کارشناسان آینده بازار را بررسی کردند؛
صعود بورس در گرو نتیجه نهایی مذاکرات
اقتصاد ایران
بزرگنمايي:
بازار آریا - دنیای اقتصاد : بازار سرمایه در شرایطی معاملات بیست و سومین روز فروردینماه را به پایان رساند که زمزمه آغاز مذاکرات هستهای از روزهای گذشته به اتمسفر بازارهای مالی سرایت پیدا کرده است. با آغاز سال جدید بازارها در تلاطم و سردرگمی عجیبی فرورفتند. با این حال صحبتها پیرامون مذاکرات بینالمللی مسیر پیش روی بازارها را تغییر داد؛ به طوری که پس از مشخص شدن دیدار مقامات ایرانی و آمریکایی، نرخ ارز و طلا کاهش قیمت را تجربه کردند و بازار سرمایه وضعیت بهتری به خود گرفت. با این وجود نتیجه مذاکرات روز شنبه میتواند افق روشنی را برای سرمایهگذاران ترسیم کند. افقی که هر چه به کاهش تنشها میل پیدا کند، میتواند فضای مطبوعتری را برای سرمایهگذاران فراهم آورد.
بازار از نگاه کارشناسان
هاتف شاملو، کارشناس بازار سرمایه، در خصوص وضعیت بازار عنوان کرد: روز گذشته بورس ایران معاملاتی با احتیاط و حالتی سردرگم داشت. فعالان بازار با نگرانی و تردید نسبت به مذاکراتی که شنبه در عمان میان ایران و آمریکا برگزار شد، رفتار کردند. در واقع این مذاکرات نقش تعیینکنندهای در روند کوتاهمدت بازارها، بهویژه بورس، ایفا خواهد کرد. در معاملات روز شنبه، توجه بازار به صنایعی مانند بانک، خودرو و حملونقل دریایی جلب شد که نشانهای از خوشبینی نسبی به نتایج مثبت مذاکرات است. معاملات مطلوب در این صنایع نشان داد که بازار احتمال دستیابی به نتایج مثبت را بیش از گذشته ارزیابی میکند.
وزن مذاکرات در تعیین روند بازارها غیرقابلانکار است و اخبار و تحولات حول این محور میچرخد. این کارشناس بازار ادامه داد: در کنار این موضوع، معرفی وزیر جدید اقتصاد از مسائل مورد توجه است. اگرچه همچنان گزینه نهایی مشخص نشده، اما انتخاب وزیر اقتصاد میتواند تا حدودی مسیر آینده اقتصاد کشور را هموار کند. البته این موضوع نیز بهشدت تحتتاثیر نتایج مذاکرات قرار دارد.
از سوی دیگر، نرخ بهره بالا که در صندوقهای بورسی و نظام بانکی مشاهده میشود، چالشی جدی برای اقتصاد است. این نرخهای بالا، بازار پول را به رقیبی قدرتمند برای بازار سرمایه تبدیل کرده و میتواند مانع رشد بورس شود. امید میرود این نرخها حداقل از این سطح بالاتر نرود تا بازار سرمایه فرصت بازیابی پیدا کند. شاملو افزود: رشد بازارهای رقیب مانند طلا و ارز، به دلیل افزایش نرخ دلار و تنشهای سیاسی و اقتصادی نیز در ماههای اخیر چشمگیر بوده است. حجم بالای پول ورودی به این بازارها، از جمله صندوقهای طلای بورسی، نشاندهنده جذابیت آنها برای سرمایهگذاران در ماه های گذشته بوده است. ارزش معاملات این صندوقها گاهی حتی از کل معاملات سهام بورس پیشی گرفت. این روند در نیمه دوم سال 1403 بهوضوح دیده شد و ادامه آن میتواند در کوتاهمدت و میانمدت بر بورس اثر منفی بگذارد. بااینحال، کاهش تنشها و بهبود شرایط میتواند سرمایهها را به سمت بورس که اکنون به دلیل ارزندگی فرصتهای جذابی دارد، هدایت کند.
پیشبینی میشود چشمانداز مثبتی به این گفتوگوها انعکاس پیدا خواهد کرد. از طرفی در بازه زمانی بلندمدت، با رفع تحریمها و بهبود شرایط صادراتی، شرکتهای ایرانی میتوانند بهصورت مستقیم و بدون واسطه در بازارهای جهانی حضور یابند. این امر نهتنها به بهبود وضعیت شرکتها، بلکه به تحول مثبت در اقتصاد کشور منجر خواهد شد. رسول جاویدی، کارشناس بازار سرمایه، وضعیت بازار را اینگونه مورد تحلیل و ارزیابی قرار داد: روز شنبه در حالی بازار رشد حدود 15هزار واحدی را تجربه کرد که علاوه بر صندوقهای اهرمی دو گروه خودرویی و بانکی نیز بر مدار اخبار مذاکرات هستهای مورد توجه سرمایهگذاران قرار گرفتند. از این سبزپوشیها برداشت میشود که بسیاری از سرمایهگذاران به روند مذاکرات کنونی خوشبین هستند. با این وجود در هفته اخیر با توجه به اتفاقاتی که در بازارهای جهانی رخ داد، بازار سرمایه نوسانات متفاوتی را تجربه کرد. از جمله موارد تاثیرگذار ریزش قیمتی نفت برنت بود که در هفتههای اخیر به پایینتر از 60 دلار در هر بشکه رسید. از طرفی فلزات اساسی به دنبال وضع تعرفههای جهانی ریزش کمسابقهای را به ثبت رساندند.
این کارشناس بازار در ادامه گفت: درگیریهای اقتصادی میان آمریکا و چین به دنبال افزایش متقابل تعرفه سردرگمی در اقتصاد جهانی به وجود آورد. این نوسانات به بورسهای جهانی نیز سرایت پیدا کرد و بورس آمریکا ریزشهای کمسابقهای را تجربه کرد. در کنار نوسانات بازارهای بینالمللی، قیمت طلا با رکوردشکنی قابلتوجهی مواجه شد و هر اونس آن به بیش از 3200 دلار رسید. این جهش قیمتی که در نوع خود بیسابقه است، نشاندهنده انتظار بازارهای جهانی از افزایش تنشها و درگیریهای تجاری میان دو ابرقدرت اقتصادی است. با وجود جو منفی که پیش از سال جدید حاکم بود، اکنون فضای سنگین آن کاهش یافته و نشانههایی از استقبال از روند مذاکرات دیده میشود. هرچند دولت آمریکا رویکرد مستقیم و دولت ایران روش غیرمستقیم را برای پیشبرد مذاکرات برگزیدهاند، اما اصل گفتوگو میان طرفینی که اختلافاتی دارند، گامی مثبت تلقی میشود. امید است که این گفتوگوها به توافقی منجر شود.
از سوی دیگر، جنگ تجاری میان دو ابرقدرت اقتصادی جهان فرصتی را برای ایران فراهم کرده است. افزایش تعرفه کالاهای آمریکایی در چین میتواند به صادرات محصولات ایرانی، بهویژه در حوزه پتروشیمی، با تخفیف کمتر کمک کند. بهرهگیری از این فرصت میتواند سودآوری شرکتهای این صنعت را بهطور قابلتوجهی افزایش دهد. با شروع فصل بهار و آغاز فصل مجامع شرکتها، انتظار میرود بسیاری از شرکتها سود مناسبی تقسیم کنند و روند کلی بازار مثبت باشد. بااینحال، بازارهای داخلی و جهانی همچنان تحت تاثیر گفتوگوهای سیاسی قرار دارند. در صورت نبود رویدادهای غیرمنتظره یا درگیری خاص، انتظار میرود طی یک تا دو ماه آینده بازار رشد نسبی را تجربه کند. اما در صورتی که فضای آرامش و ثبات بیشتر شود، این رشد میتواند چشمگیرتر باشد. روز شنبه نیز همانطور که مشاهده شد، گروههای خودرویی و بانکی تا حدودی رهبری بازار را بر عهده داشتند. در خصوص شرکتهای صادراتمحور، بهویژه در حوزه کامودیتیها و پتروشیمی، انتظار میرود با بهبود قیمت فروش، درآمد و بازدهی بهتری داشته باشند. در مجموع، با ثبات شرایط و کاهش تنشها، میتوان به آیندهای روشنتر برای بازار امیدوار بود.
-
يکشنبه ۲۴ فروردين ۱۴۰۴ - ۰۰:۴۱:۱۰
-
۹ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1291674/