بازار آریا

آخرين مطالب

افزایش صادرات یا تهدیدی جدید؟ اقتصاد ایران

افزایش صادرات یا تهدیدی جدید؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - ضرورت امضای توافق تجارت ترجیحی میان ایران و تاجیکستان
به‌تازگی نشست مشترکی میان رئیس اتاق ایران و نظام‌الدین زاهدی، سفیر تاجیکستان در تهران برگزار شد که در این نشست، بر برقراری هرچه سریع‌تر توافقنامه تجارت ترجیحی میان ایران و تاجیکستان و لغو کامل روادید میان دو کشور، تاکید شد.
محمدحسین روشنک، رئیس اتاق مشترک ایران و تاجیکستان با گله‌مندی از بالا بودن عوارض ورود کالاهای ایرانی به تاجیکستان، گفت: نرخ عوارض کالاهایی که از ازبکستان به تاجیکستان وارد می‌شود، بسیار پایین‌تر از عوارضی است که از ایران وارد این کشور می‌شود.
این باعث شده برخی کالاهای ما از طریق ازبکستان به تاجیکستان برود که باعث گران‌تر شدن کالاهای ایران در تاجیکستان شده است.
وی افزود: تاجیکستان نرخ عوارض کالاهای ایرانی به‌ویژه مواد غذایی را افزایش داده، در حالی که برای ازبکستان و ترکیه این افزایش رخ نداده است. ما به‌دنبال بالا بردن سطح روابط هستیم و اگر این مشکلات حل شوند، تجارت ایران و تاجیکستان به‌راحتی به دوبرابر افزایش خواهد یافت.
لغو کامل روادید میان ایران و تاجیکستان نظام‌الدین زاهدی، سفیر تاجیکستان در ایران با تاکید بر اهمیت جایگاه اتاق ایران برای ایجاد روابط پایدار تجاری بین دو کشور، ادامه داد: مشترکات زبانی و سنت‌های فرهنگی میان دو کشور باید بستری برای توسعه همکاری‌های ایران و تاجیکستان باشد.
زاهدی گفت: اگرچه ارقام تجارت دوجانبه ایران و تاجیکستان کوچک است، اما در مقایسه با گذشته پیشرفت‌های خوبی داشته‌ایم و حجم تجارت از سال 99 تاکنون نزدیک به 10برابر افزایش داشته است. با این حال این ظرفیت وجود دارد که تجارت دوجانبه را به یک میلیارد دلار افزایش دهیم.
او با دعوت از رئیس اتاق ایران برای سفر به تاجیکستان در رأس هیاتی تجاری افزود: سفارت تاجیکستان در ایران تلاش می‌کند اطلاعات مربوط به نمایشگاه‌ها و همایش‌های تجاری تاجیکستان را اطلاع‌رسانی کرده و شرایط حضور تجار ایرانی در این نمایشگاه‌ها را فراهم کند.
زاهدی با تاکید بر اینکه باید لغو روادید میان ایران و تاجیکستان به‌طورکامل اجرا شود، گفت: متاسفانه لغو روادید فقط شامل پرواز تهران ـ دوشنبه است و به‌عنوان‌مثال پرواز مشهد ـ دوشنبه یا دیگر شهرها را شامل نمی‌شود. این در حالی است که ما به‌زودی پرواز شیراز ـ دوشنبه را نیز راه‌اندازی خواهیم کرد. لغو کامل روادید به بهبود گردشگری و رونق تجارت میان دو کشور کمک خواهد کرد.
در ادامه این گزارش به بررسی تاثیرات تجارت ترجیحی بر آمار تجارت ایران و در نهایت اقتصاد کشور پرداخته‌ایم.
نگاه غلط به تجارت ترجیحی محمدرضا مودودی، کارشناس تجارت بااشاره به موافقت مجلس با تجارت ترجیحی ایران و اندونزی به گفت: در دنیا بیش از 162 کشور عضو سازمان تجارت جهانی هستند. از جمله وظایف سازمان تجارت جهانی این است؛ امتیازاتی را که کشورها برای تجارت خود قائل می‌شوند، جهانی کند. در واقع مزیت‌های تجارتی کشورها جهانی می‌شود؛ مگر اینکه استثنائاتی در این موضوع وجود داشته باشد. حدود 50 درصد تجارت کشورهای توسعه‌یافته و پیشرفته جز پیمان‌نامه تجاری که در سازمان تجارت جهانی است، در قالب تجارت ترجیحی با همسایگان برقرار می‌شود. این کشورها برای کشورهای هدف، انگیزه صادرات و واردات ایجاد می‌کنند.
وی بااشاره به عقب افتادن ایران از کشورهای در حال توسعه بیان کرد: ایران در سال‌های گذشته باوجود مزیت‌های بسیار، در حوزه تجارت ترجیحی و آزاد با کشورهای همسایه خیلی موفق نبود، این در حالی است که ایران دومین کشور در تعداد همسایه در دنیا است و این کشورها بالغ بر هزار میلیارد دلار در سال واردات دارند که سهم ما از این رقم کمتر از 2.5 درصد است.
بزرگ‌ترین صادرکنندگان دنیا؛ بزرگ‌ترین واردکنندگان این کارشناس تجارت با تاکید بر اینکه مسیر اشتباهی را در تجارت در پیش گرفتیم، افزود: تعداد قابل‌توجه همسایه‌های ایران و میزان مراودات با آنها نشان می‌دهد دانش ایران در ادبیات تجارت ترجیحی هنوز کافی نیست. همچنین به‌نظر می‌رسد سیاست‌های کلان تجارت خارجی ما مبتنی بر روابط دوطرفه با دنیا تعریف نمی‌شود، زیرا همیشه واردات را به‌عنوان یک فعل خفیف در نظر می‌گیرند و در عین حال صادرات را تشویق می‌کنند؛ این در حالی است که بزرگ‌ترین صادرکنندگان دنیا، بزرگ‌ترین واردکنندگان نیز هستند.
وی با انتقاد از باورها و سیاست‌های غلط موجود اظهار کرد: متاسفانه در کشور ما دیدگاه خوبی به تجارت جهانی وجود ندارد و هنگامی که توافقنامه تجارت ترجیحی با کشوری امضا می‌شود، برخی معتقدند قرار است هر امتیازی به کشور مقابل داده شود و شما وارد یک جنگ اقتصادی با داخل شده‌اید و قصد نابودی یک صنعت را دارید. این در حالی است که باید با شناخت ظرفیت‌های داخلی کشور و نقاط آسیب‌پذیر آن به دور از شعارهای احساسی، زمینه را برای گسترش فعالیت‌های تجاری و اقتصادی مهیا کرد.
قرارداد ترکمنچای که نیست! مودودی با ابراز تاسف از وجود سیاست‌های غلط بیان کرد: ضعف بزرگی به‌لحاظ فرهنگی و اقتصادی در کشور در زمینه تجارت ترجیحی وجود دارد که نمونه آن تجارت ترجیحی با ترکیه است. پس از انعقاد تفاهمنامه تجارت ترجیحی با ترکیه در بخش خصوصی تنش بسیاری ایجاد شد؛ گویی قرارداد ترکمنچای را با ترکیه منعقد کردیم. در حالی که این تفاهمنامه در صورت پیگیری و رها نشدن می‌توانست یکی از بهترین قراردادها باشد.
این کارشناس تجارت درباره عدم‌موفقیت ایران در تجارت ترجیحی با سایر کشورها بیان کرد: سیاست‌های غلط و عدم‌تمرین بخش خصوصی برای رقابت‌پذیری از دلایل اصلی این موضوع است. ایران باوجود ظرفیت‌های بسیار و مسیرهای خوب دریایی و زمینی به‌دلیل نگاه یک‌سویه به صادرات از مواهب این ظرفیت‌ها بی‌بهره مانده است. البته رانت‌های بزرگ اقتصادی نیز در این موضوع بی‌تاثیر نیست. هنگامی که یک مقاومت سرسختانه در برابر آزادسازی رابطه تجاری با کشورهای همسایه وجود دارد، طبیعی است که سهم ما از تجارت ترجیحی کمتر از 5 درصد باشد.
بهانه بزرگ تولید داخل مودودی بااشاره به اینکه امارات سردمدار تجارت آزاد است، گفت: امارات باوجود وسعت بسیار کم و محدودیت‌های ژئوپلتیک، به‌خوبی از ظرفیت‌های محدود خود استفاده کرده و تجارت آزاد و ترجیحی را همزمان مدیریت می‌کند. این در حالی است که کشور ما اکنون بهانه بزرگی به‌نام بهانه ساخت داخل دارد که مانع ورود تکنولوژی و محصولات جدید به کشور و کاهش رقابت‌پذیری می‌شود. از سوی دیگر، مدیران نیز جسارت لازم برای برقراری تجارت ترجیحی را ندارند و بخش خصوصی نیز عادت به تجارت در فضای گلخانه‌ای کرده است.
سخن پایانی تجارت ترجیحی تاثیرات قابل‌توجهی بر آمار تجارت یک کشور دارد. این تاثیرات می‌تواند در قالب افزایش حجم تجارت، تنوع در محصولات تجاری، تقویت بخش‌های اقتصادی خاص، افزایش رقابت‌پذیری، تغییرات در تراز تجاری و جذب سرمایه‌گذاری خارجی تجلی یابند. با این حال، آثار منفی نیز ممکن است در زمینه‌های خاصی چون آسیب به صنایع داخلی و افزایش وابستگی به واردات نیز دیده شود. در نتیجه هر کشور باید با دقت و بررسی جوانب مختلف، از مزایای تجارت ترجیحی بهره‌برداری کند تا به توسعه پایدار اقتصادی دست یابد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1221007/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قیمت طلا، سکه و ارز 14 آذر 1403؛ قیمت سکه «حساس» شد

اختصاص اعتبار 30 هزار میلیارد تومانی برای اجرای طرح‌های مسکن سازی

کوچ بانک‌ها از پیشخوان به سرمایه‌گذاری

نشست اکو؛ فرصتی برای شکوفاشدن ظرفیت‌های خراسان رضوی

دلار در اوج، اقتصاد در رکود

تعیین سهم حق بیمه حوادث طبیعی واحدهای مسکونی

سعید جلیلی: چطور یک جامعه می‌تواند عفیف باشد؟ حضرت فاطمه می‌فرمایند جامعه‌ای که در آن دزدی نباشد؛ جامعه‌ای که مناسبات اقتصادی آن مناسبات غلط نباشد/ پس از ترور هنیه، بیان می‌شد که ما وارد تله‌ی جنگ نمی‌شویم؛ چنین فضاهایی باید شکسته شود

هشدار وزارت خارجه به ایرانیان مقیم کره جنوبی/ از حضور در این اماکن خودداری کنید

تغییر در زمان برگزاری آزمون قضاوت

قیمت دلار، یورو و پوند امروز چهارشنبه 14 آذر 1403

نرخ ارز دلار سکه طلا یورو امروز چهارشنبه 14 آذر 1403

قیمت طلا، سکه و دلار امروز چهارشنبه 14 آذر 1403

شاخص بورس به سطح 2.5 میلیونی رسید

اصناف، پای کار حل ناترازی انرژی

رقابت عرضه و تقاضا در بازار ارز/ بازگشت دلار به کف قیمت؟

طلای سیاه گران شد

فرزندآوری کلید حیات جوامع

تغییرات در بازار تبریز باید با مجوز یونسکو باشد

سینما بنزین

وضعیت حقوق و تاثیر گرانی‌ها بر زندگی قشر پایین

واگذاری هتل‌های بنیاد مستضعفان به بخش خصوصی؛ گامی مؤثر در بهره‌وری و مدیریت بهینه

کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران ؛ پیشتاز حمل‌ونقل دریایی در سایه تحریم‌ها

تکلیف کالابرگ الکترونیک مشخص شد

طالبان خواستار روابط گسترده با این کشور شد

وفاق بنزینی فراموش شد؟/ رمزگشایی از مصوبه مهم مجلس

عکسی از حضور فرماندهان و خلبانان هوانیروز ارتش در صحن مجلس

احتمال بازگشت خاموشی‌ با عدم صرفه‌جویی

کدام کشورها عضو مجمع صادرکنندگان گاز هستند؟

قیمت طلا 18 عیار امروز چهارشنبه 14 آذر 1403+ جدول

منظم‌ترین نمایندگان مجلس دوازدهم + اسامی

قیمت سکه، نیم‌سکه و ربع‌سکه امروز چهارشنبه 14 آذر 1403

2 شرط مهم برای کاهش قیمت سکه/ قیمت طلای آبشده به تکاپو افتاد

قیمت بیت کوین و اتریوم امروز چهارشنبه 14 آذر 1403/ بیت کوین گران شد

مجلس تصویب کرد؛ فروش گندم یارانه‌ای صرفاً برای مصارف خبازی مجاز است

دفتر سوم و پنجم مجموعه کتاب های «وصیت نامه کامل شهدای» استان‌های «آذربایجان شرقی» و «زنجان» منتشر شد

طرح پایش تخصصی سلامت ویژه جانبازان و والدین معظم شهدا  برگزار شد

دبیرکل جی‌ئی‌سی‌اف وارد ایران شد

ارجاع بیماران از دولتی به خصوصی؛ بحران اخلاقی و اقتصادی در نظام درمان کشور

دروازه‌ای به روی بازارهای نوظهور آسیای میانه

4 پروژه روی میز برای بازتعریف روابط حمل ونقلی ایران و چین

دستاوردهای اجلاس اکو در مشهد برنامه‌ای برای دهه پیش رو

بحران ارجاع بیماران از بیمارستان‌های دولتی به بخش خصوصی

خبر مهم برای سهامداران/ پایان سفارش‌گیری سهام کانی کربن

توئیت مهم پزشکیان درباره فیلترینگ/ رهبری به من گفتند، نگفته‌ام فیلتر کنند

امروز؛ آخرین مهلت وکالتی کردن حساب برای خودروهای وارداتی+ جزئیات

بورس تهران بار دیگر فروشندگان را نقره داغ کرد / ایست شاخص کل در مرز قله تاریخی

واکنش منفی طلا و نفت به آمار اشتغال فدرال

تنوع‌بخشی به سبد سوخت با هدف تأمین پایدار خوراک در صنعت پتروشیمی

حق بیمه برق واحدهای مسکونی مشخص شد

10 مطالبه مهم مجلس از هلدینگ خلیج فارس

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی