بازار آریا

آخرين مطالب

ارزیابی آثار و نتایج سیاست‌های اقتصادی؛

سیاست تثبیت اقتصادی زیر ذره‌بین اقتصاد ایران

سیاست تثبیت اقتصادی زیر ذره‌بین
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای‌اقتصاد : روز گذشته نشست تحلیلی «ارزیابی آثار و نتایج سیاست‌های تثبیت اقتصادی طی دوره 1401-1402» با حضور کورش پرویزیان سرپرست پژوهشکده پولی و بانکی، تیمور رحمانی اقتصاددان، اکبر کمیجانی اقتصاددان و قائم مقام سابق بانک مرکزی و عباس عرب مازار اقتصاددان برگزار شد.
در این نشست کورش پرویزیان اظهارکرد: در ماه‌های اخیر بارها مطرح شد که بانک مرکزی سیاست تثبیت اقتصادی را کنار گذاشته است؛ اما این صحت ندارد و بانک مرکزی کماکان این سیاست را به‌عنوان یک سیاست محوری دنبال می‌کند، هفته گذشته رئیس کل بانک مرکزی مجددا بر تداوم سیاست تثبیت اقتصادی تاکید و بر آن صحه گذاشت که نشان‌دهنده عزم بانک مرکزی و تاکید آن در ادامه سیاست تثبیت اقتصادی با هدف مهار تورم است.
ماهیت سیاست پولی سیاست تثبیت است
در ادامه این نشست، تیمور رحمانی با بیان اینکه اساسا ماهیت سیاست پولی سیاست تثبیت است، اظهارکرد: هدف سیاست پولی ثبات‌ بخشی به رشد اقتصادی و تورم است؛ به‌طوری‌که در حوزه تورم هدف سیاست پولی تک‌رقمی کردن تورم است و در حوزه رشد اقتصاد هم سیاست پولی نباید اجازه دهد رشد اقتصادی از حد بالقوه رشد فاصله بگیرد و اگر رشد اقتصادی بر اثر شوک‌های اقتصادی فاصله‌ بگیرد، سیاست پولی می‌تواند رشد اقتصاد را به حدود بالقوه برگرداند. این اقتصاددان با بیان اینکه از دهه80 به بعد در متون آکادمیک اقتصاد کلان این گزاره خیلی برجسته شد که اگر سیاست مالی نتواند کار خودش را درست انجام دهد، سیاست پولی نمی‌تواند کاری از پیش ببرد و سیاست پولی صرفا می‌تواند اندکی بر آثار منفی سیاست‌ مالی اثر کاهنده بگذارد و مقاله معروف سارجنت می‌گوید در زمانی که سلطه مالی وجود داشته باشد، سیاست پولی انقباضی نمی‌تواند تورم را کاهش دهد و حتی در بلندمدت ممکن است تورم را افزایش دهد.
او با بیان 4کانال شکل‌گیری رانت‌جویی در اقتصاد ایران گفت: ایجاد اشتغال دولتی، توزیع گسترده یارانه، اجرای پروژه‌های عظیم زیرساختی و توزیع رانت در قالب پرداخت تسهیلات و ارز ارزان 4نوع رانتی است که به‌وجود آمده و این 4 مسیری است که موجب تداوم رشدهای بالای نقدینگی و تورم در اقتصاد ایران شده است. رحمانی تاکید کرد: همه اینها موجب شده است که ناترازی‌ها در اقتصاد ایران افزایش یابد و رشد نقدینگی از میانگین بلندمدت خود فراتر برود. با این توضیحات حالا می‌خواهیم به این سوال پاسخ دهیم که از سیاست تثبیت اقتصادی طراحی‌شده در زمستان1401 چه توقعی می‌توانستیم داشته باشیم.
این اقتصاددان افزود: در اوایل در سال1401 با حذف ارز ترجیحی شوک حذف ترجیحی به اقتصاد وارد شد و نرخ تورم ماهانه بالا رفت؛ به‌طوری‌که در خرداد به حدود 12.2درصد رسید؛ اما در تیر به 4.6درصد و در مرداد به 2درصد کاهش یافت که این عدد در سطح تورم ماهانه قبل از حذف ارز ترجیحی بود و این روند کاهشی نرخ تورم تا حوادث نیمه دوم سال1401 ادامه می‌یابد. او با بیان اینکه در زمستان1401 بعد از بروز التهابات سیاسی اجتماعی پاییز در نرخ تورم نقطه به نقطه مجددا رشد می‌کند و این نشان می‌دهد اتفاقات جدیدی که در آن مقطع به وجود آمد ارتباطی به حذف ارز ترجیحی نداشته است، افزود: همه استادان می‌دانند که کشورهایی که دچار ابرتورم می‌شوند، کشورهایی هستند که بدهی خارجی بالایی دارند و در زمستان 1401 ارزیابی من این بود که خروج سرمایه در حال افزایش است و اعداد و ارقام این ارزیابی را تایید کرد که بسیار نگران‌کننده بود. رحمانی با بیان اینکه براساس تحلیل تاریخی هرجا جهش ارزی دارید به کل‌های پولی فشار وارد می‌شود و تلفیق آن با خروج سرمایه اثر شدیدی بر تورم ایجاد می‌کند، گفت: اتفاقاتی که در نیمه دوم سال1401 رخ داد، هزینه‌های دولت را هم می‌توانست افزایش دهد و از طرف دیگر ممکن بود طرف‌های خارجی بتوانند جلوی رشد درآمدهای نفتی ایران را بگیرند که این کار منجر به تورم‌های 50درصد و 60درصد می‌شد. او ادامه داد: این شرایط موجب تدوین بسته‌ای با هدف تثبیت اقتصادی شد که از ابتدای آغاز به کار آقای فرزین اجرایی شد؛ در آن مقطع بانک مرکزی باید چند کار انجام می‌داد که یکی از آنها این بود که اجازه ندهد شرایط از کنترل خارج شود. قرار نبود آن سیاست‌ها تورم را به حدود 15درصد کاهش دهد و در همین راستا گزارش‌هایی به رئیس کل بانک مرکزی هم در آن زمان داده شد. این اقتصاددان گفت: در ‌آن مقطع نگرانی این بود که تورم از کنترل خارج شود؛ اما چه اقداماتی مانع تحقق این پیش‌بینی نگران کننده شد؟ قطعا یکی از آنها اجرای بسته سیاستی بانک مرکزی بود. اقدام دیگر بهبود روابط با عربستان بود که آثار مثبتی بر کاهش انتظارات داشت؛ علاوه بر این تنش‌های داخلی فروکش کرد و دسترسی به درآمدهای ارزی هم بهبود پیدا کرد و افزایش نرخ سود بانکی هم در حدی که بتواند از سیالیت نقدینگی کم کند، موثر بود.
او با طرح این سوال که آیا این سیاست‌های تثبیتی که بانک مرکزی در انتهای سال1401 موثر بوده است، اظهارکرد: در سال1402 نرخ رشد نقدینگی، پایه پولی، نرخ ارز و بهای مسکن کاهش قابل توجهی نسبت به سال1401 پیدا کرد و این از آثار اجرای سیاست تثبیت اقتصادی بود.
او با اشاره به محدودیت‌های سیاست پولی گفت: جزء پایدار تورم، کسری بودجه است و به‌دلیل اینکه دسترسی به منابع ارزی محدود است، آثار کسری بودجه بیشتر از نمایان می‌شود. نرخ رشد نقدینگی و نرخ تورم در طول سال1402 نزولی شد؛ اما و در سال1403 روند نزولی متوقف شده است و در کنار همه سایر عوامل این پیام را به ما می‌دهد تا زمانی که کسری بودجه آشکار و پنهان دولت و شوک‌های سیاسی وجود دارد، انتظار نداریم سیاست پولی به‌طور محسوس به کاهش تورم کمک کند.
این اقتصاددان تاکید کرد: سیاست تثبیت و سیاست پولی در طول سال1402 تا حدی قابل قبول بوده و توانسته است از روند صعودی تورم جلوگیری کند و نرخ تورم را مقداری کاهش دهد. بنابراین نباید انتظار داشته باشیم تا زمانی که شرایط کسری بودجه وجود دارد، سیاست پولی بتواند نرخ تورم را به سطوح 15درصد و کمتر برساند. او در انتهای صحبت‌های خود گفت: بانک مرکزی نباید سیاست کنترل مقداری ترازنامه را کنار بگذارد، اما بانک مرکزی موقعی که تشخیص می‌دهد زمان خداحافظی با یک بانک فرارسیده است، نباید در آن تردید کند و دولت هم باید خودش را جمع و جور کند و کسری بودجه را کاهش دهد و تا زمانی که دو رویکرد وجود نداشته باشد، نمی‌توان انتظار داشت تورم به سطوح خیلی پایین وارد شود.
موفقیت سیاست تثبیت منوط به رفع بیماری کسری بودجه دولت
در ادامه این نشست اکبر کمیجانی، قائم‌مقام سابق بانک مرکزی اظهارکرد: تا زمانی که سیاست‌های مالی را به یک نظم و نسخی در نیاوریم این تکالیف روی دوش بانک مرکزی وجود دارد و در آینده هم متفاوت از آنچه در حال و گذشته بود، نخواهد بود. این اقتصاددان با بیان اینکه سیاست کنترل مقداری ترازنامه بیشتر در خدمت کسری بودجه دولت قرار گرفته است، افزود: به بانک‌های تجاری گفتیم بیشتر از 2درصد نمی‌تواند رشد دارایی در هر ماه داشته باشد و برای بانک‌های تخصصی هم رشد 2.5درصد درنظر گرفته شد. برای بازارسازی اوراق دولت شرایط اجباری در نظر گرفته شد و بانک‌ها موظف شدند حداقل معادل 3درصد منابع خود را اوراق مالی دولت نگهداری کنند. او گفت: محدودیت در رشد دارایی بانک‌ها ایجاد کردیم تا رشد نقدینگی محدود شود؛ اما وقتی بانک‌ها را مجبور کردیم این اوراق را بخرند در گام اول به دولت کمک کردیم و این همراهی را برای تامین مالی کسری بودجه دولت تثبیت کردیم. پس از آن ابعاد این مساله شروع به گسترش یافتن کرد و در کنار آن کانال تسهیلات تکلیفی هم برای بانک‌ها وجود داشت. به گفته او شدت تسهیلات تکلیفی آن‌قدر بالا بود که بانک با کسری منابع مواجه شدند.
این کسری منابع و وضعیت سال‌های 1400 به بعد به‌گونه‌ای می‌شود که اوراق فروخته‌شده به بانک‌ها، به ابزاری برای استقراض از بانک مرکزی تبدیل شد. کمیجانی با بیان اینکه این اقدامات موجب شد ابزار تعریف‌شده برای بهبود کیفیت سیاست پولی در عمل در خدمت تامین کسری بودجه قرار گیرد، گفت: بانک‌ها به جای اضافه‌برداشت از بانک مرکزی، اوراق در اختیار را در قالب عملیات بازار باز به بانک مرکزی می‌فروشند تا منابعی را که در اختیار دولت قرار داده‌اند از بانک مرکزی بگیرند تا پاسخ تسهیلات تکلیفی را بدهد. او افزود: اوراق مالی دولت سوخت جدیدی برای رشد نقدینگی ایجاد می‌کند و امروز شاهد هستیم در 21اسفند1403 حجم توافق خرید یا عملیات بازار باز که به غلط از آن استفاده می‌شود، 358هزار میلیارد تومان است و کانال دیگری هم به نام اعتبارگیری قاعده‌مند داریم که شاید در اوایل حجم آن 3-2هزار میلیارد تومان بود؛ اما در پایان دوره به 70هزار میلیارد تومان رسیده است.
این اقتصاددان با تاکید بر اینکه سیاست تثبیت می‌تواند موفقیت‌آمیز باشد، مشروط بر اینکه این بیماری کسری بودجه و سلطه مالی بلندمدتی که بر دوش بانک مرکزی وجود دارد برطرف شود، گفت: دولت با افتخار می‌گوید از تنخواه گران استفاده نکردم؛ اما در مقابل چندین مرحله بالاتر از آن 3درصد تنخواه بر دوش نظام بانکی و بانک مرکزی تکلیف ایجاد شده است. او با بیان اینکه تا زمانی که کسری بودجه مهار نشود بانک مرکزی به تنهایی نمی‌تواند توفیق چندانی در سیاست پولی داشته باشد، افزود: تورم‌های موجود که در دامنه 30 تا 35درصد قرار دارد تورم‌های رنج‌دهنده است و بانک مرکزی همان مقدار نیرو را می‌گذارد برای به ثبات درآوردن متغیرهای کلیدی کل‌های پولی و به امید اینکه تورم را کنترل کند، باید از سایر ابزارها مانند هیات عالی بانک مرکزی و دولت در جهت کاهش تکالیف بودجه‌ای و شبه بودجه‌ای استفاده کند. اگر این به سرانجام برسد و به حالت قابل تحمل‌تری نرسد، نباید انتظار توفیق در سیاست‌های پولی داشته باشیم. کمیجانی تاکید کرد: باوجود این ناملایمات، جهت‌گیری بانک مرکزی در جهت کاهش رشد نقدینگی که موجب کاهش رشد نقدینگی در سال 1402 به 24.3درصد شد، خوب بود. این جهت‌گیری در سال1403 هم وجود داشت؛ اما نرخ رشد نقدینگی در سطح 27 و 28 درصد قرار گرفت.
همین که بانک مرکزی هدف‌گذاری رشد نقدینگی را اعلام می‌کند، می‌تواند در ثبات‌بخشی به نرخ تورم موثر باشد. او اضافه کرد: در این شرایط توصیه به بانک مرکزی این است که حتما هدف‌گذاری رشد نقدینگی و تورم را بیان کنند و این خود به خود تعهدی برای تحقق آن اهداف ایجاد خواهد کرد.
عباس عرب مازار، عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی در این نشست با بیان اینکه حوزه عمل بانک مرکزی محدود است ولی در همین محدوده لازم است از ابزارهای در اختیار بانک مرکزی استفاده شود، گفت: معتقدم بانک مرکزی باید کماکان روی سیاست کنترل مقداری پافشاری کند؛ اما باید یک مقدار به سمت هدایت سرمایه‌ها و منابع مالی هم فکر کنیم تا تخصیص منابع بهتری انجام شود.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1291708/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چراغ سبز مجلس به لایحه دولت برای تغییر ساعت کاری

پرشدگی سدهای کشور به 50 درصد رسید

مادر شهیدان والامقام «یداله و نصراله طاهری» آسمانی شد

روابط اقتصادی خراسان جنوبی با کشور‌های همسایه افزایش یابد

از لیست بدهکاران کلان بانکی غافل نشوید

سقوط آزاد طلا و سکه در بازار/طلا 6 میلیونی شد

رشد سهام معادن همزمان با صعود تاریخی انس جهانی طلا

فاطمی: مذاکره را طاعون نمی‌دانیم/ تیم دیپلماسیئایران، تیمی شجاع و کاربلد است

جزئیات تامین برق شهرک‌های صنعتی در تابستان امسال

امیرحسین ثابتی: برای ارزیابی نتیجه مذاکرات نباید جو زده عمل کنیم

اقدام عجیب یک نوجوان آمریکایی برای ترور ترامپ

جزئیات مصوبه بسته حمایتی مستاجران

ماجرای عجیب نوجوان آمریکایی که می‌خواست ترامپ را ترور کند

واکنش روزنامه‌های کشور به دور اول مذاکرات ایران و آمریکا+ تصاویر

تحقق شعار سال در عمل و با رفع چالش‌ها قابل دستیابی است

تاثیر مثبت مذاکرات عمان روی بورس / شاخص کل صعود کرد

کابوس دلار 130 هزار تومانی به حقیقت تبدیل می‌شود؟

دپوی 40 میلیاردی کالاهای ساختمانی در اصفهان

ورود سرمایه خارجی از دریچه توافق/ تاثیر توافق جدید بر اقتصاد ایران چیست؟

2 سناریوی قیمت دلار در بحبوحه مذاکرات ایران و آمریکا

استخراج ارز دیجیتال از کوره آجرپزی در خدابنده

جاده ارتباطی ماهیرود به فراه در دستور کار قرار گرفت

خدائیان: بدهکاران کلان بانکی به سازمان بازرسی معرفی شوند

مشکلات اقتصادی دست و پای هندبال چهارمحال و بختیاری را بست

طرح جدید پیش فروش محصولات کرمان موتور با قیمت غیرقطعی + شرایط

ماجرای تیراندازی شب گذشته در شمال تهران

پیشنهاد یک کارشناس درباره وزیر آینده اقتصاد

بسته حمایتی مستاجران تصویب شد

فرصت 9 میلیارد دلاری نفت مناطق مرکزی برای سرمایه‌گذاران

طلا وارد کانال 6میلیون تومان شد

حمایت مشروط حمید رسایی از مذاکره کنندگان/ وزارتخانه ها امور کشور را متوقف به مذاکرات نکنند

قیمت مرغ و گوشت قرمز امروز 24 فروردین 1404

جزئیات بسته پیشنهادی وزارت راه برای حمایت از مستاجران

نرخ جدید ارز دارو و تجهیزات پزشکی تعیین شد

رئیس اتحادیه محصولات کشاورزی: موز با دلار 90 هزار تومانی باید نهایتا کیلویی 90 هزار تومان باشد

آغاز برداشت توت فرنگی در مازندران

بازگشت شاخص کل بورس به کانال 2 میلیون و 900 هزار واحد پس از 3 ماه

دلار 80 یا 110 هزار؟ مذاکرات پاسخ می‌دهد

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی: برنامه‌های عملیاتی استان برای تحقق شعار سال سرمایه‌گذاری در تولید تدوین می‌شود

توصیه مشاور انجمن جانبازان برای ثبت نام خودرو/ شرایط فعلی بهترین زمان برای واردات است

تاکید بر شفافیت اقتصادی و حمایت از تولیدات داخلی خراسان جنوبی

معاون اجرایی رییس‌جمهور به کرمانشاه سفر می‌کند

رفع تحریم‌های داخلی را هم آغاز کنید

شفافیت، پیش‌بینی‌پذیری و رشد تولید؛ 3 هدف حسابرسی سیستمی

رکود صنعت گردشگری آمریکا؛ ترامپ اروپایی‌ها را فراری داد

شفافیت اقتصادی و حمایت از تولیدات داخلی مورد تأکید است

سیب زمینی ارزان می شود

وزارت خارجه: کماکان مذاکرات غیرمستقیم و با میزبانی عمان خواهد بود

سقوط آزاد قیمت طلا و ارز

ادامه ریزش قمیت‌ها در بازار ارز؛ عقب‌نشینی دلار به کانال 80 هزار تومان

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی