مذاکره مطلوب از نظر ایران
اقتصاد ایران
بزرگنمايي:
بازار آریا - دنیای اقتصاد : مذاکرات ایران و آمریکا روز گذشته در عمان برگزار شد. همزمان با برگزاری مذاکرات در مسقط مقامهای سیاسی طی روزهای گذشته راهبرد مذاکرات را تبیین کردند. روز گذشته نیز فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «مذاکره مطلوب ایران یعنی گفتوگوی دقیق، بدون هیاهو. هر پیام، اول مکتوب و روشن؛ بدون نمایش، بدون حاشیه. این کار راه روایتسازی غیرمستند را برای مخالفان مذاکرات متوقف میکند. ایران قالب مذاکره را خودش انتخاب کرده؛ این یعنی عقلانیت دیپلماتیک برای امروز.»
از سوی دیگر رئیس مرکز پژوهشهای مجلس روز گذشته 10 نکته راهبردی در خصوص مذاکرات را تبیین کرد. وی نوشت: راهبرد آمریکا در قبال ایران که میتوان آن را «مهار جامع» نامید، صرفا بر محدودسازی برنامه هستهای متمرکز نیست، بلکه هدف غایی آن تغییر توازن قدرت منطقهای و بینالمللی به نفع ایالاتمتحده و متحدانش از طریق تضعیف بنیانهای قدرت و ظرفیتهای بازدارندگی جمهوری اسلامی است. نگاهداری افزود: چارچوب کلان راهبرد آمریکا: سه سناریو و یک هدف نهایی است.
بنابر نظر نگاهداری رویکرد مذاکراتی آمریکا دیپلماسی اجبار و اولتیماتومهای زمانی است. تشدید فشار پیش از مذاکره، حفظ فشار پس از دستیابی به توافق احتمالی، تعیین ضربالاجل زمانی و تهدید به ترک میز مذاکره و استفاده از رسانه و جنگ روانی از ابزارهای این رویکرد است. به گزارش «ایسنا»، رئیس مرکز پژوهشهای مجلس افزود: مهمترین دستور کار پیشنهادی باید فراهم کردن زمینه مذاکرات گام به گام در زمینه تعهدات هستهای از طرف ایران و اقدامات اقتصادی در زمینه رفع تحریمها از سوی آمریکا باشد.
نگاهداری بابیان اینکه حساب جاری ایالاتمتحده آمریکا از سال 1982 بهطور مزمن و فزاینده منفی شده است، نوشت: حل چالش تراز پرداختهای آمریکا به دال محوری سیاست خارجی ترامپ تبدیل شده و منطق پشتیبان تمامی رفتارهای خارجی او را تشکیل میدهد. وی افزود: در سالهای اخیر کسری شدید حساب کالا یعنی فزونی واردات کالا بر صادرات آن به عنوان عامل اصلی اول و کمکها و هدایا به دیگر کشورها به عنوان عامل دوم منفی شدن حساب جاری آمریکا بوده است.
تمامی پیشنهادهایی که منجر به صادرات بیشتر کالاهای آمریکایی شوند با این راهبرد دولت ترامپ همسو قلمداد شده و بسیار حیاتی دستهبندی میشوند. مذاکره با دولت آمریکا مذاکره با دولتی است که بهشدت تمایل دارد خالص صادرات خود را افزایش دهد و سرمایهگذاری خارجی جذب کند. رئیس مرکز پژوهشهای مجلس در ادامه مطلب خود تصریح کرد: افزایش تنش میان آمریکا و چین باعث شده که چین نگرانی جدی نسبت به امنیت انرژی و مسیرهای تجاری خود داشته باشد. در این بین، ایران یکی از گزینههای اصلی چین برای ارتقای امنیت انرژی و تنوعبخشی در مسیرهای تجاری است. بر این اساس میتوان گفت که تحریمهای آمریکا، خود به خود در مسیر افول و تضعیف قرار گرفتهاند. نگاهداری تاکید کرد: در مواجهه با این تهدیدات چندجانبه، جمهوری اسلامی ایران نیازمند اتخاذ یک رویکرد متوازن و هوشمندانه است که هم اهداف سلبی و هم اهداف ایجابی را بهطور همزمان دنبال کند.
ازسوی دیگر نشریه دفتر رهبر انقلاب در چهارصد و نود و دومین شماره هفتهنامه خط حزبالله با عنوان «آزمون عمان و دست برتر ایران» علت موافقت با مذاکرات غیرمستقیم را تبیین کرد. به گزارش فارس، در بخشی از این مطلب آمده است: اگرچه طرف آمریکایی میکوشد اینگونه وانمود کند که در این هماوردی دست برتر را دارد، اما واقعیت آن است که تا اینجای کار و در عمل، دست برتر با ایران است. این برتری فعلا در سه مورد مشهود است: لزوم محدود بودن مذاکرات به پرونده هستهای، محل مذاکرات و بالاخره غیرمستقیم بودن مذاکرات.
در این سرمقاله دو نکته مهم مورد اشاره قرار گرفته است: نخست آنکه چون تجربه نشان داده آمریکاییها به دلیل روحیه و منش استکباری و زورگویی خود، حاضر به مذاکره و توافقی عادلانه نیستند. پس عقل و درایت حکم میکند که از هر گونه ذوقزدگی در سطح مسوولان، رسانهها و جامعه باید خودداری کرد. ذوقزدگی و حتی خوشبینی در این زمینه فرستادن پیام غلط به دشمن است و تیم ایرانی را نیز تحت فشار مضاعف و بیجا قرار میدهد.
نکته دوم آنکه اگر شرایط به گونهای رقم بخورد که در آینده توافقی میان دو کشور حاصل شود، این توافق حلال مشکلات اقتصادی ایران نخواهد بود. دل بستن به توافقی خارجی که یک طرف آن آمریکای بدعهد است، امید داشتن به «نقطههای خیالی» است. رفع مشکلات اقتصادی کشور همت و تلاشی مستمر و عمیق از سوی مسوولان و همراهی مردم را میطلبد.
-
يکشنبه ۲۴ فروردين ۱۴۰۴ - ۰۰:۰۹:۵۳
-
۱۲ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1291656/