بازار آریا

آخرين مطالب

افزایش نجومی همه قیمت‌ها در ایران از مواد غذایی تا دارو و درمان اقتصاد ایران

افزایش نجومی همه قیمت‌ها در ایران از مواد غذایی تا دارو و درمان
  بزرگنمايي:

بازار آریا - اقتصاد24- سخنان اخیر مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ، که در آن اعلام کرد «با حقوق 20 یا 25 میلیون تومان در تهران نمی‌توان زندگی کرد»، زنگ خطر جدیدی برای وضعیت معیشتی مردم به صدا درآورد. در شرایطی که دستمزد کارگران و کارمندان در سال 1403 افزایش یافته، گرانی‌های بی‌وقفه و تورم سرسام‌آور نشان می‌دهد که این افزایش حقوق‌ها حتی قادر به پوشش هزینه‌های ابتدایی زندگی در تهران و دیگر کلان‌شهرها نیست.
در روزهای اخیر، سخنان مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ، در یکی از همایش‌ها بازتاب وسیعی داشت. او به صراحت اعلام کرد: «با حقوق 20 یا 25 میلیون تومان در تهران نمی‌توان زندگی کرد.» این جمله نه تنها به شدت در فضای رسانه‌ای کشور مطرح شد بلکه به‌طور غیرمستقیم، معضل اساسی جامعه ایران در سال‌های اخیر را به چالش کشید: شکاف عمیق میان دستمزدها و هزینه‌های زندگی.
اگرچه رئیس‌جمهور ایران تلاش کرد تا این سخنان را در قالب یک هشدار اقتصادی به مسئولین بیان کند، اما واقعیت این است که این جمله تنها بیان‌کننده ناتوانی عموم مردم در تأمین نیازهای اولیه زندگی است، نه یک اظهارنظر ساده. این سخنان بهانه‌ای برای بررسی و تحلیل وضعیت معیشت مردم و مشکلات اقتصادی سال 1403 ایران شد.
واقعیت تلخ افزایش حقوق و تورم سرسام‌آور در حالی که در ابتدای سال 1403، شورای عالی کار با تصمیماتی مبنی بر افزایش 27 درصدی اعلام کرد که حداقل دستمزد به 11 میلیون و 107 هزار تومان خواهد رسید،اما این میزان افزایش، به سرعت در برابر موج گرانی‌های بی‌سابقه‌ای که در پی آن آمد، از دست رفت. در واقع، افزایش حقوق‌ها نه‌تنها نتوانست فشارها را کاهش دهد، بلکه بیشتر از پیش شکاف میان درآمد و هزینه‌های زندگی را آشکار کرد.
تورم از هر افزایش حقوقی جلو زده است در بهمن ماه 1403، زمانی که دولت و مردم در حال وداع با سال 1403 هستند، باید این واقعیت تلخ را پذیرفت که تورم همچنان از هر افزایش حقوقی جلو زده است.
قیمت‌ها در بسیاری از اقلام ضروری، از خوراک گرفته تا دارو، همچنان به طرز بی‌رحمانه‌ای افزایش یافته است. برای مثال، قیمت گوشت، مرغ، برنج، میوه، روغن و سبزیجات نه‌تنها به میزان قابل توجهی بیشتر از ابتدای سال شده بلکه در بسیاری از موارد حتی از نرخ‌های جهانی نیز پیشی گرفته است.
بیشتر بخوانید: افزایش 40 درصدی قیمت دارو در سال آینده
این در حالی است که حداقل دستمزد برای کارگر 11 میلیون تومان است. اما این مبلغ در پایتخت ایران، تهران، که هزینه‌های زندگی در آن به شدت بالا رفته، برای تأمین حتی نیازهای اولیه یک خانواده چهار نفره نیز کافی نیست. اجاره‌بها، هزینه‌های آموزش، بهداشت و درمان و حتی هزینه‌های کوچک روزمره در تهران، به جایی رسیده که تنها برخی از اقشار خاص جامعه می‌توانند از عهده آن برآیند.
گرانی‌های بی‌وقفه و فشار مضاعف بر طبقه متوسط و کارگر یکی از مهم‌ترین مسائلی که در سخنان پزشکیان نهفته است، اشاره به فشار مضاعف بر طبقات متوسط و پایین جامعه است. با افزایش قیمت‌ها، بیشتر خانوارها به ویژه در شهرهای بزرگ، به یک دوره بحران معیشتی بی‌سابقه وارد شده‌اند. آنچه که در بسیاری از گزارش‌ها و تحلیل‌ها از آن به عنوان «افزایش فقر» و «گسترش نابرابری» یاد می‌شود، دقیقاً همان نتیجه‌ای است که از سیاست‌های اقتصادی نامنسجم و ناکافی در کنترل تورم به دست آمده است.
از سوی دیگر، در حالی که درآمدها به سختی افزایش یافته است، هیچ سیاست مؤثری برای مهار گرانی‌ها و کاهش قیمت کالاهای اساسی در سطح گسترده وجود ندارد. بسیاری از خانواده‌ها برای تأمین خوراک، پوشاک، مسکن و دیگر نیازهای روزمره خود مجبورند در شرایطی زندگی کنند که حتی دیگر امیدی به بهبود وضعیت ندارند. این وضعیتی است که پزشکیان نیز به آن اشاره کرده و عملاً مشکلات معیشتی مردم را به تصویر کشیده است.
روند فزاینده بحران مسکن و اجاره‌بها در تهران، افزایش قیمت مسکن و اجاره‌بها به حدی رسیده که بسیاری از خانواده‌ها مجبور به زندگی در حاشیه شهر یا مناطق کمتر توسعه‌یافته شده‌اند. هزینه‌های اجاره در برخی مناطق تهران، به ویژه در مناطق مرکزی و شمالی، به شدت افزایش یافته و این امر فشار زیادی را به طبقات پایین و متوسط وارد کرده است. بسیاری از کارگران و کارمندان با حقوق‌های پایین، برای تأمین یک سقف سرپناه به اجبار به مناطق دورافتاده و حاشیه‌نشین تهران مهاجرت کرده‌اند، اما حتی در این مناطق هم هزینه‌های زندگی رو به افزایش است.
بیشتر بخوانید: آشفتگی در بازار دارو؛ از گرانی سرسام‎آور تا کمبود داروهای اساسی/ بازارساز دارو کجاست؟
این وضعیت به وضوح نشان می‌دهد که مشکل مسکن در تهران به یک بحران پیچیده تبدیل شده است که به‌ویژه بر طبقات کم‌درآمد تأثیر می‌گذارد و به شکاف طبقاتی دامن می‌زند. مسأله‌ای که به راحتی نمی‌توان از آن عبور کرد و نیازمند تدابیر فوری و اساسی است.
راهکارها و چالش‌ها برای خروج از بحران معیشت در حالی که دولت در سال‌های اخیر برخی سیاست‌های اقتصادی را برای حمایت از اقشار ضعیف به اجرا گذاشته، واقعیت این است که هنوز برنامه‌ای جامع و عملی برای حل معضل تورم و گرانی در کشور وجود ندارد. آنچه که اکنون لازم است، یک برنامه اقتصادی بلندمدت است که نه تنها بر افزایش حقوق‌ها بلکه بر کنترل تورم، حمایت از تولید داخلی و کاهش هزینه‌های زندگی تمرکز داشته باشد.
در شرایطی که سال 1403 در حال تمام شدن است، باید از خود پرسید که آیا دولت می‌تواند در سال 1404 سیاست‌های مؤثری را برای رفع مشکلات معیشتی مردم اجرایی کند؟ آیا دولت قادر خواهد بود سیاست‌های اقتصادی جدیدی را به‌طور جامع و کارآمد پیاده‌سازی کند تا شکاف عمیق میان دستمزدها و هزینه‌های زندگی به تدریج کاهش یابد؟
به نظر می‌رسد برای رسیدن به این اهداف، دولت باید راهی جز تکیه بر افزایش حقوق‌ها پیدا کند. ضروری است که کنترل تورم، ایجاد اشتغال پایدار و افزایش قدرت خرید مردم در اولویت سیاست‌های اقتصادی قرار گیرد تا وعده‌های دولتی به واقعیت‌های ملموس تبدیل شوند. در غیر این صورت، حتی سخنان رئیس‌جمهور نیز همچنان در میان وعده‌های بی‌پاسخ اقتصادی گم خواهد شد.
منبع: رکنا

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1253991/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

توییت های مشکوک بابک زنجانی در شبکه ایکس | شایعات آزادی بابک زنجانی به کجا رسید؟ +تصویر

تجارت آزاد لازمه برون‌رفت از مشکلات اقتصادی

صادرات غیرنفتی به 47.8 میلیارد دلار رسید

کالابرگ الکترونیکی برای 15 کالای اساسی اختصاص می‌یابد

کالابرگ الکترونیکی برای 15 کالای اساسی شارژ می‌شود

هشدار آیت‌الله مکارم شیرازی: نارضایتی مردم، تهدیدی برای ثبات حکومت

عربستان پشت سوریه درآمد/ لغو تمام تحریم‌ها علیه دمشق ضروری است

توافق اسماعیل کارتال با پرسپولیس

30 میلیارد دلار نفت صادر کردیم

استفاده از تعاون در تسهیل مشکلات مسکن کارگران

روایت تجارت نیوز از فرار دولت در تعیین دستمزد همسان با تورم

میدان نفتی مهم عراق طعمه حریق شد

افزایش 18 درصدی صادرات غیرنفتی؛ کسری تراز تجاری کم شد

اعتراض افغانستان به حکم دیوان لاهه برای بازداشت دو مقام ارشد طالبان

آیا دلار ١٠٠ هزار تومانی محقق می‌شود؟

بازدید رهبر انقلاب از نمایشگاه توانمندی‌های بخش خصوصی یک مانور اقتصادی بود

متن و حواشی «داووس2025»؛ از نسل‌کشی در غزه تا چالش هوش مصنوعی و تغییرات اقلیمی

آزادسازی واردات خودرو به سوریه بعد از سال ها

اولین سفر وزیر خارجه عربستان به سوریه پس از سقوط بشار اسد/ دیدار فیصل بن فرحان با الجولانی

پیش‌فروش پرچمدار جدید سامسونگ Galaxy S25 Ultra با قیمت ویژه در دیجی‌کالا

پلیس نیکشهر در تعقیب سارقان مسلح/ 2 نفر به قتل رسیدند

جلوگیری از مهاجرت جوانان در گرو فرصت دادن به آنهاست

نگاه صرف اکولوژیکی به مراتع اشتباه است

صنعتگران و تولید‌کنندگان جهادگران و رزمندگان عرصه جهاد اقتصادی هستند

صنعتگران و کارآفرینان مجاهدان عرصه جهاد اقتصادی امروز هستند

ادعای رسانه‌های عبری درباره نقشه اسرائیل برای آتش بس لبنان

اتحادیه اروپا تحریم‌های سوریه را کاهش می‌دهد

ماجرای واریز سود سهام عدالت چیست؟

جذب منابع جدید، سرلوحه همه فعالیت ها/ 21 دوره حضور مازندران در منطقه سبز عملکردی

جزئیات توافق مهم ایران و عمان

خطر کاهش ارزندگی بورس

ترامپ ارز دیجیتال دولتی را ممنوع کرد؛ بازار پالس مثبت گرفت

4 محرومیت‌ قانونی برای چک برگشتی ها

گزینه مورد علاقه موسیمانه با ملوان بست!

مسئولان دولتی امور مربوط به فعالان اقتصادی را تسهیل کنند

تولید در دنیا از هر مترمکعب آب 4برابر ایران است

دولت ها باید بستر و راه را برای بخش خصوصی و کارآفرینان باز کنند

مشارکت مردم کلید توسعه اقتصاد مقاومتی است

روسیه درباره خبر درگیری هسته‌ای هشدار داد

ساز و کار واردات خودرو با کارت ملی

ماموریت دیپلماتیک ترامپ برای ایران

جزئیات فروش سکه در 64 حراج

هشدار فرمانده کل سپاه: از هیچ قدرتی نمی ترسیم/ نه از حصر اقتصادی نگران شدیم نه از تهدید و ارعاب نظامی

هر کشوری که به مذاکره دل خوش کند باید منتظر شکست باشد/ کمک دولت، برداشتن موانع از سر راه فعالان اقتصادی است

جذب سرمایه‌گذاری خارجی با تقویت همکاری‌های منطقه‌ای

بازگشت بابک زنجانی با تاسیس بانک و ایرلاین/ ماجرا چیست؟

هر کشوری که به مذاکره با آمریکا دل خوش کند باید منتظر شکست باشد/ دولت موانع را از سر راه فعالان اقتصادی بردارد

کلید رونق اقتصادی کشور مشارکت آحاد مردم در تولید است

مسئولان برای رفع مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم با جدیت تلاش کنند

تعاونی‌ها کلید توسعه اقتصادی شهرستان خلیل آباد هستند

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی