بازار آریا

آخرين مطالب

حاکمان این منطقه می‌خواهند از سوخت‌های فسیلی فاصله بگیرند

کشورهای عربی خلیج‌فارس، ابرقدرت‌های آینده تکنولوژی خواهند شد؟ اقتصاد ایران

کشورهای عربی خلیج‌فارس، ابرقدرت‌های آینده تکنولوژی خواهند شد؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - این روزها احتمالا اقتصادهای قدرتمند جهان به اندازه کشورهای عربی ثروتمند حوزه خلیج‌فارس بلندپروازی‌های تکنولوژیک ندارند. در واقع این کشورها تلاش می‌کنند تا اقتصادشان را از سوخت‌های فسیلی دور کنند. در همین راستا اماراتی‌ها می‌خواهند در زمینه هوش مصنوعی رهبری جهان را به دست بگیرند و سعودی‌ها می‌خواهند پادشاهی آنها به خانه‌ای برای استارت‌آپ‌های حوزه‌های پیشرفته‌ای مانند روباتیک تبدیل شود. با این حال اما این بلندپروازی‌ها در آستانه برخورد با واقعیت‌های ژئوپلیتیک هستند.
هر چند افسون و شیفتگی تکنولوژی موضوع جدیدی نیست، اما مقیاس این برنامه‌ها کاملا جدید و بدیع است. در ماه مارس گذشته امارات متحده عربی شرکت MGX را تاسیس کرد که یک شرکت سرمایه‌گذاری در حوزه تکنولوژی و هدف آن دستیابی به حجم سرمایه 100‌میلیارد دلاری است. شرکت MGX قصد دارد این سرمایه را در زمینه زیرساخت‌های هوش مصنوعی مانند مراکز داده و تراشه‌ها سرمایه‌گذاری کند. این شرکت همچنین یک صندوق سرمایه‌گذاری خطرپذیر به ارزش 10 میلیارد دلار برای هوش مصنوعی راه‌اندازی کرده است. در عربستان سعودی هم چندین صندوق سرمایه‌گذاری مختلف با مجموع توان سرمایه‌گذاری 240میلیارد دلاری به سرمایه‌گذاری گسترده در حوزه هوش مصنوعی، مراکز داده و تولید پیشرفته اختصاص خواهند یافت.
حاکمان کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس روی سه حوزه اصلی در این زمینه تمرکز کرده‌اند. یکی از این حوزه‌ها ساخت الگوهای زبانی هوش مصنوعی و توسعه کاربردهای آنهاست. در سال 2023 موسسه نوآوری فناوری (Technology Innovation Institute) که یک واحد تحقیقاتی تحت حمایت ابوظبی است، یک الگوی زبانی بزرگ تاثیرگذار به نام Falcon را عرضه کرد. این موسسه اکنون روی نسخه‌های جدیدتر و الگوهای زبانی کوچک‌تر هم مشغول به کار است. در سال گذشته میلادی شرکت اماراتی G42 الگوی زبانی Nanda را معرفی کرد که مخصوص زبان هندی است. در همین حال نهاد داده و هوش مصنوعی عربستان (Saudi Data and AI Authority) هم الگوی زبانی بزرگ عربی Allam را معرفی کرده است. صندوق سرمایه‌گذاری اصلی دولتی ابوظبی Mubadala هم اخیرا در استارت‌آپ مهم و شناخته‌شده حوزه هوش مصنوعی، یعنی آنتروپیک (Anthropic) و بعضی از دیگر شرکت‌های فعال در حوزه هوش مصنوعی سرمایه‌گذاری کرده است.
شرکت‌های فعال در منطقه خلیج‌فارس همزمان مشغول تقویت زیرساخت‌های این منطقه هم هستند. شرکت مخابراتی E&، متعلق به امارات، در ساخت بخشی از یک کابل زیردریایی به طول 45 هزار کیلومتر مشارکت خواهد کرد که جنوب آسیا، آفریقا، مدیترانه و بریتانیا را به هم متصل می‌کند. علاوه بر این‌ها، یک موج ساخت‌وساز مراکز داده هم شکل گرفته و در جریان است. در همین راستا، شرکت‌هایی مانند Khazna، یکی از زیرمجموعه‌های شرکت اماراتی G42 و شرکت توسعه‌دهنده املاک اماراتی Damac در حال احداث مراکز داده هستند. حوزه سوم مورد نظر کشورهای حوزه خلیج‌فارس، تولید تراشه است که به نظر می‌رسد به خصوص امارات متحده عربی علاقه زیادی به آن دارد. شرکت سامسونگ، غول الکترونیکی کره‌جنوبی و شرکت TSMCکه بزرگ‌ترین تولیدکننده تراشه جهان است، با مقامات امارات مذاکراتی برای ساخت کارخانه‌های تولید تراشه در این کشور انجام داده‌اند. سم آلتمن، مدیرعامل شرکت اوپن‌ای‌آی، هم شیوخ امارات و سایر سرمایه‌گذاران این کشور را متقاعد کرده است تا از برنامه‌های او برای تولید تراشه حمایت مالی کنند.
با تمام این‌ها، نشانه‌های اولیه‌ای وجود دارند که ثابت می‌کنند احتمال به نتیجه رسیدن این استراتژی بالا خواهد بود. یکی از این نشانه‌ها آن است که مجموع ظرفیت تمام مراکز داده‌ای که در عربستان سعودی و امارات در حال ساخت هستند، در طول پنج سال گذشته حدود 10برابر افزایش یافته است. همزمان حجم قابل‌توجهی از سرمایه‌گذاری‌ها هم به این منطقه سرازیر شده است. بر اساس آمارهای منتشر شده از سوی شرکت تحلیل داده
fDi Markets، در سال 2024 کشورهای عربی منطقه خلیج‌فارس چیزی در حدود 8 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در زمینه زیرساخت‌های تکنولوژی و 2 میلیارد دلار دیگر در حوزه نرم‌افزار جذب کرده است که این ارقام نسبت به سال 2017 سه برابر شده‌اند. جذب استعداد در حوزه تکنولوژی نیز در حال افزایش است. شرکت مشاوره‌ای BCG در گزارشی اعلام کرده که از سال 2022 نیروی کار متخصص در حوزه هوش مصنوعی در امارات و عربستان سعودی به ترتیب بیش از یک‌سوم و نزدیک به یک‌پنجم رشد داشته است.
اما خطر بزرگی که روی بلندپروازی‌های تکنولوژیک خلیج‌فارس سایه انداخته است، روابط تیره و تار میان آمریکا و چین است. حاکمان کشورهای عربی خلیج‌فارس به‌شدت به همکاری‌های شرکت‌های بزرگ تکنولوژی آمریکایی تکیه کرده‌اند. در عین حال، این کشورها معاملات متعددی با شرکت‌های بزرگ چینی از جمله شرکت فناوری هوآوی و شرکت مخابراتی چاینا تلکام امضا کرده‌اند. عربستان سعودی 400 میلیون دلار در شرکت Zhipu AI سرمایه‌گذاری کرده است که یکی از برجسته‌ترین شرکت‌های هوش مصنوعی چین به حساب می‌آید. علاوه بر این، رونق مراکز داده هم به‌شدت به چین وابسته است؛ چون حدود یک‌سوم واردات سرورها، تراشه‌ها و دستگاه‌های ذخیره‌سازی عربستان و امارات از چین انجام می‌شود. بنابراین سیاستگذاران آمریکایی به وضوح از این روابط نگران هستند. در سال گذشته میلادی شرکت تولیدکننده تراشه‌های هوش مصنوعی Cerebras Systems که شرکت اماراتی G42 بزرگ‌ترین مشتری و یکی از سرمایه‌گذاران کوچک آن است، به دلیل نگرانی‌های آمریکا در مورد ارتباطات این شرکت اماراتی با چین، مجبور شد عرضه عمومی سهام خود‌ را به تعویق بیندازد. سپس در 13 ژانویه امسال جو بایدن پیشنهاد اعمال نظارت‌های شدید و سختگیرانه‌تری برای صادرات نیمه‌رساناهای پیشرفته آمریکا را مطرح کرد. این کنترل‌ها شامل محدود کردن سفارش‌های تراشه برای کشورهایی می‌شود که متحد رسمی آمریکا محسوب نمی‌شوند، مانند کشورهای حوزه خلیج‌فارس.
حاکمان کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس ممکن است امیدوار باشند که روابط نزدیکشان با شرکت‌های بزرگ تکنولوژی آمریکایی بتواند آنها را از چنین تحولاتی در واشنگتن در امان نگه دارد. به عنوان مثال، گوگل قصد دارد یک مرکز هوش مصنوعی در عربستان سعودی راه‌اندازی کند و مایکروسافت هم در سال گذشته میلادی 1.5 میلیارد دلار در شرکت اماراتی G42 سرمایه‌گذاری کرده است. در نهایت اما آنها ممکن است با یک انتخاب نه چندان خوشایند روبه‌رو شوند. احتمالا تنش‌های ژئوپلیتیک در دوره دوم ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ تشدید خواهند شد و با این اوصاف غول‌های تکنولوژی آمریکا خود را در رقابت با چین می‌بینند. در همین زمینه برد اسمیت، رئیس هیات‌مدیره شرکت مایکروسافت می‌گوید: «کلید واقعی رهبری آمریکا در دیدگاه بلندمدت، گسترش تکنولوژی آمریکایی در سراسر جهان و البته انجام سریع‌تر این کار از چین است.» اگر حاکمان کشورهای عربی خلیج‌فارس به دنبال تحقق رویاهای تکنولوژیک خود باشند، ممکن است در نهایت مجبور شوند یک طرف را انتخاب کنند.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1250981/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

محصولات سرطان‌زا در خانه که از آن اطلاع ندارید + اینفوگرافیک

بلایی که ورم و عفونت لثه سر مغز می‌آورد

هویج به درمان دیابت نوع 2 کمک می‌کند؟

روش درمانی مؤثر برای غلبه بر معایب شیمی‌درمانی

مهم‌ترین عوارض دیر عوض کردن پوشک بچه چیست؟

چرا نوشیدن آب کافی برای سلامتی ضروری است؟

سریال پایتخت 7 با یک داستان غافلگیرکننده می‌آید

ویروس‌هایی که شما را فقط یک‌ بار بیمار می‌کنند

پاستیل‌‌های ویتامینه مفیدند یا مضر؟/ این پاستیل را در فروشگاه‌ها نخرید

میانگین سن مادران و پدران ایرانی در اولین فرزندآوری

یک توصیه تند برای سلامت قلب/ جایگزینی برای نمک در سفره

برای درمان بیماری التهابی روده چه کنیم؟

مزایا و معایب حذف دلار از مبادلات ایران و روسیه

شناسنامه دار شدن خودروهای شوتی به کجا رسید؟

چطور بعد از دعوا با همسرتان صحبت کنید؟

این کارمندان بیشتر دچار بی‌خوابی می‌شوند

دیدار و رایزنی معاون ترامپ و رئیس‌جمهور چین

وزیر خارجه اسرائیل: ترامپ ما را مجبور به توافق نکرد

رقم مراودات اقتصادی ایران و نیجریه چقدر است؟ + فیلم

هویت 90 اسیر فلسطینی برای آزادی تایید شد

زلنسکی به مراسم تحلیف ترامپ دعوت نشد

تهران شعبه دومین بانک بزرگ روسیه می‌شود

دور جدید درگیری گروههای مسلح در کلمبیا/ تایید کشته شدن 80 نفر

نخست‌وزیر انگلیس: اجازه ارسال کمک‌ها به غزه داده شود

واکنش مدیران تیک‌تاک به اظهارات ترامپ/ به آمریکا برمی‌گردیم

حمله نظامیان اسرائیلی به منازل اسرا در آستانه آزادی

از همکاری نظامی تا مشارکت برای راه‌اندازی کریدور شمال به جنوب؛ اهرم های تهران و مسکو برای دور زدن تحریم ها

اگر این 5 نشانه را دارید هرگز پنیر نخورید

مقصد اولین سفر ترامپ بعد از تحلیف اعلام شد

«xDrive» در خودرو به چه معناست؟

درخواست مصر برای بازگشایی گذرگاههای غزه/ این توافق باید آغازگر آتش‌بس پایدار باشد

پوتین و معادلات پیچیده با آمریکا/ نفت؛ پاشنه آشیل یا فرصتی بالقوه برای ایران و روسیه؟

قائم‌پناه: سامانه‌های مدیریتی در ارتقای عدالت اقتصادی ـ اجتماعی نقش مهمی دارند

پوتین و معادلات پیچیده با آمریکا؛ تزار چه نقشه‌ای کشید؟

سفر هیات نروژی به دمشق/ دیدار وزیر خارجه این کشور با الجولانی

معدن روی ریل رونق

مس؛ جایگزین نفت در اقتصاد ایران

رشد 13درصدی در تور حقوق دولتی

بررسی قوانین رمزارزها در ایران و اروپا

چقدر از ثروت ترامپ به ارزهای دیجیتال اختصاص دارد؟

اتفاق تاریخی در بازار جهانی رمزارز

افزایش سهم اوپک از واردات هند

آغاز فعالیت‌های اکتشافی در بخش دریایی

سراب نفت در ویرانه‌های شام

ایران؛ شاهراه حیاتی کریدور شمال-جنوب

ساخت خط ریلی رشت – آستارا اولویت کشور است

توافق های ایران و روسیه در حوزه حمل‌ونقل

بازار - 1403/11/01

تاریخ نخستین حراج شمش طلا در بهمن ماه اعلام شد

آرایش بازارها با ورود ترامپ

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی