بازار آریا

آخرين مطالب

«دنیای‌اقتصاد» عواقب آغاز جنگ تجاری بر متغیرهای کلیدی اقتصاد آمریکا را بررسی می‌کند؛ چالش جدید فدرال رزرو

تهدید تعرفه‌ای سلطه دلار اقتصاد ایران

تهدید تعرفه‌ای سلطه دلار
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : اغلب تحلیلگران در اوایل دوره دوم ریاست‌جمهوری ترامپ تصور می‌کردند این دوره با تقویت بورس، افزایش بازدهی اوراق خزانه آمریکا و تقویت ارزش دلار همراه باشد؛ با این حال، اکنون تقریبا تمام این موارد برخلاف پیش‌بینی‌ها بوده است. اعمال تعرفه‌های بالا در دوم آوریل توسط ترامپ، باعث افت شاخص بورس، افت ارزش دلار و کاهش بازدهی اوراق خزانه‌داری شده است. این وضعیت در حالی رخ داده که بسیاری از ارزهای دیگر همچون یورو، پوند، ین و حتی پزوی مکزیک برخلاف دلار تقویت شده‌اند. به گفته کارشناسان، کاهش ارزش دلار برای اقتصاد جهانی می‌تواند آثار منفی حمایت‌گرایی آمریکا را تا حدی جبران کند؛ اما تداوم آن ممکن است رشد جهانی را تهدید و در نهایت باز هم دلار را تقویت کند. در چنین شرایطی سکانداران پولی نیز با چالش مواجه می‌شوند و نمی‌توانند هیچ اقدام خاصی برای بهبود شرایط اقتصادی انجام دهند. این در حالی است که احتمال وقوع رکود تورمی در اقتصاد آمریکا بالاتر رفته است.
چند ماه پیش همه در وال‌استریت درباره «اثر ترامپ (Trump Trade)‌» بحث می‌کردند. توافق درمیان همه تحلیلگران بر این بود که ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ عملکرد بازار سهام آمریکا را تقویت می‌کند، بازدهی اوراق خزانه‌‌‌‌‌‌داری را افزایش می‌دهد و ارزش دلار را تقویت می‌کند. امسال تا اینجای کار، هر سه این پیش‌بینی‌‌‌‌‌‌ها معکوس درآمده‌اند. به گزارش اکونومیست در روزهای اخیر قیمت سهام در آمریکا سقوط کرده، بازدهی اوراق خزانه‌داری کاهش‌یافته و سرمایه‌گذاران نگران تضعیف ارزش دلار شده‌اند. 
هر دو روند پس از آنکه آقای ترامپ در دوم آوریل تعرفه‌های جدید را تقریبا بر همه شرکای تجاری آمریکا وضع کرد، شتاب گرفت. با این حال، تضعیف دلار است که بیشترین شوک را به‌همراه داشته‌است. تحلیلگران انتظار داشتند حمایت‌‌‌‌‌‌گرایی آقای ترامپ، ارزش دلار را تقویت کند. با افزایش قیمت‌هایی که آمریکایی‌ها باید برای کالاهای خارجی بپردازند، تعرفه‌‌‌‌‌‌ها اثر معکوس گذاشته و قدرت خرید آمریکایی‌‌‌‌‌‌ها را تضعیف کرده‌است.
صف فروش در وال‌استریت
وضعیت اقتصاد آمریکا نشان می‌دهد در روزهای اخیر، همه‌چیز در صف‌فروش بوده‌است. ارزش دلار در حال‌حاضر نسبت به سبدی از همتایان ثروتمند خود در حال کاهش ‌است. با مشخص‌شدن مقیاس تعرفه‌های جدید آقای ترامپ، این وضعیت تشدید شد، سایر ارزها اما رشد کرده‌اند. یورو در سال‌جاری تاکنون 6‌درصد، پوند 3‌درصد و ین ژاپن و فرانک سوئیس به ترتیب 8 و 6‌درصد تقویت شده‌اند. این اتفاق برای بیشتر آنها پس از اعلام تعرفه‌‌‌‌‌‌ها توسط ترامپ در 2‌آوریل افزایش‌یافتند. حتی پزوی مکزیک که مدت‌ها بود روند کاهشی را تجربه کرده‌بود؛ در ماه‌های اخیر در‌برابر دلار رشد کرده‌است. با مشاهده همه اینها، منطقی است که نگران باشیم با این اقدام ترامپ، جایگاه دلار در سیستم مالی جهانی در خطر باشد. رقبا و متحدان آمریکا مدت‌هاست به‌دنبال جایگزین‌‌‌‌‌‌هایی بوده‌اند که فراتر از دسترس عمو سام است، چه از طریق توسعه ریل‌‌‌‌‌‌های پرداخت جدید و چه با انتقال فعالیت‌های تجاری خود به ارزهای دیگر. استفاده تهاجمی ترامپ از تحریم‌ها، به‌عنوان مثال، علیه ایران در سال‌2018 پس از خروج ترامپ از توافق هسته‌ای، چنین تلاش‌هایی را برای کشورهای جهان بیش از پیش ضروری کرده‌است.
لبخند دلار
در حال‌حاضر، تئوری «لبخند دلار(dollar smile)‌» می‌تواند وضعیت دلار را توضیح دهد. ایده این نظریه این است که واحد پول آمریکا هم زمانی‌که اقتصاد این کشور از سایرین عملکرد بهتری دارد، مانند دو سال‌گذشته و هم زمانی‌که اقتصاد آن در رکود قرار می‌گیرد، تقویت می‌شود. اگر آمریکا در رکود باشد، سایر اقتصادها نیز احتمالا دچار تزلزل خواهند شد و این موضوع جذابیت دلار را افزایش می‌دهد زیرا دلار پناهگاه سرمایه‌گذاران جهان محسوب می‌شود. اگر تهدید فعلی برای سیستم تجارت‌جهانی بدتر شود، چنین رکودی ممکن است به‌وجود بیاید، اما وضعیت فعلی دلار نشان می‌دهد معامله‌گران تاکنون فقط معتقدند رشد آمریکا نسبت به سایر نقاط جهان کند خواهدشد، بنابراین دلار به سمت وسط لبخند پایین می‌آید.این موضوع هنوز پیامدهای نگران‌کننده‌ای در سراسر جهان دارد. اولین مورد این است که مصرف‌کنندگان آمریکایی باید انتظار داشته باشند به‌خاطر تعرفه‌های ترامپ بیشتر از آنچه پیش‌بینی می‌کردند، متضرر شوند. اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، در طول جلسه استماع سنا، استدلال کرد که هزینه تعرفه‌‌‌‌‌‌ها به کلی بر عهده مصرف‌کنندگان نخواهد بود، زیرا تجربه گذشته نشان می‌دهد؛ دلار در پاسخ به تعرفه‌‌‌‌‌‌ها تقویت می‌شود. اگر این اتفاق بیفتد، قیمت دلاری کالاهای خارجی را کاهش می‌دهد و تا حدی هزینه‌های ایجادشده را جبران می‌کند، در عوض آمریکایی‌‌‌‌‌‌هایی که کالاهای وارداتی را خریداری می‌کنند، اکنون باید هزینه‌های عوارض سنگین‌‌‌‌‌‌تر و دلار ضعیف‌‌‌‌‌‌تر را بپردازند.
اثر جهانی تضعیف دلار
برای کسانی که خارج از آمریکا هستند، یک دلار ضعیف‌تر باید بخشی از آسیب‌های ناشی از حمایت گرایی آقای ترامپ به رشد اقتصاد جهانی را جبران کند؛ این به‌ویژه برای بازارهای نوظهور صادق است. تحقیقات منتشرشده توسط صندوق بین‌المللی پول در سال‌2023 نشان‌داد که افزایش 10‌درصدی ارزش دلار، پس از یک سال، منجر به کاهش 1.9‌درصدی تولید در اقتصادهای نوظهور می‌شود. در کشورهای ثروتمند، این ضربه 0.6‌درصد است. تقویت ارزش دلار با مهار تجارت‌جهانی که حدود 40‌درصد از آن به دلار صورت‌‌‌‌‌‌حساب می‌شود، رشد اقتصاد دنیا را کند می‌کند. همچنین کشورها و شرکت‌هایی که مانند بسیاری از بازارهای نوظهور به دلار وام می‌گیرند، با افزایش هزینه‌های پرداخت بدهی خود به ارز محلی، تحت‌فشار قرار می‌‌گیرند.
زمانی‌که ارزش دلار در واکنش به انتخاب ترامپ افزایش‌یافت، بسیاری نگران بودند که چنین فشاری در راه باشد. حالا دوباره ارزش دلار کاهش‌یافته‌ و آن ترس‌‌‌‌‌‌ها فروکش کرده‌است. علاوه‌بر این، بازدهی خزانه‌‌‌‌‌‌داری کاهش‌یافته و هزینه‌های استقراض سایر دولت‌ها را نیز با خود کاهش داده‌است، اما این امر برای هیچ کشوری چندان خوب نیست. این اتفاق به این دلیل رخ‌داده که رئیس‌جمهور آمریکا می‌خواهد تجارت‌جهانی را از بین ببرد. اگر او موفق شود، آشفتگی ناشی از آن احتمالا دوباره دلار را تقویت خواهد کرد.
دست بسته فدرال‌رزرو
بمب نوترونی ترامپ بر تجارت جهانی

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1287865/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

توضیح اوحدی درباره آئین‌نامه واردات خودرو جانبازان

توسعه و تحول برنامه‌های فرهنگی در سال جدید با همدلی و هم‌افزایی محقق می‌شود

زمان ارسال صورتحساب مالیاتی تمدید شد

لورا لومر؛ زن جنجالی عامل زلزله در کاخ سفید

صادرات ایران به آمریکا 4.5 برابر شد

عربستان قیمت نفت را برای مشتریان آسیایی کاهش داد

صدور بیش از 100 هزار مجوز کسب و کار به صورت الکترونیک در استان یزد

وال استریت ژورنال: شی جین‌پینگ برنده جنگ تجاری جهانی ترامپ است

کشف «لوازم خانگی قاچاق» به ارزش 20 میلیارد ریال در کرج

تاثیر سفیر جدید آمریکا بر روابط آنکارا – واشنگتن

افزایش 10 درصدی مالیات بر ارزش افزوده طلا

باران، رعدوبرق و وزش باد شدید در 21 استان/ دریا در مناطق ساحلی متلاطم می‌شود

افزایش یا کاهش تعرفه‌ واردات خودرو چه تاثیراتی بر قیمت‌ها دارد؟

بانک مرکزی پایگاه ملی داده‌های اعتباری راه اندازی می کند

زمان برگزاری رویداد تحول در سرمایه‌گذاری بالادستی نفت و گاز تغییر کرد

پزشکیان: اگر FATF داخلی را اجرا کنیم، مصادیق فساد رفع می‌شود

تماس‌های جدید آمریکا-روسیه در روزهای آتی

خوراک پتروشیمی بندر امام افزایش یافت

آغاز طرح واکسیناسیون دام‌های سبک بر علیه بیماری آبله در خوزستان

حمایت از سرمایه‌گذاران و تسهیل شرایط برای فعالیت آنها در لرستان

سیاست اعمال تعرفه چگونه دلار آمریکا را تضعیف کرد؟

ظرفیت 10 تریلیارد تومانی سرمایه گذاری در ایران را دریابیم

باید از مزیت‌های مرزی استان به طور مؤثر بهره‌برداری شود

برقراری تماس‌های جدید آمریکا-روسیه

مصرف 129 میلیون لیتر بنزین در 16 فروردین

واکنش سفارت ایران در مجارستان به لفاظی‌های نتانیاهو

افزایش تولید و توسعه میدان‌ها در اولویت نفت و گاز اروندان

فرمان اجرای سرشماری نفوس و مسکن 1405 صادر شد

شاخص کل بورس افت کرد

سیب‌زمینی ارزان می‌شود؟

دستورالعمل تعرفه خدمات مهندسی 1404 ابلاغ شد

شمار دکل‌های حفاری نفتی آمریکا افزایش یافت

قیمت روز محصولات ایران خودرو و سایپا؛ ارزان‌ترین سواری: 500 میلیون

پیشرفت 54 درصدی فاز دوم ذخیره‌سازی گاز مخزن شوریجه

قیمت سکه زیر 90 میلیون تومان است

جزئیات اولین جلسه مجلس در سال 1404

یک کارشناس: قیمت سکه زیر 90 میلیون است

دلیل ریزش قیمت سکه و دلار پس از تعطیلات نوروز

محور چالوس و آزادراه تهران ـ شمال دوطرفه شد

هیچ‌گونه خطای عملکردی نداشته‌ام؛ به دلیل سفر نوروزی‌ام از ادامه مسیر معاف شدم

تداوم صادرات نفت نتیجه تلاش‌ کارکنان صنعت نفت است

انتصاب جدید ترامپ جنجال آفرید

نخستین حراج شمش طلا در سال 1404 برگزار شد+ جزئیات

بورس رنگ باخت

قیمت رسمی فروش نفت ایران اعلام شد

نخستین ضرب شست کارکنان صنعت نفت به ترامپ

ونزوئلا اولین کشوری که تعرفه‌های ترامپ را نادیده می‌گیرد

تلاش دولت آمریکا برای توجیه زیان‌های اقتصادی ناشی از تعرفه‌ها

اجرای قانون مالیات بر سوداگری به تحقق شعار سال کمک می‌کند

ترامپ به آمریکایی‌ها درباره «مصائب» تعرفه‌ای هشدار داد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی