بازار آریا

آخرين مطالب

مرعشی: آینده کشور با تصمیمات سخت سران قوا تعیین خواهد شد/ پیش‌شرط دیپلماسی اقتصادی ، دستیابی به توافق حداقلی است اقتصاد ایران

مرعشی: آینده کشور با تصمیمات سخت سران قوا تعیین خواهد شد/ پیش‌شرط دیپلماسی اقتصادی ، دستیابی به توافق حداقلی است
  بزرگنمايي:

بازار آریا - برنا - گروه سیاسی؛ دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی بر لزوم تصمیمات اساسی و بنیادین برای عبور از بحران‌های اقتصادی و سیاسی تأکید کرد و گفت: مشکلات فعلی کشور تنها با تغییرات جزئی حل نخواهد شد و نیازمند تصمیمات سخت از سوی سران قوا است.
به گزارش خبرگزاری برنا، دولت چهاردهم در حالی سرکار آمد که با چالش های مختلف از جمله چالش های اقتصادی مواجه بود و در این مسیر مسعود پزشکیان با شعار وفاق و عملیاتی کردن آن سعی در مشارکت همه جناح ها و احزاب سیاسی برای حل مشکلات دارد.
در همین راستا، حسین مرعشی، دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی، در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری برنا دیدگاه‌های خود را درباره وضعیت اقتصادی، چالش‌های دولت، مسیر اصلاحات، انتخابات شورای شهر و سیاست خارجی بیان کرد.
وی همچنین بر اهمیت تصمیمات اساسی و تجدیدنظر در سیاست‌های کلان تأکید می‌کند و بر این باور است که با اراده جمعی و اقدامات درست، می‌توان کشور را از این بحران‌ها عبور داد و به سوی رشد و توسعه پایدار حرکت کرد.
مشروح این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید.
ضرورت تجدیدنظر در سیاست‌های کلان برای عبور از بحران‌های اقتصادی

بازار آریا

برنا: دولت وفاق که هنوز کمتر از یک سال از آغاز به کار آن می‌گذرد، با مسائل و چالش‌هایی مواجه بوده است. عملکرد این دولت را تاکنون چگونه ارزیابی می‌کنید؟ برخی از مشکلات اقتصادی از جمله ناترازی‌ها، نوسانات بازار ارز و تورم، مستقیماً به گردن دولت چهاردهم و شخص آقای پزشکیان افتاده است. دیدگاه شما در این خصوص چیست؟
مرعشی: مسائل ایران یک سیر تاریخی داشته و امروز به نقطه‌ای رسیده‌ایم که فراتر از دولت‌های مختلف، با یک روند فرسایشی روبه‌رو هستیم. تفاوتی نداشت که دولت آقای رئیسی ادامه می‌یافت یا آقای جلیلی روی کار می‌آمد، چرا که این مشکلات ریشه‌ای و ساختاری هستند و ما در مسیر فرسایشی تصمیم نگرفته‌ایم تا تغییر جهت دهیم.
مشکلات فعلی اقتصادی کشور، یک‌شبه ایجاد نشده‌اند. برای مثال، کمبود 20 هزار مگاواتی برق، کسری گاز در زمستان، و نیاز به استفاده از سوخت مایع برای نیروگاه‌ها، همگی حاصل سال‌ها روند منفی در اقتصاد ایران بوده‌اند. اکنون کشور از مرحله «ابرچالش‌ها» عبور کرده و در بسیاری از حوزه‌ها به نقطه بحران رسیده است: آب، مصرف بنزین، مسکن، گاز، برق، کسری بودجه دولت و مشکلات صندوق‌های بازنشستگی. این مسائل با تصمیمات معمولی و اصلاحات جزئی حل نمی‌شوند؛ بلکه نیازمند تجدیدنظرهای اساسی در سیاست‌های اقتصادی، خارجی و داخلی هستیم.
برای خروج از این وضعیت، سران قوا باید با ارشاد مقام معظم رهبری وارد مرحله تصمیم‌گیری‌های سخت شوند. تصور اینکه با تغییر چند وزیر یا جابه‌جایی رئیس‌کل بانک مرکزی، مشکلات اقتصادی حل خواهد شد، اشتباه است. کشور نیاز به تصمیمات بنیادین دارد که مسیر را تغییر دهد و منحنی‌های نزولی را به صعودی تبدیل کند.
برنا: برخی معتقدند که مشکلات کشور را می‌توان به ضعف دولت، اختلاف بین دولت و مجلس، یا ناتوانی مجلس نسبت داد. نظر شما چیست؟
مرعشی: نه، ایران به نقطه‌ای رسیده که دیگر نمی‌توان مشکلات را به ناتوانی دولت یا مجلس خلاصه کرد. کشور نیازمند تغییرات اساسی است. اگر این موضوع را جدی نگیریم، شرایط روزبه‌روز بدتر خواهد شد. روند نزولی کنونی و فرسایشی بودن مشکلات باید تغییر کند.
در سیاست خارجی، لازم است ضمن حفظ اصول استقلال و عزت، به سمت تعاملات بین‌المللی برویم تا از مرحله تحریم‌ها عبور کنیم. حتی اگر امکان رفع کامل تحریم‌ها وجود نداشته باشد، باید در برخی حوزه‌ها شرایط را بهبود بخشید تا بتوان از منابع خارجی استفاده کرد.
در سیاست داخلی نیز باید از آشفتگی کنونی عبور کنیم. در حوزه اقتصاد، دو راه پیش روی ماست: یا باید یک شوک سنگین وارد کنیم و یارانه‌ها را حذف کنیم و تبعات آن را بپذیریم، یا در کوتاه‌مدت از منابع خارجی برای رشد اقتصادی استفاده کنیم. در حال حاضر، رشد اقتصادی ایران حدود 1.5 تا 2 درصد است، درحالی‌که تورم بالای 40 درصد، مردم را روزبه‌روز فقیرتر می‌کند.
برنا: برگردیم به 9 ماه پیش، دولت تازه پا گرفته و شخص رئیس جمهور درگیر انتخاب وزرا و معاونان بودند. آیا پیشنهادی در این رابطه داشتید؟
مرعشی: خوشبختانه خیر. شخصا برایم تفاوتی نداشت و از مرحله دولتمرد بودن عبود کرده‌ام.
حزب کارگزاران و انتخابات شورای شهر: برنامه‌ریزی برای مدیریت شهری کارآمد

بازار آریا

برنا: برنامه حزب کارگزاران برای انتخابات آینده شورای شهر چیست؟ آیا اصلاح‌طلبان برنامه‌ای دارند؟
مرعشی: سیاست متوقف نمی‌شود و احزاب و جبهه‌های سیاسی همیشه انتخابات را بررسی می‌کنند. مهم‌ترین معیار برای لیست انتخاباتی اصلاح‌طلبان، از جمله حزب کارگزاران، توانایی اداره شهرها و روستاهاست. بدون ارزیابی توانایی افراد، کسی در لیست قرار نخواهد گرفت.
برای مثال، تهران با افزایش ترافیک مواجه است؛ اگر این روند ادامه پیدا کند، وضعیت آن در دو تا چهار سال آینده غیرقابل‌تحمل خواهد شد. مدیریت شهری به افراد شجاع، با تجربه و توانمند نیاز دارد که بتوانند ساختارهای ناکارآمد را بشکنند و به مسائل واقعی بپردازند. درصورتی‌که شورایی نتواند حداقل یکی دو مشکل اصلی تهران را حل کند، حضور آن بی‌معنی است. در سایر شهرها نیز همین رویکرد را داریم.
ترامپ و آینده روابط ایران و آمریکا: از فشار اقتصادی تا دیپلماسی اقتصادی

بازار آریا

برنا: ترامپ دوباره به قدرت بازگشته است؛ رئیس‌جمهوری که در دولت دوم روحانی، شدیدترین تحریم‌ها را اعمال کرد و از برجام خارج شد. حالا اعلام کرده که خواهان مذاکره است. در شرایط فعلی، ارتباط با آمریکا را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
مرعشی: ترامپ و هوادارانش در آمریکا، به دنبال بازگرداندن این کشور به جایگاه نخست اقتصادی جهان هستند. اما اینکه سیاست‌های تهاجمی او می‌تواند این هدف را محقق کند یا خیر، هنوز مشخص نیست. تاکنون، سیاست‌های اقتصادی او نتیجه عکس داده و بازار بورس آمریکا حدود 5 درصد افت کرده است.
روابط ایران و آمریکا پیچیده و تاریخی است. از ماجرای تسخیر سفارت آمریکا در سال 1358 تا کودتای 1332 علیه دولت مصدق، روابط دو کشور همواره با تنش همراه بوده است. این مسائل در یک دولت خاص، مانند دولت ترامپ یا اوباما، به‌طور کامل حل نمی‌شود.
ترامپ باید بداند که ایران تحت فشار و تهدید، تسلیم نخواهد شد. هرچند رفتار او با ایران در مقایسه با دیگر کشورها (مانند مکزیک و کانادا) همراه با احترام بیشتری بوده، اما کافی نیست. نمی‌توان هم‌زمان نامه‌ای به رهبر ایران نوشت و بلافاصله در مصاحبه‌ای، از «گزینه‌های دیگر روی میز» سخن گفت. این ادبیات قدیمی و کلیشه‌ای شده است.
امروز ایران و آمریکا از نظر اقتصادی به هم نزدیک‌تر از سیاست هستند. ایران برای رشد اقتصادی بالای 8 درصد و حل مشکلات خود، به منابع خارجی و تکنولوژی خارجی نیاز دارد. از سوی دیگر، آمریکا نیز برای تقویت اقتصاد خود، نیازمند بازارها و پروژه‌های اقتصادی است.
اقتصاد ایران جاذبه‌های زیادی برای دنیا ندارد، به دلیل تحریم‌ها و نداشتن دسترسی به سرمایه‌گذاری خارجی، ظرفیت‌های آن بلااستفاده مانده است. ما در نفت و گاز بیش از 500 میلیارد دلار، در زیرساخت‌ها بیش از هزار میلیارد دلار و در توسعه صنعتی توسط بخش خصوصی نیز امکان جذب هزار میلیارد دلار سرمایه‌گذاری داریم. همکاری اقتصادی می‌تواند تأثیرات مثبتی بر شاخص‌های سیاسی نیز بگذارد.
بهترین مسیر، تمرکز بر دیپلماسی اقتصادی است. این همکاری می‌تواند در بستر چند ساله، زمینه‌ساز حل مسائل سیاسی نیز شود.
پیش‌شرط این دیپلماسی، دستیابی به یک توافق حداقلی است. آقای ترامپ تأکید کرده که ایران نباید به سلاح اتمی دسترسی داشته باشد؛ ما نیز با فتوای مقام معظم رهبری، مسیر دستیابی به سلاح هسته‌ای را ممنوع کرده‌ایم. این می‌تواند مبنای یک توافق حداقلی باشد که بر پایه آن، تعامل اقتصادی آغاز شود.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1285568/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

یک کشته در انفجار کارخانه در غرب ترکیه

تصاویر/ نشست فعالان اقتصادی و سرمایه‌گذاران حوزه گردشگری مازندران

محمدرضا عارف: همه ظرفیت های موجود کشور را برای تحقق شعار سال به کار خواهیم بست/ اولویت مهم دولت حمایت از بخش خصوصی است

شمار فوتی‌های تصادفات نوروزی افزایش یافت

مخالفت وزیر با اعمال سلیقه استان‌ها درباره اعطای مجوز کنسرت‌

شما فوتی‌های تصادفات نوروزی افزایش یافت

سرنوشت واردات خودرو و حقوق ورودی خودرو در سال 1404

تخت‌جمشید پیشتاز بازدیدهای نوروزی شد

جزئیات مزایای حقوق کارکنان دولت در سال ١4٠4

هشدار اسرائیل به ساکنان شمال غزه برای تخلیه منطقه

چرا احتمال شرارت خارجی کم است؟

لندن در تلاش برای حل معصل تعرفه‌های تجاری آمریکا با توافق اقتصادی

تهرانی‌ها «سیزده به‌در» کجا بروند؟

بیت‌کوین در مسیر صعودی گام برداشت

آتش‌سوزی در خط لوله گاز در مالزی/ 112 نفر زخمی شدند

بخش دوم قانون بودجه 1404 ابلاغ شد

کشف حوله آغشته به شیشه در فرودگاه امام (ره)

قطع 12 ساعته آب در انتظار مشترکان بدمصرف آب تهران

عارف: اولویت مهم دولت حمایت از بخش خصوصی است

اولویت مهم دولت حمایت از بخش خصوصی است

سهامداران عدالت حتما بخوانند

فقط 5 روز فرصت کاشت نهال دارید تخفیف ویژه انواع نهالهای میوه فقط و فقط 30 هزار تومان ارسال یکروزه به کل ایران

50 مصدوم در آتش‌سوزی خانه سالمندان در آلمان

کارخانه‌ها خالی از کارگر، سفره‌ها خالی از نان!

گل کاشتن محمدمحبی در روسیه

مناطق آزاد، پیشران توسعه اقتصادی و نوآوری

آبرسانی به محلات یزد با تانکر/ ادامه افت فشار و کم آبی به دلیل قطع خط انتقال آب شرب به این استان

5 نوبت حمله هوایی جنگنده‌های آمریکایی به صنعا

طلای جهانی حوالی رکورد جاخوش کرد

به ازای خرید هر 100 اصله نهال گردو ژنوتیپ رویال 20 درصد تخفیف بگیرید

سود میلیاردی با خرید نهال های میوه و بادام پربار 30 هزار تومانی پالیز

واکنش مسکو به اخراج دیپلمات‌های این کشور از مولداوی

انتقال سهمیه بنزین از کارت سوخت به حساب بانکی جزو تکالیف بودجه‌ای سال 1404 است

ریزش بورس آمریکا به خاطر ترس از رکود

تعدد مراکز تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاری را سخت کرده است

3بار تغییر پول نیکاراگوئه؛ تجربه‌ای برای ایران

پیش‌بینی جدید مشاوران املاک درباره قیمت مسکن در سال 1404

چین: مواضع روسیه را درک می‌کنیم/ روابط ما غیرقابل تخریب است

هشدار درباره احتمال آتش‌سوزی در جنگل‌‌های مازندران

خرید نهال گردو ژنوتیپ12 پالیز با تخفیف 45٪ ؛ محصولی بی رقیب

ادعای ارتش اسرائیل درباره هدف قرار دادن یکی از اعضای حزب الله در ضاحیه

طبقه متوسط ترکیه در حال فروپاشی است/ پس‌انداز ترک‌ها هر روز آب می‌رود

معرفی کتاب | اسلام و اقتصاد

شعار سال 1404؛ تولید و سرمایه‌گذاری، مسیر پیشرفت ایران

آمار تولید و فروش خودروهای مونتاژی در سال گذشته

صنوبر 3متری فقط 15 هزار تومان ارسال یکروزه به کل ایران

ترافیک سنگین در جاده‌های چالوس و هراز

در سال گذشته چند نفر وام فرزندآوری گرفتند؟

روایت خواندنی 3بار تغییر پول نیکاراگوئه؛ تجربه‌ای برای ایران

نظم مالی جهان زیر تیغ ترامپ؛ صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی در چالش بقا/ آمریکا تیر خلاص را خواهد زد؟

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی