بازار آریا

آخرين مطالب

ناترازی بانک‌ها، نتیجۀ بدهی‌های سنگین دولت اقتصاد ایران

ناترازی بانک‌ها، نتیجۀ بدهی‌های سنگین دولت
  بزرگنمايي:

بازار آریا - مهر /رئیس‌کل اسبق بانک مرکزی گفت: دولت با واگذاری کارخانه‌های زیان‌ده به بانک‌ها برای پرداخت بدهی‌هایش، عامل اصلی ناترازی و بنگاه‌داری بانک‌ها شده است.
پس از اظهارات وزیر اقتصاد مبنی بر اینکه بانک‌ها باید از سال آینده به‌جای بنگاه‌داری، به بنگاه‌سازی بپردازند، محمود بهمنی، رئیس‌کل اسبق بانک مرکزی و نمایندۀ اسبق مجلس شورای اسلامی به بررسی مسئلۀ بنگاه‌داری و ناترازی بانک‌ها پرداخت. بهمنی با اشاره به اینکه دولت، عامل اصلی بنگاه‌داری بانک‌هاست، توضیح داد که دولت برای تسویه بدهی‌های خود، سهام کارخانه‌های زیان‌ده را به بانک‌ها واگذار می‌کند و همین مسئله، بانک‌ها را به سمت بنگاه‌داری سوق داده است.
علل ناترازی بانک‌ها
بهمنی در ابتدای برنامه گفت: «ناترازی بانک‌ها علل مختلفی دارد که یکی از دلایل آن، ناهماهنگی سیستم‌های اقتصادی است. موفقیت نظام اقتصادی کشور از مسیر هماهنگی سیستم پولی و سیستم مالی عبور می‌کند؛ یعنی اگر این دو سیستم از هم‌جدا باشد نظام اقتصادی کشور به مشکل برمی‌خورد. مثلاً در سال گذشته نرخ سود بانکی 20 درصد اعلام شد؛ اما نرخ اوراق مشارکت 30 درصد اعلام شد که نشان از نامتعادل بودن منابع و مصارف بانک‌ها دارد. اثرات فعالیت‌های اقتصادی چند ماه پس از انجام آن مشخص می‌شود و تأثیر نامتعادل بودن منابع و مصارف امروز قابل مشاهده است و یکی از دلایل ناترازی بانک‌هاست.»

وی در ادامه دربارۀ دیگر دلایل ناترازی بانک‌ها افزود: «بخش دیگر ناترازی بانک‌ها به‌علت بدهکاری دولت به بانک‌هاست. دولت به بانک‌ها 700 هزار میلیارد تومان بدهی دارد و بانک‌ها هم به بانک مرکزی 800 هزار میلیارد دلار بدهی دارند. همین بدهی‌ها عاملی شده است تا کفایت سرمایه به منفی یک برسد و 14 بانک کشور زیان‌ده باشند. بخش دیگری از ناترازی به‌علت قوانین است. به‌عنوان مثال مجلس قانونی تصویب کرده است که اگر بانک‌ها تسهیلات تکلیفی را پرداخت نکنند، باید به‌اندازۀ 20 درصد تسهیلات، جریمه پرداخت کنند. یکی از بانک‌ها در سال گذشته 62 هزار میلیارد تومان جریمه شد. این جریمه‌ها فایده ندارند؛ چون در مورد بانک‌های دولتی انگار دولت خودش را جریمه می‌کند.»
رئیس‌کل اسبق بانک مرکزی در پاسخ به این پرسش که 233 هزار میلیارد تومانی که بانک‌ها در سال 1401 به اشخاص خودشان وام پرداخت کردند چه تأثیری بر ناترازی دارد، بیان کرد: «پرداخت وام به اشخاص بانک‌ها نشان دهندۀ مشکل نظارت در سیستم بانکی است. وقتی نظارت نباشد، بانک‌ها به‌جای آنکه وام‌هایشان برای تولید و تجارت پرداخت کنند، در بازار سفته‌بازی مصرف می‌کنند که موجب گرانی طلا، سکه و ارز می‌شود. سیستم‌های نظارتی بانک مرکزی سنتی هستند. باید از سامانه‌هایی استفاده شود که به‌صورت برخط براساس ترازنامه‌ها بتوانند ایرادات را پیدا کنند.»
نقش دولت در بنگاه‌داری بانک‌ها
نمایندۀ اسبق مجلس شورای اسلامی درخصوص بنگاه‌داری بانک‌ها توضیح داد: «یکی از علل بنگاه‌داری بانک‌ها، دولت است. دولت برای پرداخت بدهی‌هایش به بانک‌ها، سهام کارخانه‌های زیان‌ده را به آن‌ها می‌دهد یا واحدهای تولیدی را به بانک‌ها واگذار می‌کند. یکی دیگر از دلایلی که بانک‌ها به بنگاه‌داری روی آوردند این است که برای پرداخت تسهیلات، کارخانه‌ها و املاک را به رهن می‌گیرند و در صورتی که این تسهیلات پرداخت نشود؛ آن املاک را تملیک می‌کنند. مشکل از اینجا آغاز می‌شود که بعد از تملیک، آن‌ها را واگذار نمی‌کنند و نگه می‌دارند. وقتی گفته می‌شود بنگاه‌سازی به‌جای بنگاه‌داری به این معناست که بانک‌ها باید املاک تملیکی را تا نهایت 6 ماه بعد واگذار کنند.»
او ادامه داد و گفت: «به‌طور کلی هم بانک‌ها نمی‌توانند بنگاه‌داری کنند. وقتی یک کارخانه‌ای را مدیرش نتوانسته است اداره کند، چگونه ممکن است بانک بتواند این کار را انجام دهد؟ یکی از راه‌های حل مسئلۀ بنگاه‌داری بانک‌ها، واگذاری املاک و کارخانه‌ها به بخش خصوصی است. دولتی‌ها دلشان برای کار و تولید نمی‌سوزد؛ اما بخش خصوصی تمام تلاشش را برای تولید می‌کند. در اینجا یادآور می‌شوم که دولت نباید رقیب بخش خصوصی باشد؛ بلکه باید حامی آن باشد.»
مسکن مهر؛ تجربه‌ای موفق در ترازشدن بانک‌ها
یکی دیگر از سوالاتی که از بهمنی مطرح شد، درخصوص ناترازی‌های ایجاد شده پس از تخصیص خط اعتباری به مسکن مهر بود. او در پاسخ به این پرسش توضیح داد: «42 هزار میلیارد تومان برای ساخت مسکن تخصیص داده شد و باعث شد 4میلیون و 200 هزار واحد مسکونی ساخته شود. این خط اعتباری، نه‌تنها ناترازی ایجاد نکرد؛ بلکه باعث تراز شدن سیستم بانکی شد و تورم را هم پایین آورد. تسهیلات برای مسکن، سرمایه‌گذاری بلندمدت بود که سبب ایجاد اشتغال شد، عرضه را بالا برد و قیمت‌ها را کاهش داد. 30 میلیون تومان هزینۀ ساخت یک واحد مسکونی بود که 27 میلیون تومان آن تسهیلات بانکی بود.»
رئیس‌کل اسبق بانک مرکزی در پایان گفت: «تسهیلات تکلیفی در حوزۀ مسکن خیلی خوب است و باید پرداخت شود. یک اقدام خوب دیگر در حوزۀ مسکن، عرضۀ زمین به مردم است تا خودشان خانه بسازند. نکته‌ای که دولت باید توجه کند این است که به‌هیچ وجه نباید وارد صحنۀ مسکن شود. ساخت مسکن کار دولت نیست. دولت فقط با تسهیلگری و نظارت کند.»

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1219633/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قیمت یورو در کانال جدید نوسان داد/ بازار ارز استندبای شد

آشنایی با 24 مدل غذاهای شیک برای مهمانی

جدول قیمت گاز مایع منتشر شد+ جزئیات

سرمایه‌گذاری در فرانچایز: راهی مطمئن برای راه اندازی شغل

زمان عرضه در سامانه خودروهای وارداتی اعلام شد + جزئیات

جایگاه تیم ملی فوتبال ژاپن به خطر افتاد

آمادگی دنیس اکرت برای توپ‌زنی در تیم ملی ایران

پیشنهاد خاص بن سلمان به دولت ایران

وضعیت نامناسب معیشت، مسکن و درمان مردم/ ناترازی انرژی نفس تولیدکنندگان را بریده است

عوامل مؤثر بر افزایش نرخ طلا چیست؟

اردوغان برنده جنگ احتمالی ایران و اسرائیل؟

لجام گسیختگی در عرصه معیشت مردم غیر قابل توجیه است

مجلس حامی واقعی تولید باشد

قیمت طلا 18 عیار امروز شنبه 10 آذر 1403

قیمت سکه، نیم‌سکه و ربع‌سکه امروز شنبه 10 آذر 1403

قیمت بیت کوین و اتریوم امروز شنبه 10 آذر 1403/ بیت کوین ارزان شد

زمان عرضه خودروهای وارداتی اعلام شد + جزئیات

تشییع پیکر کیومرث پورهاشمی در تهران

قیمت طلا و سکه امروز شنبه 10 آذر 1403+ جدول

بهترین نهال آلو که رکورد فروش را شکست بشناسید

2 نان بخر، یکی بِبَر؛ چاقوی اصناف دسته خود را نمی‌برد

وزیر اسبق صمت: از وضع موجود در صنعت خودرو متاسفم

قیمت دلار و یورو در صرافی ملی امروز شنبه 10 آذر 1403

قیمت دلار مبادله‌ای امروز شنبه 10 آذر 1403

گزارش دیوان محاسبات از بودجه 1402/ یک سوم احکام رعایت نشده است

طلای جهانی در بدترین ماه در بیش از یک سال گذشته

وزیر کار درباره افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی چه گفت؟

پیشنهاد اقتصادی بن سلمان به ایران/ عریستان چه در سر دارد؟

◄ صد شرکت برتر ایران در سال 1402چه شرکت هایی هستند؟

منطقه ویژه اقتصادی لامرد به هاب مهارتی مرتبط با صنایع تبدیل خواهد شد

صدور حکم قصاص برای زنی که شوهر و دختر 16 ساله اش را با قرص برنج کشت

بازگشت تروریست‌ها به سوریه سوژه اول روزنامه‌های ایران+ فیلم

فرآیند معاملات در سامانه ارز تجاری اعلام شد

رشد بیش از 16 هزار واحدی شاخص کل در ابتدای معاملات بازار

ممنوعیت تازه بانک مرکزی برای بازار طلا/ غیبت قیمت طلا فرصت ساز شد

این شهر با بوشهر خواهرخوانده شد

واردات خودرو و قطعات، 40 برابر صادرات

جزئیات قیمت‌های جدید گاز مایع

مشاور وزیر و مدیرکل دفتر وزارتی منصوب شد

مدیرکل دفتر وزارتی و مشاور وزیر نفت منصوب شد

جایگزین اسکناس را بشناسید

ابقای آیت الله اعرافی به عنوان مدیرحوزه‌های علمیه

پیشنهاد مهم عربستان به ایران ارائه شد+ جزئیات

پزشکیان: یارانه‌ها به ثروتمندان می‌رسد!

توافق پنهانی رضاخان و انگلیسی‌ها برای سرکوب میرزاکوچک‌ جنگلی

این کالا امسال بیشترین افزایش قیمت را داشت

قالیباف درگذشت حاج فاضل بجستانی را تسلیت گفت

فروش ویژه نهال پسته پیوندی+ گردو پیوندی+ بادام اصلاح شده+ 1170 رقم نهال اصلاح شده با ارسال یکروزه

ناترازی بانک‌ها، نتیجۀ بدهی‌های سنگین دولت

از تسهیلات کلان تا نظارت صفر؛ مجلس به تحلیل‌های مرکز پژوهش‌ها بی‌اعتناست

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی