بازار آریا

آخرين مطالب

واکاوی اقتصاد؛ تحلیلگران تجارت فردا چه می گویند؟

شیوع ریاکاری در بنگاه‌ها اقتصاد ایران

شیوع ریاکاری در بنگاه‌ها
  بزرگنمايي:

بازار آریا - مریم رحیمی در گفت‌‌وگو با امیرحسین خالقی، پژوهشگر و تحلیلگر اقتصاد، شیوع و گسترش فرهنگ ریاکاری در بنگاه‌ها را بررسی و تحلیل کرده است.
به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ مانند دومینو که هر قطعه، قطعه دیگر را روی زمین می‌اندازد و سبب سقوط دومینوی بعدی و بعدی می‌شود، اولین فرد ریاکار، سبب گسترش رفتار ریاکارانه و تسری آن در سازمان می‌شود. 
پیشتر و در پرونده‌های قبلی توضیح دادیم که «نوچه‌پروری» چه بلایی بر سر بنگاه‌های اقتصادی خواهد آورد. 
ریاکاری نیز مانند نوچه‌پروری، مدام بازتولید می‌شود تا جایی که سازمان از افراد کارآمد و نخبه خالی شده و تنها کسانی که توانسته‌اند خود را با خرده‌فرهنگ ریاکاری و تملق در سازمان همسو کنند، در آن باقی می‌مانند و رشد خواهند کرد. 
ویژگی یک سازمان خوب این است که منفعت شخصی افراد در تعارض با منفعت دیگران قرار نمی‌گیرد و تعامل افراد، همسو با ماموریت اصلی سازمان است. 
با توجه به نظریه انتخاب عقلانی هم می‌دانیم که این به اصطلاح منفعت‌جویی افراد در تصمیم‌گیری‌ها یک قاعده است و عجیب نیست که آنها سود خود را بر دیگران برتری دهند.
اگر ساختار مشوق‌ها به گونه‌ای باشد که میان منافع فردی با مصلحت یک سازمان همسویی وجود نداشته باشد، نباید تعجب کرد که انسان اقتصادی به دنبال ریاکاری برود و راهنمای راست بزند و به چپ بپیچد.
قضیه بیشتر به نبود معیار مناسب و شفاف برای ارزیابی عملکرد برمی‌گردد. درجاتی از «خودشیرینی» برای بالادست، جزو مهارت‌های کارمند خوب است، ولی کار جایی خراب می‌شود که تملق جای شایستگی را می‌گیرد.
اهل فن در روانشناسی از ماکیاولی‌گری (Machiavellianism) می‌گویند و اینکه این ویژگی در برخی از افراد شدید است و میل دارند با بازی های روانی با بقیه و ترفندهای غیراخلاقی، از نردبان پیشرفت بالا بروند. 
وقتی افراد در سازمان چاپلوس‌پرور، می‌فهمند که کوتاه‌ترین مسیر رسیدن به خواسته‌هایشان چیست، دیگر کار تمام است؛ همان سازوکار مشهور محرک و پاسخ عمل می‌کند و تجربه موفق قبلی دوباره در آینده تکرار می‌شود.
بوروکراسی‌های دولتی معمولاً بیشتر مستعد شیوع چنین فرهنگی هستند که البته می‌توان گفت این حکم فقط به ایران هم اختصاص ندارد.
در کتاب بوروکراسی فون میزس، اقتصاددان نامدار اتریشی، می‌خوانیم که بوروکراسی‌های دولتی نمی‌توانند با منطق سود و زیان پیش بروند و اندازه‌گیری درست عملکرد آنها بسیار دشوار است.
هیچ سازمانی جدا از محیط کلان بیرونی‌اش نیست و آنچه در فضای بزرگ‌تر بیرون در جریان است، به درون آن هم نفوذ می‌کند.
اگر کارکنان به روشنی بدانند که معیارها و اهداف سازمان چیست و سازمان چگونه به ارزیابی آنها می‌پردازد، احتمال رواج رفتارهای ریاکارانه کاهش می‌یابد. 
پیشنهاد شده است که به جای سخنرانی‌های طولانی با هدف اخلاق درمانی، به سراغ سناریوهای واقعی برویم و سعی کنیم رفتار مناسب مورد انتظار را با توجه به تجربه زیسته افراد به آنها انتقال دهیم. 
تغییر و بهبود نظام پاداش و تنبیه به منظور کاهش سیاسی‌کاری نقش مهمی در تثبیت رفتارهای درست در سازمان و نزد ذی‌نفعان آن خواهد داشت.
شیوع ریاکاری و چاپلوسی در سازمان‌ها خبر از این می‌دهد که مشکلات ساختاری داریم و برای بهبود آن هم باید به سراغ اصلاحات ساختاری برویم. اما بیش و پیش از هر چیزی شاید نقش مدیران ارشد یک سازمان پررنگ باشد.//
منبع: تجارت فردا، شماره 579//

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1260081/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ترامپ؛ آمریکایی‌ها درد و فشار اقتصادی جنگ تجاری جدید را احساس خواهند کرد

دولت چهاردهم با کاسبان تحریم چه می‌کند؟ | همان همیشگی

افزایش قیمت نان در سال آینده کذب محض است

2 سئوال از وزیر اقتصاد اعلام وصول شد/ همنی به مجلس فراخوانده می شود

86 هزار میلیارد تومان از اموال صنعت آب و برق به‌فروش می‌رسد

ادعایی بحث‌برانگیز درباره مدیریت اقتصادی کشور/ سیاست‌های اقتصادی با تحریم‌ها همخوانی ندارند؟

2 سئوال از وزیر اقتصاد اعلام وصول شد/ همتی به مجلس فراخوانده می شود

سایپا، تسلیم افزایش قیمت‌ها | قیمت محصولات سایپا دوشنبه 15 بهمن 1403 + پیش بینی قیمت خودرو در بازار خودرو

بیش از 600 واحد تولیدی در سراسر کشور احیا شد

افتتاح و کلنگ‌زنی هم‌زمان 78 پروژه دهه فجر در بشرویه

انتقال 1.5 تن طلای سکوهای اینترنتی به بانک‌ها

جزئیات توزیع پیازهای وارداتی در تهران

سیدحسن خمینی: اگر بخشی از شعارها را گرفتیم و بخشی را رها کردیم، به مسیر ضربه‌ خوردن‌ افتاده‌ایم

جزئیات وام ازدواج 1404

تجلیل از پاسداران فرزند شهید و جانباز در حرم مطهر بانوی کرامت به مناسبت روز پاسدار

نماینده مجلس: والله حق مردم این نیست که در زندگی اولیه خود بمانند/ بعد از خدا به کی پناه ببرند

طرح جدید پیش فروش لاماری ایما 1404+ قیمت و زمان تحویل

قیمت دلار زیر فشار 2 عامل مهم

حجم انتقال گاز به 880 میلیون مترمکعب گاز در روز رسید

اثر تعرفه‌های ترامپ بر قیمت نفت و گاز ناچیز است

چشم قیمت طلا به دلار و ترامپ/ مسیر کاهش قیمت در دسترس؟

سرلشکر موسوی: اقتدار ارتش به برکت دفاع مقدس و مجاهدت‌های فرماندهان و پیشکسوتان است

فرصت بی‌سابقه عربستان برای امتیازگیری حداکثری از آمریکا

فروش ویژه نهالستان پالیز: نهال گردو ژنوتیپ و فرنور 09141832393

بهره برداری از خط راه‌آهن چابهار-زاهدان تا انتهای سال آینده

تولیدکنندگان باور کنند که ما تسهیل‌گر فعالیت آنها هستیم

دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با سه تن از جانبازان

اقدامات قوا در حوزه معیشت باید منجر به حل مشکلات اقتصادی باشد

قیمت طلا، سکه و ارز امروز 15 بهمن‌ماه 1403

افتتاح طرح‌های اقتصادی و محرومیت‌زدایی سپاه فتح در دهه فجر

86 همت از دارایی‌های آب و برق به فروش می‌رسد

رونق تبادلات تجاری و اقتصادی اینچه برون با بهره برداری از سالن مسافربری

توضیح اسماعیل بقایی درباره آخرین وضعیت ارز واحد بریکس/ آمریکا بیشترین ضربه را به دلار زد+ فیلم

صنعت در تور تورم

اعلام وصول 2 سوال ملی از وزیر اقتصاد در صحن امروز مجلس

2 سوال از وزیر اقتصاد در صحن مجلس

حمایت از اقدامات توانمند ساز «بخش‌خصوصی» در استان سمنان

اقتصاد رشد - 1 |اثر «عرض جغرافیایی» بر رشد اقتصادی

حق مردم این همه فشار اقتصادی نیست

افتتاح یا کلنگ‌زنی 42 پروژه عمرانی و طرح اقتصادی در چرام

قیمت‌ گوشت میلیونی شد

نقش کلیدی ساختمان‌ها در کاهش ناترازی انرژی

نقش کلیدی ساختمان‌ها در ناترازی انرژی

کنایه یک نماینده به تیم اقتصادی دولت/ دچار سرمازدگی شدند و به خواب زمستانی فرو رفتند

جزییات مذاکرات ایران و طالبان از زبان بقایی+ فیلم

بهترین سایت ارز دیجیتال خارجی ( اخبار جدید و تحلیل )

حل موضوع انرژی گران کردن آن نیست

پای حواشی بازی پرسپولیس و تراکتور به مجلس باز شد

واکنش ایران به اظهارات گروسی/ مقامات آژانس از اظهارنظرهایی که شائبه نگاه سیاسی دارند، پرهیز کنند

قیمت خودرو لوکس وویا فری در ایران

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی