«دنیای اقتصاد» مسیر سفر نوروزی به ناشناختههای لرستان را معرفی میکند؛
از پایتخت کوهنوردی تا گرند کانیون ایران
اقتصاد ایران
بزرگنمايي:
بازار آریا - یک دهه از اینکه طبیعتگردی فقط به شمال کشور خلاصه میشد، گذشته است و حالا به لطف طبیعتگردان و گردشگران حرفهای و اخیرا بلاگرهای سفر، طبیعت زیبا و بکر دیگر نقاط ایران نیز شناخته و معرفی شدهاند.
گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد-صدیقه نژادقربان: یک دهه از اینکه طبیعتگردی فقط به شمال کشور خلاصه میشد، گذشته است و حالا به لطف طبیعتگردان و گردشگران حرفهای و اخیرا بلاگرهای سفر، طبیعت زیبا و بکر دیگر نقاط ایران نیز شناخته و معرفی شدهاند.
یکی از نتایج معرفی ناشناختههای ایران، شناساندن طبیعت خارقالعاده و بینهایت منحصر به فرد «استان لرستان» است که طبیعت شگفتانگیز آن از «اشترانکوه» پایتخت کوهنوردی ایران تا دره خزینه مشابه گرند کانیون در آمریکا، گردشگران زیادی را از سراسر کشور و حتی از جهان به خود جذب میکند؛ چراکه کمتر جایی در کشور وجود دارد که طبیعت منحصر به فرد آن مانند «آبشار آفرینه» باشد یا شباهت باور نکردنی با جاذبههای مهم جهان همچون شباهت عجیب «دره خزینه» با دره محبوب آمریکایی یعنی گرند کانیون داشته باشد.
«لرستان»، استانی سراسر زیبایی و جاذبه که هربار چشمانداز جدیدی را بر روی بازدیدکنندگانش میگشاید. اگر بنا بر نوشته ژول ورن دور دنیا را میتوان در هشتاد روز گشت، اما لرستان به تنهایی دنیایی است که باید هشتاد روز برای آن وقت گذاشت تا جسم و روحت به خوبی از تماشای آن حجم از زیبایی سیراب شود.
در تعطیلات نوروز که فرصت کافی برای گشت و گذار و کشف ناشناختهها فراهم است، شاید سفر به لرستان و تماشای آن حجم از طبیعت شگفتانگیز آن بهترین گزینه ممکن باشد. حال که هوا در حال گرم شدن است و فشارهای روزانه ناشی از کار و مشکلات اقتصادی و زندگی سخت و پرمشغله شهرنشینی، افراد را به سمت طبیعت، سکوت و آرامش سوق میدهد، لرستان با توجه به آب و هوای کوهستانی و طبیعت بکر خود بهترین پناه برای رهایی از دغدغهها و روتین همیشگی زندگی است تا چند روزی را از زندگی شهری و فرسودگی شغلی فاصله گرفت.
باتوجه به اینکه امکان بازدید از تمام جاذبههای لرستان در یک فرصت 5 تا 10 روزه وجود ندارد، میتوان یک مسیر سفر از ازنا تا پلدختر را در پیش گرفت و چند سایت مهم و بکر گردشگری در لرستان سراسر جاذبه را به تماشا نشست.
در تعطیلات پیش رو میتوان به سمت ازنا و الیگودرز رفت و پس از آن از زیباییهای طبیعی خرم آباد، دورود و پلدختر نهایت لذت را برد و یک سفر بینظیر و متفاوت را تجربه کرد.
گذری در دامنه اشترانکوه
یکی از ناشناختههای لرستان، شهر «ازنا» است که کمتر شناخته شده، اما اشترانکوه آن که پایتخت کوهنوردی در ایران نامیده میشود، مورد علاقه بسیاری از کوهنوردان است. پس شروع سفر از شهر «ازنا» میتواند بسیار پرجاذبه و پرماجرا باشد. هم میتوان به پارک جنگلی اشترانکوه رفت و کمپی برپا کرد یا میتوان مسیر را به سمت روستای «کمندان» که شاید از آن بتوان بهعنوان یک شاهکار خلقت یاد کرد، پیش رفت.
روستایی در دامنه اشترانکوه با طبیعتی بکر و منحصربهفرد که هرکسی را مسحور خود میکند. رودخانه و چشمههای جوشانی که از اشترانکوه سرچشمه میگیرند، طبیعتی بسیار زیبا و با طراوت را به تصویر میکشند.
در نزدیکی این روستا غاری یخی قرار دارد که از آن با عنوان «تونل برفی» هم یاد میشود که تقریبا در تمام ایام سال مملو از برف است و دیوارههای یخی آن یک منظره بسیار زیبا و جذاب را خلق کرده است. در بهار یخهایی که از این غار برفی آب میشوند، تبدیل به یک رودخانه با آب زلال میشوند که البته بسیار سرد است.
در اطراف این شهر آبشار بسیار زیبایی با نام آبشار «آب سفید» وجود دارد و علیرغم اینکه نسبت به آبشار بیشه کمتر شناخته شده، اما مردم بومی علاقه بسیار زیادی به این آبشار دارند. در اطراف این آبشار فضای مناسبی برای کمپ وجود دارد که با توجه به دسترسی آسان به آبشار، خانوادهها بدون پیمایش به راحتی امکان بازدید از این آبشار را دارند.
در ازنا میتوان از خانه معلم تا هتل سه تا چهار ستاره اقامت کرد و صبح را با مشاهده تصویری زیبا از اشترانکوه آغاز کرد. ازنا شهر کوچکی است که مردمان خونگرم و مهماننوازی دارد و با مسافران همانند اعضای خانواده خود رفتار میکنند و البته این تنها مختص به ازنا نیست، بلکه در همه شهرهای لرستان به همینگونه است.
پس از بازدید از طبیعت زیبای ازنا مسیر را باید به سمت الیگودرز ادامه داد. مهمترین شاخصه الیگودرز در لالههای واژگون آن است که در زمان خاصی از بهار روییده میشود؛ لالههای بسیار زیبا که تصویر خارقالعادهای از طبیعت را جلوی چشمانتان ظاهر میکند.
شهری از نخستین سکونتگاههای بشر
شاید بیش از همه خرمآباد مرکز این استان را باید به تماشا نشست. شهری تاریخی که جای جای آن، خود قصهای ناگفته است و میتوان بهدنبال کشف ناشناختههای آن رفت.
شهری باستانی که نخستین سکونتگاههای بشری در این منطقه بوده و به موازات آن جایگاه اولینهای تمدن بشری را هم به خود اختصاص داده است. شهر تاریخی بینظیری که حتی وقتی از آن هم عبور میکنی، حتما بخشی از تاریخ در چشمانداز آن وجود دارد.
برای اینکه زیباییهای این شهر را کامل و در یک نگاه پانورامایی تماشا کنید، به «بام خرمآباد» بروید. بامی که در کوه «مدبه» قرار دارد و امکان دسترسی برای همه افراد حتی افراد دارای معلولیت را هم دارد، تا تماشای خرمآباد زیبا از بالا را برای همه گروهها فراهم کند.
این بام حتی امکان تماشای ستارهها به واسطه تلسکوپهای مخصوص و ستارهشناسی را برای گردشگران فراهم کرده است و بعد اگر بخواهید در یک فرصت کوتاه تمام فرهنگ و تاریخ این شهر و منطقه را بشناسید، به قلعه فلکالافلاک بروید.
در این قلعه، موزهای از تاریخ و فرهنگ این خطه و مردمان اصیلش قرار دارد که بهخوبی نحوه زندگانی و گذار تاریخی این شهر را به تصویر کشیده است.
پس از تماشای قلعه بسیار عظیم و زیبای فلکالافلاک میتوان در شهر گشتی زد و به بازار محلی رفت و در رستورانها، غذاهای محلی همچون چزنک رغو، چلو گوشت (زیر برنجی) خرمآباد، شامی کوکوی خرمآباد، دلمه برگ موی بروجرد، سُغدو و انواع آشها و کبابهای خاصه لرستان را امتحان کرد.
پس از آن به سمت یکی از جاذبههای پرطرفدار خرمآباد یعنی «دریاچه کیو» بروید، منطقهای بسیار خوش آب و هوا در شمال غرب خرم آباد که منظره چشمنوازی را جلوی چشمانتان به تصویر میکشد که در سفر به این شهر حتما باید برای یک بار هم که شده این جاذبه زیبا را دید؛ دریاچهای که زیستگاه مناسب بسیاری از پرندگان مهاجر است که آب آن از سرچشمههای مخملکوه و رود گلستان تامین میشود.
همچنین در اطراف آن مراکز تفریحی بسیاری همچون شهربازی ساخته شده است تا برای همه گروههای سنی جذابیت خاص خود را داشته باشد.
در خرمآباد، شب را میتوان در هتلها و اقامتگاههای شهری یا روستایی خرمآباد گذراند که البته اقامت در منظرهای بکر و رو به کوههای زیبای زاگرس جذابیتهای سفر را صدچندان خواهد کرد. خرمآباد و در مجموع لرستان به واسطه تبدیل شدن به یک جاذبه مهم گردشگری، از هتلها در هر سطحی و اقامتگاههای بومگردی متناسب با بافت منطقه برخوردار است که امکان اقامت شبانه را برای مسافران تسهیل کرده است.
همچنین به واسطه طبیعت زیبا و بکر این مقصد، علاقهمندان به کمپینگ و ماجراجویان علاقهمند به سفر در دل طبیعت، امکان برپا کردن کمپ در جاهای مختلف هم برایشان فراهم است.
از بیشه تا مخمل کوه
اما شاید لرستان را بیشتر از همه با آبشارهای منحصربهفردش بشناسید، پس از گشت و گذار شهری در خرمآباد باید از آبشارهای جذاب آن بازدید کنید. شاید نام آبشار «بیشه» به گوشتان خورده باشد یا تصاویر آن را در شبکههای اجتماعی دیده باشید.
عمده دلیل شهرتش شاید بهدلیل قرار گرفتن در مسیر ایستگاه قطار است که مسافران در مسیر خود امکان تماشای این آبشار بسیار زیبا را دارند و حتی تا چند سال پیش، تماشای این آبشار تنها از طریق گذر قطار امکانپذیر بود. این آبشار که در فاصله 65کیلومتری خرمآباد قرار دارد و در واقع متعلق به شهرستان دورود است، در دامنه رشته کوه زاگرس و دقیقا در روستایی به همین نام قرار دارد که بسیار شبیه به آبشار «شوی» در خوزستان است.
مسیر رسیدن به این آبشار برای همه اقشار تقریبا راحت است و با یک پیادهروی سبک میتوان به آبشار رسید.
مقصد دیگر در خرم آباد و نزدیک آبشار بیشه که تقریبا ناشناخته است و کمتر افرادی از آن خبر دارند، آبشار «آبگرمه» است که به آن آبشار «چنار» هم میگویند؛ آبشاری که در شهر دورود و در روستای «چم چیت» واقع شده است که میتوان سری هم به این آبشار زیبا در کناره اشترانکوه زد و لحظاتی را به تماشای زیباییهای آن نشست. آبشار «نوژیان» نیز دیگر آبشار زیبایی است که در سفر به لرستان باید حتما آن را دید، چرا که جزو بلندترین آبشارهای لرستان محسوب میشود. مسیر دسترسی به نوژیان هم آسان است و با 4 دقیقه پیاده روی به آن میرسید.
در این سفر میتوان سری هم به آبشار «وارک» زد. در خرم آباد تا قبل از رفتن به سمت پلدختر باید مخملکوه را هم دید. منطقهای وسیع که سنگها و صخرههای بزرگی دارد که از خزه پوشیده شده و با بارش باران این خزهها به زنگ سبز همانند مخمل تبدیل میشوند.
نزدیک به مخملکوه هم مکانی وجود دارد که به آن «هفت حوض» میگویند. آبی که از چشمه میآید و از سنگها عبور میکند که با ساییده شدن، این سنگها در طی سالیان دراز شبیه به حوضهای آب شدهاند. رسیدن به هفت حوض نسبتا آسان است و با پیادهروی 20 دقیقه تا نیم ساعته با شیب تقریبا کم میتوان به آن رسید.
دره ناشناخته پل دختر
پس از تماشای این آبشارها خوب است که به سمت پلدختر رفت و از جاذبههای بینظیر و خاص این منطقه دیدن کرد. «آبشار آفرینه» یکی از تفرجگاههای منحصر به فرد ایران است که دقیقا مابین خرمآباد و پلدختر واقع شده است.
این آبشار، یکی از پرآبترین آبشارها محسوب میشود که ساختار خاص و متفاوتی دارد و از چند آبشار بزرگ و کوچک تشکیل شده است. آبشاری که در روستایی به همین نام قرار دارد و دسترسی به آن دشوار نیست و همه گروههای سنی به راحتی امکان بازدید از آن را خواهند داشت؛ چراکه با پیادهروی یک دقیقهای میتوان به آن رسید.
یکی دیگر از جاذبههای بسیار منحصر بهفرد و خاصی که در این سفر و در ادامه مسیر میتوانید تماشا کنید، «گرند کانیون» ایران یا همان «دره خزینه» است که یکی از جاذبههای شگفتانگیز لرستان و در واقع پلدختر بهشمار میرود. شباهت این دره به دره بسیار مشهور و محبوب آمریکایی یعنی گرند کانیون آنچنان زیاد است که اگر عکس هر دو را در کنار یکدیگر قرار بدهید، به سختی آنها را از هم تشخیص میدهید.
آنچه این دره را متمایز کرده، به واسطه «رود سیمره» آن است که مانند نعل اسب دورتادور این دره را احاطه کرده است و منظره بینظیر و خارقالعادهای را خلق کرده است که میتوان ساعتها به تماشای آن نشست.
دسترسی به دره خزینه که در روستایی به همین نام قرار دارد، کمی دشوار است؛ زیرا تابلویی برای مسیریابی وجود ندارد و در عین حال جاده مناسبی برای رسیدن به آن فراهم نیست. البته نمیتوان این را یکی از ایرادات این جاذبه گردشگری دانست؛ زیرا یکی از مهمترین آسیبهایی که به محیطزیست و منابع طبیعی و جاذبههای طبیعی وارد آمده، جادهسازی و توسعه غیراصولی زیرساختهای گردشگری و تفریحی است.
پس توصیه به ساخت جاده و فراهم کردن رفاه حال گردشگران، در این مورد نتیجهای جز در معرض خطر قرار دادن این جاذبه توریستی ندارد و بهترین روش، در پیش گرفتن «گردشگری پایدار» یعنی گردشگری همگام با محیطزیست است که بدون آسیب به منطقه، شرایط رفاهی در صورت ممکن ایجاد شود.
برای رسیدن به این جاذبههای گردشگری کافی است از نقشههای آنلاین یا راهنمایان محلی استفاده کنید. همچنین میتوانید محصولات غذایی و صنایع دستی این استان منحصربهفرد را بخرید و با خرید این محصولات به اقتصاد جامعه محلی و بومی کمک کنید و از همه مهمتر، در حفظ و نگهداری طبیعت زیبای لرستان نهایت تلاشتان را بکنید و با احترام به طبیعت و مردم محلی، به خود نیز احترام بگذارید.
تصاویر توسط زهرا لطیفی برداشته شده است.//


















-
يکشنبه ۱۰ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۳:۲۳:۳۴
-
۱۱ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1285673/