واکاوی اقتصاد؛ تحلیلگران تجارت فردا چه می گویند؟
بزرگنمايي:
بازار آریا - محمدحسین باقی طی مقالهای تحولات جدید در لبنان را بررسی کرده است.
به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد ؛ این روزها لبنان حالوهوای خوبی ندارد. بحران اقتصادی به کنار. پس از آتشبس 27 نوامبر 2024 لبنان دورهای از بحران سیاسی را از سر میگذراند.
چرا بحران؟ اصرار اسرائیل بر عقبنشینی حزبالله و از سوی دیگر، تشکیل دولت لبنان بدون حزبالله این گمانهزنی را تقویت کرده که دولتهای غربی-عبری-عربی سخت در تلاشاند تا حزبالله را از دولت دور نگه دارند.
این امر باعث اعتراضاتی از سوی حزبالله شد. از سوی دیگر، اقدامات طرف لبنانی با فشار اسرائیل در راستای برخی محدودیتهای پروازی برای ایران، از دیگر زمینههای این اعتراضات بود.
نفت بر روی آتش زمانی ریخته شد که«مورگان اورتگاس»، معاون نماینده آمریکا در خاورمیانه گفت که ایالاتمتحده یک «خط قرمز» تعیین کرده است: حزبالله نباید عضوی از دولت بعدی لبنان باشد.
اورتگاس پس از دیدار با رئیسجمهور لبنان گفت که «از حزبالله نترسید زیرا آنها از نظر نظامی شکست خوردهاند».
حزبالله و امل تعداد قابل توجهی از کرسیهای پارلمان 128عضوی لبنان را در اختیار دارند که باید هر دولت جدید را تایید کند.
محمد رعد، رئیس بلوک پارلمانی حزبالله، گفت: بیانیه اورتگاس «مداخله آشکار در حاکمیت لبنان و دوری از تمام آداب دیپلماتیک است».
دفتر عون هم اعلام کرد که ریاستجمهوری هیچ ارتباطی با مواضع اورتگاس ندارد. این مواضع باعث شد برخی حامیان حزبالله دست به اعتراضاتی بزنند که در برخی نقاط کار به درگیری با ارتش کشید.
در طول سه دهه گذشته، حزبالله که هم یک حزب سیاسی و هم یک گروه دارای زرادخانه نظامی است، بر رقبای داخلی خود غلبه کرده و موقعیت خود را در ساختار سیاسی لبنان بهعنوان طرفی قدرتمند تثبیت کرد.
در غیاب یک دولت قدرتمند در لبنان که بتواند از عهده ابتداییترین خدمات اجتماعی برآید، حزبالله شبکه گستردهای از خدمات اجتماعی -از جمله مراقبتهای بهداشتی با کیفیت بالا و آموزش رایگان- را برای شیعیان ایجاد کرد.
جنگ اسرائیل علیه لبنان اگرچه باعث شد «حزبالله زیر ضرب برود» و در حالت تدافعی گیرد اما حتی اجماع تحلیلگران غربی نیز این است که در چنین شرایطی هم نمیتوان از قدرت این گروه در فضای سیاسی لبنان غافل بود.
کوهی از آوار و خرابی، جادههای خیام، در مرز شرقی لبنان با اسرائیل را پوشانده است. ماهها درگیری شدید میان حزبالله و اسرائیل باعث شده بخش زیادی از این شهر چنان ویران شود که دیگر قابل شناسایی نباشد.
ساختمانهایی که هنوز پابرجا هستند، سوراخسوراخ هستند و نشانههای گلولهباران در همه جای آن نمایان است. برخی از دیوارها و درها بهطور کامل منفجر شدهاند و مبلمان واژگونشده داخل ساختمان کاملاً معلوم است.
خیام که بر روی تپهای مشرف به مرز اسرائیل قرار داشت، شاهد برخی از شدیدترین نبردها در جنگ اسرائیل و حزبالله لبنان بود.
پس از حمله اسرائیل به لبنان در سال گذشته، این شهر استراتژیک به یکی از اهداف اصلی جنگ تبدیل شد.
به مدت یک هفته، از حضور نیروهای حافظ صلح سازمان ملل و صلیب سرخ لبنان برای نجات خانوادهها، از جمله زنان و کودکان، ممانعت به عمل آمد.
در بسیاری از شهرهای مرزی، مانند خیام، جستوجو برای یافتن کشتهشدگان تنها پس از خروج نیروهای اسرائیلی میتواند آغاز شود.
لبنان از زمان اجرایی شدن توافقنامه آتشبس حداقل 823 مورد نقض آتشبس از سوی اسرائیل را ثبت کرده است.
اسرائیل مدعی است حملاتش زیرساختهای نظامی حزبالله را هدف قرار داده است. این رژیم میگوید «تهدیدها»ی حزبالله همچنان «باقی است».
در بازگشت به خیام، تعدادی از ساکنان در اطراف بازداشتگاه بدنام خیام قدم زدند و آسیبهای آن را بررسی کردند.
این زندان در سال 1985 به دست متحدان محلی اسرائیل یعنی «ارتش لبنان جنوبی» (SLA) در طول 18 سال اشغال جنوب از سوی اسرائیل ایجاد شد.
نگهبانان شکنجههای مختلفی را بر زندانیان اعمال میکردند، از جمله ضربوشتم آنها با میلههای الکترونیکی، آویزان کردن آنها از مچ دست، یا حبس کردن آنها در سلولهای کوچکی که شبیه «لانه سگ» بود.
منبع: تجارت فردا، شماره 582
-
دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۰:۳۹:۲۸
-
۹ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1271929/