بازار آریا

آخرين مطالب

قطع آب، وزیر نمی خواهد

پشت پرده خشکی سد کرج/ عکس اقتصاد ایران

پشت پرده خشکی سد کرج/ عکس
  بزرگنمايي:

بازار آریا - روز‌های پایانی سال گذشته بود که قطع آب در برخی نقاط پایتخت و البته کاهش شدید ذخیره آب سد کرج خبرساز شد. موضوعی که به نظر می‌رسد طرح آن شاید انگیزه‌های دیگری را دنبال کند.

روز‌های پایانی اسفند سال گذشته، بسیاری از مخاطبان تابناک خبر از کاهش فشار آب مصرفی در برخی استان‌های کشور، نقاط مختلف پایتخت به ویژه مناطق مرکزی دادند. موضوعی که از ماه‌ها قبل موج شکایت مردمی را در پی داشت و روز‌های پایانی سال و مقارن با رسم نوروز باستانی و خانه تکانی، شدت بیشتری گرفته بود. 
در واکنش به چنین موج نارضایتی مردمی، حسام خسروی، معاون بهره برداری و توسعه آب شرکت آبفای تهران گفته بود که امسال بارندگی 46 درصد نسبت به سال‌های نرمال کمتر شده و نسبت به سال گذشته 25 درصد کاهش یافته است؛ همین امر موجب شده سد‌های آبی در وضعیت بدی قرار بگیرند به طوری که ذخایر سد‌های پنج‌گانه تهران نزدیک به 6 درصد است.
تا طبقه دوم را تامین آب می‌کنیم! /تابستان سخت‌تر می‌شود
این مقام مسئول در بخش دیگری از اظهارات خود مطرح کرده که شرایطی که ما ایجاد کرده‌ایم آن است که فشار آب تا طبقه دوم وجود دارد و اگر کسی در این دو طبقه با مشکل آب و فشار آب مواجه است این مسئله را به واحد‌های 122 اطلاع دهند تا آن مورد را برطرف کنیم. این شرایط از این به بعد وجود دارد و در تابستان شرایط بسیار سخت‌تری را پیش رو داریم و آن طور که پیش بینی شده بارندگی جدیدی وجود ندارد.
این اظهارنظر خسروی در حالی مطرح شد که کلان شهر تهران از پرتراکم‌ترین شهر‌های کشور بوده و املاک دو یا سه طبقه به سختی در آن به چشم می‌خورد؛ بنابراین چنین تصمیم گیری به معنای کاهش فشار آب بخش عمده‌ای از پایتخت است. از طرفی این مقام مسئول در حالی پیش بینی می‌کند که بارندگی جدیدی وجود نداشته که در روز‌های اخیر و جاری شاهد بارندگی‌هایی در کشور از جمله تهران بودیم. 
کمبود داریم!
در همین حال، شرکت آب و فاضلاب استان تهران با صدور اطلاعیه‌ای از رشد 20 درصدی مصرف لحظه‌ای آب تهران در روز جمعه 10 اسفندماه خبر داد و از شهروندان تهرانی درخواست کرد که با توجه به کمبود 45 درصدی بارندگی نسبت به بلندمدت و کمبود ذخایر سدها، در مصارف خود به طور جدی صرفه‌جویی کنند. از سوی دیگر اعلام شد که افزایش 20 درصدی میزان مصرف لحظه‌ای در شرایطی که هوای سردی نیز بر تهران حاکم است، بی سابقه محسوب می‌شود.
شنا در خلاف جهت آب
بر هیچ کارشناسی پوشیده نیست که دمای هوا با مصرف آب رابطه‌ای مستقیم دارد. به این معنا که با کاهش دمای هوا، مصرف آب کاهش می‌یابد و برعکس؛ بنابراین به گفته کارشناسان افزایش مصرف آب در کشور به ویژه در ایام سرد پایانی سال گذشته بسیار پر شائبه است.
امنیت آب بازیچه نیست
این اعتراضات مردمی و پاسخ‌های پر شبهه مسئولین حوزه آب کشور در حالی انجام شد که چندی پیش تصاویر، فیلم‌ها و محتوا‌های مختلفی پیرامون کاهش چشمگیر ذخیره آب سد‌ها به ویژه سد‌های پنجگانه تامین آب پایتخت در فضای مجازی، همه گیر شد که تعجب بسیاری از مردم و البته کارشناسان را برانگیخت.
در همین حال حجت میان آبادی، کارشناس ارشد صنعت آب در حساب کاربری خود در شبکه ایکس نکته‌ای را مطرح کرد که جای تامل دارد. وی که عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس است، طی سلسله توییتی مطالبی را نوشت که در ادامه می‌خوانیم: 
ماجرای مسأله خالی بودن سد کرج چه بود؟
‌این روز‌ها چند کلیپ از چند بلاگر در مورد سد کرج پخش شد که وضعیت آب پشت مخزن سدکرج (امیرکبیر) را بشدت بحرانی و نگران کننده نشان می‌داد و مسأله بحران آب در تهران با استفاده از این کلیپ بلاگر‌ها به صدر اخبار رسانه‌ها تبدیل شد.

بازار آریا


بعد از آن هم بلافاصله در جلسه شورای برنامه ریزی و توسعه استان تهران، چند پروژه مشخص با اعتباری نزدیک به 5 هزار میلیارد تومان به تصویب رسیدند. پروژه‌هایی که بحث و تحلیل، اما و اگر تخصصی در مورد آنها فرصت دیگری می‌طلبد. اما ماجرای کلیپ بلاگر‌ها چقدر واقعیت دارد؟
در این خصوص چند سوال ساده، اما اساسی مطرح است:
‌الف- آیا شرایط آبی امسال (تا اسفندماه) نسبت به سال‌های قبل بسیار نگران کننده‌تر شده است؟
‌ب- وضعیت آب ذخیره شده پشت سد کرج در اسفند ماه سال گذشته با سال گذشته و همچنین میانگین بلند مدت چه میزان تغییر کرده است؟
سوال دیگر آن که، میزان پرشدگی سد‌های تأمین کننده آب تهران تا اسفند 1403 نسبت به سال گذشته، چه میزان بدتر و بحرانی‌تر شده است؟
‌پاسخ به هر یک از این سوالات می‌تواند در شناخت چیستی مساله و نحوه مواجهه با آن را مشخص و لایه‌های پنهان مسأله را شفاف‌تر کند.
اوضاع سد کرج در ادوار گذشته
این تصویر میانگین بلند مدت 52 ساله ورودی به مخزن سد کرج امیرکبیر را به صورت ماهانه نشان می‌دهد. اگر به این تصویر دقت شود، میزان آب ورودی به مخزن سد کرج در ماه‌های ختم به اسفند ماه (دی و بهمن) تقریبا کمترین میزان ممکن در طول سال است.

بازار آریا


بر این اساس، اصولا در فصل زمستان بصورت کلی، شاهد کمترین میزان حجم آب ذخیره شده پشت سد کرج بوده‌ایم ‌که در فصل بهار، در کنار بارش‌های بهاری، با ذوب شدن برف ها، جریان رودخانه کرج بیشتر و ذخیره پشت سد کرج برای مصارف تأمین نسبی می‌شده است.
از سوی دیگر، بررسی آمار بارش در استان البرز نیز می‌تواند دید مناسب تری ارائه کند. بر اساس گزارش شماره 160 سازمان هواشناسی کشور، میزان بارش در استان البرز، از ابتدای سال آبی جاری تا تاریخ 19/12/1403 نسبت به سال گذشته 0.4 درصد کمتر شده است (0.5 میلی متر). طبق آمار رسمی، میزان پرشدگی سد‌های تأمین کننده آب تهران (که شامل سد کرج نیز می‌شود) تا نیمه اسفند ماه سال قبل نسبت به سال گذشته، 11 درصد افزایش پیدا کرده است.

بازار آریا


حال سوالی که پیش می‌آید این است که چرا و چطور مسأله بحران خالی بودن مخزن سدکرج در اسفند ماه امسال توسط چندبلاگر، امنیتی سازی شده و با فشار رسانه‌ای ایجاد شده در دستور کار سیاست گذار و در نهایت تصویب 5000 میلیارد تومان طرح‌ها پشت در‌های همیشه بسته می‌شود؟
دروغ پردازی، دودی به چشم امنیت آب
در حالی که سد‌های تهران نسبت به سال گذشته، وضعیت بهتری داشته‌اند. از طرفی با توجه به بارش برف انجام شده در زمستان در بالادست سد، میزان آب پشت مخزن سد را باید در فروردین و اردیبهشت رصد و اعلام کرد. البته ذکر این نکات ضروری است که به دلیل سوءمدیریت و سیاستگذاری و حکمرانی غلط، وضعیت آب شهری در کلان شهر‌های ایران از جمله تهران و ... بحرانی است. از سوی دیگر، شکی نیست ما در کشور از حوزه تغییر اقلیم دچار آسیب جدی هستیم. 
واقعیت قابل انکار نیست
‌کم‌بارشی تجمعی چند سال گذشته قابل انکار نیست. ولی این معمولا پنجره فرصتی می‌شود برای تعریف طرح‌های جدید که مولد مسأله جدید هستند نه حل مسأله. ‌بنابراین ین مدیریت صحیح از یک سو و تکرار اقدامات و رویکرد‌های غلط و اگاهانه گذشته و تصویب پروژه‌های غلط بارویکرد امنیتی سازی و به اسم مواجهه با بحران از سوی دیگر تفاوت‌های بسیار جدی وجود دارد.‌
ای مگس عرصه سیمرغ نه جولانگه توست ...
لذا خروجی و ماحصل عدم اگاهی و عدم تحلیل سیاستی صحیح از مسأله و استفاده از چند بلاگر، تصویب 5 هزار میلیارد تومان طرح‌هایی می‌شود که در حوزه سیاست گذاری آب، نقد‌های جدی به آنها وارد است. طرح‌هایی که در کنار حیف و میل‌های شدید، سبب ایجاد مسائل نوظهور نیز خواهند شد. سپردن سیاست گذاری آبی کشور در دست چند شرکت مهندسی مشاور طوسی و پیمانکاران و تعارض منافع شدید در این حوزه با بودجه‌های پنهان، اما بسیار هنگفت، آینده امنیت آبی کشور را تهدید می‌کند.
داده‌هایی که به روز نشد!
متاسفانه اطلاعات و داده‌های هفتگی آب کشور از 18 اسفند به بعد به‌روزرسانی نشده است ‌. تصویر منتشر شده و تفاوت حجم آب سد امیرکبیر (کرج) در طی یک هفته 1403/12/28 و 1404/1/04

بازار آریا


امنیت آبی کشور بازیچه ناتوانی ها؟
گرم و خشک بودن اقلیم ایران مقوله تازه و شگفتی نیست. از سویی دیگر نرخ موالید به طور طبیعی و بخشی دیگر به صورت برنامه ریزی شده در حال رشد است. این رشد بی شک افزایش تقاضا در بخش‌های مختلف کشور از جمله آب را به همراه دارد؛ بنابراین هر فردی که مدیریت وزارت نیرو را بر عهده می‌گیرد با چالش‌های آب و برق آشنا است. نمی‌توان به بهانه‌های واهی امنیت کشور را نشانه رفت. کاهش فشار آب، قطع آب، جیره بندی آب و سایر راهکار‌های پوسیده قطعا نیاز به وزیر ندارد

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1284453/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حکمرانی ریالی برای صیانت از پول ملی!

سرمایه گذاری برای تولید نسخه گره گشای مشکلات اقتصادی و معیشتی است

شکاف قیمتی دلار آزاد و توافقی رکورد زد؛ اختلاف به بیش از 50 درصد رسید

اقتصاد اسلامی ـ 43| این‌همانی اقتصاد اسلامی و سرمایه‌‏داری

واشنگتن استراتژی خود را در قبال انصارالله یمن تغییر داده است

توسعه پنل‌های خورشیدی اشتغال محور در اولویت سازمان بهزیستی

سپاه همچنان بر پیگیری موضوعات مهم اقتصادی است/موفقیت‌ها تنها به خاطر مکتب شهید سلیمانی است

تحریم‌های جدید علیه ایران؛ آیا اقتصاد تاب می‌آورد؟

آیا پرداخت فطریه مهمان به عهده میزبان است؟

سرمایه گذاری برای تولید؛ نقشه راه اقتصاد ایران

سیگنال مثبت حماس به طرح جدید آتش‌بس غزه

ساحلی‌بازان ایران به جام جهانی صعود کردند

برگزاری 329 مجمع بازار سرمایه به شکل الکترونیکی طی سال 1403

وزیر نفت در پالایشگاه تهران

سرمایه‌گذاری هدفمند کلید توسعه پایدار کردستان است

دستگیری قاچاقچی پوشاک در عوارضی قم به کاشان

افزایش 50 درصدی حقوق بازنشستگان تکذیب شد

پایانه مسافری بیهقی در این تاریخ تعطیل است+ جزئیات

الجولانی شورای عالی صدور فتوا تشکیل می‌دهد

آخرین وضعیت محدودیت‌های تردد در آزادراه تهران شمال

11 سد کشور کمتر از 15 درصد پرشدگی دارند

پنهان‌کاری عجیب دولت روحانی در ارز ترجیحی!

هند خرید نفت ونزوئلا را متوقف می‌کند

فوری/ فارس لرزید

اعتراضات گسترده مردم ترکیه علیه اردوغان+ فیلم

تحولی در نظام اداری کشور

اختلاف قیمت دلار آزاد و توافقی از 50 درصد گذشت

بانیان خیر ششمین سال کمک‌های مومنانه را در منطقه ویژه اقتصادی ایرانیان برگزار کردند

بازدید استاندار لرستان از پروژه‌های عمرانی و اقتصادی شهرستان کوهدشت

رشد تولید مسکن ‌تورم ‌بخش مسکن را مهار می‌کند

نرخ جدید سود بانکی اعلام شد؛ کمی افزایش در نرخ بهره بین بانکی

مصرف بیش از 125 میلیون لیتر بنزین در هشتمین روز بهار

آغاز مرحله دوم طرح کالابرگ الکترونیکی همزمان با عید فطر

پیش‌بینی وضعیت جوی استان تهران برای 5 روز آینده

تاکید مشاور سیاسی رهبر انقلاب بر تداوم حمایت ایران از مقاومت

زمان آغاز مرحله دوم طرح کالابرگ مشخص شد+ جزئیات

افت قیمت نفت رشد تولید غیر اوپک‌پلاس را کند می‌کند

بانک مرکزی با افزایش سقف تسهیلات مسکن موافقت کرد

سکه 103 میلیون و دلار 104 هزار و 800 تومان شد

شناسایی 107 پروژه پیشران عمرانی و اقتصادی در لرستان برای سال 1403

انتقاد آیت‌الله دری‌نجف‌آبادی از واردات بی‌رویه

مسئولیت‌های اجتماعی بنگاه‌های اقتصادی ساماندهی می‌شود

حمایت قاطع از تولید داخلی؛ راهکار مجلس برای رونق اقتصادی سال1404/ماده16؛ کلید حل مشکل واردات کالاهای مشابه داخلی است

باشماق؛ دروازه طلایی تجارت و زیارت، بستری برای جهش تولید

تحول در سرمایه‌گذاری نیازمند قوانین و نظارت قاطع/ایجاد بسترهای مناسب جهت تحقق مشارکت مردم در سرمایه‌گذاری از وظایف خطیر دولت و مجلس است

تنها راه صیانت از پول ملی، ارتقای حکمرانی ریال است

برخورد قوه قضائیه با مفاسد اقتصادی، مردم را برای سرمایه‌گذاری در تولید امیدوار می‌کند

سرمایه‌گذاری خطرپذیر؛ محرک‌ اصلی اقتصاد جهانی تا 2030

رفع مشکلات اقتصادی مستلزم حمایت از تولید داخلی است

وزیر نفت: تمرکز بر استفاده از نفت‌خام در زنجیره ارزش به جای صادرات در دستور کار است

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی