بازار آریا

آخرين مطالب

«دنیای‌اقتصاد» بررسی کرد

جدایی ارز «قطعات یدکی» از واردات و مونتاژ خودرو اقتصاد ایران

جدایی ارز «قطعات یدکی»  از واردات و مونتاژ خودرو
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : در شرایطی معاونت توسعه بازرگانی وزارت صمت خواستار تخصیص ردیف ارزی برای واردات لوازم یدکی خودروهای وارداتی و مونتاژی شده که چنین ردیف ارزی پیش از حذف ارز نیمایی مطرح نبود. یازدهم دی ماه سال‌جاری سرپرست معاونت بازرگانی وزارت صمت در نامه‏‏‌ای به رئیس سازمان توسعه تجارت، خواستار سهمیه ارزی جدیدی برای واردات لوازم یدکی شد. این درخواست که به نظر می‌رسد از سوی مونتاژکاران و واردکنندگان خودرو پیگیری شده، در شرایطی مطرح است که طبق قانون، واردکنندگان و مونتاژکاران موظف هستند خدمات پس از فروش و تامین قطعات را خود تامین کنند.
سرپرست معاونت بازرگانی وزارت صمت در نامه‌ای به رئیس سازمان توسعه تجارت مطرح کرده که در حال حاضر تخصیص سهمیه ارزی عمدتا برای واردات خودرو به صورت CBU و CKD بوده و برای واردات لوازم یدکی مختص خدمات پس از فروش پیش‌بینی برای تخصیص ارز صورت نگرفته است. موسوی تاکید کرده که اگر تصمیمی برای تغییر این روند گرفته نشود، در ادامه چالش‌‌‌های متعددی ایجاد خواهد شد. این در شرایطی است که مشکل کمبود قطعات به‌خصوص برای خودروهای مونتاژی سال‌هاست که به معضلی برای خریداران این خودروها تبدیل شده است.
حال درباره چرایی همزمانی تقریبی حذف ارز نیمایی و مطرح شدن درخواست تخصیص ردیف ارزی برای واردات لوازم یدکی خودرو، دو سناریو قابل طرح است. سناریوی اول از سوی یک کارشناس در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» عنوان شد. وی معتقد است که با حذف ارز نیمایی و از میان رفتن منافع برخی ذی‌نفعان موضوع تخصیص ارز برای لوازم یدکی از طرف مونتاژکاران و واردکنندگان خودرو مطرح شده تا خلأ به وجود آمده جبران شود. وی ادامه داد که در واقع پیش از حذف ارز نیمایی از اختلاف قیمتی که این ارز با بازار آزاد داشت سوءاستفاده‌‌‌هایی شد و برخی این انگیزه را داشتند که با بیش‌‌‌اظهاری در مورد هزینه قطعات CKD یا خودروی وارداتی ارز نیمایی بیشتری دریافت کنند.
نکته این کارشناس مورد تایید سخنگوی کمیسیون اصل 90 نیز بود کمااینکه اوایل آبان ماه امسال علی کشوری، سخنگوی این کمیسیون، در جمع خبرنگاران در این زمینه تاکید کرده بود که «بر اساس بررسی‌‌‌های انجام‌‌‌شده برخی از شرکت‌های مونتاژکار خودرو قیمت قطعات را بیش از قیمت واقعی به دولت اعلام کرده و بیش‌‌‌اظهاری می‌کنند؛ یعنی علاوه بر دریافت بیشتر ارز از دولت، قیمت تمام‌‌‌شده خودرو را نیز برای مصرف‌کننده بالا می‌‌‌برند.»
اما با شناورسازی ارز تجاری دیگر مسیر بسیاری از این سوءاستفاده‌‌‌ها بسته شد. حالا می‌توان این احتمال را مطرح کرد که برخی مونتاژکاران و واردکنندگان این درخواست را از وزارت صمت کرده‌‌‌اند که به واسطه لوازم یدکی خودرو بتوانند ارز بیشتری بگیرند تا از این طریق بتوانند کاهش اختلاف قیمت ارز دریافتی خود را با بهای واقعی ارز جبران کنند. سناریوی دیگری که می‌توان مطرح کرد این است که واقعا مشکلات ارزی مانع واردات لوازم یدکی شده و مشکلاتی را برای واردکنندگان خودرو به وجود آورده است.
کمااینکه از ابتدای سال‌جاری (یعنی پیش از حذف ارز نیمایی) این مشکل از طرف واردکنندگان مطرح می‌‌‌شد که سازمان توسعه تجارت اجازه اختصاص بخشی از ارزی را که برای واردات خودرو داده شده، به واردات لوازم یدکی نمی‌‌‌دهد. حالا احتمال دارد که پیگیری‌‌‌های واردکنندگان از وزارت صمت برای حل این مشکل در نهایت به ارسال این نامه منجر شده و موضوع واردات قطعات خودروهای مونتاژی نیز در کنار آن مطرح شده باشد. به‌هر صورت مشکل کمبود قطعات یدکی برای خودروهای مونتاژی در بازار مدت زمان زیادی است که وجود دارد و لوازم یدکی برای خودروهای وارداتی نیز هنوز به بازار ورود نکرده است. این در شرایطی است که طبق آیین‌‌‌نامه واردات خودرو و همچنین قانون حمایت از مصرف‌کنندگان، خود مونتاژکاران و واردکنندگان ملزم به تامین قطعات موردنیاز هستند.
غیبت لوازم یدکی وارداتی‌‌‌ها در بازار
اما درباره وضعیت لوازم یدکی خودروهای وارداتی و مونتاژی در بازار، گفت‌‌‌وگویی با سید‌احمد حسینی، رئیس اتحادیه صنف فروشندگان لوازم یدکی خودرو و ماشین‌‌‌آلات تهران داشتیم. وی اشاره می‌کند که مشکلات مربوط به عدم‌تامین قطعات خودروهای مونتاژی سال‌هاست که در بازار وجود دارد، این در شرایطی است که حالا با حذف ارز نیمایی این مسائل روی میز سیاستگذار قرار گرفته است. وی اعتقاد دارد که مونتاژکاران موضوع حذف ارز نیمایی و کمبود ارز را بهانه قرار داده‌‌‌اند تا از زیر بار مسوولیتی که برای تامین قطعات دارند شانه خالی کنند. وی ادامه می‌دهد که تامین قطعه تعهد واردکنندگان و مونتاژکاران است و باید این کار را انجام دهند و این پرسش را مطرح می‌کند که چرا برای واردات خودرو و قطعات منفصله مونتاژ ارز دارند اما برای واردات لوازم یدکی ارز ندارند؟
وی اضافه می‌کند قطعات خودروها از جمله خودروهای مونتاژی به سه دسته پرمصرف، کم‌‌‌‌‌‌مصرف و با مصرف متوسط تقسیم می‌‌‌‌‌‌شوند. تولیدکنندگان و واردکنندگان به تامین قطعات پرمصرف مانند لنت و لوازم جلوبندی ورود کرده‌‌‌‌‌‌اند چون برای آنها صرفه اقتصادی دارد و حتی خود اصناف هم این اقلام را وارد می‌کنند. بنابراین بخشی از تقاضای موجود در بازار قطعات خودروهای چینی از این دو مسیر تامین می‌شود وگرنه چالش تامین قطعات این خودروها شدتی بیش از اینها داشت و این دو گروه در واقع ضعف عملکرد شرکت‌های خودروساز چینی را در تامین قطعات جبران می‌کنند.
حسینی می‌‌‌گوید برای تولیدکنندگان و واردکنندگان، تولید و واردات قطعات کم‌‌‌‌‌‌مصرف صرفه اقتصادی ندارد در نتیجه دارندگان خودروهای چینی در تامین همین قطعات کم‌‌‌‌‌‌مصرف دچار مشکل هستند. خود مونتاژکاران نیز این قطعات با مصرف متوسط و کم‌‌‌مصرف را تامین نمی‌‌‌کنند. بنابراین بیشتر مشکل قطعات مونتاژی‌‌‌ها مربوط به این بخش از قطعات یدکی است.
وی با تاکید بر اینکه فعالان صنف لوازم یدکی علاوه بر توزیع در واردات و تولید این قطعات نیز نقش دارند می‌‌‌گوید وقتی ارز چند‌نرخی باشد برخی از ذی‌نفعان بیشتر ارز را می‌‌‌گیرند و فعالان صنفی نمی‌توانند به خوبی خلأهای موجود را در بازار رفع کنند اما اگر ارز به سمت تک‌‌‌نرخی حرکت کند، فضای رقابتی ناعادلانه کمرنگ شده و تامین قطعات هم بهتر صورت می‌گیرد.
حسینی همچنین در مورد لوازم یدکی خودروهای وارداتی می‌‌‌گوید هنوز این خودروها به مرحله‌‌‌ای نرسیده‌‌‌اند که نیاز زیادی به لوازم یدکی داشته باشند، اما اگر تصادفی صورت بگیرد یا به هر دلیل این خودروها به مشکل بربخورند، لوازم یدکی آنها در بازار موجود نیست و باید وارد شود.
علاوه بر این وی اعتقاد دارد که برای تامین لوازم یدکی برندهایی که پیش‌تر سابقه حضور در ایران را داشتند مشکلات کمرنگ‌تر است اما برای خودروهایی که اولین حضور خود را در بازار ایران تجربه می‌کنند و به‌خصوص برای خودروهای برقی احتمالا مشکلات بیشتری داشته باشیم.
به طور کلی کمبود قطعات یدکی نه‌‌‌تنها باعث افزایش قیمت این قطعات در بازار شده بلکه در حال حاضر، بسیاری از خریداران این خودروها با نگرانی از عدم‌تامین قطعات یدکی مواجه هستند. بازار لوازم یدکی خودروهای وارداتی در ماه‌‌‌های آینده با چالش‌‌‌های بیشتری روبه‌‌‌رو خواهد شد. چراکه احتمال بروز مشکل برای خودروهای وارداتی با گذر زمان بیشتر خواهد شد و با نبود لوازم یدکی آنها کار برای خریداران سخت می‌شود. اگرچه ممکن است در بلندمدت با تثبیت سیاست‌‌‌های ارزی و بهبود نظارت بر عملکرد شرکت‌ها، بخشی از این مشکلات حل شود، اما در کوتاه‌‌‌مدت نیاز به اقدامات فوری از سوی دولت و فعالان این حوزه وجود دارد.
در نهایت، به نظر می‌رسد که تامین قطعات یدکی برای خودروهای وارداتی و مونتاژی نه‌‌‌تنها یک وظیفه قانونی برای واردکنندگان و مونتاژکاران است، بلکه عاملی کلیدی برای حفظ اعتماد مصرف‌کنندگان و پایداری بازار خودرو به شمار می‌رود. در غیر‌این صورت، مشکلات فعلی می‌تواند به بحرانی جدی‌‌‌تر در صنعت خودرو تبدیل شود.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1244467/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پرداخت تسهیلات به بیش از یک میلیون نفر از متقاضیان

مادران منتخب طرح ایران‌خودرو مشخص شدند

زمان بارش برف و باران در تهران

واکنش تند ترامپ به آتش‌سوزی در کالیفرنیا/ گوین نیوکام باید استعفا دهد

پیش‌نویس آیین‌نامه اجرایی سامانه مبادلات مرزی‌

شیوه آبیاری در بخش کشاورزی سلماس تغییر یابد

آخرین قیمت دلار، یورو و پوند امروز پنجشنبه 20 دی 1403 | دلار پرواز کرد+جدول قیمت

اعلام آمادگی ایران برای کمک به توسعه روابط سیاسی، امنیتی و اقتصادی بین کشورهای منطقه

بارش برف و باران در 23 استان/ احتمال آبگرفتگی معابر در این مناطق

مدیر توسعه منابع انسانی شرکت ملی نفت ایران منصوب شد

نمایشگاه نفت خوزستان فرصتی ارزشمند برای تبادل دانش

تصادف مینی‌بوس ‌دانش‌آموز‌ان در آبادان/ 10 نفر مصدو‌م شدند

علت شهادت یک مرزبان در میرجاوه + عکس

افشاگری نماینده مجلس درباره آمار عجیب پرداخت وام مسکن: کمتر از 10 درصد!

واکنش تند ترامپ به آتش‌سوزی در کالیفرنیا/ گوین آشغال جدید باید استعفا دهد

واشنگتن در برزخ؛ اردوغان برای آمریکا خط و نشان کشید

آیا اتوماسیون اداری می‌تواند جایگزین نیروی انسانی شود؟

ایجاد هم‌افزایی برای استفاده از ظرفیت‌های بالقوه ایران و عراق

رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس: بازنشستگان سخت‌ترین فشار‌ها را تحمل می‌کنند

برخورد جدی بازرسان با تخلفات نانوایی ها

راه‌اندازی خط ویژه مشاوره تلفنی حفظ حیات جنین

پیشنهاد اقتصادی تازه خالق دلار 20 هزار تومانی در کشور

مفقودشدن گردشگران همدانی در تنگه «هلت»

سفر مهم مقام ارشد عراقی به ایران؛ السودانی با 2 پیام مهم مهمان پاستور شد!

مهم‌ترین معضل ملی از دیدگاه مسعود پزشکیان

واکنش آذر منصوری به ممانعت از حضور خاتمی در مراسم افتتاح بیمارستان آیت‌الله هاشمی

نرخ سود بین‌بانکی به بالاترین رقم در سال جاری رسید

بحران مهاجرت داخلی، گواه شکست سیاست‌های توسعه‌ای در ایران است / اقتصاد، دلیل بیش از یک‌چهارم مهاجرت‌های داخلی

60 واحد تولیدی کهگیلویه و بویراحمد لنگ نقدینگی!

ظرفیت‌ هرمزگان در قانون تامین مالی تولید بالاست

خبر مهم وزیر خارجه انگلیس درباره آتش‌بس در غزه

مشارکت 100 ‌فعال رسانه‌ای در جام رسانه‌ای امید

رانندگان ایرانی قربانی سیاست های ترکیه

هدایت موثر مودیان به اجرای طرح نشان دار کردن مالیات ها

افزایش بازرسی برای جلوگیری از تخلفات اقتصادی در ورامین

پرداخت حقوق بازنشستگان و مستمری‌بگیران از امروز

قیمت دلار استندبای شد

2 فروند شناور حامل قاچاق سوخت توقیف شد

بازار طلا گوش به زنگ دلار شد

نماینده تندرو: در زمان بررسی صلاحیت وزرا به همتی رای ندادم اما با استیضاح او مخالفت کردم

سایت خرید بلیط هواپیما: بلیط هواپیما از کجا بخرم؟

پایانه مرزی «کوزه رش» سلماس بزودی راه اندازی می شود

حسینی: استان‌های ساحلی باید پیشگام اجرای سیاست‌های اقتصاد دریا باشند

بازدید استاندار آذربایجان‌غربی از منطقه ویژه اقتصادی سلماس

طرح های تولیدی کهگیلویه و بویراحمد حمایت می شوند؛ پیگیری وضعیت 6٠ واحد

کنایه روسیه به ترامپ/ شروعی بسیار سرگرم‌کننده دارد

آغاز نشست پارلمان لبنان برای انتخاب رئیس جمهور

عضو هیئت رئیسه: پیگیری مجلس برای معرفی فیلترشکن‌فروش‌ها بی‌جواب ماند

درخواست کودکانه دختر بلوچ از وزیر راه: مامان فرزانه؛ قول میدین؟

آخرین وضعیت بازار مسکن

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی