بازار آریا

آخرين مطالب

تکرار نشانه‏‌های 2020 در بازار جهانی دیده می‌شود؛

ضربه به دارایی‏‌های امن؟ بورس و بانک

ضربه به دارایی‏‌های امن؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد - نیوشا شایان مهر : بازارهای مالی جهان در 9 آوریل با نوسانی بی‌‌سابقه روبه‌‌رو شدند؛ جایی‌‌که همزمان اوراق خزانه‌‌داری سقوط کرد، بورس‌‌ها جهش کردند و نشانه‌‌های بحران نقدینگی در حال شکل‌‌گیری است.
9 آوریل نظام مالی تا لبه پرتگاه پیش رفت. در هفته‌های اخیر شاخص ‌‌های بورسی در سراشیبی سقوط قرار داشتند، اما ناگهان ضربه‌ای غیرمنتظره به بازیگران بازار وارد شد. بازار اوراق خزانه‌‌داری آمریکا، که همواره به عنوان پناهگاهی امن در دنیای سرمایه‌گذاری شناخته می‌شود، متلاطم شد. بازده اوراق 10 ساله، که معیاری کلیدی برای سنجش اعتماد سرمایه‌گذاران به شمار می‌آید، در کسری از ثانیه از 3.9‌درصد به 4.5‌درصد رشد کرد. این جهش موجب سقوط آزاد قیمت اوراق شد. این مساله موجب به صدا درآمدن زنگ خطر در تمام جهان شد چرا که به نظر می‌رسید مرز بین دارایی‌های کم ریسک و پرریسک از بین رفته است.
ساعاتی بعد ورق برگشت. دونالد ترامپ با اعلام خبری غیرمنتظره سرمایه‌گذاران را غافلگیر کرد. تعرفه‌‌هایی که جرقه هراس در بازارها را زده بودند، برای 90 روز به تعویق افتادند. واکنش بازار به این خبر شگفت انگیز بود به طوری که S&P500 جهشی 10 درصدی را ثبت کرده و بهترین روز خود از سال 2008 را رقم زد. در مقابل اگرچه بازده اوراق خزانه‌داری همچنان بالا بود، اما با فروکش کردن آشوب در سایر بازارها، این موضوع دیگر آن‌‌چنان تهدیدآمیز به نظر نمی‌‌رسید.
عطش نقدینگی بازار را درهم می‌شکند
در روزهای اخیر شاخص‌هایی که به سنجش نوسانات بازار می‌پردازند سر به فلک کشیده بودند. در این شرایط مدیران معمولا از معامله‌گران خود می‌خواهند تا با کاهش حجم پوزیشن‌های پرریسک، احتمال زیان‌های سنگین را به حداقل برسانند. این رویکرد زمانی نگران‌کننده می‌شود که چند موسسه به طور همزمان به این استراتژی روی آورده و موجی از فروش را در بازار آغاز کنند. در نتیجه عطش نقدینگی، قیمت اونس جهانی در این بازه به شدت افت کرد.
علاوه بر این مسیر بازار در روزهای اخیر، یادآور قفل شدن معاملات در روزهای آغازین همه‌گیری کرونا برای معامله‌گران بود. در آن زمان، هجوم معامله‌‌گران به کمبود شدید نقدینگی در بازار منجر شد. در نتیجه شکاف میان قیمت‌‌ خرید و فروش به شدت افزایش یافت و بازار عملا قفل شد. در این حالت حتی اگر معامله‌ای هم انجام می‌شد قیمت‌ها را بیش از حدمعمول جا به جا می‌کرد. در نهایت، فدرال رزرو ناگزیر وارد میدان شد و با خرید حجم عظیمی از اوراق، ثبات را به بازار بازگرداند. اکنون که نشانه‌‌های مشابهی از ناپایداری در بازارهای مالی پدیدار شده، این پرسش در اذهان شکل گرفته که آیا این توفان بار دیگر نظام مالی را به چالش خواهد کشید یا اندکی بعد آرامش برقرار خواهد شد.
