برای اعزام کارشناسان به سوریه اقدام کردیم که درحال حاضر کارشناسان ما آماده اعزام شدن هستند.» 
مشخص است که امروز دیگر نمی‌توان روی برنامه‌های محیط‌زیستی در سوریه همچون سال 1402 اظهارنظر کرد و باید دید که دولت جدید مستقر در این کشور چقدر در این زمینه همکاری می‌کند. واقعیت این است در چندین سال گذشته خاورمیانه درگیر تنش‌های بسیاری بوده که در نهایت برنامه‌ریزی و هم‌افزایی برای تغییرات اقلیمی را زیر سایه خود برده است.
با این همه سال 1402، به نظر سال خوبی در این حوزه بود که بعد از آن با یک سکوت خبری مواجه شد. در آن سال مسوولان از یک برنامه برای طراحی، آسیب‌شناسی و امکان‌سنجی این صندوق با برنامه عمران ملل متحد (UNDP) در تهران خبر داده بودند. UNDP نیز اعتباری تخصیص داده بود. با این وجود به نظر می‌رسد که برنامه‌های مورد نظر همچنان به نتایج پیش‌بینی شده خود نرسیده‌اند و هنوز هجوم ناگهانی توده‌های گردوغبار به سرزمین‌های خاورمیانه خطرناک و آسیب‌زننده است. همچنان ما شاهد این هستیم که غلظت آلاینده‌ها به بالاترین حد خود رسیده و وضعیت برای مردم خطرناک شده است.
مردم علائم تنفسی بروز می‌دهند. بدون ماسک نمی‌توانند از خانه خارج شوند. سالمندان، کودکان و زنان باردار به‌شدت آسیب‌پذیرند. حال باید دید با توجه به آینده اقلیمی نگران‌کننده‌‌ای که برای خاورمیانه پیش‌بینی می‌شود آیا کشورهای این منطقه با هم همراه خواهند شد تا درمانی برای گردوغبار و مشکلات زیست‌محیطی پیدا کنند؟ در شرایطی که منشأ گرد و غبار، منطقه‌ای است راهکار آن نیز باید منطقه‌ای دنبال شود. ایران، عراق، اردن، عربستان و کویت باید تدبیری کلان و راهبردی‌تر معطوف به آینده زیست‌بوم خاورمیانه در چشم‌انداز خود قرار دهند.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1293612/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نحوه درمان سردردهای سینوسی در منزل

دوش آب گرم برای ریکاوری عضلات بهتر است یا آب سرد؟

چگونه علائم پارکینسون را در افراد مسن شناسایی کنیم؟

فواید این ادویه معطر برای مراقبت از پوست

چطور می‌توان از زبری دست در فصل بهار پیشگیری کرد؟

روش‌هایی برای خداحافظی با کمردرد

تغذیه مناسب برای پیشگیری از پوکی استخوان

خطرات کلسترول سالمندان برای ابتلا به آلزایمر

چطور پیری زودرس را به تاخیر بیندازیم؟

مخالفت نیروهای ملی و اسلامی فلسطین با پیش‌شرط نتانیاهو برای آتش‌بس غزه

آخرین وضعیت مذاکرات آمریکا و روسیه/ مسکو به پایان جنگ علاقه دارد؟

«جوچه» به سبک روسی

23 شهید در جریان حملات روز گذشته اسرائیل به غزه

تکرار ادعای کاخ سفید درباره کانادا

فعالیت مدارس و دانشگاههای این استان غیر حضوری شد

4 مجروح در حادثه تیراندازی در دبیرستانی در تگزاس

سرمای هوا در آذربایجان شرقی/ تاخیر در فعالیت مدارس این منطقه

آیا کربن زدایی زمینه را برای فصل تازه استعمار هموار می‌سازد؟

وقوع حادثه دریایی حوالی شرق یمن

70 درصد غزه تحت دستور تخلیه اجباری/ ادامه ممانعت از ورود کمکهای بشردوستانه

محوریت و ارزش ذاتی تولید به‌ عنوان پیشران رشد اقتصادی کشور/ گروه فولاد مبارکه پیشرو در جذب سرمایه‌گذاران

طرح دولت درد مستاجران را درمان می‌کند؟

رشد بورس بعد از دور روز متوقف شد/ بازار در انتظار تحولات سیاسی و اقتصادی

‌فولاد مبارکه؛ ویترین توان صادراتی کشور در ایران اکسپو 2025

آمادگی کیت بلانشت برای بازنشستگی

تراژدی شکاف نسل‌ها در یک سکانس

دستورالعمل تاسیس و فعالیت صندوق‌های قرض‌الحسنه

تقاضای صنعتگران به نصف طلای عرضه‌شده نرسید

واکنش ایران به اتهام‌زنی مقامات قضایی آرژانتین/ کاردار این کشور احضار شد

آرایش دلار با اخبار مذاکرات

تغییر چارچوب بازارها

پول و دیگر هیـچ!

اپل دوباره 3 تریلیون دلاری شد

اینستاگرام و واتس‌اپ از فیس‌بوک جدا می‌شوند؟

آینده بازنشستگان در گرو بازارهای مالی

اهمیت آپشن‌ها در تلاطمات

3‌میلیون واحد؛ سد روانی یا نقطه‌عطف؟

رشد فروش خودروهای برقی

قفل قیمتی خودرو در بازار متلاطم ارز

واکنش حزب‌الله لبنان به یورش صدها شهرک‌نشین اسرائیلی به مسجدالاقصی

این صحبت‌ها ضدتبلیغ است!

پیشتاز توسعه هوش مصنوعی کیست؛ آمریکا یا چین؟

ایستگاه بعدی بورس

راهکارهای حمایت از مذاکرات

سرعت مجاز فروش تراکم

بودجه دانشگاه‌ها گروگان ترامپ

نیروهای آمریکا از سوریه خارج می‌شوند

شارژ «قطره‌چکانی» تولید

فرصت‌های نظم جدید جهانی

بازگشت «هیچ‌چیز‌دان‌ها»

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی