بازار آریا

آخرين مطالب

در سالنامه گروه رسانه‌ای «دنیای اقتصاد» منتشر شد؛

اقتصاد ترس اقتصاد ایران

اقتصاد ترس
  بزرگنمايي:

بازار آریا - سمیه توحیدلو پژوهشگر جامعه‌شناسی اقتصادی در یادداشتی با عنوان «ترس بی‌ثباتی» تاثیرات نااطمینانی بر سلامت روان جامعه را بررسی کرده‌اند. نویسنده ابتدا بعضی از مهمترین شاخص‌های معرف سلامت روان را بر می‌شمرد و سپس می‌کوشد تاثیرات مخرّب نااطمینانی و بی‌ثباتی را بر هریک از آن‌ها نشان دهد.
گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ فقر عقلانیت خاص خودش را می‌آفریند. انسان‌هایی که از تأمین نیازهای اولیه زندگی‌شان در چند صباح آینده مطمئن نیستند، در تصمیم‌گیری‌ها و اَعمالشان از الگویی تبعیت می‌‌کنند که از چشم یک ناظر بیرونی بی‌خبر، عجیب و نامعقول به نظر می‌رسد. مثلاً نسبت به آینده درازمدت هرچه بی‌اعتناتر می‌شوند، یا این که مشارکت‌های جمعی و اجتماعی را کاهش می‌دهند و به انزوا و تکروی متمایل می‌شوند.
سمیه توحیدلو پژوهشگر جامعه‌شناسی اقتصادی در یادداشتی با عنوان «ترس بی‌ثباتی» تاثیرات نااطمینانی بر سلامت روان جامعه را بررسی کرده‌اند. نویسنده ابتدا بعضی از مهمترین شاخص‌های معرف سلامت روان را بر می‌شمرد و سپس می‌کوشد تاثیرات مخرّب نااطمینانی و بی‌ثباتی را بر هریک از آن‌ها نشان دهد.
به باور نویسنده یکی از شاخص‌های مهم سلامت روان «به‌زیستی هیجانی» است که مولفه‌هایی مانند امید، رضایت از زندگی، و تاب‌آوری در برابر اضطراب را در برمی‌گیرد. سرخوردگی و ترس از آینده همه این مولفه‌ها را به شدت تضعیف می‌کند و نمود عملی آن افزایش خشونت فردی و اجتماعی است. وقتی افراد اطمینانی به آینده ندارند در برابر اضطراب‌ها و وسوسه‌ها بی‌تاب می‌شوند و توان کمتری برای کنترل رفتارهایشان دارند. در این شرایط افراد طوری عمل می‌کنند که گویی در یک جنگ و گریز دائمی‌ و دچار یک اضطراب همیشگی‌اند. نکته دیگر این است که تکرار بحران‌ها و شوک‌های روانی، توانایی انسان‌ها برای بازیابی را کاهش می‌دهد که نتیجه آن انفعال و بی‌انگیزگی است. مرگ تدریجی امید، سرنوشت اغلب کسانی است که روزگارشان در بی‌ثباتی اقتصادی و زیر فشارهای مزمن اقتصادی و سیاسی و شغلی و خانوادگی سپری می‌شود.
«به‌زیستی اجتماعی» یکی دیگر از شاخص‌های سلامت روان است. به‌زیستی اجتماعی ما منوط به عواملی است مانند داشتن ارتباطات معنادار، احساس تعلق به جامعه، و مشارکت در فعالیت‌های جمعی. بی‌ثباتی اقتصادی از طریق فرسایش اعتماد و کرامت انسانی همه این عوامل را تحت تاثیر منفی قرار می‌دهد.آینده نامطمئن انسان‌ها را محتاط‌تر و شکاک‌تر و بی‌اعتمادتر می‌کند. و از طرف دیگر احساس تحقیر ناشی از افت سطح زندگی و ضرورت کمک گرفتن از دیگران به کرامت انسانی ضربه می‌زند. این وضعیت اکوسیستمی از اضطراب را می‌سازد که زندگی کردن در آن ممکن نیست. انسان‌ها به دو طریق از پریشانی غیر قابل تحمل این اکوسیستم اضطراب می‌گریزند: یکی مهاجرت واقعی (یعنی جدا شدن فیزیکی از جامعه)، و دیگری مهاجرت به درون (یعنی پناه بردن به انزوا، خیالبافی، الکل و مواد مخدر، یا کار طولانی و بی‌فراغت).
یکی دیگر از شاخص‌های سلامت روان، عملکرد روانی به‌هنجار است. عملکرد روانی به‌هنجار شامل مولفه‌هایی است مثل توانایی تفکر و تصمیم‌گیری بلندمدت، توانایی حل مسئله، و توانایی تسلط بر خویش و تنظیم هیجانات. بی‌ثباتی اقتصادی به طور کلّی ظرفیت شناختی انسان‌ها را کاهش می‌دهد، زیرا بخش بزرگی از قوه ذهنی آن‌ها دائماً مشغول ناپایداری درآمد و هزینه‌ها و قیمت‌هاست. در این شرایط پراضطراب اصلاً بعید نیست که فرد تصمیمات نادرست بگیرد یا به مسائل بسیار مهمی بی‌اعتنایی کند. ذهنی که با فقر و کمیابی دست و پنجه نرم می‌کند، تمرکز و حافظه و توانایی تحلیل کمتری دارد. 
در تحلیل نهایی بی‌ثباتی اقتصادی مزمن سلامت روان و آرامش ناشی از آن را مختل می‌کند و مردم را به وادی مبارزه برای بقا می‌کشاند؛ جایی که هزینه‌ـ‌فایده‌ها هرچه بیشتر کوتاه‌مدت و فردی هستند، تا آن که بلندمدت و اجتماعی باشند. وقتی افق‌های دوردست در ابرهای تیره و تار نااطمینانی پنهان شده باشند، ما در اقتصاد ترس زندگی خواهیم کرد، اقتصاد بیم‌های بی‌امید.
برای خواندن متن کامل یادداشت «ترس بی‌ثباتی» می‌توانید به صفحات 82 و 83 سالنامه تجارت فردا مراجعه کنید.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1285740/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اتحادیه اروپا مذاکره را ترجیح می‌دهد

در سفر یک‌روزه عارف به مازندران چه گذشت؟

تبریک السودانی به الجولانی برای تشکیل کابینه جدید

دروازه‌بان اسبق تیم‌ملی درگذشت

عبور قیمت سکه از 102 میلیون تومان

قمار بزرگی که برای ایلان ماسک گران تمام شد

فشار دولت آمریکا به دانشگاه‌های حامی فلسطین/ کمک‌های مالی بازنگری می‌شوند

حضور قطر و اسرائیل در رزمایش مشترک هوایی در غرب یونان

رئیس جمهور: ایران مصمم است همه توافقات خود با عراق را عملیاتی کند

اقتصاد ایران با وجود تحریم‌ها به کدام‌سو می‌رود؟

مهم‌ترین چالش‌های اقتصادی 1404/ بهترین استراتژی سرمایه‌گذاری در سال جدید

گرانی طلا همچنان ادامه دارد؟

دیپلماسی گردشگری در کنار دیپلماسی سیاسی و اقتصادی

فشار دولت آمریکا به دانشگاههای حامی فلسطین/ کمکهای مالی بازنگری می‌شوند

رئیس جمهور عازم باکو می‌شود

نقش RHU پالایشگاه اصفهان برای جلوگیری از واردات سوخت

سقوط سهام بانک‌های آمریکایی؛ نگرانی‌ها از رکود اقتصادی افزایش یافت

دغدغه دولت بر رفع موانع سرمایه‌گذاری‌ها/ مازندران از استان‌های برجسته در اقتصاد دریامحور

رکورددار مصرف بنزین در ایام نوروز اعلام شد

تولید نفت آمریکا به کمترین میزان در 11 ماه گذشته رسید

یک کشته در انفجار کارخانه در غرب ترکیه

تصاویر/ نشست فعالان اقتصادی و سرمایه‌گذاران حوزه گردشگری مازندران

محمدرضا عارف: همه ظرفیت های موجود کشور را برای تحقق شعار سال به کار خواهیم بست/ اولویت مهم دولت حمایت از بخش خصوصی است

شمار فوتی‌های تصادفات نوروزی افزایش یافت

مخالفت وزیر با اعمال سلیقه استان‌ها درباره اعطای مجوز کنسرت‌

شما فوتی‌های تصادفات نوروزی افزایش یافت

سرنوشت واردات خودرو و حقوق ورودی خودرو در سال 1404

تخت‌جمشید پیشتاز بازدیدهای نوروزی شد

جزئیات مزایای حقوق کارکنان دولت در سال ١4٠4

هشدار اسرائیل به ساکنان شمال غزه برای تخلیه منطقه

چرا احتمال شرارت خارجی کم است؟

لندن در تلاش برای حل معصل تعرفه‌های تجاری آمریکا با توافق اقتصادی

تهرانی‌ها «سیزده به‌در» کجا بروند؟

بیت‌کوین در مسیر صعودی گام برداشت

آتش‌سوزی در خط لوله گاز در مالزی/ 112 نفر زخمی شدند

بخش دوم قانون بودجه 1404 ابلاغ شد

کشف حوله آغشته به شیشه در فرودگاه امام (ره)

قطع 12 ساعته آب در انتظار مشترکان بدمصرف آب تهران

عارف: اولویت مهم دولت حمایت از بخش خصوصی است

اولویت مهم دولت حمایت از بخش خصوصی است

سهامداران عدالت حتما بخوانند

فقط 5 روز فرصت کاشت نهال دارید تخفیف ویژه انواع نهالهای میوه فقط و فقط 30 هزار تومان ارسال یکروزه به کل ایران

50 مصدوم در آتش‌سوزی خانه سالمندان در آلمان

کارخانه‌ها خالی از کارگر، سفره‌ها خالی از نان!

گل کاشتن محمدمحبی در روسیه

مناطق آزاد، پیشران توسعه اقتصادی و نوآوری

آبرسانی به محلات یزد با تانکر/ ادامه افت فشار و کم آبی به دلیل قطع خط انتقال آب شرب به این استان

5 نوبت حمله هوایی جنگنده‌های آمریکایی به صنعا

طلای جهانی حوالی رکورد جاخوش کرد

به ازای خرید هر 100 اصله نهال گردو ژنوتیپ رویال 20 درصد تخفیف بگیرید

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی