بازار آریا

آخرين مطالب

شمشیر دو لبه جنگ تعرفه‌ای؛ زلزله در وال‌استریت و لرزه بر اقتصاد جهان اقتصاد ایران

شمشیر دو لبه جنگ تعرفه‌ای؛ زلزله در وال‌استریت و لرزه بر اقتصاد جهان
  بزرگنمايي:

بازار آریا - ‌ «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری آمریکا در روزی که «روز آزادی» (دوم آوریل 2025 برابر با 13 فروردین 1404) نامگذاری شده‌است، با انتشار یک لیست بلندبالای تعرفه بین 10 تا 50 درصدی بر 60 کشور، جهان را در شوک فرو برد.
ترامپ تعرفه جهانی 10 درصدی «پایه» را بر تمامی کالاهای وارداتی به آمریکا وضع کرد و برخی از کشورها و بازیگران جهانی به شدت تحت تأثیر جنگ تعرفه‌ای قرار گرفتند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
به عنوان نمونه اتحادیه اروپا با تعرفه 20 درصدی مواجه شده‌است، در حالی که کشورهایی مانند ویتنام (46 درصد)، بنگلادش (37 درصد)، کامبوج (49 درصد)، مالزی (24 درصد)، چین (34 درصد)، تایوان (32 درصد)، ژاپن (24 درصد) و لسوتو (50 درصد) به‌شدت تحت تأثیر قرار می‌گیرند. اقتصاد جهانی در شوک تعرفه‌ای؛ ترامپ و چالش تجارت آزاد در قرن 21
جنگ تعرفه‌ای ترامپ که تنها دو ماه و نیم پس از تکیه وی بر مسند ریاست جمهوری آمریکا انجام می‌گیرد، واکنش‌های تندی نه تنها در داخل این کشور بلکه از سوی کشورها، نهادهای بین‌المللی و بازارهای جهانی به‌دنبال داشته‌است. از نگاه ناظران پیامدهای آن حتی بر آینده نظم تجاری بین‌المللی تأثیرگذار است.

بازار آریا

1 . موج متقابل تعرفه‌ها؛ آغاز دور تازه‌ای از جنگ تجاری
در پی اعلام سیاست تعرفه‌ای ترامپ، بسیاری از شرکای تجاری آمریکا اقدام به اعمال اقدامات تلافی‌جویانه کرده‌اند. اتحادیه اروپا متحد دیرینه آمریکا اعلام کرده است که بر کالاهای آمریکایی، از جمله محصولات کشاورزی و خودرو، تعرفه‌های متقابل اعمال خواهد کرد.
به عنوان نمونه خودروساز انگلیسی «جگوار لندرور» اعلام کرد که با توجه به «شرایط تجاری جدید» تعرفه 25 درصدی ترامپ، ارسال محموله‌های خود به این کشور را به مدت یک ماه متوقف می‌کند.
افزون بر آن، هم‌زمان با تشدید نگرانی‌های جهانی از رکود اقتصادی ناشی از تعرفه‌های جدید آمریکا، دولت انگلیس تلاش‌هایی را برای تشکیل یک ائتلاف بین‌المللی با هدف مقابله با سیاست‌های جنجالی کاخ سفید و دفاع از نظم تجارت آزاد جهانی، آغاز کرده است.
چین که به عنوان رقیب بزرگ آمریکا مطرح است با تعرفه 34 درصدی ترامپ مواجه شده و هشدار داده که در صورت تداوم این روند، تعرفه‌های جدیدی بر واردات انرژی، فناوری، و کالاهای کشاورزی از آمریکا اعمال می‌کند. در همین راستا روزنامه «گلوبال تایمز» این کشور در گزارشی به نقل از کمیسیون تعرفه گمرکی شورای دولتی چین اعلام کرد که پکن از هفته آینده بر اساس نرخ‌های تعرفه فعلی بر همه کالاهای وارداتی از آمریکا، 34 درصد تعرفه اضافی اعمال خواهد کرد. بر اساس این گزارش، تعرفه‌های اضافی از روز 10 آوریل (21 فروردین) اعمال می‌شود.
مکزیک، برزیل، هند و اندونزی نیز در حال بررسی اقدامات مشابه هستند. از طرفی «نیکلاس مادورو» رئیس‌جمهور ونزوئلا در ارتباط با تعرفه‌های گمرکی وضع شده بر کشورش از سوی آمریکا اعلام کرد: کاراکاس بر جنگ تجاری «ترامپ» غلبه خواهد کرد.
این واکنش‌های زنجیره‌ای که تنها به چند مورد از آنها اشاره شد، خطر گسترش یک جنگ تجاری تمام‌عیار را افزایش داده و پیش‌بینی‌پذیری اقتصاد جهانی را کاهش داده‌اند.
2 . افت رشد اقتصادی جهان؛ هشدار صندوق بین‌المللی پول و سازمان تجارت جهانی
در پی اجرای تعرفه‌ها، صندوق بین‌المللی پول (IMF) در گزارش جدید خود رشد اقتصادی جهان در سال 2025 را از 2.9 درصد به 2.3 درصد کاهش داده است. سازمان تجارت جهانی (WTO) نیز هشدار داده که حجم تجارت بین‌المللی در نیمه نخست سال جاری حدود 5.6 درصد کاهش یافته است. همچنین بازارهای جهانی در چندین نوبت دچار نوسانات سنگین شده‌اند و شاخص بورس‌های اروپا و آسیا طی ماه مارس و آوریل افت میانگین 3 تا 5 درصدی را تجربه کرده‌ است.
3 . اختلال در زنجیره تأمین جهانی و گران شدن کالاهای واسطه‌ای
اجرای تعرفه‌های گسترده، زنجیره‌های تأمین بین‌المللی را که به‌شدت به ارتباطات فرامرزی وابسته‌اند، دچار اختلال کرده است. از جمله پیامدهای مشخص این اختلالات عبارتند از افزایش هزینه تولید در کشورهای در حال توسعه که بخش زیادی از صادرات آن‌ها متکی به آمریکا بوده است. افزون بر آن، کند شدن انتقال قطعات و مواد اولیه در صنایع فناوری، خودروسازی و داروسازی و همچنین افزایش 15 تا 20 درصدی هزینه نهایی برخی محصولات صادراتی در آسیا و آمریکای لاتین از دیگر تبعات این نبرد تعرفه‌ای است.
4 . نگرانی در بازار نفت، انرژی و کالاهای اساسی
افزایش تنش تجاری و بی‌ثباتی در زنجیره عرضه، بازارهای جهانی انرژی را نیز متأثر کرده است. به عنوان نمونه قیمت نفت خام برنت در واکنش به اعلام تعرفه‌ها ابتدا به زیر 72 دلار سقوط کرد، اما سپس به دلیل نگرانی از کاهش عرضه جهانی مجدداً افزایش یافت. در روزهای اخیر بهای جهانی نفت پس از اعلام چین مبنی بر افزایش تعرفه بر کالاهای آمریکایی حدود 8 درصد کاهش یافت که پایین‌ترین بهای نفت از اواسط دوره همه‌گیری کرونا در سال 2021 به شمار می‌آید.
همچنین قیمت فلزاتی مانند آلومینیوم، فولاد و مس به دلیل افزایش هزینه واردات و کندی صادرات، افزایش 8 تا 12 درصدی داشته‌اند. بازار کالاهای اساسی نیز دچار نوساناتی شده که برای کشورهای وابسته به واردات غذایی، بسیار نگران‌کننده است.
5 . واکنش نهادهای بین‌المللی و تضعیف جایگاه آمریکا
نهادهای بین‌المللی از جمله سازمان تجارت جهانی، صندوق بین‌المللی پول، و بانک جهانی نسبت به رویکرد ترامپ ابراز نگرانی کرده‌اند. آنها تأکید کرده‌اند که اقدامات یک‌جانبه تعرفه‌ای آمریکا در تضاد با اصول تجارت آزاد جهانی است. ضمن اینکه احتمال افزایش شکایت‌های رسمی از آمریکا در چارچوب سازمان تجارت جهانی وجود دارد. نماینده دائم چین در سازمان تجارت جهانی به تازگی اعلام کرد با توجه به اینکه اقدامات آمریکا ناقض قوانین سازمان تجارت جهانی است، یک شکایت رسمی علیه تعرفه‌های جدید آمریکا به این نهاد ارائه کرده است. علاوه بر آن، کشورهای دیگر ممکن است به سمت تشکیل بلوک‌های تجاری جدید بدون آمریکا حرکت کنند (مانند تقویت بریکس، شانگهای یا پیمان‌های منطقه‌ای آسیا-اقیانوسیه). این روند می‌تواند در بلندمدت موقعیت آمریکا به‌عنوان مرکز تجارت جهانی را تضعیف کند.
سایه تعرفه‌ها بر اقتصاد آمریکا؛ سقوط تاریخی شاخص‌ها و افزایش هزینه‌های تولید
در روزهای اخیر، بسیاری از رسانه‌ها، مقامات داخلی و خارجی و نیز مردم آمریکا نسبت به افزایش قیمت‌ها در این کشور هشدار داده‌اند.
روزنامه انگلیسی «گاردین» در گزارشی هشدارآمیز نوشت: روزی که «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا، آن را روز آزادی اقتصادی نامیده، روز رکود در آمریکا و رنج برای مردم جهان جهان خواهد بود. تصمیمات او که بیشتر شبیه انتقام‌جویی یک فرد کینه‌توز است تا سیاستگذاری اقتصادی حساب‌شده، می‌تواند به رکود در آمریکا و فشار بر اقتصادهای ضعیف جهان منجر شود.
«چاک شومر» رهبر دموکرات‌های (اقلیت) سنای آمریکا، با انتقاد شدید از سیاست‌های تعرفه‌ای جدید دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا هشدار داد که تعرفه‌ها و جنگ تجاری جهانی باعث افزایش هزینه‌ها برای آمریکایی‌ها می‌شود و این شرایط، فاجعه است.
«پل کروگمن» اقتصاددان برجسته آمریکا، اقدامات ترامپ را خواسته‌های یک پادشاه دیوانه توصیف کرد و گفت: استدلال دولت ترامپ برای این تعرفه‌ها کاملاً متناقض است، زیرا از یک سو ادعا می‌کند قیمت‌ها افزایش نمی‌یابند و از سوی دیگر انتظار دارد صدها میلیارد دلار درآمد از این راه کسب کند.
«جروم پاول» رئیس بانک مرکزی آمریکا نیز هشدار داده که سیاست‌های ترامپ می‌تواند رشد اقتصادی این کشور را کندتر و تورم را بالاتر از حد انتظار نگه دارد.
«مارک زندی» یک تحلیلگر اقتصادی آمریکایی نیز، پیش‌بینی کرد که تعرفه‌های ترامپ به‌زودی، منجر به رکود خواهد شد و این رکود تا سال آینده ادامه خواهد یافت. رشد اقتصادی آمریکا ممکن است 2 درصد کاهش یابد و نرخ بیکاری به 7.5 درصد برسد.

بازار آریا

1 . سقوط بی‌سابقه بازارهای مالی آمریکا
در واکنش مستقیم به اعلام تعرفه‌های جدید، بازارهای سهام ایالات متحده دچار ریزش تاریخی شدند و شاخص‌های «اس‌اندپی 500»، «نزدک» و «داو جونز» در بازار سهام این کشور سقوط کردند.
در همین ارتباط، «سی‌ان‌بی‌سی» به تعرفه 10 درصدی دولت ترامپ بر تمام شرکای تجاری آمریکا اشاره کرد و نوشت: تعرفه 10 درصد از شنبه اجرایی می‌شود و نرخ‌های اختصاصی برای 60 کشور دیگر، طی یک هفته آینده اجرایی می‌شوند.
این رسانه انگلیسی زبان افزود: تصمیم ترامپ، نرخ تعرفه مؤثر آمریکا را از 2.5 درصد به بیش از 20 درصد افزایش می‌دهد که بالاترین سطح از سال 1910 و حتی بیشتر از تعرفه‌های اسموت-هاولی در سال 1930 که به تشدید رکود بزرگ کمک کرد، است.
سی‌ان‌بی‌سی به سقوط تاریخی شاخص‌ها و کاهش 5.97 درصدی شاخص اس‌اندپی 500 که کمترین سطح از سال 2023 است، اشاره کرد و افزود: شاخص نزدک نیز سقوط 5.82 درصدی و شاخص داوجونز نیز کاهش سه هزار و 900 واحدی را در دو روز تجربه کرد که بی سابقه است.
از نگاه ناظران، این افت سنگین نه‌تنها اعتماد سرمایه‌گذاران را تضعیف کرد، بلکه باعث کاهش قابل‌توجه در ارزش دارایی‌های بازنشستگی، صندوق‌های سرمایه‌گذاری و سهام عدالت میلیون‌ها آمریکایی شد.
سی‌ان‌بی‌سی، از قول اقتصاددانان، اقدام تعرفه‌ای ترامپ را بزرگترین اشتباه سیاسی در 95 سال اخیر عنوان کرد و به نقل از «پاول کروگمن» یک اقتصاددان برجسته آمریکایی نوشت: این تعرفه‌ها بیشتر شبیه خواسته‌های یک پادشاه خودکامه است تا سیاست اقتصادی منطقی.
2. افزایش تورم و فشار بر مصرف‌کنندگان
اعمال تعرفه‌های بالا بر واردات کالاهای مصرفی از کشورهای آسیایی، اروپایی و آمریکای لاتین، مستقیماً قیمت کالاهای روزمره را در آمریکا افزایش داده است. برخی اثرات ثبت‌شده یا برآورد شده عبارتند از افزایش 1.3 تا 2.1 درصدی در شاخص بهای مصرف‌کننده (CPI) تنها در یک ماه؛ افزایش هزینه متوسط سالانه برای خانوارها تا 1750 دلار (بر پایه محاسبه مراکز تحلیلی مستقل اقتصادی)؛ رشد قیمت کالاهای خاص مانند پوشاک، لوازم‌خانگی و خودروهای وارداتی در برخی ایالات تا 25 درصد نسبت به ماه قبل. این افزایش قیمت‌ها در شرایطی رخ داده‌است که بسیاری از آمریکایی‌ها هنوز با پیامدهای تورم سال‌های 2021 تا 2023 دست‌وپنجه نرم می‌کردند.
3 . نگرانی صنایع داخلی؛ تولید نه تنها ارزان‌تر نشد که گران‌تر شد
برخلاف هدف ترامپ مبنی بر حمایت از صنایع داخلی، بسیاری از تولیدکنندگان آمریکایی هشدار داده‌اند که افزایش تعرفه‌ها، عملاً قیمت مواد اولیه و قطعات وارداتی را افزایش داده و توان رقابت آنها را کاهش می‌دهد. به عنوان نمونه شرکت‌های فناوری و مونتاژ قطعات اعلام کرده‌اند که هزینه تولید تا 18 درصد افزایش یافته است. برخی کارخانه‌ها مانند تولیدکنندگان لوازم‌خانگی در ایالت اوهایو و ویسکانسین اعلام کردند که مجبور به کاهش شیفت‌های کاری و اخراج بخشی از نیروهای کار شده‌اند. اتحادیه صنایع فلزی و خودروسازی آمریکا در بیانیه‌ای هشدار داده‌اند که اگر روند فعلی ادامه یابد، تا تابستان 2025 بیش از 250 هزار شغل در خطر قرار خواهد گرفت.
4 . اعتراضات اجتماعی و انتقاد سیاسی در داخل کشور
بازتاب این سیاست‌ها در افکار عمومی نیز منفی بوده است. بر اساس نظرسنجی انجام‌شده توسط یک مؤسسه تحقیقاتی حدود 58 درصد مردم آمریکا سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ را عامل گرانی‌ها می‌دانند. تنها 32 درصد رأی‌دهندگان مستقل از ادامه این سیاست‌ها حمایت می‌کنند. اتحادیه کشاورزان، اتاق بازرگانی آمریکا و برخی فرمانداران جمهوری‌خواه از جمله در تگزاس و آریزونا، به‌صراحت از این سیاست‌ها انتقاد کرده‌اند. علاوه بر این، در ایالت‌هایی مانند آیوا و ایلینوی، کشاورزان دست به تجمعات اعتراضی زده‌اند و خواستار بازنگری در سیاست‌های تجاری دولت شده‌اند.
5 . پیامدهای مالی؛ تهدید رکود و افزایش کسری بودجه
سقوط بازار سهام، افزایش تورم و فشار بر مصرف داخلی، بانک مرکزی آمریکا را وارد وضعیت دشواری کرده‌است. اگرچه نرخ بهره فعلاً ثابت نگه داشته شده، اما تحلیلگران هشدار داده‌اند که در صورت ادامه این روند، نرخ رشد اقتصادی در سال 2025 ممکن است به کمتر از یک درصد برسد. احتمالاً رکود اقتصادی تا پایان سال جاری به 45 درصد خواهد رسید. افزون بر آن، در صورت نیاز به پرداخت بسته‌های حمایتی مجدد به صنایع آسیب‌دیده، کسری بودجه آمریکا ممکن است تا مرز 1.8 تریلیون دلار افزایش یابد.
در مجموع، شواهد آماری، نظرسنجی‌ها و واکنش‌های بازار نشان می‌دهند که سیاست تعرفه‌ای ترامپ در دولت دوم، نه‌تنها نتوانسته به رونق اقتصادی کمک کند، بلکه فشار بر اقشار مختلف را افزایش داده و خطر ورود اقتصاد ایالات متحده به رکودی تازه را جدی‌تر کرده است. در چنین شرایطی، شعار «حمایت از تولید داخلی» در عمل به افزایش هزینه زندگی، کاهش اشتغال، افت بازار و بی‌ثباتی مالی منجر شده‌است. اگر روند فعلی ادامه پیدا کند، دولت ترامپ با چالشی عظیم در حفظ حمایت طبقه متوسط، ثبات اقتصادی و آرامش اجتماعی روبه‌رو خواهد شد.
کد خبر 6425924

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1288211/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قیمت سیمان امروز 18 فروردین 1404 + جدول

مجلس اصلاح قوانین ارز، طلا و بازاررا آغاز کرد

جهانگیر: قوه قضاییه، حمایت­‌های خود از سرمایه‌­گذاران عرصه تولید را افزایش می دهد

پسربچه 8 ساله پشت فرمان خودرو کوئیک!/ خودرو توقیف شد

توافق مهم مصر و فرانسه درباره غزه

حداقل حقوق روزانه مستمری‌بگیران تامین اجتماعی اعلام شد+ جزئیات

نماینده کارگران در شورای عالی کار خطاب به نماینده مجلس: درصد شکم کارگران را سیر نمی‌کند!

فروش جنین اسب در ایران؛ 4.5 میلیون ناقابل!

اتریوم در برابر رقبای خود؛ بررسی پلتفرم‌های بلاک چین مشابه

ادعای باکو درباره حمله ارمنستان به مواضع این کشور

تاکید کرملین بر حل مسالمت‌آمیز موضوع هسته‌ای ایران

کارشناس اقتصاد بین‌الملل: واکنش چینی‌ها به تعرفه‌های ترامپ اقدام متقابل خواهد بود

تخصیص 200 همت از بودجه برای پوشش کسری یارانه‌ها

ظرفیت پالایشی کشور روزانه 180 هزار بشکه افزایش می‌یابد

نشست هم اندیشی و آموزشی کارشناسان تعاون و امور اجتماعی بنیاد مازندران برگزارشد

بنایی: «سرمایه‌گذاری برای تولید» راه رسیدن به خودکفایی اقتصادی است/ کسانی که در انجام وظایف خود موفق بودند باید مورد تشویق قرار بگیرند

برنامه ریزی 107 پروژه پیشران عمرانی و اقتصادی برای پیشرفت اقتصادی لرستان

برنامه هفتم به ایستگاه تولید رسید؛ 18 طرح پتروشیمی در مسیر بهره‌برداری

تصاویری از دیدار پیشکسوتان وزارت خارجه با ولایتی/ ظریف و علی اکبر صالحی هم بودند

چرایی هراس چین از سوریه پسا اسد

وزیر نیرو: با استخراج کنندگان غیرقانونی رمزارز برخورد می‌شود

چین و عراق مهم‌ترین مقاصد صادراتی ایران در سالی که گذشت

غیبت مشکوک ژنرال هی ویدونگ در مراسم درختکاری ارتش چین

77 درصد ارز کشور را صنایع مصرف کردند

هیات پارلمانی ایران و ارمنستان دیدار کردند

نماینده اسرائیل از نشست اتحادیه آفریقا اخراج شد

نرخ سوخت نیروگاه‌ها 50درصد افزایش یافت

گزارشی از وضعیت اسفناک محیط زیست تا ادعای ورود برنج‌های آلوده به کشور

معافیت پرداخت بیمه برای چهار دهک پایین درآمدی

افت ادامه دار شاخص بازار سرمایه

تعیین نصاب جدید صندوق‌های صندوق در صندوق

رویکرد عدلیه حمایت همه‌جانبه از سرمایه‌گذاری‌های اقتصادی است

ظرفیت تولید شلرد افزایش می‌یابد

جزئیات واریز اعتبار کالابرگ دهک های یک تا سه؛ حساب باقی دهک ها چه زمانی شارژ می‌شود؟

این بازنشستگان از دریافت وام 50 میلیون تومانی حذف شدند

افزایش حقوق کارمندان دولت ابلاغ شد+ جزئیات

جدول سن فرسودگی خودروها در سال 1404 منتشر شد

دیدار مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با خانواده‌های معظم شهدا و ایثارگران

چرا قهرمانی حق پرسپولیس نبود؟

افزایش بودجه 1404 بر خلاف ظاهر انقباضی

امیر پوردستان: آمریکایی‌ها می‌دانن اگر بخواهند تعرضی کنند ضربه پشیمان‌کننده‌تری دریافت می‌کنند

قیمت مرغ و گوشت امروز 18 فروردین 1404 + جدول

قیمت جدید میوه و سبزیجات/ چغاله بادام و سیب زمینی چقدر شد؟

ورود مجلس به قیمت‌گذاری بلیت هواپیما

ساعت معاملات صندوق‌های طلای بورس کالا تغییر کرد

آمریکا به نام برابری، قلدری اقتصادی می‌کند

سالی نو،عزمی نو؛ با همدلی و تلاش در مسیر شکوفایی موسسه اعتباری ملل

عراقچی:اسامی مطرح شده درباره مذاکره‌کنندگان غلط است

سیاست‌های ترامپ بین بحران‌های اقتصادی و خطرات ژئوپلیتیکی

صندوق توسعه ملی وارد مسیر پرهیز از بنگاه‌داری شد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی