بازار آریا

آخرين مطالب

گام‌های بلند نفت؛ از اکتشاف تا تولید اقتصاد ایران

گام‌های بلند نفت؛ از اکتشاف تا تولید
  بزرگنمايي:

بازار آریا - صنعت عظیم نفت پس از پیروزی انقلاب اسلامی با تکیه بر توان داخلی و دانش بومی دستاوردهای چشمگیری را به دست آورده است. امروز، صنعت نفت و گاز ایران به نمادی از خودکفایی، استقلال و پیشرفت ملی تبدیل شده است و متخصصان و مهندسان ایرانی در عرصه‌های مختلف این صنعت از اکتشاف تا تولید گام‌های بلندی برداشته‌اند.

به گزارش خبرنگار شانا، صنعت نفت و گاز ایران همواره یکی از مهم‌ترین ارکان اقتصادی و راهبردی کشور بوده و نقشی حیاتی در تأمین انرژی، توسعه اقتصادی و دیپلماسی منطقه‌ای ایفا کرده است. از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون، این صنعت با وجود چالش‌های متعدد، مسیر رشد و پیشرفت را با تکیه بر توان داخلی و بهره‌گیری از دانش بومی پیموده است. این گزارش نگاهی جامع به دستاوردهای صنعت نفت و گاز کشور، به‌ویژه در حوزه توسعه میدان‌های مشترک، افزایش ظرفیت تولید گاز و نفت خام و جمع‌آوری گازهای همراه دارد. همچنین، برنامه‌ها و اقدام‌های دولت چهاردهم در راستای رفع ناترازی انرژی و بهبود بهره‌وری این صنعت مورد بررسی قرار گرفته است.
عملکرد چشمگیر در اکتشاف‌
اکتشافات و افزایش ذخایر نفت و گاز در طول 46 سال اخیر به‌گونه‌ای در صنعت نفت پیش رفته که تقریباً به همان مقداری که نفت و گاز تولید و صادرشده، به همان نسبت اکتشافات جدید صورت گرفته است؛ ذخیره قابل استحصال گاز و هیدروکربور مایع در ابتدای انقلاب اسلامی به‌ترتیب 8 تریلیون مترمکعب و 88 میلیارد بشکه بوده که این رقم تا پایان سال 1402 در بخش گاز به 32.3 تریلیون مترمکعب و در بخش هیدروکربور مایع به 156.5 میلیارد بشکه رسیده است.
اکتشاف نفت و گاز، پایه و پشتوانه فعالیت‌های بعدی در زنجیره ارزش نفت و گاز است. در دهه دوم انقلاب اسلامی و پس از اتمام جنگ تحمیلی، فعالیت‌های اکتشافی در کشور به‌تدریج سرعت گرفت و امکانات بیشتری به آن تخصیص داده شد. در نتیجه انجام فعالیت‌های اکتشافی، مقدار ذخایر قابل استحصال گاز طبیعی بیش از 3.5 برابر افزایش یافته که کشف میدان گازی پارس جنوبی به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین منابع گازی جهان از مهم‌ترین دستاوردهای فعالیت‌های اکتشافی در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی است. مقدار ذخایر قابل استحصال هیدروکربور مایع نیز در نتیجه انجام فعالیت‌های اکتشافی معادل 80 درصد رشد داشته که کشف میدان‌های عظیم نفتی آزادگان، یادآوران و نام‌آوران از مهم‌ترین دستاوردهای فعالیت‌های اکتشافی در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی است.
هم‌اکنون عملیات اکتشاف در پهنه وسیعی از کشور ازجمله پهنه خلیج فارس، دشت آبادان، دزفول شمالی، کپه‌داغ، لرستان، مغان، دشت گرگان و جنوب خزر و... برنامه‌ریزی شده و در حال انجام است. همچنین اولویت اکتشاف نفت و گاز در نواحی مرزی و مشترک با کشورهای همسایه بوده، به‌طوری که عمده فعالیت‌های مزبور ازجمله حفاری و لرزه‌نگاری در سال‌های اخیر در آن مناطق صورت گرفته ‌است.
میدان گازی پارس جنوبی، میدان نفتی آزادگان، میدان نفتی یادآوران، میدان گازی تابناک، میدان نفتی چنگوله، میدان نفتی آذر، میدان گازی کیش، میدان سردار جنگل، لایه نفتی میدان پارس جنوبی، میدان نفتی و گازی آرش، میدان بلال، میدان نفتی پرنج، میدان جفیر، میدان آبان، میدان فرزاد ب (مخزن گازی)، میدان سپهر، میدان آرمان، میدان سهراب، میدان ارم، میدان مینو، میدان آریا، میدان گردان و ... عمده اکتشافات نفت و گاز در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی است.
شرکت ملی نفت ایران در دولت چهاردهم دستاوردهای زیادی داشته که ازجمله مهم‌ترین ‌آنها می‌توان به تدوین برنامه جامع نوسازی ناوگان حفاری و به‌روزرسانی تجهیزات مرتبط با عملیات حفاری و خدمات فنی، حفر و تکمیل 65 حلقه چاه نفت و گاز در سال 1403 مشتمل بر 15 حلقه چاه توسعه‌ای و 50 حلقه چاه تعمیری در مناطق عملیاتی از سوی شرکت ملی حفاری ایران، رشد 19 درصدی عملیات تخصصی حفاری در شرکت ملی حفاری ایران در مقایسه با سال گذشته، انجام مذاکرات مربوط به بیش از 100 بسته سرمایه‌گذاری در حوزه نفت و گاز با پیمانکاران و سرمایه‌گذاران بخش خصوصی، اخذ مجوز ساخت داخل 14 قلم کالای راهبردی با اعتبار 2 میلیارد دلار، پیگیری طرح جایگزینی شناورهای عملیاتی با شناورهای ساخت داخل با اعتباری بالغ بر 500 میلیون دلار، انعقاد تفاهم‌نامه سه‌جانبه اجرای طرح احیای چاه‌های بسته و کم‌بازده فی‌مابین شرکت ملی نفت ایران، پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت و صندوق نوآوری و شکوفایی و تکمیل پروژه سیار چاه‌آزمایی در شرایط پرفشار و دبی بالا برای نخستین‌بار اشاره کرد.
نفت نماد پیشرفت و استقلال کشور
دستاوردهای حاصل‌شده در سال‌های اخیر، افزون بر تقویت جایگاه ایران در بازار جهانی انرژی، نقش مهمی در تأمین پایدار انرژی داخلی ایفا کرده و افق روشنی را برای آینده این صنعت رقم زده است. صنعت نفت و گاز ایران امروز، بیش از هر زمان دیگری به‌عنوان یکی از نمادهای پیشرفت و استقلال کشور، می‌درخشد و همچنان به پیش می‌تازد. همزمان با گسترش فعالیت‌های اکتشافی و افزایش ذخایر نفت و گاز کشور در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی، تلاش چشمگیری در توسعه میدان‌های نفت و گاز با توجه ویژه به توسعه میدان‌های مشترک با کشورهای همسایه، از طریق عقد قراردادهای بیع‌متقابل و فاینانس، همچنین از محل منابع داخلی شرکت ملی نفت ایران به‌عمل آمد. توسعه میدان‌های گازی درجهت افزایش جایگزینی گاز طبیعی با سوخت‌های مایع، همچنین تزریق گاز در میدان‌های نفتی به‌منظور افزایش ضریب بازیافت، از اولویت‌های وزارت نفت در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی بوده است. با توجه به اهمیت رو به رشد گاز طبیعی در تأمین انرژی جهان، تولید هرچه بیشتر گاز طبیعی موجب برقراری امنیت انرژی در بخش‌های مختلف مصرف کشور و ایجاد مزیت راهبردی در دیپلماسی خارجی کشور خواهد شد. افزایش حدود 10 برابری تولید گاز خام، همچنین افزایش بیش از 24 برابری تولید میعانات گازی کشور نسبت به سال 1357، توسعه میدان‌های پارس جنوبی، نار و کنگان، آغار و دالان، سرخون و گورزین، گنبدلی و خانگیران، تابناک، تنگ‌بیجار، هما، شانول و وراوی عمده دستاوردهای این حوزه در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی بوده است.
دولت چهاردهم در راستای رفع ناترازی گاز طبیعی در پنج ماهه استقرار خود اقدام‌های زیادی همچون اطمینان از پایداری تولید گاز در فصل سرد سال (با وجود ناترازی شدید شبکه در فصل تابستان) از طریق انجام تعمیرات اساسی برنامه‌ریزی‌شده تأسیسات بالادست و پایین‌دست، افزایش تولید گاز خام به مقدار 10 میلیون مترمکعب در روز به ازای راه‌اندازی 6 حلقه چاه گازی در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، فراهم شدن امکان تداوم ذخیره‌سازی گاز در میدان‌های سراجه و شوریجه برای استفاده در ماه‌های سرد سال، آغاز زودهنگام افزایش تولید زمستانی میدان‌های گازی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران از مهر به جای آذر، راه‌اندازی ایستگاه تقویت فشار میدان گازی وراوی، اتمام تعمیرات اساسی تجهیزات فرآیندی میدان تنگ بیجار و تحقق افزایش تولید تا سقف 7 میلیون مترمکعب در روز، راه‌اندازی چاه شماره 18 میدان گازی دالان با تولید حدود 1.5 میلیون مترمکعب در روز، بهره‌برداری از میدان گازی دی با دو حلقه چاه و دبی 3 میلیون مترمکعب در روز در 20 دی 1403 و افزایش ظرفیت عملیاتی پالایشگاه دالان به مقدار 50 میلیون مترمکعب در روز از طریق اصلاحات فرآیندی انجام داده است.
همچنین بسترشناسی فاز نخست توسعه میدان پارس شمالی، افزایش تحویل گاز کارخانه‌های گاز و گاز مایع 1000 و 900 به شرکت ملی گاز ایران به مقدار حدود 6 میلیون مترمکعب در روز بیش از برنامه مصوب، افزایش تحویل گازهای همراه و آماک به شرکت ملی گاز ایران به مقدار حدود 3 میلیون مترمکعب در روز بیش از برنامه مصوب، انجام تعمیرات اساسی ایستگاه تقویت فشار گاز اهواز بنگستان 2 (آماک 2) و جلوگیری از هدررفت 30 میلیون فوت مکعب در روز، راه‌اندازی خط لوله 20 اینچ جدید انتقال گاز واحد بهره‌برداری شماره 6 شرکت نفت و گاز مارون با ظرفیت جمع‌آوری 6 میلیون فوت‌مکعب در روز، پیگیری اجرای توسعه سه میدان گازی اولویت‌دار دی، توس و خارتنگ و تمرکز جدی بر توسعه میدان‌های گازی کشور ازجمله میدان‌های بلال، فرزاد ب، فاز اول توسعه میدان کیش، فاز دوم میدان تنگ بیجار و... از دیگر برنامه‌های دولت چهاردهم برای کاهش ناترازی انرژی در کشور بوده است.
پارس جنوبی؛ شاه‌بیت انقلاب اسلامی
میدان پارس جنوبی از بزرگ‌ترین منابع گازی مستقل جهان است که روی خط مرزی مشترک ایران و قطر در خلیج فارس و به فاصله 100 کیلومتری ساحل جنوبی ایران قرار گرفته است در سال 1369 با حفر نخستین چاه اکتشافی در این میدان وجود گاز تأیید شد. سهم ایران از این میدان 9700 کیلومتری، 3700 کیلومتر است و با ذخایر 14 هزار میلیارد متر مکعب حدود 8 درصد از ذخایر کل جهان را در خود جای داده است. حجم ذخایر میعانات گازی این میدان 18 میلیارد بشکه تخمین زده شده است. توسعه این میدان در سال 1376 از سوی ایران آغاز شد و برداشت گاز طبیعی از این میدان از سال 1380 با حدود 2 میلیون مترمکعب در روز آغاز شده است.
در سه دهه اخیر دستاوردهای زیادی در این حوزه با استفاده از توانمندی شرکت‌ها، سازندگان و پیمانکاران داخلی کشور صورت گرفته است، به‌طوری که درنتیجه تکمیل و بهره‌برداری از 27 فاز استاندارد این میدان تاکنون، توان تولید گاز خام ایران از این میدان مشترک به بیش از 700 میلیون مترمکعب در روز رسیده است. در این میان نصب بزرگ‌ترین سکوی پارس جنوبی در فاز 11 پارس جنوبی و آغاز تولید از این فاز و امضای تفاهم‌نامه همکاری افزایش ضریب استحصال اتان 9 پالایشگاه پارس جنوبی به مقدار سالانه یک میلیون تن در سال با یک سرمایه‌گذار داخلی به‌منظور افزایش ضریب استحصال اتان و ترکیبات ارزشمند گاز از پالایشگاه‌های کشور از مهم‌ترین این دستاوردها به‌شمار می‌آید.
وانگهی دولت چهاردهم در حوزه توسعه میدان گازی پارس جنوبی اقدام‌ها و دستاوردهای زیادی در پنج ماهه استقرار خود داشته که افزایش تولید پارس جنوبی بیش از برنامه مصوب و تا سقف توان تولید تأسیسات سکوها و ظرفیت دریافت پالایشگاه‌ها، راه‌اندازی چاه‌های 5، 6 و 7 سکوی B11 میدان گازی پارس جنوبی، برنامه‌ریزی برای حفاری و تکمیل چاه شماره (8) سکوی B11 میدان گازی پارس جنوبی، تحقق تولید حدود 20 میلیون مترمکعب در روز گاز خام از فاز 11 پارس جنوبی تا پایان سال 1403، راه‌اندازی چهار چاه تعمیری در سکوی 13A در سال 1403 که چهارمین چاه با دبی 1.5 میلیون مترمکعب در روز در دولت چهاردهم بوده، اسیدکاری و تکمیل چاه‌های تولیدی میدان پارس جنوبی به مقدار 3 میلیون مترمکعب در روز، بهره‌برداری از نخستین چاه اینفیل میدان گازی پارس جنوبی، شتاب گرفتن عملیات حفاری چاه‌های اینفیل در فازهای یک، 12، 15 و 19 پارس جنوبی با تأمین 4 دکل، استقرار دکل و شروع حفاری در دو موقعیت فاز یک (دکل ول تارگت 1) و فاز 12B (دکل DCI)، استقرار دو دکل جدید برای دو موقعیت بعدی در فازهای 15 و 19 (دکل‌های سحر و P200)، تعمیرات اساسی سکوهای گازی میدان پارس جنوبی در شرایط ایمن، تعویض 13 عدد شیر 32 اینچ ESDV و MOV، تعویض 7 عدد زانوی خروجی (Bend) و عملیات رادیوگرافی خطوط لوله، هم‌فشارسازی چاه‌های پنج سکو و رفع گرفتگی خط پایلوت مشعل 8 سکو و نصب جرقه‌زن در سکوی شماره 7 به‌صورت کاملاً ایمن ازجمله مهم‌ترین اقدام‌ها در این زمینه بوده است.
فشارافزایی از نان شب واجب‌تر
تمرکز جدی بر اجرای طرح فشارافزایی پارس جنوبی به‌عنوان یکی از راهبردی‌ترین طرح‌های وزارت با استفاده حداکثری از توان تخصصی، مدیریتی و زیرساختی کشور در اولویت وزارت نفت قرار دارد. این طرح با اهدافی همچون نگهداشت فشار میدان گازی پارس جنوبی، نگهداشت نرخ تولید از میدان گازی پارس جنوبی، جلوگیری از مهاجرت گاز به سمت قطر (گنبد شمالی)، ادامه تأمین بخش قابل‌توجهی از گاز و بنزین مورد نیاز کشور و مدیریت تراز گازی کشور انجام می‌شود.
برنامه‌ریزی شده است چهار پیمانکار فعال در توسعه میدان‌های نفت و گاز کشور شامل شرکت‌های پتروپارس، اویک، قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا (ص) و مپنا اجرای طرح مذکور را به‌عهده گیرند که رئوس قراردادها با شرکت‌های مذکور به تفاهم رسیده است. هم‌اکنون مذاکرات قراردادی فیمابین شرکت ملی نفت ایران و شرکت‌های مذکور برای اجرای طرح اصلی در حال انجام است که با انعقاد قراردادها تا پایان امسال، کل طرح تعیین تکلیف و وارد فاز اجرایی می‌شود. در عین حال، یک واحد تأسیسات فشارافزایی به‌صورت آزمایشی (پایلوت) از سوی شرکت ساختمانی و نصب توربوکمپرسور نفت (OTC) در حال ساخت است.
در این زمینه فعالیت‌های انجام شده است که ازجمله مهم‌ترین این اقدام‌ها می‌توان به ادامه مطالعات مهندسی Feed & Basic فشارافزایی در بخش دریا، ادامه مطالعات Pre-Project و بازبینی مطالعات مفهومی، ادامه مطالعات پایه و پایه پیشرفته هاب‌های فشار افزایی، مذاکرات قراردادی هاب اول فشارافزایی با شرکت پتروپارس در قالب قرارداد فاز 11 به‌صورت IPC و تهیه اسناد قراردادی و پیوسته‌ای فنی به‌منظور انعقاد قرارداد هاب‌های دوم تا هفتم به‌صورت EPCI مقطوع اشاره کرد.
افزایش تولید نفت
وزارت نفت دولت چهاردهم در حوزه نگهداشت و افزایش تولید نفت خام در پنج ماهه استقرار خود اقدام‌های زیادی انجام داده است که شاید مهم‌ترین آنها افزایش تولید میدان‌های نفتی شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب 70 هزار بشکه در روز بوده که عمدتاً ناشی از انجام خدمات چاه، رفع مشکلات فرآورشی و تأسیسات و تجهیزات سطح‌الارضی، اتمام تعمیرات اساسی و راه‌اندازی خطوط لوله بین‌واحدی است، همچنین افزایش تولید نفت خام به مقدار 24 هزار بشکه در روز در 8 میدان شرکت نفت و گاز آغاجاری به ازای اقدامات اصلاحی درون‌چاهی، تزریق نیتروژن و استفاده از MOS و تکمیل رینگ فرازآوری گاز در مخازن پارسی و کرنچ و تعمیر و راه‌اندازی چاه تزریق پساب، جلوگیری از کاهش تولید نفت خام به مقدار 50 هزار بشکه در روز در شرکت نفت و گاز گچساران، افزایش تولید نفت خام به مقدار 18 هزار بشکه در روز در شرکت نفت و گاز کارون به ازای انجام خدمات چاه، رفع مشکلات فرآورشی و تأسیسات و تجهیزات سطح‌الارضی و راه‌اندازی خطوط لوله بین‌ واحدی، تعمیر برج استریپر هفتکل، کوره نمک‌زدایی رگ‌سفید، مخزن بهره‌برداری میدان منصوری و ترانس برق اهواز 3 جمعاً معادل 50 هزار بشکه در روز، راه‌اندازی ردیف اول ایستگاه تزریق گاز به میدان نفتی مارون با ظرفیت 350 میلیون فوت‌مکعب در روز و برنامه‌ریزی برای راه‌اندازی ردیف دوم در آینده‌ای نزدیک، شروع به تولید میدان نفتی خشت با بهره‌گیری از واحد بهره‌برداری نرگسی به مقدار 8 هزار بشکه در روز، اتمام حفاری و راه‌اندازی چاه جدید E3P7 در میدان اسفند به مقدار 1.8 هزار بشکه در روز، برنامه‌ریزی برای رفع نشت از خط لوله DPH به DPG منطقه سیری به مقدار 4.5 هزار بشکه در روز و رفع نشت از خط لوله بهرگانسر به بهرگان به مقدار 12.5 هزار بشکه در روز از دیگر اقدام‌ها در زمینه افزایش تولید نفت خام است.
یکی از سیاست‌های عمده وزارت نفت در سال‌های پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، تمرکز بر توسعه میدان‌های مشترک نفتی و گازی کشور و اتخاذ تمهیدات لازم برای افزایش ظرفیت تولید از این میدان‌ها بوده است. عمده میدان‌های مشترک نفتی و گازی کشور پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی کشف و توسعه یافته‌اند که در حال حاضر توسعه تمامی میدان‌های مشترک کشور تعیین تکلیف شده است. انعقاد قرارداد توسعه یکپارچه میدان آزادگان با شرکت دشت آزادگان اروند با استفاده از تمامی ظرفیت‌های ملی و توان شرکت‌های صاحب صلاحیت داخلی با هدف دستیابی به 550 هزار بشکه در روز تولید نفت خام، پیشرفت فیزیکی حدود 88.1 درصدی در فاز نخست توسعه میدان نفتی مشترک آزادگان جنوبی تا پایان شهریور 1403 و پایان حفاری بیش از 185 حلقه چاه در طرح مذکور، پیشرفت فیزیکی بیش از 70 درصد احداث واحد بهره‌برداری CTEP میدان آزادگان جنوبی با ظرفیت فرآورش 320 هزار بشکه در روز و برنامه‌ریزی راه‌اندازی ردیف اول واحد فرآورش مرکزی تا پایان سال 1403، توسعه میدان یادآوران در فاز اول با ظرفیت اولیه تولید 85 هزار بشکه در روز، توسعه میدان آزادگان شمالی (فاز اول)، سلمان، هنگام، آبان (فاز یک)، پایدار غرب بنگستان و دهلران (فاز یک) تنها بخشی از پروژه‌های صنعت نفت برای افزایش تولید نفت بوده است.
جمع‌آوری گازهای همراه، چراغی که هر روز پر نور می‌شود
از ابتدای پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی طرح‌های متعددی درخصوص جمع‌آوری گازهای مشعل با هدف ایجاد ارزش افزوده از این منابع و جلوگیری از آلودگی محیط زیست، تکمیل و به بهره‌برداری رسیده است. احداث کارخانه‌های گاز و گاز مایع 1200، 1300، 1500، 1600، طرح تزریق گاز میدان‌های گچساران، کرنج، بی‌بی‌حکیمه، پارسی، فاز اول طرح جمع‌آوری و تزریق گازهای همراه میدان نرگسی، پروژه جمع‌آوری گازهای همراه بینک، راه‌اندازی طرح جمع‌آوری گازهای همراه آماک، تمرکز بر اجرای طرح‌های کاهش سوزاندن گازهای مشعل و انتشار SO2 در هشت پالایشگاه مستقر در مجتمع گازی پارس جنوبی، افتتاح پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس (2) با ظرفیت 3.4 میلیون تن در سال محصولات گازی (شامل اتان، پروپان، بوتان و میعانات گازی) با هدف جمع‌آوری گازهای همراه نفت از سه استان خوزستان، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد ازجمله پروژه‌های جمع‌آوری گازهای همراه نفت در بیش از چهار دهه گذشته بوده است.
وزارت نفت دولت چهاردهم در پنج ماهی که از استقرارش می‌گذرد در حوزه جمع‌آوری گازهای همراه اقدام‌های مهمی انجام داده که می‌توان به در سرویس قرار گرفتن طرح جمع‌آوری گازهای همراه مارون 5 (آسماری شیرین) به مقدار 12 میلیون فوت مکعب در روز، کاهش مشعل‌سوزی به مقدار 45 میلیون فوت‌مکعب در روز با راه‌اندازی ایستگاه تقویت فشار گچساران 2، کاهش مشعل‌سوزی به مقدار 25 میلیون فوت‌مکعب در روز با راه‌اندازی ایستگاه تقویت فشار گچساران 4، راه‌اندازی خط انتقال گاز همراه میدان آزادگان شمالی به کارخانه گاز و گاز مایع 3200 در راستای کاهش گازسوزی و پیش‌راه‌اندازی کارخانه گاز و گاز مایع 3100 اشاره کرد.
کارخانه گاز مایع 3100 با سرمایه‌گذاری شرکت پتروپالایش دهلران (اهداف) با پیشرفت 93.7 درصد، کارخانه گاز مایع خارک با سرمایه‌گذاری صنایع فراساحل (صف) با پیشرفت 75.2 درصد، بهسازی و احداث تأسیسات جمع‌آوری گازهای مشعل بیدبلند با سرمایه‌گذاری شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس با پیشرفت فیزیکی 69.8 درصد و بهسازی و احداث تأسیسات جمع‌آوری گازهای مشعل پتروشیمی مارون با پیشرفت فیزیکی 67.5 درصد آخرین وضعیت طرح‌های بلندمدت جمع‌آوری گازهای همراه در شرق کارون است، این طرح‌ها اکثراً تا پایان سال 1404 به بهره‌برداری می‌رسند.
همزمان با اجرای طرح‌های جمع‌آوری گازهای همراه، وزارت نفت قراردادهای مزایده گازهای مشعل در سایر میدان‌های نفتی کشور را از طریق بخش خصوصی پیش برده و تاکنون از این طریق گازهای همراه نفت مخازن نفتی پارسی کلاستر، مارون 3، منصوری، مارون 5 (آسماری شیرین)، مارون 6 و چشمه‌خوش به بهره‌برداری رسیده است، همچنین طرح‌های جمع‌آوری گازهای همراه نفت میدان‌های نفتی سروستان/سعادت‌آباد، مارون 5 (آسماری ترش)، مارون 3 (بنگستان)، مارون 3 (شیرین آسماری) جایگزین منصوری، مسجدسلیمان، نفت سفید، تمبی، پرسیاه، زیلایی، هفت شهیدان و نرگسی، عنبر و لالی، قلعه نار، نفت شهر/ سومار، خشت، سلمان، سرکان/ ماله کوه، مارون 4، پازنان 1 و رامشیر در مرحله ساخت، فرآیند و مزایده است.
این روایت ملت بزرگی است که با اتحاد و همبستگی، توانسته است از چالش‌ها و مشکلات عبور کند و در مسیر پیشرفت و توسعه گام‌های بلندی بردارد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1260451/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ابراز خشنودی سخنگوی دولت نسبت به بازگشت برخی هنرمندان

آخرین وضعیت ترافیکی شبانه در شهر تهران

تازه‌ترین تصمیم ترامپ درباره تعرفه‌ها علیه مکزیک

آماری عجیب از فرآورده‌های قاچاق مربوط به کارت سوخت

پیش بینی قیمت دلار 16 بهمن 1403

لایحه ایجاد سازمان بازرگانی به کجا رسید؟

اقتصاد دریامحور؛ پنجره‌ای رو به رشد اقتصادی 8 درصد

روادید بین ایران و تاجیکستان لغو شد

امروز مسئله اصلی کشور اقتصادی است

مالیات از ثروتمندان؛ راهکار حل مشکلات اقتصادی؟

رئیس قوه قضائیه: امروز مسئله اصلی کشور اقتصادی است

ایرادات شورای نگهبان به طرح مالیات بر سوداگری در کمیسیون اقتصادی بررسی شد

ابلاغ بخش اول قانون بودجه 1404 از سوی پزشکیان

عیادت سخنگوی دولت از جانبازان دفاع مقدس

قابی ویژه از قدردانی نماینده ولی فقیه در استان بوشهر از مقام شامخ جانبازان معزز

اذعان وزیر دارایی اسرائیل به شکست در نابودی حماس

احتمال پاسخ کانادا، مکزیک و چین به تصمیم جنجالی ترامپ

پیشنهاد خیره‌کننده‌ النصر به رونالدو / 5 درصد مالکیت باشگاه

هیجان بورسی ته کشید

تمرکز سرمایه‌ها بر بازار طلا؛ تحلیلی بر نوسانات بازارها در روزی که گذشت

مدیرکل بنیاد استان البرز: وجود جانبازان برای انقلاب بسیار ارزشمند است

دیدار نماینده ولی فقیه در استان اردبیل با جانبازان گرانقدر به مناسبت روز جانباز

تجدید میثاق رئیس و مدیران بنیاد شهید و امور ایثارگران با آرمان‌های امام راحل(ره)

طرح واگذاری «ایران خودرو» روی میز سران قوا + سند

انتظارات فعالان اقتصادی گلستان از دولت در حوزه تجارت خارجی

معاون وزیر اقتصاد اختلاف‌نظر بین مدیران دولت در عادی‌سازی پرونده ایران در FATF را رد کرد

کسب و کار‌های بخش خصوصی برای فعالیت در بازار‌های روسیه پیش قدم شدند

قیمت طلا، سکه و دلار امروز دوشنبه 15 بهمن 1403+ جدول

احتمال گسترش نفوذ نظامی اسرائیل در القنیطره سوریه

قیمت طلا 18 عیار امروز دوشنبه 15 بهمن 1403+ جدول

پایان مدیریت دولتی در خودروسازی / واگذاری سهام ایران‌خودرو کلید خورد

قیمت طلا و سکه امروز دوشنبه 15 بهمن 1403+ جدول

قیمت طلا امروز دوشنبه 15 بهمن 1403/ افزایش قیمت+ جدول

گزارش قیمت بسته شده طلا، سکه و دلار امروز دوشنبه 15 بهمن 1403+ جدول

مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام پیرامون واردات خودرو کام متقاضیان خرید خودرو را تلخ کرد

رشد چشمگیر صنعت و صادرات گلستان؛ افتتاح 35 واحد صنعتی در دهه فجر

اختصاصی برنا/ دادخواست انتقال مدیریت پیش از مالکیت به بخش خصوصی توسط دبیرخانه اقتصادی سران قوا

سخنان مهم دکتر پزشکیان در جلسه سران قوا امروز 15 بهمن 1403

توضیحات جدید وزارت اقتصاد درباره FATF/ اختلاف نظری بین مدیران دولتی وجود ندارد

دادخواست انتقال مدیریت پیش از مالکیت به بخش خصوصی توسط دبیرخانه اقتصادی سران قوا

پیش بینی قیمت دلار فردا سه شنبه 16 بهمن ماه 1403 / دلار میل به صعود دوباره دارد؟ دلار تا عرش می رود؟

هیجان در بازار خودرو | دلار گران شد، خودرو ارزان ؛ دنا پلاس از میلیاردی‌ها اخراج شد

ابراز خوشنودی سخنگوی دولت نیست نسبت به بازگشت برخی هنرمندان

خط‌ونشان نخست وزیر دانمارک درباره گرینلند

لفاظی وزیر جنگ اسبق اسرائیل درباره ایران

نرخ ارز تجاری در بازار امروز 15 بهمن‌ماه

صندلی‌های خالی سینماها در فجر

سونامی نوسان با تعرفه‌های ترامپ

معرفی دو آلت کوین مستعد خرید در بازار نزولی از سوی هوش مصنوعی دیپ سیک

محدودیت ترافیکی در محور کندوان به پایان رسید

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی