بازار آریا

آخرين مطالب

سیاست تجاری جدید ترامپ رکود جهانی را عمیق‌تر می‌کند

چشم در ‌برابر چشم مرد تعرفه‏‏‏‏‌ای اقتصاد ایران

چشم در ‌برابر چشم مرد تعرفه‏‏‏‏‌ای
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد -میثم قریشی : پایان بحران بانکی 2008 در جهان، امید‏‏‏‏‌های زیادی را برای بازگشت اقتصاد جهانی به روند گذشته زنده کرد ولی به‌نظر می‌رسد دامنه این اتفاق به سال‌های بعد از آن تاریخ کشیده شد. با شروع ریاست‌جمهوری ترامپ در سال‌2016، تحلیل‌ها حول این مطلب بود که ورود ترامپ به دایره سیاستگذاری آمریکا فقط یه اتفاق زودگذر است ولی انتخاب وی در انتخابات ریاست‌جمهوری جدید جهان را وارد شوک کرد. چرا مردم آمریکا به جهانی‏‏‏‏‌سازی رای منفی دادند؟ دونالد ترامپ که دوست دارد خود را «مرد تعرفه‏‏‏‏‌ای» خطاب کند، رئیس‌جمهور ایالات‌متحده شد. وی ممکن است، اقدامات تعرفه‏‏‏‏‌ای را پیشنهاد کند اما نحوه واکنش بقیه جهان و اینکه آیا این می‌تواند برای آینده تجارت‌جهانی معنی‏‏‏‏‌دار باشد یا نه، موضوع روز بحث‌های اقتصادی شده‌است.تجارت‌جهانی در سال‌های اخیر به دلیل بیماری همه گیر، جنگ اوکراین و بحران انرژی متعاقب آن و همچنین چالش‌های کشتیرانی در دریای سرخ کاهش‌یافته‌است. همه اینها باعث افزایش هزینه‌ها و کاهش سرعت زنجیره تامین شده‌است. امسال به‌نظر می‌رسید ‌تجارت‌جهانی در حال بازگشت به سطوح مثبت باشد.
انتظار می‌رفت تجارت‌جهانی پس از کاهش 1.1‌درصدی در سال‌2023 دوباره بهبود یابد. در سه‌ماهه اول سال‌2024، ارزش تجارت کالا حدود یک‌درصد افزایش‌یافت. صندوق بین‌المللی پول اعلام کرد، پیش‌بینی می‌شود نرخ رشد سالانه تجارت‌جهانی در سال‌2024 به 3.5‌درصد و برای سال‌2025 به 3.3‌درصد برسد. البته اگر تعرفه‌های آمریکا وضع شود، ممکن است تغییراتی ایجاد شود. با توجه به اینکه جهان باید از ترامپ انتظار داشته‌باشد که به قول خود وفادار باشد، صادرکنندگان باید گزینه‌‌‌‌‌های خود را برای مقابله با هرگونه تاثیر منفی افزایش تعرفه‌های ایالات‌متحده بررسی کنند.
چشم در‌برابر چشم
دونالد ترامپ، در مورد سیاست‌های تجاری موردنظر خود اظهارات مختلفی را بیان کرده‌است. مواردی که در رسانه‌‌‌‌‌ها برجسته می‌شوند عبارتند از: افزایش کلیه تعرفه‌‌‌‌‌ها بر تمام واردات (و حتی تعرفه‌های بالاتر بر کالاهای چینی)، تعرفه‌های 100‌درصدی برای کشورهایی که از تجارت دلاری خارج می‌شوند و تعرفه‌های 100 یا 200‌درصدی بر شرکت‌های آمریکایی که مسیر تولید را به خارج از این کشور تغییر می‌دهند. پیشنهاد هوشمندانه‌‌‌‌‌تر «قانون تعرفه متقابل‌ترامپ» است که به رئیس‌‌‌‌‌جمهور ایالات‌متحده اجازه می‌دهد تعرفه هر کالای وارداتی از یک کشور را به میزان تعرفه اعمال‌شده توسط همان کشور افزایش دهد؛ به قول ترامپ، «چشم در‌برابر چشم، تعرفه برای تعرفه.» جذابیت واقعی چنین سیاستی این است که اگر کشور ثالثی تعرفه خود را بر کالاهای آمریکایی کاهش دهد، تعرفه افزایش‌یافته دیگر اعمال نخواهد شد. قانون پیشنهادی به رئیس‌جمهور این امکان را می‌دهد که در مورد این تغییرات تعرفه متقابل‌مذاکره کند. این پیشنهاد به قانون موافقت‌نامه‌‌‌‌‌های تجاری متقابل‌1934 بازمی‌گردد که براساس آن کنگره ایالات‌‌‌‌‌متحده به رئیس‌جمهور اختیار داد تا تعرفه‌های گمرکی بر کشورهای ثالث را در ازای دریافت یا اخذ امتیازات تعرفه‌‌‌‌‌ای و تجاری از سایر کشورها افزایش یا کاهش دهد. این امر منجر به انعقاد قراردادهای متعددی در تجارت‌جهانی شد و روش‌های مذاکراتی و درس‌‌‌‌‌های آموخته‌‌‌‌‌شده آن باعث ایجاد گات در سال‌1947 شد.
اصل مذاکره در تجارت‌جهانی حذف می‌شود
سیستم تعهدات تعرفه‌‌‌‌‌ای گات WTO بر این اصل‌بنا شده‌است که کشورها، شرایط و منافع اقتصادی متفاوتی دارند و بنابر نیاز هر کشور تعرفه متناسب باید وضع شود. این گزاره به این معنا نیست که دنیا را به عصر سوداگری تولیدی و تجاری برگردانیم، کارکرد بازار نباید مختل شود اما رها شدگی بازار نیز چیزی جز ضرر و تجارت یکجانبه به‌بار نمی‌آورد. اگر واردات محصولات صنعتی از اروپا بدون عوارض گمرکی در دسترس بازرگانان و تجار آمریکایی قرار می‌گرفت، ایالات‌متحده هرگز در قرن نوزدهم صنعتی نمی‌شد. به همین ترتیب، اگر واردات محصولات کشاورزی از بقیه جهان بدون عوارض گمرکی انجام می‌شد، اروپا امروز کشاورزی بسیار محدودی داشت. گات سیستمی برای مذاکرات تعرفه‌‌‌‌‌ای معرفی کرد که پاسخی به اشتباهات گذشته در عصر سوداگری بود. به‌طور خاص، تمام امتیازات تعرفه‌‌‌‌‌ای باید به‌طور یکسان برای همه طرف‌های متعهد به گات مطابق با قانون کشورهای بهره‌مند (MFN) اعمال شود. بر اساس سیستم گات WTO، کشورها با توجه به پتانسیل زیرساختی و تولید داخلی، در مورد کاهش تعرفه‌‌‌‌‌ها بین خود مذاکره می‌کنند و سپس آن تعرفه‌های کاهش‌‌‌‌‌یافته را به‌طور مساوی برای سایر اعضا اعمال می‌کنند. به‌عنوان مثال، در سال‌2020 اتحادیه اروپا به درخواست ایالات‌متحده تعرفه‌های گمرکی را بر گروهی از محصولات مانند خرچنگ‌‌‌‌‌های یخ زده کاهش داد و ایالات‌متحده تعرفه‌های خود را بر روی گروهی از محصولات با ارزش معادل مانند ظروف شیشه‌ای و سرامیک که از اتحادیه اروپا وارد می‌شد، کاهش داد؛ همه این کاهش‌‌‌‌‌ها بر اساس الزامات اساسی ومطابق با اصل‌MFN برای همه اعضای WTO اعمال شد. قانون تعرفه متقابل‌ترامپ نه‌تنها قوانین گات و تجارت‌جهانی را نقض می‌کند، بلکه اساس سیستم گات را نیز از بین می‌برد. قانون تعرفه‌های متقابل‌برنامه‌‌‌‌‌ریزی‌‌‌‌‌شده ترامپ، اولا‌ فرض می‌کند که ایالات‌متحده می‌تواند تعهدات تعرفه‌‌‌‌‌ای خود در سازمان تجارت‌جهانی را نادیده بگیرد و ثانیا‌ می‌تواند تعرفه‌های متفاوتی را برای کشورهای مختلف اعمال کند که بنیادی‌‌‌‌‌ترین اصول گات «WTO» را نقض می‌کند؛ به‌نظر می‌رسد هیچ‌کس در ایالات‌متحده به این موضوع اشاره نمی‌کند. به‌طور جدی‌‌‌‌‌تر، به‌نظر می‌رسد هیچ‌کس در ایالات‌متحده به نقض آشکار اصول اساسی گاتWTO اهمیتی نمی‌دهد (همان‌طور که برای مثال، تعرفه‌های 100‌درصدی اعمال‌شده بر وسایل نقلیه الکتریکی چینی نشان‌داد).
جنگ تجاری با دو ابر قدرت
چین به‌عنوان شریک اول تجاری آمریکا، ‌‌‌‌‌ بیشترین زیان را از ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ می‌بیند. این کشور از سال‌2015 روند سیاستگذاری خود را تغییر داد و به سمت حمایت‌‌‌‌‌گری از اقتصاد ملی و خودکفایی در حوزه غذایی پیش رفت. با حضور بایدن در کاخ‌سفید به‌نظر می‌رسید‌این روند پایان می‌‌‌‌‌پذیرد و جهانی‌‌‌‌‌سازی به روند گذشته خود بازمی‌گردد ولی اینچنین نشد. رئیس‌جمهور جدید ایالات‌متحده با شعار حمایتگری از صنایع داخلی و افزایش اشتغال و رفاه پا به کاخ‌سفید گذاشته‌است. دونالد ترامپ قصد دارد بر روی کالاهای منتخب چینی تعرفه‌های 60‌درصد و حتی بیشتر وضع کند، این موضوع به‌معنای کاهش حجم تجارت دو کشور خواهد بود. در مقابل، چین هم به‌دنبال افزایش تعرفه‌‌‌‌‌ واردات کالای آمریکایی است و در کنار آن چند‌سالی است این کشور فروشنده خالص اوراق قرضه آمریکایی شده و در جهت تلافی سیاست‌های ایالات‌متحده به‌دنبال تضعیف دلار است. سرمایه‌گذاری‌های چین در آفریقا و خاورمیانه، نشانه‌هایی از فاصله‌گرفتن این کشور از آمریکا است و در سال‌های آینده این روند تشدید می‌شود.
آغاز عصر تلافی‌‌‌‌‌جویی
سایر اعضای سازمان تجارت‌جهانی می‌توانند به سازوکار حل و فصل اختلافات WTO متوسل شوند و از ضمانت‌‌‌‌‌های این سازمان برای پیروزی در شکایات خود استفاده کنند. احتمالا ایالات‌متحده نسبت به شکایات سازمان تجارت‌جهانی بی‌‌‌‌‌تفاوت خواهد بود، اما ممکن است بیشتر نگران انتقام‌‌‌‌‌گیری سایر اعضا باشد. اتحادیه اروپا قبلا اعلام کرده‌بود که واکنشش به تعرفه‌های برنامه‌‌‌‌‌ریزی شده ترامپ «فوری و شدید» خواهد بود و فهرستی از محصولات را برای تعرفه‌های تلافی‌‌‌‌‌جویانه آماده کرده‌است که برای آمریکا دردناک خواهد بود و این کشور را پای میز مذاکره می‌کشد؛ جالب است که هر دو طرف به‌دنبال وادار‌کردن طرف مقابل به مذاکره هستند. مذاکره برای رفع مشکلات تجاری هدف سازمان تجارت‌جهانی است، با این حال‌ این مذاکرات ممکن است از نوع پیش‌بینی‌هایWTO نباشد. سازمان تجارت‌جهانی سیستمی برای مجوز‌دادن به اقدامات تلافی‌‌‌‌‌جویانه سنجیده و متناسب در قبال نقض‌‌‌‌‌های ثابت شده و غیرقابل‌اصلاح مقررات خود دارد. به این ترتیب‌ به‌عنوان مثال، ایالات‌متحده مجاز به تلافی در‌برابر شکست تجاری توسط اتحادیه اروپا در انطباق رژیم تجاری خود با قوانین سازمان تجارت‌جهانی است.
--> اخبار مرتبط زنگ خطر برای تجارت‌جهانی سبک چینی تسخیر بازار سرریز مثبت تجاری چین در آفریقا سایه سیاه ژئوپلیتیک بر تجارت سیاست و تجارت کالاهای فناوری

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1216738/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شهادت دو فلسطینی در حمله نظامیان اسرائیلی به کرانه باختری

طوفان برت در بریتانیا/ جاده‌ها و پل‌ها بسته شد

نگرانی ترامپ از تشدید تنش در اوکراین

اسرائیل برای توافق آتش‌بس لبنان چراغ سبز نشان داد؟

هواپیمای مسافربری روسیه در ترکیه آتش گرفت

بمباران ضاحیه جنوبی بیروت از سوی جنگنده‌های اسرائیل/ صور، آماج حملات توپخانه‌ای

نظرسنجی از مستأجران: اجاره‌های شما چند درصد افزایش یافت؟

کمک به رشد و توسعه پایدار اقتصاد کشور با تخصصی شدن بانک‌ها

حمله پهپادی عراق به جنوب اسرائیل

اقساط وام فرزندآوری چقدر است؟/ جدول

ایران ادعای مداخله در قتل خاخام اسرائیلی در امارات را رد کرد

لبنان در آستانه تنش داخلی/ چرا اسرائیل جنگ را به میدان لبنان کشاند؟

آسمان شب با «مه دود» قرمز شد/ آلودگی‌هوای تهران شدیدتر از «عدد شاخص»؟

حمله سایبری به بیش از 40 ترابایت اسناد محرمانه اسرائیل

این تبلیغ در روسیه ممنوع شد+ جزئیات

تاکید ایران بر توانمندسازی زنان و دختران در تمام حوزه‌ها

صدای سازها، به چه قیمتی؟

درگیری پلیس و سارقان مسلح در شیراز/ سارق سابقه‌دار کشته شد

شهر، شهروندی و مساله زنان

ساز بدآواز برای کارآفرینی

اکران آنلاین «ملاقات با جادوگر»

خطاط عارف

در پی تکامل مخلوق ناقصم

شب باشکوه مرتضی

شکست بعد از 550 روز

پایان یک امپراتوری؟

ماموریت مرد مه‌آلود به جام سوم برگرد!

حالا موسیو موسیمانه!

نقش ابزارهای نوین در تامین مالی تولید

دیوار بلند وام کالا

بازار گواهی - 1403/09/05

صندوق کالایی - 1403/09/05

بازار فولاد - 1403/09/05

بازار آتی - 1403/09/05

واگرایی قیمت پتروشیمی‌ها از روند جهانی

آلوده‌ترین شهرهای ایران

امکان به نتیجه رسیدن رفع فیلترینگ از مسیر شورای هماهنگی سران قوا

آمار رسمی ضرر فیلترینگ به کسب‌و‌کارها اعلام شد

تداوم تعلیق در توزیع اینترنتی دارو

کل تخصیص سکه به حدود نیم میلیون قطعه رسید

خزانه‌دار میلیاردر تیم ترامپ

شوک کاهشی دلار با آغاز مذاکرات

مدرک «ارشد» ارزش دارد؟

الزام خودروسازان به سهمیه 20درصدی فرسوده‌ها

ریخت‌وپاش دلار خودرویی؟

حقوق دولتی معادن برای سال‌آینده 15‌درصد تعیین شد

کمبودی برای عرضه گوشت قرمز در حوزه دام سنگین نداریم

فعالان اقتصادی درباره مرکز مبادله ارز و طلا ابهام دارند

چشم در ‌برابر چشم مرد تعرفه‏‏‏‏‌ای

ناترازی برای تمام فصول

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی