بازار آریا

آخرين مطالب

«دنیای اقتصاد» بازدهی فروردین‌ماه بازار خودرو را بررسی کرد

واکنش کم‏‌رمق خودرو به افت نرخ دلار اقتصاد ایران

واکنش کم‏‌رمق خودرو به افت نرخ دلار
  بزرگنمايي:

بازار آریا - بررسی بازار خودروهای داخلی طی ماه ابتدایی سال نشان می‌دهد که بازدهی این بازار طی فروردین ماه منفی 3.6 درصد بوده است. به عبارت دیگر این دست از خودروها در مدت زمان مذکور به‌طور میانگین 38.4 میلیون تومان کاهش قیمت داشته‌‌اند.
«دنیای اقتصاد» برای رصد بازار خودرو قیمت 16محصول پرتقاضای داخلی را از نخستین روز فعالیت بازار در سال جدید (16 فروردین) تا روز گذشته زیر ذره‌‌بین قرار داده است. میانگین افت 3.6 درصدی این خودروها درحالی اتفاق افتاده که بهای دلار در بازار آزاد در همین مدت زمان از 103 هزار و 300 تومان به 79 هزار و 900 تومان رسیده و 22.6 درصد افت قیمت را ثبت کرده است. 
بنابراین بهای خودرو بسیار کمتر از تغییرات نرخ ارز دچار کاهش شده است که نشان می‌دهد بازار در فاز نزولی نمودار نرخ ارز نیز مانند فاز صعودی آن کمتر تحت تاثیر نوسانات نرخ ارز قرار می‌گیرد. با وجود این بررسی‌‌های ما نشان می‌دهد که خودروهایی با بازه قیمتی بالاتر در موج جدید افت نرخ ارز، بیشتر دچار کاهش قیمت شده‌‌اند. در پنج سال گذشته، قیمت خودرو تابعی تام از نرخ ارز بود به ‌‌طوری‌‌ که هر زمان، نرخ دلار صعودی می‌شد به دنبال آن خودرو نیز تحریک و قیمت‌‌ها در بازار افزایش می‌‌یافت. با این حال بررسی‌‌ها نشان می‌دهد که امسال در مقاطعی، از سرعت تغییرات قیمت خودرو در بازار آزاد با محرک ارز کاسته شده است. این البته بدان معنا نیست که قیمت خودرو (در بازار آزاد) از ناحیه نوسان نرخ ارز (در بازار آزاد) تحریک نمی‌شود، بلکه تاثیرپذیری منحنی قیمت خودرو از همتای ارزی خود، کاهش پیدا کرده است. در فاز صعودی نرخ دلار عموما دو دلیل به عنوان عوامل عمده جدایی مسیر بازار خودرو از نرخ ارز عنوان می‌شد. یعنی رسیدن خودرو به سقف قیمتی و همچنین رکود معاملات. اما حالا شاهد هستیم که حتی با افت قیمت ارز نیز بهای خودرو پا‌به‌پای آن حرکت نمی‌کند.
یکی از دلایلی که برای این موضوع می‌توان برشمرد این است که احتمالا بازار خودرو، نرخ ارز کنونی را به عنوان نرخ بلندمدت به رسمیت نمی‌‌شناسد و در واقع به پایدار بودن این وضعیت خوش‌بین نیست.
دلیل دیگری که برای این موضوع می‌توان به آن اشاره کرد، چسبندگی قیمتی بالاتر در بازار خودرو به دلیل حضور فعال دلالان است. چسبندگی قیمت به مقاومت قیمت‌‌های بازار در برابر تغییر سریع اشاره دارد، حتی زمانی که شرایط اقتصادی کلان تغییر کرده و قیمت متفاوتی را ایجاب می‌کند. این پدیده معمولا در مسیر کاهشی قیمت‌‌ها خود را نشان می‌دهد، به این معنا که وقتی شرایط اقتصادی بهبود می‌‌یابد (مثلا نرخ ارز کاهش می‌‌یابد)، قیمت‌‌ها به سختی و با تاخیر زیاد کاهش پیدا می‌کنند. اما دلالان و واسطه‌‌گران از چند طریق باعث افزایش چسبندگی قیمت می‌شوند، واسطه‌ها معمولا انگیزه اقتصادی قوی برای حفظ قیمت‌‌ها در سطوح بالا دارند و بنابراین از طرق مختلف (مثل انتشار تعداد زیادی آگهی فروش خودرو در قیمت‌‌های بالاتر) در برابر کاهش قیمت‌‌ها مقاومت می‌کنند. از طرف دیگر حضور بیش از حد واسطه‌ها باعث ایجاد اختلال در مکانیزم طبیعی عرضه و تقاضا می‌شود. این اختلال باعث می‌شود قیمت‌‌ها نتوانند به سرعت به سطوح تعادلی جدید واکنش نشان دهند. همه این عوامل نشان می‌دهند که چرا بازار خودرو در فاز نزولی نرخ ارز نیز پا‌به‌پای آن حرکت نمی‌کند.
جزئیات تغییرات قیمتی خودرو
همان‌طور که اشاره شد برای بررسی تغییرات قیمت خودرو در فروردین ماه بهای 16 محصول داخلی را بین 16 فروردین تا 2 اردیبهشت زیر ذره‌‌بین قرار دادیم، در این بین 13 محصول با افت قیمت و سه خودرو با رشد قیمت همراه بودند. پژو 207 پاناروما اتوماتیک بیشترین افت قیمت را بین خودروهای تحت بررسی به نام خود ثبت کرده است. این محصول که در نخستین روز کاری بازار در سال جاری، یک میلیارد و 160 میلیون تومان خرید و فروش می‌شد اما روز گذشته بهای آن در بازار به یک میلیارد و 60 میلیون تومان رسید تا 100 میلیون تومان معادل 8.6 درصد افت قیمت را ثبت کند. همچنین یک خودروی دیگر یعنی ری‌را نیز کاهش بهای 100 میلیون تومانی را ثبت کرده است. بهای این محصول در مدت زمان یاد شده از یک میلیارد و 700 میلیون تومان به یک میلیارد و 600 میلیون تومان رسیده تا کاهش قیمت آن به 5.9 درصد برسد.
بعد از این دو خودرو بیشترین افت قیمت مربوط به شاهین اتوماتیک آپشنال است که در نخستین روز کاری بازار در فروردین ماه بهایی معادل یک میلیارد و 290 میلیون تومان داشت اما روز گذشته در بازار یک میلیارد و 200 میلیون تومان قیمت‌‌گذاری شد تا افت قیمت 90 میلیون تومانی و 7 درصدی برای آن ثبت شود. رتبه بعدی نیز به دناپلاس اتوماتیک می‌‌رسد. این خودرو دیروز در بازار بهایی معادل یک میلیارد و 225 میلیون تومان داشت، این در صورتی است که در مبدأ بازه زمانی مورد بررسی ما، قیمت آن یک میلیارد و 300میلیون تومان بود، بنابراین این خودرو در مدت زمان یاد‌شده 75 میلیون تومان معادل 5.8 درصد افت قیمت داشته است. همچنین کمترین افت قیمت نیز مربوط به سهند تولید 1403 بود که بهای آن در این مدت زمان از 600میلیون تومان به 595 میلیون تومان رسیده تا تنها پنج میلیون تومان و 0.8درصد افت قیمت را ثبت کند.

بازار آریا

اما از طرف دیگر سه محصول نیز رشد قیمت داشتند که با توجه به روند کلی بازار و تغییرات رخ داده در ارزش پول ملی، رفتار عجیبی به نظر می‌‌رسد. بیشترین رشد قیمت بین آنها مربوط به رانا پلاس است که سال جدید را با قیمت 720میلیون تومان آغاز کرد اما بهای آن دیروز در بازار 750میلیون تومان بود. بنابراین در بازه زمانی مذکور رشد قیمت 30میلیون تومانی و 4.2 درصدی داشته است. قیمت اطلس نیز در همین زمان از 595 میلیون تومان به 615میلیون تومان رسیده تا 20 میلیون تومان و 3.3 درصد رشد قیمت را ثبت کند. شاهین G دنده‌‌ای نیز 16 فروردین در بازار 895 میلیون تومان خرید و فروش می‌شد اما بهای آن حالا به 900میلیون تومان رسیده تا رشد قیمت محدود 5 میلیون تومانی و 0.5درصدی را ثبت کند. مابقی خودروها نیز بین 10تا 60 میلیون تومان افت قیمت داشتند. مرور این ارقام نشان می‌دهد که بیشترین افت قیمت متعلق به خودروهایی با بازه قیمتی بالاتر بوده است.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1298519/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ریشه ناترازی‌های اقتصادی

120 شرکت سرمایه‌گذاری خارجی در البرز فعالیت دارد

قیمت طلا با حاک یکسان شد

3 چالش مهم اجتماعی پیش پایِ اقتصاد ایران؛ آمار‌های اجتماعی که تن اقتصاد ملی را می‌لرزاند

قیمت طلا با خاک یکسان شد

راهنمای سامانه دفاتر تجاری الکترونیکی

همایش روز ملی خلیج‌فارس در بوشهر برگزار می‌شود

ترکیب تیم فنی آمریکا برای مذاکره با ایران فاش شد

حذف بی سر و صدای گوشت دولتی!

نحوه محاسبه حقوق بازنشستگان کشوری در سال 1404 اعلام شد

کاهش قابل توجه قیمت ها در بازار خودرو+ جدول

رزرو هتل آرامیس کیش؛ شاه‌کلید سفر لوکس به جزیره رؤیاها

هشدار گروسی نسبت به پیشرفت برنامه تسلیحات اتمی کره شمالی

امروز؛ واریز مبالغ متناسب‌سازی به حساب بازنشستگان کشوری

ارزش سهام عدالت بیش از 5 میلیون تومان بالا رفت

چراغ قوه 8 کاره، پاور بانک، چراغ قوه، شیشه شکن و ...

برنامه‌های هفته سلامت توسط معاونت بهداشت و درمان بنیاد شهید و امور ایثارگران اعلام شد

ترسیدن از ترامپ دردسر ساز شد/ مهاجرت ثروتمندان آمریکایی به اروپا

انتقال آب از دریای عمان به تهران توجیه اقتصادی دارد؟

بالاترین قیمت نفت و طلا در تاریخ

ترامپ اتحاد آمریکای شمالی را از بین می‌برد

عراقچی، مقام چینی را در جریان روند مذاکرات با آمریکا قرار داد

پهپاد اسرائیل به دست نیروهای مقاومت شکار شد

کشف و ضبط 19427 ماینر غیرمجاز در سال 1403

آغاز واریز متناسب سازی حقوق بازنشستگان کشوری از امروز

پیش نشست هماهنگی برگزاری یادواره ملی شهدای بهزیستی برگزار شد

سفیر چین احضار شد

فرصت تریلیون‌دلاری‌ ایران برای شرکت های آمریکایی

اقدام عجیب وزارت خارجه اسرائیل/ «پُست اشتباهی» درباره پاپ فرانسیس حذف شد

بررسی دو فوریت لایحه تغییر ساعت رسمی کشور امروز در مجلس

برای دستیابی به رشد 8 درصدی چه باید کرد؟

اقتصاد ایران روی پای خود می‌ایستد

بازار سرمایه در انتظار تغییر؛ آیا زمان اصلاح دامنه نوسان فرا رسیده است؟

اعلام قیمت روز دام و طیور/ مرغ زنده و جوجه یک روزه چند؟

قیمت روز دام زنده مشخص شد

عراقچی: چین و روسیه در زمان سختی‌ها در کنار ما بوده‌اند

کیفیت هوای تهران در وضعیت قابل قبول

ترامپ در برابر چین عقب نشینی کرد

قیمت طلا امروز چهارشنبه 3 اردیبهشت 1404/ سقوط قیمت طلا+ جدول

ترامپ دست روی خط قرمز زلنسکی گذاشت

عدم ارسال پیامک ممنوع‌الخروجی، ریسک سرمایه‌گذاری را افزایش می‌دهد!

اختصاص 4هزار میلیارد تومان تسهیلات برای جهش اقتصادی در استان سمنان

تورم ماهانه «غیر خوراکی ها» بر قله 2.5 ساله

زبان در مقابل بزرگی و عظمت پدران شهدا قاصر است

تصویری از تیم مذاکره‌کننده ایران در دور دوم مذاکرات با آمریکا+ عکس

افشای طرح شوم فرانسه و اسرائیل برای فلسطین

هنسی ونوم اف5 اولوشن: قوی‌ترین خودروی بنزینی جهان/ تصاویر

شروط سنگین عربستان برای آمریکا

رگبار و رعد و برق در این 5 استان

عراقچی وارد پکن شد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی