دولت جدید آلمان برای نجات اقتصاد به معجزه نیاز دارد
بزرگنمايي:
بازار آریا - دنیای اقتصاد : با پیروزی فریدریش مرتس در انتخابات زودهنگام آلمان، امیدهایی برای احیای اقتصاد آلمان شکل گرفته، اما با توجه به ساختار جمعیتی نامناسب، این خوشبینی بیش از حد است. مرتس قصد تشکیل هرچه سریعتر دولت و تقویت اقتصاد را دارد. با این حال، مشکلات مختلف مانع از دستیابی به رشد اقتصادی مطلوب خواهد شد.
مشکلات اقتصادی آلمان تنها به ساختار جمعیتی محدود نمیشود. زیرساختهای فرسوده، هزینه بالای انرژی، رشد حمایتگرایی، بهرهوری ضعیف و رقابت صنعتی چین از دیگر موانع رشد اقتصادی این کشور هستند. کمبود نیروی کار ماهر و کاهش ساعات کاری نیز ظرفیت رشد را پایین آورده است. در همین حال، قدرت گرفتن احزاب راست افراطی استخدام نیروی کار خارجی را دشوار کرده است. افزایش سن مردم، فشار بیشتری بر بودجه فدرال و سیستم تامین اجتماعی وارد خواهد کرد و شکافهای بیننسلی را در تخصیص منابع مالی تشدید میکند.
در انتخابات اخیر، 42درصد از رأیدهندگان بالای 60سال سن داشتند که بیشتر آنها از احزاب سنتی حمایت کردند. این ترکیب جمعیتی، توانایی مرتس را برای کاهش مالیات و جذابتر کردن آلمان برای سرمایهگذاری محدود خواهد کرد. در این شرایط، هدف او برای رساندن رشد اقتصادی به 2درصد در سال دستنیافتنی به نظر میرسد. طبق نظر کارشناسان، پتانسیل رشد اقتصادی آلمان تا پایان دهه جاری، بین 3تا 4درصد در سال خواهد بود. این رقم بسیار کمتر از رشد متوسط 1.4درصدی بین سالهای 2000 تا 2019 است.
دلیل اصلی این کاهش، افت نیروی کار است. با استناد به بلومبرگ، در دوره چهارساله پیش رو، 5.2میلیون نفر از مردم آلمان بازنشسته خواهند شد؛ درحالیکه فقط 3.1میلیون نفر وارد سن 20سالگی شده و برای بازار کار آماده میشوند. سالمندان هزینههای درمانی بالاتری دارند و سیستم بازنشستگی «پرداخت در لحظه» که در آن کارگران فعلی هزینه مستمریبگیران را پرداخت میکنند، تحت فشار بیشتری قرار خواهد گرفت. در حال حاضر، بیش از یکپنجم هزینههای دولت المان را پرداختهای بازنشستگی تشکیل میدهد. همچنین با افزایش چشمگیر حق بیمههای درمانی در سال2023، سهم تامین اجتماعی از درآمد ناخالص به بالاترین حد از سال2003 رسیده است.
با اینکه افزایش سن بازنشستگی منطقی به نظر میرسد، اما هیچ یک از احزاب بزرگ حاضر به مطرح کردن این موضوع در انتخابات نبودند. در حال حاضر، سن بازنشستگی تا سال2031 به 67سال افزایش مییابد. مرتس از «ثبات مستمری» حمایت کرده، اما جزئیات بیشتری ارائه نکرده است. کارشناسان بر این باورند که به جای افزایش مالیات بر درآمدهای بالاتر برای تامین هزینههای درمانی، باید بهرهوری هزینههای درمانی را بهبود بخشید.
مردم آلمان بهطور میانگین 10بار در سال به پزشک مراجعه میکنند؛ درحالیکه مردم سوئد تنها دو بار در سال به پزشک مراجعه میکنند. سرانه هزینههای درمانی در آلمان، پس از آمریکا و سوئیس، سومین میزان بالا در کشورهای OECD است. اقتصاددانان توصیه کردند که برای کاهش کمبود نیروی کار و تامین هزینههای رفاهی، آلمان باید مهاجران ماهر بیشتری جذب و پناهندگان را بهتر در بازار کار ادغام کند. در غیر این صورت، جمعیت آلمان کاهش مییابد؛ زیرا میزان مرگ و میر در پنجاه سال اخیر از میزان زاد و ولد در این کشور بیشتر بوده است. از طرفی، بیشتر مهاجران جدید، جوان هستند و میتوانند به رشد اقتصادی کمک کنند.
-
سه شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۰:۲۵:۲۹
-
۹ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1272275/