ثبت رکوردی جدید
«اسپرد سواپ» که نماینده فاصله بین بازده اوراق خزانه و نرخ بهره شبانه است، در روزهای اخیر رکورد جدیدی را ثبت کرد. این دو عدد در حالت عادی در یک جهت حرکت می‌کنند چرا که سپرده‌گذاری در بازار شبانه جایگزین مناسبی برای اوراق خزانه‌داری است. با این حال در نهم آوریل، بازده اوراق ده‌‌ساله خزانه‌‌داری به رکورد بی‌‌سابقه 0.6‌درصد بالاتر از نرخ سوآپ رسید. این شکاف زنگ خطری است که نشان می‌دهد احتمالا خریداران به دلیل ابهامات حاکم بر بازار تمایلی به معامله ندارند.
مارپیچ مرگ موسسات
شروع سیاست‌های سختگیرانه بانک‌ها از سال 2020 احتمال مارجین کال شدن موسسات را افزایش داده است. موسسات جهت دریافت وام و اهرم (لورج) از بانک‌ها موظفند دارایی‌هایی از جمله اوراق را وثیقه بگذارند. درصورتی که ارزش این دارایی‌های وثیقه در بازار کاهش پیدا کند موسسه به اصطلاح مارجین کال شده و بانک به موسسه هشدار می‌دهد که با فراهم کردن پول نقد، زیان دارایی‌هایشان را پوشش دهند. در این شرایط اوراق خزانه و طلا از ساده‌‌ترین اقلامی هستند که موسسات جهت فراهم کردن پول نقد می‌فروشند. مشکل زمانی بحرانی می‌شود که فروش این دارایی‌ها جهت تامین نقدینگی منجر به کاهش بیشتر قیمت این دارایی‌ها در بازار شود. درنتیجه موسسات وارد یک مارپیچ زیان می‌شوند: فروش دارایی باعث افت قیمت می‌شود، افت قیمت منجر به مارجین کال ‌‌های بیشتری شده و این مارجین کال‌‌ها مجددا منتهی به فروش بیشتر می‌شوند. این فرآیند مانند یک دومینو است که منجر به نابودی همه چیز می‌شود. اکنون، سایه این رویداد بار دیگر بر بازارها افتاده و پرسش‌‌ها درباره آینده بازارهای مالی را پررنگ‌‌تر کرده است.
سود بزرگ یا زیان جبران‌ناپذیر؟
درحال حاضر از دیگر نگرانی‌های جوامع مالی معاملات «بیسیس ترید» هستند. بیسیس تریدینگ نوعی از آربیتراژ برای کسب سود از اختلاف قیمت میان اوراق خزانه‌داری و قراردادهای آتی (فیوچرز) است. این استراتژی که میان صندوق‌های پوشش ریسک بسیار محبوب است، می‌تواند به تشدید بحران دامن بزند. در این فرآیند موسسات برای افزایش بازده خود از اوراق خریداری‌‌شده به عنوان وثیقه استفاده می‌کنند و پول قرض می‌گیرند و در ادامه با آن پول، اوراق خزانه‌‌داری بیشتری خریداری می‌کنند. این چرخه اگرچه سودها را چندبرابر می‌کند، اما ریسک بزرگی نیز به همراه دارد. بیسیس تریدینگ تا زمانی سودآور است که هزینه‌‌های استقراض و تامین مارجین کال‌‌ها از اختلاف قیمت میان اوراق خزانه‌‌داری و قراردادهای آتی کمتر باشد. در صورت سقوط ناگهانی بازارها، صندوق‌ها با دو بحران مواجه می‌شوند. یا دسترسی به اعتبار برای تمدید وام‌‌هایشان قطع می‌شود یا با مارجین کال‌‌های سنگینی روبه‌‌رو می‌‌شوند. چنین شرایطی می‌تواند این صندوق‌ها را در گردابی از مشکلات مالی گرفتار کند.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1291672/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

امیرحسین ثابتی: برای ارزیابی نتیجه مذاکرات نباید جو زده عمل کنیم

اقدام عجیب یک نوجوان آمریکایی برای ترور ترامپ

جزئیات مصوبه بسته حمایتی مستاجران

ماجرای عجیب نوجوان آمریکایی که می‌خواست ترامپ را ترور کند

واکنش روزنامه‌های کشور به دور اول مذاکرات ایران و آمریکا+ تصاویر

تحقق شعار سال در عمل و با رفع چالش‌ها قابل دستیابی است

تاثیر مثبت مذاکرات عمان روی بورس / شاخص کل صعود کرد

کابوس دلار 130 هزار تومانی به حقیقت تبدیل می‌شود؟

دپوی 40 میلیاردی کالاهای ساختمانی در اصفهان

ورود سرمایه خارجی از دریچه توافق/ تاثیر توافق جدید بر اقتصاد ایران چیست؟

2 سناریوی قیمت دلار در بحبوحه مذاکرات ایران و آمریکا

استخراج ارز دیجیتال از کوره آجرپزی در خدابنده

جاده ارتباطی ماهیرود به فراه در دستور کار قرار گرفت

خدائیان: بدهکاران کلان بانکی به سازمان بازرسی معرفی شوند

مشکلات اقتصادی دست و پای هندبال چهارمحال و بختیاری را بست

طرح جدید پیش فروش محصولات کرمان موتور با قیمت غیرقطعی + شرایط

ماجرای تیراندازی شب گذشته در شمال تهران

پیشنهاد یک کارشناس درباره وزیر آینده اقتصاد

بسته حمایتی مستاجران تصویب شد

فرصت 9 میلیارد دلاری نفت مناطق مرکزی برای سرمایه‌گذاران

طلا وارد کانال 6میلیون تومان شد

حمایت مشروط حمید رسایی از مذاکره کنندگان/ وزارتخانه ها امور کشور را متوقف به مذاکرات نکنند

قیمت مرغ و گوشت قرمز امروز 24 فروردین 1404

جزئیات بسته پیشنهادی وزارت راه برای حمایت از مستاجران

نرخ جدید ارز دارو و تجهیزات پزشکی تعیین شد

رئیس اتحادیه محصولات کشاورزی: موز با دلار 90 هزار تومانی باید نهایتا کیلویی 90 هزار تومان باشد

آغاز برداشت توت فرنگی در مازندران

بازگشت شاخص کل بورس به کانال 2 میلیون و 900 هزار واحد پس از 3 ماه

دلار 80 یا 110 هزار؟ مذاکرات پاسخ می‌دهد

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی: برنامه‌های عملیاتی استان برای تحقق شعار سال سرمایه‌گذاری در تولید تدوین می‌شود

توصیه مشاور انجمن جانبازان برای ثبت نام خودرو/ شرایط فعلی بهترین زمان برای واردات است

تاکید بر شفافیت اقتصادی و حمایت از تولیدات داخلی خراسان جنوبی

معاون اجرایی رییس‌جمهور به کرمانشاه سفر می‌کند

رفع تحریم‌های داخلی را هم آغاز کنید

شفافیت، پیش‌بینی‌پذیری و رشد تولید؛ 3 هدف حسابرسی سیستمی

رکود صنعت گردشگری آمریکا؛ ترامپ اروپایی‌ها را فراری داد

شفافیت اقتصادی و حمایت از تولیدات داخلی مورد تأکید است

سیب زمینی ارزان می شود

وزارت خارجه: کماکان مذاکرات غیرمستقیم و با میزبانی عمان خواهد بود

سقوط آزاد قیمت طلا و ارز

ادامه ریزش قمیت‌ها در بازار ارز؛ عقب‌نشینی دلار به کانال 80 هزار تومان

نشانه‌ مهم برای مراجعه زودهنگام به پزشک

نماینده مجلس: امروز دنیا اذعان دارد که تیم مذاکره کننده ایران کاملا حرفه ای است

ریزش شدید قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار به کانال 89 هزار تومان بازگشت

فرماندار تایباد: 8700 هکتار زمین برای ساخت منطقه آزاد دوغارون پیش‌بینی شدده است

عبور حجم مبادلات اقتصادی شمال سیستان وبلوچستان از مرز 3 میلیون تن

تجارت آزاد با اوراسیا؛ پلی برای تقویت حضور محصولات ایرانی در منطقه

از امید به تولید تا هجرت سرمایه: چرا ایران از قافله منطقه عقب مانده است؟

خدائیان: نباید از فهرست بدهکاران کلان بانکی غافل شد

26 بسته برای بهبود رشد اقتصادی کشور امسال اجرایی می‌شود

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی