بازار آریا

آخرين مطالب

46 سال صنعت نفت از نگاه مدیران؛ دستاوردها، چالش‌ها/ بخش سوم اقتصاد ایران

46 سال صنعت نفت از نگاه مدیران؛ دستاوردها، چالش‌ها/ بخش سوم
  بزرگنمايي:

بازار آریا - نقش بی‌بدیل صنعت نفت در تأمین مخارج و هزینه‌های کشور در دوران جنگ تحمیلی و پس از آن، توسعه پارس جنوبی به‌عنوان یکی از عوامل توسعه صنعتی کشور، تقویت توان داخلی و ایجاد روحیه اتکا به نیروی انسانی ازجمله مهم‌ترین دستاوردهای این صنعت در سال‌های پس از انقلاب اسلامی ایران عنوان شده است.

صنعت نفت ایران به‌عنوان یکی از پایه‌های اقتصاد کشور، در طول بیش از چهار دهه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، تحولات چشمگیری را تجربه کرده است. این صنعت نه‌تنها در تولید و صادرات نفت و گاز نقش کلیدی داشته، بلکه در مسیر توسعه فناوری، استقلال صنعتی و تأمین نیازهای انرژی کشور نیز گام‌های مؤثری برداشته است، اما در کنار این دستاوردها، چالش‌ها و کاستی‌هایی نیز وجود داشته که شناسایی و بررسی آنها می‌تواند چراغ راه آینده این صنعت باشد. شبکه اطلاع‌رسانی نفت و انرژی (شانا) در گفت‌وگو با جمعی از مدیران و متخصصان صنعت نفت پاسخ دو پرسش را جویا شد؛
1- مهم‌ترین دستاورد صنعت نفت ایران در 46 سال گذشته چه بوده است؟
2- مهم‌ترین اقدامی که در این سال‌ها مغفول مانده، چه بوده است؟
بخش سوم گفت‌وگو با مدیران ارشد صنعت نفت در ادامه می‌آید:
فریدون برکشلی، رئیس امور اوپک وزارت نفت ایران؛ از سال 1368 تا 1376:
صنعت نفت ایران در طی چند دهه گذشته به موفقیت‌های مهمی دست یافته است. در سال‌های قبل از انقلاب درمجموع کمتر از 10 درصد از کل نیازهای صنعت نفت در داخل کشور تهیه و ‌تولید می‌شد، این نسبت در حال حاضر بیش از 70 درصد است، بنابراین صنعت نفت خود به یک بازار مهم برای بخش صنعت کشور تبدیل شده است.
با این حال مهم‌ترین دستاورد صنعت نفت و بخش انرژی کشور، ظهور گاز به‌عنوان منبع انرژی غالب در کشور است. توسعه پارس جنوبی، بخش انرژی کشور را متحول کرد و به توسعه بخش‌های مهم اقتصادی مانند پتروشیمی و فولاد، منجر شد. در محافل بین‌المللی مانند اوپک هم، اعتبار و اهمیت جمهوری اسلامی ایران، بیش از گذشته ارتقا پیدا کرد و از نظر ارزش انرژی حرارتی، ایران سرآمد کشورهای عضو اوپک شد. همچنین تأسیس مجمع جهانی کشورهای صادرکننده گاز، رهاورد ظهور پرشتاب بخش گاز در کشور بود.
از سوی دیگر، تحریم و انزوای بخش انرژی کشور، در صحنه جهانی عامل مهمی برای بسیاری از مشکلات بخش نفت و گاز در این سال‌ها بوده است. نفت، دارای ماهیت بین‌المللی است و در انزوا، زمینه رشد محدودی دارد، زیرا صنایع نفت و گاز و انرژی از دینامیسم بالایی برخوردار است. همچنین نقل‌وانتقال سرمایه و فناوری و دسترسی به بازارهای بین‌المللی، عامل مهم و تعیین‌کننده‌ای در توسعه و شکوفایی بخش انرژی است. افزون بر نفت و گاز، انرژی‌های نو هم ماهیت بین‌المللی دارند و رشد و توسعه آنها منبعث از ارتباطات گسترده جهانی است.
به همین دلیل، آمریکا نخستین تحریم‌های خود علیه ایران در سال 1980 میلادی را به فاصله چند ماه پس از پیروزی انقلاب اسلامی بر بخش نفت متمرکز کرد. پس از آن نیز همواره تحریم‌های اولیه متوجه بخش نفت کشور بود، بنابراین تحریم‌ها عامل مهمی در تحدید توسعه بخش نفت و گاز و انرژی کشور بوده و آنچه تاکنون به‌دست آمده، مدیون تلاش بی‌وقفه کارکنان صنعت نفت کشور است.
علی‌محمد بساق‌زاده، مشاور مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و عضو هیئت مدیره این شرکت از سال 1399 تا 1401:
خوشبختانه برداشت نفت با توجه به نوسانات مختلفی که کشور در این سال‌ها با آنها روبه‌رو بود پایدارتر شده است، همچنین در کنار این موضوع، برداشت گاز با توسعه فازهای پارس جنوبی رشد چشمگیری داشته است که نقش مهمی در تأمین امنیت انرژی کشور بازی می‌کند.
از سوی دیگر، با توجه به اختیاراتی که وزارت نفت به صنعت پتروشیمی برای ورود به بخش بالادست و اجرای پروژه‌های ان‌جی‌ال داده، سرعت پیشرفت و اجرای این پروژه‌ها افزایش یافته است؛ مانند پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس و ان‌جی‌ال 3200. در عین حال واگذاری پتروشیمی‌ها به بخش خصوصی بر اساس اصل 44 قانون اساسی سبب پیشرفت بهتری در اجرای پروژه‌های این صنعت شد و رقابت سالمی در توسعه صنعت پتروشیمی میان هلدینگ‌ها به‌وجود آمد.
اما در این سال‌های رشد تولید را با رشد مصرف انرژی در کشور هماهنگ نکردیم. در کنار مدیریت مصرف انرژی و رعایت الگوی مصرف، باید رشد تولید بیشتر از رشد مصرف باشد که در این زمینه اگر اختیار بیشتری به صنعت نفت برای جذب سرمایه‌گذاری داده شود، سرعت پیشرفت و توسعه نیز مناسب‌تر می‌شد.
رضا نوشادی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران از سال 1400 تا 1403:
مسیر بسیار طولانی و تحسین‌برانگیزی در صنعت گاز طی شده است؛ تعداد مشترکان گاز از چند ده هزار نفر به بیش از 27 میلیون نفر افزایش یافته و ظرفیت تولید روزانه گاز از 6 میلیون مترمکعب به هزار میلیون مترمکعب رسیده است. این پیشرفت شامل توسعه چشمگیر در تولید، پالایش، انتقال و توزیع گاز بوده است. ظرفیت تولید، پالایش و انتقال گاز در این بازه زمانی، به اندازه دو و نیم برابر توسعه یافته است.
تولید گاز کشور در دورانی که شرکت ملی نفت ایران، بانک مرکزی و شرکت ملی گاز ایران تحت تحریم‌های بین‌المللی قرار گرفتند، حدود 400 میلیون مترمکعب در روز بود، این در حالی بود که تحریم‌ها در عمل پیش از اعلام رسمی نیز اجرا شده بودند. سرمایه‌گذاران خارجی مدت‌ها پیش از این تحریم‌ها از همکاری با ایران خودداری کرده و فعالیت‌های خود را متوقف کرده بودند، اما با وجود این چالش‌ها، تولید گاز همچنان ادامه یافت.
در صنعت گاز ایران، تحریم‌ها اثر معکوس داشت و با وجود اعمال آن تولید به دو و نیم برابر رسیده است. این در حالی است که شدت و گستردگی تحریم‌های ایران با تحریم‌های اعمال شده بر کشورهایی مانند عراق و ونزوئلا قابل قیاس نیست. این مهم نتیجه تلاش‌های بی‌وقفه فرزندان این مرز و بوم و نشان‌دهنده پیشرفتی بزرگ است.
اما چگونه این دستاورد در چنین شرایطی محقق شد؟ سهم قابل‌توجهی از تجهیزات مورد استفاده در صنعت گاز کشور از داخل تأمین می‌شود؛ به‌طوری‌ که 76 درصد از تجهیزات مورد نیاز، ساخت داخل هستند. این نشان‌دهنده خودکفایی صنعتی و توانمندی‌های مهندسی کشور است که در شرایط تحریم به تحقق این موفقیت‌های بزرگ منجر شده است.
اما کاری که باید در این حوزه انجام می‌دادیم و به‌درستی انجام نشد، بهینه‌سازی مصرف انرژی است. با وجود اینکه صنعت گاز هم‌اکنون سالانه ارزش‌آفرینی 80 میلیارد دلاری دارد، اما در مصرف انرژی در بخش‌های مختلف، ازجمله صنایع عمده، غیرعمده، خانگی و تجاری، دچار الگوی بسیار بدمصرفی شده‌ایم. این وضعیت یک فاجعه ملی است که باید به آن پایان دهیم. مشکل این نیست که در این حوزه کم‌کار بوده‌ایم، بلکه بدکار بوده‌ایم. برای جلوگیری از این روند، لازم است سیاست‌ها و برنامه‌های جدی‌تری برای مدیریت مصرف انرژی و ارتقای بهره‌وری اعمال شود.
بخش قابل‌توجهی از این بهینه‌سازی به فناوری خاصی نیاز ندارد یا فناوری آن در کشور موجود است، فراتر از فناوری در زمینه اقتصاد انرژی می‌توان شیوه‌های بازارسازی را در دستورکار قرار داد که تمام افراد جامعه منتفع شوند و از منافع اقتصادی آن بهره ببرند، در نتیجه به‌راحتی می‌توان مصرف بد انرژی و جریمه‌های بدرفتاری را اعمال کرد و جلوی به آتش کشیدن سرمایه‌های ملی را گرفت.
شهاب‌الدین متاجی، مدیرعامل پیشین پالایشگاه نفت تهران از سال‌ 1385 تا 1388:
ایجاد تأسیسات عظیم پالایشگاه‌های پارس جنوبی ازجمله دستاوردهای مهم صنعت نفت در 45 سال اخیر است که تأثیر بسیار زیادی در رفاه و اقتصاد مردم داشته است، چراکه همسو با تأسیس این پالایشگاه، توسعه شبکه گازرسانی و مصرف گاز به‌جای نفت سبب شد تا از مصرف هنگفت نفت در کشور جلوگیری شود و بتوانیم به یکی از بزرگ‌ترین صادرکنندگان نفت در جهان تبدیل شویم.
ازجمله اقدام‌هایی که در این سال‌ها باید به آن توجه بیشتری می‌شد، اما مورد غفلت قرار گرفت افزایش ظرفیت تولید نفت خام در کشور است، ایران از نظر دارا بودن منابع نفتی دارای سومین رتبه در جهان است اما با وجود این، هشتمین کشور تولیدکننده جهان شناخته می‌شود، از این رو باید بتوانیم با استفاده از ظرفیت‌های موجود، افزایش تولید نفت خام کشور را در دستور کار قرار دهیم و درآمد حاصله به توسعه و رفاه کشور اختصاص یابد.
افخم زروانی، رئیس صندوق‌های بازنشستگی صنعت نفت؛ از سال 1395 تا 1400:
نقاط قوت کارهای وزارت نفت پس از پیروزی انقلاب اسلامی را باید به دو دوره شامل زمان جنگ تحمیلی و پس از آن تقسیم کرد، چون ماهیت فعالیت‌ها همچنین شرایط کاری در این دوره‌های زمانی متفاوت بود. مهم‌ترین نقطه قوت در زمان جنگ تحمیلی «تداوم تولید و صادرات نفت» بود و پس از جنگ نیز «توسعه میدان گازی پارس جنوبی» و به تبع آن «توسعه صنعت پتروشیمی» که ضمن ایجاد اشتغال و ارزش افزوده، توان صادراتی کشور و ارزآوری را افزایش داد.
به‌عنوان مهم‌ترین نقطه ‌ضعف عملکرد وزارت نفت در این مدت، می‌توان به عدم توجه مناسب به نیروی انسانی اشاره کرد. به‌طور کلی در زمینه نگهداری‌، جذب و پرورش نیروی انسانی کارآمد و تأمین خواسته‌های به جای نیروی انسانی متناسب با شرایط کاری صنعت نفت موفق عمل نشده است، همچنین باید اشاره کرد که در این مدت بانوان نیز جایگاه مناسبی در صنعت نفت نیافتند.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1261960/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آخرین وضعیت پرونده شهادت 2 قاضی دیوان عالی کشور/ پرونده‌ صادق زیباکلام به کجا رسید؟

دست رد اسکاتلند به طرح ترامپ درباره غزه

طلای آبشده و سکه امامی به رکوردهای تازه دست یافتند

تزریق 867 میلیون مترمکعب گاز به شبکه سراسری

پزشکیان استوارنامه سفرای جدید دو کشور را دریافت کرد

حسن خمینی: وقتی شما یک بار به دشمن رودست زدید، او بیکار نمی‌نشیند

تعجب نماینده سابق مجلس از پاسخ قوه قضائیه در مورد پرونده های تخلف شرکت کروز

رکورد نرخ بیکاری در خراسان جنوبی شکسته شد

کسب‌وکارهای نوین در بازار طلا؛ نیازمند حمایتند یا تخریب؟ - برخی نمایندگان مجلس: پلتفرم‌های آنلاین فروش طلا می توانند ابزاری برای حمایت از سرمایه‌گذاری ها خرد باشند

دلیل حضور علی شمخانی در پرونده هسته‌ای ایران چیست ؟

جهش اقتصادی در همدان با تکیه بر 181 میلیون دلار سرمایه‌گذاری خارجی

ورود قریب‌الوقوع سامانه بارشی فعال به ایران/ پیش‌بینی موج بارش و سرما در سطح کشور

دست رد اسکاتلند طرح ترامپ درباره غزه

طلای آبشده و سکه امامی به رکوردهای تازه دست یافت

یک کارشناس بازارهای مالی: سقف فعلی قیمت طلا 5.8 میلیون تومان است

چرا شرکت کروز قانونا نمی تواند سهام دار ایران خودرو شود؟

شرکت کروز چگونه با فساد و تبانی سهام دار ایران خودرو شد؟

مدیرعامل بیمه دی: کار تیمی نشانه بلوغ سازمانی است

منتظر این شاسی بلند پرچمدار چینی باشید/ تصاویر

جاه‌طلبی ترامپ و چالش‌های خاورمیانه/ گزینه احتمالی پیش روی آمریکا چیست؟

آخرین وضعیت پرونده شهادت دو قاضی دیوان عالی کشور/ پرونده‌های صادق زیباکلام به کجا رسید؟

واکنش قسد به گمانه‌زنی‌ها درباره خروج نیروهای آمریکا از سوریه

رتبه اول رشد صنعت فولاد کشور افزایش سرمایه می‌دهد

گام مفید در راستای توسعه صادرات خدمات فنی مهندسی برداشته شد

دودی کردن شیشه خودرو جریمه دارد؟

دینداری و دین‌مداری باید در متن زندگی مردم جاری شود

بهره‌برداری از 14 پروژه کلیدی در بخش شمیل به مناسبت دهه فجر

آرژانتین برای خروج از بحران اقتصادی چه کرد؟

در حال احداث بودن 12 پروژه سرمایه گذاری به ارزش 48 میلیون دلار در خراسان جنوبی

قدرت‌ نمایی‌ 2 غول اقتصادی بیخ پیدا کرد

برندسازی برای افزایش درآمدزایی در حوزه کشاورزی تیران لازم است

تهرانی‌ها منتظر وزش باد شدید و کولاک برف باشند

دیدار و رایزنی پزشکیان و دبیرکل سازمان اوپک

پرش بلند بازار طلا؛ تحلیلی بر نوسانات مسکوکات در روزی که گذشت

اطلاعیه ایران خودرو در کدال: مجمع به حد نصاب نرسید

دود قلدربازی ترامپ در چشمان بیت کوین

صدور بیانیه مشترک اعضای اوپک/ خواسته مشترک کشورهای نفتی چیست؟

اطلاعیه بانک مرکزی درباره مهلت انقضای درخواست تخصیص ارز از محل مرکز مبادله

پزشکیان: نوع مصرف ما اشکال دارد/ نمی‌گوییم مردم مصرف نکنند

بهره‌برداری از 47 پروژه عمرانی و اقتصادی در شهرستان دلیجان

سه محور اساسی در تحول نظام مالیاتی/ ضرورت رفع فقر اطلاعاتی

جنگ تعرفه‌ها؛ تیغ دولبه‌ای که دست ترامپ را برید

روسای فراکسیون‌های شوراها، تسهیل تجارت و فرهنگیان مجلس انتحاب شدند

عملیات اجرایی طرح‌های وزارت نیرو با حضور پزشکیان آغاز شد

بارش برف و باران در راه این استان/ هشدار نارنجی هواشناسی صادر شد

سرپرست اداره‌کل استاندارد استان تهران: مردم برای سرمایه‌گذاری، طلای آب‌ شده نخرند

رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران: بیمه دی هم راستا با بنیاد در خدمت‌رسانی به جامعه ایثارگری

ایران خودرو از پژو 408 ایکس رونمایی کرد/ تصاویر

عراق در آستانه امضای قرارداد مشارکت با بریتیش پترولیوم برای توسعه نفت

اعلام جزئیات عفو و تخفیف مجازات بیش از 3 هزار محکوم با موافقت رهبر انقلاب

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی