بازار آریا

آخرين مطالب

موانع کسب‌وکار در پاییز 1402 از نظر فعالان اقتصادی اتاق بازرگانی بررسی شد

5 ترمز بهبود محیط کار گزارش ویژه

5 ترمز بهبود محیط کار
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : شاخص محیط کسب‌وکار از نظر فعالان اتاق بازرگانی در پاییز 1402 در حالی نسبت به تابستان همین فصل اندکی بهبود (کمتر از یک‌درصد) داشته است که فعالان این بخش همچون فصل گذشته با موانع جدی در زمینه قیمت و تامین مواد اولیه، تامین مالی، بی‏‏‌ثباتی سیاست‏‏‌ها، بوروکراسی‏‏‌های اداری و مالیات‏‏‌ستانی‏‏‌های ناعادلانه در فضای کسب‌وکار روبه‌رو هستند. بررسی‏‏‌ها حاکی از این است که در مقایسه دو فصل، اولویت‏‏‌های فعالان اقتصادی در زمینه موانع کسب‌وکار تغییری نکرده است و این امر بیانگر این است که به‌رغم مطالبه جدی فعالان بخش خصوصی برای بهبود فضای کسب‌وکار و رفع موانع اصلی، اقدام سازنده‏‏‌ و تاثیرگذاری برای رفع این موانع و بهبود محیط کار از سوی سیاستگذار صورت نگرفته است.
مرکز پژوهش‌‌‌های اتاق ایران با انتشار گزارش پایش ملی محیط کسب‌وکار در پاییز 1402 از بهبود نسبی این شاخص نسبت به فصل تابستان خبر داد. طبق این گزارش، محیط کسب‌وکار کشور در پاییز امسال توانست امتیاز 5.98 را دریافت کند که نسبت به امتیاز 6.11 آن در تابستان سال‌جاری، 0.13واحد بهبود پیدا کرده است. مقایسه این شاخص به تفکیک سه اتاق بازرگانی، تعاون و اصناف نیز حاکی از این است که از نظر فعالان هر سه اتاق محیط کسب‌وکار در پاییز امسال نسبت به فصل قبل بهبود داشته است، اما میزان این بهبود به‌ویژه برای فعالان اقتصادی اتاق بازرگانی چشمگیر و قابل‌توجه نیست.
براساس این گزارش، در پاییز 1402، امتیاز شاخص محیط کسب‌وکار برای فعالان اتاق بازرگانی 5.94 بوده که نسبت به 5.99 تابستان همین فصل، منفی 0.89درصد تغییرات را ثبت کرده است. بررسی شاخص محیط کسب‌وکار به تفکیک سه اتاق بازرگانی، تعاون و اصناف حاکی از این است که کمترین میزان تغییرات به سمت بهتر شدن وضعیت را اتاق بازرگانی داشته است. در حالی که‌ درصد تغییرات شاخص کل، منفی 1.55 بوده است، میزان تغییرات برای اتاق بازرگانی منفی 0.89درصد، اتاق تعاون منفی 1.98درصد و اتاق اصناف منفی5.00درصد بوده است و از آنجا که منفی شدن‌ درصد تغییرات به معنای بهتر شدن وضعیت است، میزان تغییرات مثبت در شاخص کسب‌وکار از نظر فعالان اتاق بازرگانی کمتر از شاخص کل و همچنین کمتر از تغییرات مثبت این شاخص از نظر فعالان دو اتاق اصناف و تعاون بوده است.
مهم‌ترین موانع کسب‌وکار از نظر فعالان سه اتاق
بررسی مهم‌ترین موانع کسب‌وکار از نظر فعالان سه اتاق همچنین نشان می‌دهد در پاییز 1402 مشابه فصل تابستان، غیرقابل پیش‌بینی بودن تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات، دشواری تامین مالی از بانک‌ها، بی‌‌‌ثباتی سیاست‌‌‌ها، قوانین و مقررات و رویه‌‌‌های اجرایی ناظر بر کسب‌وکار، موانع در فرآیندهای اداری و اخذ مجوزهای کسب‌وکار در دستگاه‌‌‌های اجرایی و رویه‌‌‌های ناعادلانه ممیزی و دریافت مالیات، به ترتیب پنج‌مانع اصلی کسب‌وکار هستند. این در حالی است که از نظر فعالان اتاق تعاون ایران، دشواری تامین مالی از بانک‌ها، غیرقابل پیش‌بینی بودن و تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات، بی‌‌‌ثباتی سیاست‌‌‌ها، قوانین و مقررات و رویه‌‌‌های اجرایی ناظر بر کسب‌وکار، رویه‌‌‌های ناعادلانه ممیزی و دریافت مالیات و دخالت‌‌‌های غیر‌منطقی نهادهای غیرحاکمیتی در تعیین قیمت‌ها در بازار پنج‌مانع اصلی محیط کسب‌وکار در پاییز 1402 بوده‌‌‌اند که چهارمورد از این موانع جزو اصلی‌‌‌‌ترین موانع از نظر فعالان این بخش در تابستان هم بوده است. از نظر فعالان اتاق اصناف نیز در پاییز 1402، غیرقابل پیش‌بینی بودن تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات، دشواری تامین مالی از بانک‌ها، رویه‌‌‌های ناعادلانه ممیزی و دریافت مالیات، تولید و عرضه نسبتا آزاد کالاهای غیراستاندارد و تقلبی در بازار و فساد و سوءاستفاده افراد از مقام و موقعیت اداری در دستگاه‌‌‌های اجرایی به عنوان پنج‌مانع اصلی محیط کسب‌وکار اولویت‌‌‌بندی شده‌‌‌اند.
تشدید بی‌‌‌رغبتی به خرید کالای ایرانی
بررسی شاخص محیط کسب‌وکار به تفکیک مولفه‌‌‌های پیمایشی حاکی از این است که در فاصله دو فصل تابستان و پاییز 1402، از نظر فعالان زیرمجموعه اتاق بازرگانی، سه مولفه عرضه کالاها و محصولات قاچاق در بازار ایران، تمایل عمومی به خرید کالاهای خارجی و بی‌‌‌رغبتی به خرید محصولات ایرانی و ضعف زیرساخت‌‌‌های حمل‌ونقل (جاده‌‌‌ای، ریلی، هوایی، دریایی و بندری)، بیشترین تغییرات را به سمت بدتر شدن وضعیت داشته‌‌‌اند. در مقابل سه مولفه محدودیت دسترسی به حامل‌‌‌های انرژی (برق، گاز، گازوئیل و...)، محدودیت دسترسی به آب و محدودیت دسترسی به شبکه تلفن همراه و اینترنت بیشترین تغییرات را به سمت بهتر شدن وضعیت در فاصله دو فصل داشته‌‌‌اند.
بررسی سایر مولفه‌‌‌ها حاکی از این است که نحوه استقبال مشتریان از نوآوری و ابتکار در ارائه خدمات و محصولات، برداشت سلیقه‌‌‌ای از قوانین و مقررات توسط ماموران محیط‌زیست و شهرداری، گمرک، بهداشت و...، بی‌‌‌تعهدی طرف قراردادها و معامله به اجرای تعهدات و وعده‌‌‌هایشان، بی‌‌‌ثباتی سیاست‌‌‌ها، قوانین و مقررات و رویه‌‌‌های اجرایی ناظر بر کسب‌وکار، غیرقابل پیش‌بینی بودن و تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات، رویه‌‌‌های سخت‌‌‌گیرانه اداره‌‌‌های کار و بیمه تامین اجتماعی برای مدیریت نیروی انسانی، رویه‌‌‌های ناعادلانه ممیزی و دریافت مالیات، دشواری تامین مالی از بانک‌ها، فقدان ارتباط مناسب میان عوامل تامین مواد اولیه، تولید و عرضه یک محصول در بازار، دخالت‌‌‌های غیرمنطقی نهادهای حاکمیتی در تعیین قیمت‌ها در بازار، کارگریزی عمومی و ضعف فرهنگ کار در جامعه، کمبود تقاضا در بازار، کمبود فناوری‌‌‌های نوین و تجهیزات موردنیاز، فساد و سوءاستفاده افراد از مقام و موقعیت اداری در دستگاه‌‌‌های اجرایی و موانع در فرآیندهای اداری و اخذ مجوزهای کسب‌وکار از جمله مولفه‌‌‌هایی هستند که در فاصله دو فصل تابستان و پاییز 1402 به سمت بهتر شدن وضعیت پیش رفته‌‌‌اند. در مقابل مولفه‌‌‌های تولید و عرضه نسبتا آزاد کالاهای غیراستاندارد و تقلبی در بازار، وجود رقابت غیرمنصفانه شرکت‌ها و موسسات دولتی یا شبه‌دولتی در بازار، فقدان یا شفاف نبودن آمار و اطلاعات موردنیاز برای فعالیت اقتصادی، ضعف دادگاه‌‌‌ها در رسیدگی به شکایات و پیگرد موثر متجاوزان به حقوق دیگران، وجود انحصار، امتیاز یا هر نوع رانت به یک یا تعدادی از رقبا در بازار، ضعف نظام توزیع و مشکل در رساندن محصول به بازار و کمبود نیروی کار ماهر از جمله مولفه‌‌‌هایی هستند که در پاییز 1402 وضعیت نامناسب‌‌‌تری نسبت به فصل قبل داشته‌‌‌اند و به سمت بدتر شدن پیش رفته‌‌‌اند.
براساس نظریه‌‌‌ عمومی‌‌‌ کارآفرینی‌‌‌ شین‌‌‌، می‌‌‌توان دو مجموعه‌‌‌ عوامل‌‌‌ محیطی‌‌‌ معین‌‌‌ را به‌‌‌ محیط‌‌‌ اقتصادی‌‌‌ و محیط‌‌‌ نهادی‌‌‌ تفکیک‌‌‌ کرد. عوامل‌‌‌ محیط‌‌‌ اقتصادی‌‌‌ شامل‌‌‌ محیط‌‌‌ اقتصاد کلان، محیط‌‌‌ مالی‌‌‌، ساختار تولید و محیط‌‌‌ جغرافیایی و عوامل‌‌‌ محیط‌‌‌ نهادی‌‌‌ شامل‌‌‌ محیط‌‌‌ سیاسی‌‌‌، محیط‌‌‌ حقوقی، محیط‌‌‌ فرهنگی و محیط‌‌‌ آموزشی‌‌‌ و علمی‌‌‌، محیط‌‌‌ فناوری و نوآوری و ساختار دولت‌‌‌ می‌شود. این‌‌‌ دو مجموعه‌‌‌ عوامل‌‌‌ بر کسب‌وکارهای موجود و بر فرآیند کارآفرینی‌‌‌ که‌‌‌ در واقع‌‌‌ نقطه‌‌‌ آغازین‌‌‌ کسب‌وکار است‌‌‌، اثر می‌‌‌گذارند. هرچه‌‌‌ محیط‌‌‌ کسب‌وکار (محیط‌‌‌ نهادی‌‌‌ و اقتصادی‌‌‌) شرایط‌‌‌ بهتری‌‌‌ داشته‌‌‌ باشد، بهره‌برداری‌‌‌ از فرصت‌‌‌‌های کارآفرینی‌‌‌ بیشتر است‌‌‌ و هرچه‌‌‌ بهره‌برداری‌‌‌ از فرصت‌‌‌های‌‌‌ کارآفرینی‌‌‌ در جامعه‌‌‌‌ای بیشتر باشد، عملکرد اقتصاد آن کشور و خلق‌‌‌ ارزش و ثروت در آن جامعه‌‌‌ بیشتر می‌شود.
‌‌‌بهبود اندک محیط کسب‌وکار در پاییز 1402 و برجا بودن موانع اصلی در حالی است که بررسی مرکز پژوهش‌‌‌های اتاق ایران در سومین گزارش پایش اجرای قانون بهبود مستمر محیط کسب‌وکار، میزان اجرای احکام این قانون در سال 1401 را 59.44‌درصد و میزان دستیابی به اهداف این قانون را 57.06‌درصد برآورد کرد. رقم شاخص کل اجرای احکام 53گانه قانون بهبود مستمر محیط کسب‌وکار معادل 59.44‌درصد به دست آمده که نسبت به سال 1400 (64.15)، بیش از 5واحد‌درصد کاهش یافته است. شاخص کل دستیابی به اهداف 14گانه قانون بهبود مستمر محیط کسب‌وکار معادل 57.06‌درصد به دست آمده که نسبت به سال 1400 (58.15) بیش از یک‌درصد افت کرده است. همچنین رقم شاخص کل اجرای احکام 53گانه قانون بهبود مستمر محیط کسب‌وکار در بخش حاکمیت (دستگاه‌‌‌های اجرایی) معادل 51.03درصد، در بخش خصوصی و تعاونی (اتاق‌‌‌ها) معادل 78.73‌درصد و در بخش مشترک (شورای گفت‌‌‌وگوی دولت و بخش خصوصی) معادل 77.16‌درصد بوده است که به ترتیب از کاهش 3.5واحدی، 3.7واحدی و 13.1واحدی در مقادیر عملکرد آنها نسبت به سال 1400 حکایت دارد و کاهش شاخص کل اجرای احکام در بخش مشترک کاملا محسوس است.
اقدامات اتاق به‌‌‌ منظور رفع‌‌‌ موانع‌‌‌ کسب‌وکار
در تابستان 1402 به منظور بهبود محیط کسب‌وکار برخی اقدامات از سوی اتاق بازرگانی ایران صورت گرفته است. امکان گشایش‌‌‌ ال‌سی‌‌‌ بین‌‌‌ بانک‌های‌‌‌ ایران و روسی‌‌‌، راه‌‌‌اندازی سیستم‌‌‌ تسویه‌‌‌ ارزی‌‌‌ دوجانبه‌‌‌ شبیه‌‌‌ سوئیفت‌‌‌ که‌‌‌ روبلی‌‌‌ است از سوی یک‌‌‌ بانک‌‌‌ روس و یک‌‌‌ بانک‌‌‌ ایرانی‌‌‌، لغو روادید دوجانبه‌‌‌ با کشور تاجیکستان، بررسی‌‌‌ و تلاش برای‌‌‌ رفع‌‌‌ مشکلات و اختلافات میان تجار ایرانی‌‌‌ و کشورهای‌‌‌ خارجی‌‌‌، بررسی‌‌‌ مشکلات پیش‌‌‌‌روی‌‌‌ تجار ایرانی‌‌‌ و انعکاس موارد و راهکارها به‌‌‌ وزارتخانه‌‌‌ها و سازمان‌های‌‌‌ ذی‌ربط‌‌‌، کاهش‌‌‌ الزامات تغییرات نشانه‌‌‌گذاری‌‌‌، جلوگیری‌‌‌ از تعدد صدور پروانه‌‌‌های‌‌‌ ساخت‌‌‌ متعدد در زیرمجموعه‌‌‌های‌‌‌ یک‌‌‌ محصول خاص در صنایع‌‌‌ غذایی‌‌‌، حذف بند «ب» ماده 72 از لایحه‌‌‌ برنامه‌‌‌ هفتم‌‌‌ توسعه‌‌‌ کشور، رونمایی‌‌‌ از پوستر هفدهمین‌‌‌ نمایشگاه بین‌المللی‌‌‌ تهران و اخذ تخفیف‌‌‌ ویژه صد درصدی‌‌‌ از وزارت میراث فرهنگی‌‌‌، گردشگری‌‌‌ و صنایع‌‌‌ دستی‌‌‌ به‌‌‌ منظور در اختیار قرار دادن غرفه‌‌‌ به‌‌‌ شرکت‌های‌‌‌ خارجی‌‌‌ شرکت‌کننده در نمایشگاه، رفع‌‌‌ تعدادی‌‌‌ از مشکلات و نواقص‌‌‌ سامانه‌‌‌ مؤدیان و پایانه‌‌‌های‌‌‌ فروشگاهی‌‌‌، اصلاح بخشنامه‌‌‌های‌‌‌ مالیاتی‌‌‌، تداوم بخشودگی‌‌‌ جرایم‌‌‌ مالیاتی‌‌‌ تا پایان سال ١٤٠2، اصلاح جدول میزان سپرده تخصیص‌‌‌ ارز برای‌‌‌ واردکنندگان با صدور بخشنامه‌‌‌ جدید بانک‌‌‌ مرکزی‌‌‌، فراهم‌‌‌ شدن امکان پرداخت‌‌‌ مالیات نقل‌‌‌ و انتقال سهام از طریق‌‌‌ درگاه ملی‌‌‌ خدمات الکترونیک‌‌‌ سازمان امور مالیاتی‌‌‌، اعمال ورود موقت‌‌‌ و رفع‌‌‌ تعهد ارزی‌‌‌ ١٣شرکت‌‌‌ عضو انجمن‌‌‌ تولیدکنندگان و صادرکنندگان شمش‌‌‌ سرب ایران مشمول رأی‌‌‌ دیوان عدالت‌‌‌ اداری‌‌‌ در وب سرویس‌‌‌ برگشت‌‌‌ ارز توسط‌‌‌ بانک‌‌‌ مرکزی‌‌‌ از اقدامات اتاق بازرگانی در راستای رفع موانع کسب‌وکار است.
همچنین با پیگیری اتاق بازرگانی فهرست‌‌‌ موضوعات اولویت‌‌‌‌دار ملی‌‌‌ موضوع «دستورالعمل‌‌‌ اجرایی‌‌‌ تعیین‌‌‌ موضوعات اولویت‌دار ملی‌‌‌ و طرح‌های مصوب شورا» موضوع مصوبه‌‌‌ شورای‌‌‌ راهبری‌‌‌ فناوری‌‌‌ها و تولیدات دانش‌بنیان به‌‌‌ تصویب‌‌‌ رسید و مقرر شد این‌‌‌ فهرست‌‌‌ در سامانه‌‌‌ معاونت‌‌‌ توسعه‌‌‌ شرکت‌های‌‌‌ دانش‌‌‌بنیان بارگذاری‌‌‌ شود.
--> اخبار مرتبط حال صنعت دارو خوب نیست واردات در منگنه بخشنامه فراز و فرود‌های بخش خصوصی از منظر اتاق بازرگانی سیگنال قوی دولت به اتاق کام عراقی‌‌‌‌‌ها دیگر با تولیدات ایران شیرین نمی‌شود

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1140333/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

استقبال سرمایه‌گذاران خارجی برای بازسازی سوریه پسااسد سرد است

موسیمانه در آستانه‌ی فسخ!

اختتامیه جشنواره ارتقای سلامت روان و کاهش آسیب‌های اجتماعی برگزار شد

اولین ثبت سفارش تجاری آیفون انجام شد

درخواست مهم علی‌اف درباره عاملان سقوط هواپیمای آذربایجانی

افزایش 20 برابری استفاده از اینترنت استارلینک در ایران

آغاز ثبت سفارش بازرگانان در سامانه جامع تجارت

تجلیل از قهرمانان و مدال‌آوران المپیک 2024 توسط بانک صادرات ایران

کشف انبار 140 میلیارد ریالی لوازم خانگی قاچاق در رشت

مؤثرترین استراتژی‌ها و برنامه‌های توسعه اقتصاد شهری

پزشکیان از دانشگاه جامع امام حسین(ع) بازدید کرد+ عکس

بارزانی میانجی کردهای سوریه و الجولانی شد

بازگشایی سفارت یک کشور عضو اتحادیه اروپا در دمشق

پاسخ وزیر کار به سوالات نمایندگان مجلس درباره انتصابات

جنایت جدید اسرائیل در اردوگاه النصیرات

خانه های منطقه یک و سه تهران چند؟

آمارهای عجیب از بازار پوشاک و کفش کشور/ ثروتمندان 27 برابر فقرا پوشاک می‌خرند

رونمایی از مدل 2026 تویوتا کرولای محبوب ایرانیان/ تصاویر

بازگشت ترامپ و گزینه‌های جنگ و صلح روی میز

توقیف 2 شناور در آب‌های استان بوشهر

خط‌ونشان سخنگوی سپاه برای اسرائیل/ آمادگی ایران برای نبردهای بزرگ و پیچیده

لزوم به روز‌رسانی و تطبیق ادارات و مؤدیان با سیستم جدید مالیاتی

پیام مسکن چین برای کامودیتی‌ها

حجم معاملات تالار ارز تجاری به 40 میلیون دلار رسید

پیش‌فروش دو محصول سایپا آغاز شد

اصناف نقش کلیدی در تنظیم بازار و توزیع کالاهای اساسی دارند

استیضاح وزیر نفت در مجلس متوقف شد

صفحه غزل ماهور خواننده ایرانی مسدود شد

پیش بینی قیمت دلار فردا سه شنبه 18 دی 1403 | قیمت دلار پایین می‌آید؟

این شهر گزینه اصلی دولت برای تغییر پایتخت شد

آمار تازه معاملات تالار ارز تجاری به روایت مرکز مبادله/ حجم کل معاملات چقدر شد؟

عربستان موضع بی‌طرف خود را کنار گذاشت/ کاندیدای ریاض برای ریاست جمهوری لبنان کیست؟

کمیسیون بهداشت ماجرای سرقت داروهای بیماران سرطانی را پیگیری می‌کند

اجرای حکم دستگیری رئیس جمهور کره جنوبی به پلیس واگذار شد

جزئیات جدیدترین طرح فروش ایران خودرو

خانه های منطقه یک و دو تهران چند؟

مقایسه حقوق و دستمزد کارگران ایرانی با آفریقایی

نکته کلیدی درباره بیت کوین فاش شد

مجلس دهم؛ رکورددار استیضاح در میان ادوار مختلف

ژوزف عون رئیس‌جمهور لبنان می‌شود؟

تشریح جزئیات قراردادهای اقتصادی ایران و ترکیه

«لیلی اورنگی» مدیرکل دفتر صادرات گمرک ایران شد

قیمت هایما S7 پرو از سوی ایران خودرو

قیمت روز محصولات ایران خودرو و سایپا؛ دناپلاس و 207 ارزان شدند

صنایع البرز نیازمند حمایت و تسهیلات برای استفاده از «انرژی‌های تجدیدپذیر و خورشیدی»/حال قطب اقتصادی کشور خوب نیست

کشف انبار لوازم خانگی قاچاق 140 میلیارد ریالی در رشت

بازار توافقی در شرایط عادی اقتصاد باعث شفافیت می شود

واکنش هرتزوگ و نتانیاهو به عملیات ضداسرائیلی در کرانه باختری

متقاضیان آزمون کارشناسان رسمی دادگستری 1403 بخوانند

واکنش چین به تحریم‌‌های تازه آمریکا

© 2025 - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی
ویکی پدیاجستجو