بازار آریا

آخرين مطالب

مقایسه درآمد مالیاتی ایران با سایر کشورها اقتصاد ایران

مقایسه درآمد مالیاتی ایران با سایر کشورها
  بزرگنمايي:

بازار آریا - یک کارشناس اقتصادی گفت: در کشورهای توسعه‌یافته عموما 90 درصد هزینه‌های جاری…

بازار آریا

یک کارشناس اقتصادی گفت: در کشورهای توسعه‌یافته عموما 90 درصد هزینه‌های جاری دولت‌ها از طریق مالیات تامین می‌شود اما این رقم در ایران با وجود آن‌که از 40 درصد دهه 80 در حال حاضر به حدود 56 درصد رسیده، فاصله معناداری تا رسیدن به درآمدهای پایدار به وسیله مالیات دارد.
به گزارش ایسنا، یکی از کلیدی‌ترین حوزه‌ها برای تحول و پیشرفت اقتصادی در ایران مقوله مالیات است. مالیات عمده‌ترین منبع تأمین‌کننده مخارج دولت‌هاست. علاوه بر آن دولت با اخذ مالیات و جمع‌آوری و هدایت آن در جهت انجام سرمایه‌گذاری‌های زیربنایی، نقش بسزایی را در توسعه اقتصادی ایفا می‌کند.
تحقق شعار «بودجه بدون نفت»، کاهش سهم نفت در اقتصاد ایران و پایدارسازی درآمدهای کشور علاوه بر افزایش تاب‌آوری اقتصاد ایران در برابر تحریم‌ها، کاهش کسری بودجه، مدیریت تورم، تثبیت نرخ ارز، تثبیت رشد اقتصادی و بهبود معیشت عمومی را به دنبال خواهد داشت.
در این خصوص با کامران زارعی ـ کارشناس مالیاتی – گفت‌وگو کردیم. او با اشاره به وابستگی چندین دهه ایران به نفت و درآمدهای نفتی خاطرنشان کرد: طراحی ساختار اقتصادی کشور بر این اساس موجب شده تا با شروع دهه 90 شمسی و در پی تمرکز دشمن بر جنگ اقتصادی، دسترسی جمهوری اسلامی ایران به درآمدهای نفتی کاهش پیدا کند و اقتصاد ایران با تلاطم روبه‌رو شود که ضرورت عبور از این وضعیت و پایدارسازی اقتصاد و تحقق رشد اقتصادی کشور بیش از پیش احساس شد.
وی افزود: با بررسی آمارهای رسمی و مقایسه با کشورهای توسعه یافته شاهد یک عقب‌ماندگی قابل توجهی در حوزه مالیات و نظام مالیات‌ستانی هستیم. نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی(T/GDP)، نسبت مالیات به هزینه های جاری دولت و نسبت مالیات اشخاص حقوقی از کل منابع مالیاتی شاخص هایی هستند که می‌تواند یک نمای کلی از وضعیت مالیات ستانی در ایران را نشان دهد.
زارعی تاکید کرد: نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی(T/GDP) به‌عنوان یک شاخص مهم جهت تحلیل سیاست‌گذاری اقتصادی شناخته می‌شود. با توجه به تغییرات سالانه سطح قیمت‌ها (تورم) و اندازه حقیقی اقتصاد، برای ارزیابی درآمدهای مالیاتی باید از شاخصی استفاده شود که نسبت به این دو تغییر خنثی باشد. بانک جهانی نسبت 15 درصدی مالیات به تولید ناخالص داخلی را شرط لازم برای توسعه پایدار و مطلوب یک کشور می‌داند. براساس آمارهای منتشر شده از نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی در کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD)نشان می دهد که دانمارک با نسبت 46.9 درصد، فرانسه با نسبت 45.1 درصد، اتریش با نسبت 43.5 درصد، ایتالیا با نسبت 43.3 درصد و فنلاند با نسبت 43 درصد به ترتیب کشورهای با بالاترین نسبت مالیاتی هستند.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی در دهه 80 شمسی یادآور شد: با بررسی آمارهای وصولی مالیات از سال 1384 و مقایسه آن با تولید ناخالص داخلی شاهد عقب ماندگی بسیار شدیدی در این حوزه هستیم به صورتی که در سال 1384 این نسبت 6.8 درصد بوده و با شیب ملایمی در سال 1396 به 8.4 درصد رسیده و پس از آن نسبت درآمدهای مالیاتی به تولید ناخالص داخلی روندی نزولی را طی کرده و در سال 1400 به 5.8 درصد رسیده است. از سال 1401 این نسبت روندی نسبتا افزایشی در پیش گرفته و به 7.2 درصد رسیده است که علی رغم رشد قابل توجه درآمدهای مالیاتی و رسیدن به 810 هزار میلیارد تومان در سال 1402 همچنان با متوسط جهانی که 14 درصد است که فاصله بسیاری دارد.
وی تصریح کرد: برنامه هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران نیز بر افزایش درآمدهای مالیاتی و رسیدن سهم مالیات از اعتبارات هزینه‌ای به 80 درصد تاکید دارد. طبق بند (4) سیاست‌های کلی برنامه هفتم پیشرفت، تحول نظام مالیاتی می‌بایست به‌سمت تبدیل مالیات به منبع اصلی تأمین بودجه جاری دولت باشد. ماده (26) قانون برنامه هفتم پیشرفت نیز به دستیابی به نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی 10 درصدی در انتهای سال‌های برنامه (1407) اشاره می‌کند.
زارعی درباره نسبت مالیات به هزینه های جاری دولت اظهار کرد: نسبت مالیات به هزینه های جاری دولت شاخصی است که نشان‌دهنده وابستگی دولت ها به منابع پایدار و قابل اتکا است. این نسبت هرچه پایین‌تر باشد نشان‌دهنده وابستگی دولت و غیرقابل اتکا بودن درآمدهای آن است. در کشورهای توسعه یافته عموما هزینه‌های جاری دولت‌ها به وسیله مالیات تامین می‌شود و این شاخص بالای 90 درصد است.
وی تاکید کرد: با بررسی آمارهای منتشر شده توسط سازمان امور مالیاتی نسبت مالیات به هزینه‌های جاری دولت در سال 1384 برابر با 40.7 درصد بوده است. این نسبت در سال 1394 به 46.3 درصد می‌رسد و بعد از آن با یک رشد مثبت به 55.7 درصد در سال 1402 رسیده که تا تامین کامل هزینه‌های دولت به وسیله درآمدهای پایدار و قابل اتکا فاصله معناداری دارد.
این کارشناس مالیاتی بیان کرد: براساس آمارهای منتشر شده در کشورهای G7 یا کشورهای اسکاندیناوی نسبت مالیات اشخاص حقوقی از کل منابع مالیاتی زیر 10 درصد است و حتی برای برخی از کشورها این نسبت زیر پنج درصد قرار دارد. در ایران اشخاص حقوقی 25 تا30 درصد از کل منابع مالیاتی را تشکیل می‌دهد و این شاخص نشان می‌دهد که عمده بار تامین هزینه‌های دولت بر دوش افراد حقوقی است. به عنوان مثال در سال 1402 مالیات اشخاص حقوقی برابر با 203 همت است که در مقایسه با 810 همت وصولی این سال برابر 25 درصد از کل منابع مالیاتی است.
+
آخرین اخبار ورزشی را در جامعه ورزشی آفتاب نو بخوانید.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1251988/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دونالد سنت شکن

یک کتاب امضا برای پایان کار

کاربرد واقعی دستگیره سقف خودرو چیست؟

مصرف بالای نان در ایران/ این نان ها سالم ترند

آزمون گواهینامه رانندگی برای این وسایل لغو شد

روایت تجارت نیوز آمار بیکاران کشور

توضیحات مهم درباره ابهامات واریز نشدن یارانه دی ماه/ چگونه از دهک خود مطلع شویم؟

وضعیت بازار ارز پس از تحلیف ترامپ

استاد دانشگاه شهید بهشتی: انتقال پایتخت به سواحل مکران حرف عجیبی بود

همکاری میراث فرهنگی برای ساخت موزه دفاع مقدس البرز

نیجریه و بریکس؛ ظرفیتی جدید برای چانه‌زنی و ایفای نقش جهانی

چند ایرانی در مراسم تحلیف ترامپ حضور داشتند؟

انتقاد تند حسن سبحانی نسبت به بی عدالتی: احکام دین با وجود عدالت، احیا می شوند / هر تلقی از دین که توسعه ایجاد نکرده، دینی نیست / دینداری در جامعه ما نمره پایینی می گیرد

فرصت‌ اقتصادی داووس 2025 برای ایران

پروژه مکران سرفصل خوبی برای برداشتن قوانین مزاحم اقتصادی است

وزیر صمت فردا به عمان سفر می‌کند

واریزی ویژه به حساب بازنشستگان

اهمیت راه آهن در توسعه اقتصادی کشور

چرا سیب‌زمینی گران شد؟

سیاست اتحادیه اروپا در برابر ترامپ چیست؟/ پیام مهم رئیس کمیسیون اروپا به آمریکا

تغییر محدودیت سقف دارایی اشخاص در گواهی سپرده شمش نقره

پالرمو و CFT را بدون امتیاز مصوب و اجرا نکنید

گزافه گویی نتانیاهو درباره حمله اسرائیل به جنین

بسته تامین مالی ارزی و ریالی برای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر ابلاغ شد

تلاطم بازارها؛ آخرین وضعیت قیمت طلا و ارز

کارخانه نمک‌زدایی اهواز متمرکز به بهره‌برداری می‌رسد

افزایش 100درصدی معافیت مالیاتی حقوق، موجب بهبود قدرت خرید

نشست کمیسیون اقتصادی طالبان برگزار شد

ضرورت حمایت از تولیدکنندگان داخلی در جهت تأمین امنیت غذایی

مزایای شرط نکمیل اطلاعات سامانه املاک برای اخذ دسته چک

بررسی تاریخچه اصل 44 قانون اساسی ؛ خصوصی سازی از کجا شروع شد

تاثیر آلودگی‌های صوتی بر کیفیت شنوایی

بازگشت هفت واحد تولیدی تعطیل و نیمه تعطیل استان مرکزی

تقدیر از وزارت نفت در بیستمین دوره سمپوزیوم بین‌المللی روابط عمومی

روایت یکی از رهبران حماس از اداره غزه پس از جنگ

تصویر ویزای عراقچی برای سفر به نیویورک

مبلغ عیدی بازنشستگان در سال 1403 چقدر است؟

محصولات سایپا و ایران خودرو جایگزین خودروهای وارداتی؟

وام قرض‌الحسنه قابل واگذاری است؟+ شرایط

ضرورت نوسازی تجهیزات پالایشگاه‌های مجتمع پارس جنوبی

«خانه‌اول»؛ محصول جدید سایت و شبکه‌های اجتماعی روزنامه «دنیای‌اقتصاد»

حراج سکه در مرکز مبادله چه اثری بر قیمت و حباب سکه داشته است؟

قیمت روز خودرو؛ نوسان بازار شدید شد

پیوند ثروت و فرهنگ با رویکرد اسلامی می‌تواند منجر به اشتغال‌زایی و رشد اقتصادی شود

یک پیش بینی مهم کارشناسان اقتصادی از بازار مسکن / خانه بخریم یا نه؟

نقش بی‌بدیل بخش خصوصی در تحقق رشد اقتصادی 8 درصدی

2 ایرانی در جمع نامزد‌های بهترین ووشوکاران سال 2024 جهان

نقش اصلاح ساختار بودجه در تحقق رشد 8 درصد

ابطحی: در دوران ترامپ دیپلماسی سنتی جواب نمی‌دهد

استاندار هرمزگان خواستار تقویت تجهیزات و نیروی انسانی اداره‌کل استاندارد شد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی